Jedan recept iz arhive koji možete spremiti u vaš folder sa uskršnjim receptima, a poslužiće i kao ideja za ukusno predjelo za svečani ručak. ;) Možda više volite kombinaciju sa sirom i spanaćem u nadevu, možete i tako napraviti, a biće fino i sa nadevom od pečuraka ili piletine (možete iskoristiti kuvano meso iz supe). Ovih dana biće još nekih zanimljivih uskršnjih recepata, pa navratite.:)
Slani venac sa kuvanim jajima
Sastojci: 250 g lisnatog testa, 200 g mlevenog mesa, 1 srednja tikvica, 1 crni luk, 150 g pirinča, 5-6 kuvanih jaja, 1 sveže jaje + 1 jaje za premazivanje, so, biber, peršun
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte
mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Tikvicu oljuštite i fino naribajte,
dodajte mesu i sve zajedno kratko propržite. Začinite po ukusu i dodajte
pirinač. Kuvajte uz povremeno dolivanje
vode dok pirinač ne bude napola mekan. Sklonite sa ringle i ostavite da se
ohladi. U prohlađeni fil umešajte jedno celo jaje i seckani peršun.
Posebno obarite jaja i oljuštite ih. Kalup za venac namažite
maslacem i pospite sa malo prezle.
Lisnato testo razvijte tanko i obložite kalup, tako da ivice
testa malo prelaze ivice. Polovinu fila stavite preko testa i utisnite kuvana
jaja. Preko toga rasporedite drugu polovinu fila. Krajeve testa prebacite preko
fila i sve lepo ušuškajte, naročito dobro pritisnite ivice da se ne otvore
prilikom pečenja.
Premažite umućenim jajetom i stavite u zagrejanu rernu.
Pecite na 220 C oko 30-40 minuta. Ostavite da se malo prohladi u kalupu, pa
zatim pažljivo preokrenite na tanjir. Odgore možete naribati kačkavalj i
ukrasiti čeri paradajzom, maslinama i dr.
Ovo je baš odlična ideja za uskršnji ručak, pa Pinam recept. Super i hvala!
ОдговориИзбришиDivno, nadam se da ce se dopasti ukucanima.:))
ИзбришиOvo tako divno izgleda!!!!
ОдговориИзбришиHvala draga Kato.:))
ОдговориИзбришиThis one was in fashion back in the 80's here in Greece, no dough added though
ОдговориИзбришиMoze i bez "kaputica"od testa, bice isto fino i ukusno.:)
ИзбришиSuper izgleda, Lana! Bas fino!
ОдговориИзбришиHvala, izvoliii na klopicu!:)))
ИзбришиPreslatko, ljupko :) Ne sumnjam da je i preukusno, jer sastojci idu tome u prilog :)
ОдговориИзбришиHvalaa, mislim da bi bilo fino napraviti i sa nekim drugim nadevom, eto neka ovo posluzi kao ideja.:))
Избриши