Dragi moji, radujem se što mogu da vam predstavim novi broj časopisa sa receptima za brze i fine slatkiše.:)) Sve kolačiće možete napraviti bez puno muke i za kratko vreme, sem toga sjajno ćete se zabaviti zajedno sa mališanima u kuhinji jer smo vam, za ovo izdanje, pripremili puno finih uskršnjih receptića... čitamo se ponovo za dva meseca!:)))
субота, 30. март 2019.
уторак, 25. децембар 2018.
Kesten korneti
Evo još jedne ideje za predstojeće praznike, napravite ove male čokoladne "napasti" sa ukusnom kesten kremom (nemojte baš sve poručkati dok ne napunite kornetiće:) i izmamićete osmehe na licima vaših najdražih.:))
Svim dragim čitaocima koji danas slave Božić po gregorijanskom kalendaru, želim srećan i radostan praznik u krugu najmilijih!:)
Kesten korneti
Sastojci: 200 g čokolade (za kornete), 200 ml slatke pavlake, 200 g kesten pirea, 1 kašika ruma, čokoladne mrvice za dekoraciju
Priprema:
Na papiru za pečenje nacrtajte deset krugova prečnika 6-7 cm. Isecite krugove, oblikujte male fišeke i zalepite krajeve uz pomoć selotejpa (selotejp traka treba da bude duža kako bi napravila pun krug i zalepila se za samu sebe, jer sa masnog papira spada).
Čokoladu rastopite na laganoj temperaturi a zatim je četkicom pažljivo nanesite na unutrašnji deo papirnatog korneta. Stavite kornetiće na tanjir a potom u frižider da se čokolada stegne. Na kraju, pažljivo odlepite selotejp i odmotajte papir. Dobićete male čokoladne kornete koje možete napuniti filom po želji.
(slike pripreme korneta sam "pozajmila" iz ovog receptića:)
Za kremu umutite slatku pavlaku u šlag, dodajte kesten pire i kašiku ruma, pa sve još malo izmiksajte. Napunite špric sa zvezdastim nastavkom i istisnite po malo kreme u pripremljene kornete. Na kraju sve pospite čokoladnim mrvicama, a kornete po želji dekorišite rastopljenom mlečnom čokoladom.
Savet: možete napraviti 10-15 papirnatih fišeka i ponovo ih upotrebiti za još jedno premazivanje, samo sa suprotne strane. Ako budete premazivali istu stranu čokoladom, može se desiti da ne bude tako fina i sjajna već da se pojave tragovi od rastopljenog kakao maslaca (što ne smeta ukusu, ali ne izgleda baš lepo:).
Ukoliko koristite biljnu slatku pavlaku ovi kolačići mogu biti ukusni posni slatkiši.:)
среда, 19. децембар 2018.
Svečana predjela
Malo inspiracije za predstojeće praznike - za pripremu ovih receptića nećete potrošiti puno vremena, a sastojci su lako dostupni i ukusni. Neka vam posluže kao ideja, a nadevima se možete poigrati prema vašem ukusu i željama.:)
Svim dragim čitaocima koji danas slave Svetog Nikolu želim sreću slavu!:)
Mini cheesecake (tortica od sira i maslina)
Sastojci
(kora): 150 g slanih krekera, 75 g maslaca
Fil: 400
g svežeg sira, 100
g maslina, 50
g putera, 2-3
kašike maslinovog ulja, malo
belog luka (po ukusu), so,
biber, 1-2
kašike ajvara, rotkvice
za dekoraciju
Priprema:
Slane
krekere usitniti i pomešati sa istopljenim puterom. Na tanjir staviti veći
okrugli obruč obložen folijom i utisnuti podlogu od krekera.
Izmrviti sir i pomešati sa belim lukom, puterom i maslinovim uljem. Odvojiti 3-4 kašike smese na stranu i dodati ajvar. U preostali fil staviti sitno seckane crne ili zelene masline. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Preko
podloge od krekera staviti najpre fil sa ajvarom, a zatim rasporediti smesu sa
maslinama. Sve lepo poravnati i staviti u frižider na 30 minuta. Pre služenja,
pažljivo uzvaditi iz kalupa i ukrasiti tanko isečenim kolutićima rotkvice ili
celim maslinama. Prijatno!:)
Okrugla tost torta sa tunjevinom
Sastojci: pola
pakovanja tamnog tost hleba, 400
g sitnog sira, 2x180
g tunjevine, 2-3
kašike kisele pavlake, so,
biber, seckani
peršun ili mirođija, seckane
masline (po želji)
Dekoracija: 200
g kisele pavlake za premazivanje, 1
svež krastavac, 1
paradajz (za ružicu), peršun
Priprema:
Okrugli
kalup obložiti providnom folijom i obložiti parčićima tost hleba (prethodno
iseći ivice). Ako je potrebno hleb iseći na manje komade da bi se bolje
uklopio.
Tunjevinu
ocediti od ulja i izmešati sa sitnim sirom. Dodati nekoliko kašika kisele
pavlake kako bi se svi sastojci bolje povezali. Na kraju sve posoliti i
pobiberiti po ukusu, posuti seckanim peršunom. U smesu se mogu umešati i
seckane masline po želji. Smesu podeliti na dva dela.
Preko
tost hleba rasporediti prvi deo pripremljene smese. Preko fila staviti ponovo
parčiće tost hleba, pa premazati preostalim filom. Na kraju sve zatvoriti tost
hlebom, po potrebi iseći krajeve kako bi se bolje uklopili. Tortu staviti u
frižider da se dobro rashladi i stegne, najmanje 1h a može i duže.
(ideju za dekoraciju sam pronašla na Pinterestu:)
Mini tost tortice
Sastojci: pola
pakovanja tost hleba, 200
g šunke, 200
g kačkavalja, nekoliko
kašika ajvara ili drugog namaza po želji, svež
krastavac, peršun
Priprema:
Svako
parče tost hleba premazati namazom po želji. Staviti po kolutić šunke,
kačkavalja i nekoliko kolutića svežeg krastavca ili list zelene salate. Staviti
ponovo parčence hleba i ponoviti sastojke za fil. Na kraju završiti tost hlebom
(ne treba ga premazivati).
Modlom
po želji izvaditi sredinu kroz sve slojeve i dekorisati listićima peršuna i
cvetićima od kačkavalja (modlicom izvaditi cvetić ili latice). Tortice posluži
odmah čim se naprave. Zgodne su za dečije rođendane a sastojke možete
kobinovati po želji.
Napomena:
ako vam je lakše, možete sve oblike posebno izvaditi modlicom, pa ih naslagati
kao torticu.:) Uživajte i prijatno grickanje!:)))
Пријавите се на:
Постови (Atom)