Da se podsetimo nekih finih receptića iz magazina MEZZE.:) Posle skoro 4 godine lepog virtuelnog druženja, pregršt zanimljivih recepata, gastro putopisa i saveta, verujem da nije bilo više tako jednostavno okupiti ekipu i svakog meseca pripremiti novi broj. Znate da je magazin pravljen s puno ljubavi i entuzijazma svakog člana našeg malog tima, dok je najveći deo posla ipak imao urednički dvojac (Marija i Ana), a kasnije samo Marija. Trebalo je sve nas držati na okupu, osmisliti teme za svaki novi broj, pripremiti sadržaj i uraditi prelom, zatim ispraviti tekstove i postaviti ih na net, redovno ažurirati stranice, odgovarati na pitanja čitalaca i dr.
Bila mi je čast biti deo takvog tima od samog početka, nisam sigurna da li će se ekipa ponovo okupiti nekom prilikom, možda... bilo bi mi drago.:) Do tada sledi par receptića iz februarskog izdanja, možda će zatrebati za praznike koji nam predstoje.:)
Cheesecake bombice
Sastojci: 100
g krem sira, 100
g krem maslaca, 100
g bele čokolade, 40
g šećera u prahu, 1
vanilin šećer, 50
g smrznutih malina
Glazura: 100
g čokolade, 3
kašike ulja
Priprema:
Izmešajte
krem sir i šećer, zatim dodajte rastopljenu belu čokoladu. Na kraju pažljivo umešajte voće. Izjednačite
smesu i ostavite pola sata (može i duže) u frižideru da se stegne. Oblikujte
bombice i zamrznite ih. Rastopite čokoladu sa malo ulja i spuštajte smrznute
bombice, jednu po jednu. Bombice ređajte
na celofan dok se glazura stegne, a zatim ih prebacite u papirnate korpice.
Cheesecake kockice
Kora: 200
g integralnog keksa, 70
g putera, 2 kašike šećera
Fil: 250
g krem maslaca, 250
g krem sira, 100
ml slatke pavlake, 70
g šećera u prahu, 1
vanilin šećer, 2
jaja
Glazura: 200
g čokolade, 6
kašika ulja
Priprema:
Rastopite
puter na laganoj temperaturi i prelijte preko mlevenog keksa. Sve lepo
izmešajte i utisnite u manji pleh (15x25 cm) koji je obložen papirom za
pečenje.
Izmešajte
krem maslac i krem sir, dodajte slatku pavlaku, šećer i dva blago ulupana
jajeta. Izjednačite smesu i sipajte preko kore od keksa. Pecite u zagrejanoj
rerni na 180 C oko 40 minuta. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu, a zatim
stavite u frižider par sati.
Ohlađeni
kolač isecite na kockice i prelijte glazurom od čokolade. Za glazuru rastopite
čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi.
Cheesecake u teglicama
Sastojci: 150
g mlevenog keksa, 50
g fino seckanih lešnika, 70
g putera
Fil: 250
ml slatke pavlake, 200
g kisele pavlake, 2-3
kašike šećera
Preliv: 200
g voća po izboru (višnje, maline, jagode i sl.), 2 kašike šećer, 1
kašike gustina, 100
ml vode
Priprema:
Izmešajte
mleveni keks i seckane lešnike, pa prelijte otopljenim puterom. Sve fino
izmrvite i rasporedite u 4 teglice, smesu utapkajte kašikom.
Umutite
slatku pavlaku kao šlag, dodajte šećr po ukusu i na kraju polako umešajte
kiselu pavlaku. Izjednačite smesu, stavite u špric i napunite teglice preko
podloge od kesa.
Voće
i šećer kuvajte na laganoj temperaturi par minuta. Razmutite gustin u hladnoj
vodi i sipajte preko voća. Kuvajte josš par minuta da se umak zgusne. Sačekajte
da se malo rashladi, a zatim sipajte preko fila i odmah poslužite.
E bas mi je zao sto vise nece biti mezze. Ja sam zeljno cekala svaki novi broj. Nadam se da cd bar ovi postojeci bfojevi biti dostupni i dalje
ОдговориИзбришиDraga Irena, verujem da ce stari brojevi ostati dostupni, nema razloga da se obrisu, jedino ako se domen na kome su postavljeni, nekim slucajem ugasi ili nestane interneta.:)
ИзбришиJa sam obozavala MEZZE, bas danas odem da vidim ima li novog broja kad i dalje stoji dvobroj od jula/avgusta :( Nadam se da ce te se okupiti ponovo, i da ce sajt I svi brojevi ostati dostupni za nas obozavaoce :)))) A ovi kolacici mmmm moram nesto probati napraviti taman idu praznici :)
ОдговориИзбришиDraga Adela, to nam je bio poslednji broj... verujem da ce sajt i arhiva ostati, i meni su dragi ti stari brojevi.:) Saljem puno lepih pozdrava i nadam se da ce receptici fino posluziti.:))
ИзбришиJoj i meni će baš faliti Mezze :(
ОдговориИзбришиDraga Petra, i meni je isto zao.:(
ИзбришиBas steta za Mezze! Bilo je predivno listati ga, zao mi je sto je tako nestao... Svaka cast na entuzijazmu sve ove godine.
ОдговориИзбришиA ovi kolacici - kao iz najboljih begijskih prodavnica cokolade. Neverovatno!
Eh, mozda ce mala pauza prijati svima, pa da se okupimo ponovo makar za neko specijalno izdanje.:) Hvalaaa...:)))
ИзбришиKrasni recepti, pa kada ulovim vremena....:)) Nekako mi se baš ništa ne da!
ОдговориИзбришиHvala, draga... ni sama ne stizem da pravim nesto novo u poslednje vreme, pa se malo izvlacim na arhivske receptice.:) Ali bice i novih, nadam se.:)))
ИзбришиŽao mi je da je Mezze zastao, ali nadam se da je ovo privremeno i da ćete se opet okupiti i krenuti dalje na sreću svih nas :) Lijepo je da si nas podsjetila na ove divne recepte.
ОдговориИзбришиHvala puno na podrsci, nadam se da ce neka "pticica" dosapnuti...;)))
ИзбришиS obzirom da sam relativno nova u ovim vodama, o Mezze-u malo znam, ali mi je uvek žao kad se nešto zatvara i gasi, pogotovo kad sadrži divne recepte, koje nam "mignonne" postavi katkad na svoj blog.
ОдговориИзбришиBombice i kockice izgledaju predivno, a u ukus uopšte ne sumnjam, jer sastojci sami govore :)
Hvala, draga... nekako mi je jednostavnije da pronadjem receptice kad su na blogu, mada je lepo podsetiti se ponekad i starih izdanja, ima bas finih stvari koje su pravile koleginice blogerice.:))
ИзбришиPS. postavi = postavlja :)
ОдговориИзбришиPPS. Roze tanjirić :)))
Kod mene su tanjirici vecinom raspareni, barem oni koje koristim za blog, kad nadjem neke lepe obicno kupim samo po jedan-dva da bih imala za slikanje.:)) p.s. taj roze ima srculenca po obodu, znaci treba da ti nadjemo samo neku tanku cetkicu.:)))
ИзбришиХвала за дивне рецепте. Хоћете ми рећи које су димензије коцкица у колачу: Cheesecake kockice?
ОдговориИзбришиDraga Vanilice, mozete slobodno iseckati manje ili vece kockice, obicno ih seckam da budu 2,5 -3 cm.:)) Saljem lepe pozdrave!:))
Избриши