Recepti za sitne kolače sa slike objavljeni su u oktobarskom broju magazina MEZZE.:)
Čokoladni korneti
Sastojci:
200 g kvalitetne čokolade, 200 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer,
malo ruma, naribana korica limuna, seckani pistaći i papir za pečenje
Priprema:
Na
papiru za pečenje nacrtajte deset krugova prečnika 6-7 cm. Isecite krugove,
oblikujte male fišeke i zalepite krajeve uz pomoć selotejpa. Čokoladu rastopite
na laganoj temperaturi, pa je zatim četkicom pažljivo nanesiti na unutrašnji
deo papirnatog korneta. Stavite ih na tanjir a potom u frižider da se čokolada
stegne.
Kad se čokolada fino stegla, pažljivo odlepite selotejp i odmotajte papir. Dobićete male čokoladne kornete koje možete napuniti filom po želji (ganaš krema, karamel i sl.)
Krema sa maslacem – umutite maslac sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte kašičicu ruma i malo naribane limunove korice radi lepše arome. Napunite špric sa zvezdastim nastavkom pa zatim ispunite kornete. Na kraju pospite sa malo seckanih pistaća ili lešnika.
Karamel rolatić
(po receptu Nataše Tojage)
Sastojci:
200 g šećera, 125 g maslaca, 4 žumanca, 4 kašike šećera u prahu, 50 kokosa
Fil:
125 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 100 g kokosa
Priprema:
Rastopite
šećer kao karamel na laganoj temperaturi. Kad se potpuno otopi i postane
staklast pomerite sa ringle, dodajte maslac i promešajte. Posebno umutite
žumanca sa šećerom u prahu, pa pažljivo sipajte u rastopljeni karamel. Vratite
na isključenu, ali još uvek toplu ringlu, i mešajte dok ne dobijete gusti
krem. Na kraju dodajte kokos i ostavite da se smesa prohladi.
Mlaku
smesu rastanjite preko folije u oblik pravougaonika, više u dužinu nego u
širinu. Premažite filom i zamotajte u rolatić. Ostavite par sati u frižideru da
se lepo stegne, a zatim isecite na tanke šnitice.
Fil:
umutite penasto maslac sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Na kraju dodajte kokos i sve fio sjedninite.
Korpice sa maslacem od kikirikija
Sastojci
( za 10 korpica): 50 g ovsenih pahuljica, 50 g samlevenih lešnika, 2 kašike
šećera, 40 g rastopljenog maslaca
Fil:
kikiriki maslac, čokolada za glazuru, seckani kikiriki za dekoraciju
Priprema:
Pečene
lešnike i ovsene pahuljice sameljite zajedno u fini prah. Dodajte šećer u prahu
i rastopljeni puter, pa sjedinite sve sastojke. Oblikujte desetak malih
kuglica. U kalupiće za mini mafine stavite papirnate korpice, pa utisnite
pripremljene kuglice da dobiju izgled korpice. Stavite u frižider da se malo
stegne.
Skinite papiriće, pa gotove
korpice napunite maslacem od kikirikija i prelijte čokoladnom glazurom. Pospite
sa malo seckanog neslanog kikirikija.
Napomena: recept za domaći
kikiriki maslac možete pročitati ovde.
Čupave bombice od čokolade
Sastojci:
250 g čokolade, 100 g oraha (lešnika ili badema), 2 kašike šećera, 2 kašike
meda, 4 kašike ruma + oko 200 g čokolade za glazuru
Priprema:
Čokoladu
fino naredendajte, dodajte samlevene orahe, šećer, med i na kraju rum. Od ove
smese napravite bombice i ostavite ih da se malo prosuše (možete ih staviti i u
frižider).
Rastopite
čokoladu na laganoj temeperaturi, pa svaku kuglicu provucite viljuškom kroz
glazuru da dobije čupavi izgled. Možete staviti malo rastopljene čokolade na
dlan (pazite da ne bude prevruća), pa onda kuglicu par puta okrenuti na dlanu
da se obloži čokoladom sa svih strana.
