Jedan slatki recept da vam ulepša nedeljno popodne.:) Princes krofnice sa prelivom od karamela su bile omiljeni slatkiš koji su mama i baka rado pripremale nedeljom na kraju svečanog ručka. Nekada bi to bila i štrudla sa cimetom ili koh od griza, a baka je posebno volela da napravi i slatkiš od griza u karamel prelivu. Eto, šta god izabrali, želim vam da lepo provedete nedeljno popodne.:))
Sastojci: 100 ml ulja, 250 ml vode, 170 g oštrog brasna, 5 jaja
Fil: 4 žumanca, 5 kašika šećera, 75 g brašna, 75 g gustina, 750 ml mleka, 2 vanilin šećera (ili štapić vanile), 100g maslaca + 200 ml slatke pavlake
Za karamel: 100 g šećera rastopljenog kao karamel
Priprema:
Sipati vodu i ulje u šerpu sa debljim dnom i zagrejati da provri. Zatim dodati celu količinu brašna i izmešati da se napravi lopta od testa. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
U ohlađenu smesu stvaljati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Smesu prebaciti u špric sa zvezdastim nastavkom i istisnuti "ružice" preko papira za pečenje (ostaviti dovoljno prostora jer će prilično narasti). Staviti da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 20-30 minuta. Vrlo je važno ne otvarati rernu za vreme pečenja!
Dok se krofnice peku napraviti fil. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i malo hladnog mleka da se sve razmuti. Preostalo mleko zagrejati sa štapićem vanile (ili vanilin šećerom).
Kad mleko provri polako sipati umućena žumanca i uz neprestano mešanje kuvati dok se krem ne zgusne. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni fil dodati maslac i umućenu slatku pavlaku, pa sve prebaciti u špric sa zvezdastim nastavkom.
Krofnice preseći na pola i nafilovati pripremljenim kremom. Ako volite da budu posebno kremaste, umutite još 200 ml slatke pavlake u šlag i stavite preko žutog fila. Vratite poklopčiće.:)
Rastopite 5-6 kašika šećera kao karamel i kašičicom pažljivo sipajte preko svake krofnice. Možete ih posuti i šećerom u prahu, ako više volite, ili preliti rastopljenom čokoladom.
Prijatno grickanje!:)
Princes krofne sam probala sa cokoladom, ali ne i sa karamel sosom. Moracu to da ispravim :)))
ОдговориИзбришиSa cokoladom su uvek fine, necu ih odbiti.:)))
ИзбришиNsam znalada je princes krofne choux bez putera i mleka....
ОдговориИзбришиDa, testo je isto kao za francuske "choux" kolacice, od ovog testa se mogu praviti i ekleri kao i slane krofnice.:)
ИзбришиFantastično.Sa karamelom još bolje .Ova KuvaricaGR treba naočare i kod mene na blog dodje samo d anešto kritikuje :)
ОдговориИзбриши:) Sa karamelom su posebno fine, mana im je samo sto brzo nestanu sa tanjira.:) p.s. ma, verujem da se razumemo.;))
ИзбришиDivota! Kad vidim karamel srce mi zaigra.. ♥ Nisam ih ovako pravila, a i ne smem, jer bi bio totalni raspašoj... :)
ОдговориИзбриши:) Slobodno ih napravi, makar par komada... pssst, necemo nikome reci.;))♥
ИзбришиZajedno uživamo u princezama...
ОдговориИзбришиBas mi je drago sto je bilo toliko finih receptica, svaki je svoj nacin poseban i dragocen.:))
ИзбришиNikada nisam ništa radila s ovakvim tijestom i jednostavno ne vjerujem da bi mi princeze uspjele!
ОдговориИзбришиDraga, verujem u tebe, testo nije komplikovano za rad i kad ih jednom napravis, posle ces ih stalno raditi.:))
ИзбришиMorati ću napraviti princezice, ovo je drugi post za redom koji otvaram sa kojeg me mame.
ОдговориИзбриши:)) Daaa, ovih dana kao da smo se dogovarali da svi napravimo princezice.:)))
ИзбришиAjooj, volim, a ne smem, divne su, samo mogu da maštam o njima, ne smem ni da svratim do tebe, sve je tako divno i izazovno draga Lanice :)
ОдговориИзбришиDraga, moze makar krofnica za probu.:)))
ИзбришиMa ko bi njih odbio, može naravno :)
ИзбришиPakujem odmah paketic i saljem brzom postom!:)))
ИзбришиĆekaaam :)
Избриши♥♥♥
ИзбришиA bas sam juce gledala Rudolpha na 24 kitchen-u, kako pravi slicnu stvar. Istina, karamel je sa pavlakom za kuvanje i dodaje se u fil. Pa samo mogu da zamislim i tu divotu. Ovo bi moraaalo da se isproba :)
ОдговориИзбришиMmmm, taj preliv sa karamelom zvuci opasno dobro, Rudolf je maher za poslastice.:)))
ИзбришиAko je ostala koja, eto me k' tebi... Hitam! ♥ Prelepe princeske!
ОдговориИзбришиMoze Nale, samo pozuuuuri... sacuvacu ti par komada!:))))♥
ИзбришиPredivno, Lana! Stvarno predivno! Jako lepo zaglavlje, jedva cekam prolece!
ОдговориИзбришиHvala draga, a novo zaglavlje je da nam prolece sto pre dodje.:))
ИзбришиNikada ih nismo prelivali karamelom, ali super izgleda!
ОдговориИзбришиNadam se da ce vam se svideti i na ovaj nacin.:))
ИзбришиSve recepte Vase,koje sam probala,a ima ih mnogo,su toliko dobri,da sad u startu dupliram meru,posto zivim sa cetiri muške glave,i svi vole dobar zalogaj.Hvala od srca...
ОдговориИзбришиDraga Daso, hvala puno na divnim utiscima... veliki pozdrav Vama i Vasoj porodici!:)))
ИзбришиPrinces krofne mi nikada nisu bile savrsene dok nisam naisla na ovaj recept u februaru! Sad sam ih trazila na internetu i kako koji recept citam, mislim ma, to nije to! I nadjem sliku sajta u telefonu! Neopisiva radost! :)
ОдговориИзбришиDraga Katarina, veoma ste me obradovali i drago mi je da je receptic fino posluzio.:)) Ovo je zaista stari recept i prepisan iz mamine sveske, koristim ga i za eklere, profiterole i dr.... mozete ga slobodno upotrebiti i za slane krofnice.:) Veliki pozdrav!
Избриши