Recept za Padobrance od lešnika možete pronaći ovde, a recept za Mak kocke sa slike nalazi se na ovom linku.:)
draga moja, ovo je fenomenalno....bez riječi sam!!!
ОдговориИзбришиHvala draga Snjezo.:) cmookic...
ИзбришиJako lepo, Lana. Ono što mene najviše oduševljava u vezi sa vašim blogom nisu toliko vaši recepti i njihova savršena prezentacija, koliko nepretencioznost i iskrena želja da sa drugima podelite nešto lepo. Iz vaših tekstova i komentara prosto odiše dobrota vaše duše.
ОдговориИзбришиŽelim da vam dan, kada slavimo dar pobede nad svakim „padom“ koji smo doživeli, nad svakom tugom koju smo ikada osetili, nad svakim obeshrabrenjem kroz koje smo prošli, nad svakim strahom sa kojim smo se suočili, bude srećan i blagosloven. Srećan Uskrs!
Duška
Draga Duska, hvala puno na svemu, bas ste me raznezili. Iako je mozda malkice rano, zelim Vam srecan Uskrs i lepo ga provedite sa Vasim najmilijima... puno poljubaca i lepih pozdrava leti iz Le!:))
ИзбришиKolači Vam izgledaju predivno!
ОдговориИзбришиHvala Vam puno.:))
ИзбришиDivan pladanj sa kolacicima; Ove korpice sa kikiriki maslacem cu isprobati prvom prilikom. ;-)
ОдговориИзбришиDraga Jasna, ako mozda budes pravila te korpice, samo sacekaj da se fino stegnu jer su prilicno prhke i lako se razmrve kad ih treba izvaditi iz kalupa... i obavezno napraviti vise korpica jer treba neku i probati.:)))
Избришиprerkrasna kolekcija!
ОдговориИзбришиHvala draga Tamaricka.:))
ИзбришиLanice, kao i uvijek sve je božanstveno. Svaka čast. Pozdrav od nas.
ОдговориИзбришиP. S. Slažem se sa Tarinim komentarom.
Vanjuska, hvala ti puno i veliki pozdrav vam svima letiiiii.!:))) cmok..
ИзбришиUh, uh, koje divotice. Najprije su me očarali ovi čoko kornetići, ali onda sam na tanjuru ugledala mak kocke <3
ОдговориИзбриши:))) Divnoo, jos jedna ljubiteljica maka... cini mi se da cu morati da napravim novu turu mak kockica.:))
ИзбришиSuper kolekcija!
ОдговориИзбришиHvala puno Petra.:))
ИзбришиKao i uvek, savrsenstvo na tanjiru:) Ako bas insistiras da biram, uzecu mak kocku, nema im ravne:)
ОдговориИзбриши:)) Mozes pokupiti sve kockice sa makom, bas me raduje da ti se svidjaju.:))
ИзбришиSve izgleda božanstveno, ali i ja nekako naginjem ka maku...:)
ОдговориИзбриши:)) Moracu da napravim jos neke kolacice sa makom, vidim da nas ima taman za jednu finu cajanku.:))
ИзбришиDekorativno, raznovrsno, kvalitetno... Vrhunski su ti kolači! ♥
ОдговориИзбришиHvala puno draga Gago.:))
ИзбришиDekorativno, raznovrsno, kvalitetno... Vrhunski su ti kolači! ♥
ОдговориИзбриши:))))
ИзбришиPredivni kolačići!
ОдговориИзбришиA korneti su nešto za mene posebno,moram probati da ih napravim :)
:)) Kornetice nije uopste tesko napraviti, a mogu se puniti i drugim kremom po zelji.:))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиDraga Demi, hvala ti puno, zelim i tebi srecan Uskrs i da lepo provedes praznik sa tvojim najdrazima.:)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиKoje strpljenje za čoko kornetiće. Sve je predivno.
ОдговориИзбришиHvala draga Ingrid.:))
Избриши