среда, 23. новембар 2011.

Fina supica sa knedlicama od pilece dzigerice


Dragi moji, jeste li se smrzli ovih dana?:) Kod nas je bas dobro zahladilo a mislim da po ovakvom vremenu nista ne prija tako fino kao tanjir tople supice, pa jos ako je domaca i sa nekim ukusnim knedlicama... prelazimo brzo na recept da se malo ugrejemo, verujem da je vecini poznat recept za pilecu supicu pa zato mozete preskociti i odmah preci na citanje drugog dela gde su one fine knedlice.:))

Sastojci: 1 manje pile, 2-2,5 dl vode, 1 kolutic celera, celerovo lisce, 1 koren pastrnaka, 2 korena persuna, 1 glavica crnog luka, 3-4 sargarepe, 1 manji krompir, 3 cesnja belog luka, 7-10 zrna bibera, 1 ravna kasicica secera, 2 kasicice soli, 2 kasicice Vegete, 2 persunovo lisce

Knedlice od pilece dzigerice: 1 pileca dzigerica, 1 kasicica maslaca, 1 jaje, 1 kasicica brasna, 7-10 kasicica prezle, malo seckanog persunovog lisca, so, biber

Priprema:

Pile iseci na manje komade i staviti u dublji lonac da se kuva, naliti sa 2-2,5 dl hladne vode. Pre nego sto supa provri rupicastom kasikom pazljivo skinuti penu i dodati sve ocisceno povrce (crni luk se moze prethodno malo zapeci na plotni preko alu folije). Dodati zacine po ukusu, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 45-60 minuta dok meso ne omeksa. Na kraju izvaditi kuvano meso i povrce (mozete posluziti uz neki fini sos ili iskoristiti za pilav), supu procediti da bi bila lepo bistra i zakuvati rezance ili knedlice... bon appetit.:)

Knedlice od pilece dzigerice



Pilecu dzigericu istrugati nozem i odvojiti zilice. Posoliti i pobiberiti po ukusu. dodati jedno zumance, kasicicu maslaca i kasicicu brasna, seckano persunovo lisce i prezlu. U posebnom tanjiru viljuskom blago ulupati belance pa sjediniti sa ostalim sastojcima. Oblikovati male kuglice i jednu po jednu spustati u supu koja vri. Kuvati 10-tak minuta dok knedlice ne isplivaju na povrsinu. Po zelji, mogu se zakuvati i rezanci u supi.:))


p.s. malo jesenje idile iz obliznjeg parkica:)

субота, 12. новембар 2011.

Pitice sa sirom


Morala sam ipak da Vam otkuckam jos jedan receptic, i to za nesto slano posle svih onih slatkisa.;)) Ove pitice mozete spremiti vec ujutru za dorucak, a ako imate sve potrebne sastojke u frizideru, mozete ih i veceras ispeci, a onda se udobno smestiti u fotelju, ususkati i grickati ih uz neki dobar film... dragi moji, zelim Vam prijatan vikend!:))

Sastojci: 500 g srednjih kora, oko 300 g svezeg sira, 2 dl ulja, 2 dl kisele vode, 2 jaja, 15 g svezeg kvasca, susam za posipanje

Priprema:

U dublju posudu sipati ulje i kiselu vodu, izmrviti kvasac i malo promesati dok se ne otopi. Sir usitniti viljuskom, dodati jaja, pa sve sjedniti sa mesavinom ulja, kisele vode i kvasca. Ostaviti da stoji 15 minuta. Mozete dodati i 1 ravnu kasicicu soli ako sir nije dovoljno slan.

Kore podeliti na dva dela (za 2 rolata). Na svaku koru staviti par kasika fila i premazati tanko po celoj povrsini, redjati jednu koru preko druge i premazivati filom. Na kraju, sve zaviti cvrsto u rolat i seci na snite 2 cm debljine. Napraviti jos jedan rolat na isti nacin.

Pitice stavljati u podmazan pleh sirom stranom okrenutom na dole (praviti veci razmak).  Ostaviti da odmaraju 20-tak minuta dok se rerna ne ugreje. Pre pecenja posuti susamom i peci na 200°C oko 30 minuta.


Napomena: ako zelite da pitice budu mekse, mozete ih preliti sa par kasika toplog mleka pri kraju pecenja i ostaviti da se jos malo zapeku.

Pitice mozete napraviti i sa tankim korama, bice isto tako fine i hrskave. Ne morate cak iskoristiti ni sve kore, bice dovoljno da odvojite 9-10 listova i premazite ih tanko filom. Zatim, sve cvrsto zamotajte u rolat, sacekajte 5 minuta da korice upiju fil i malo omeksaju, pa ostrim nozem isecite snite. Poredjajte na pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni (nije ih potrebno prelivati ako koristite tanke korice).... prijatno grickanje!:)))


уторак, 8. новембар 2011.

Čokoladne korpice sa višnjama


Jos jedan recept koji cete sasvim lako i brzo napraviti, jos ako je tu par malenih rucica da Vam pomaze prilikom punjenja korpica sa visnjama, bice sve daleko zabavnije.:) Ove korpice posebno volim jer su poput nekih finih pralina i najlepse ih  je posluziti dobro rashladjene jer onda imaju sasvim drugaciji ukus... uzivajte u ovim kolacicima do sledeceg posta, pa se ponovo kuckamo i "citamo" za desetak dana.:))


Sastojci (za 40-tak malih korpica): 200 g kvalitetne cokolade (sa vecim procentom kakaa), 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu, višnje iz slatka ili kompota
Priprema:

Otopiti na tihoj vatri maslac, dodati šećer i čokoladu izlomljenu na sitne kockice. Mešati dok se čokolada potpuno ne istopi.
Male papirnate korpice rasporediti na neki veći tanjir ili poslužavnik. U svaku korpicu sipati kašičicom malo čokolade, staviti po jednu visnju iz slatka i pažljivo dopuniti čokoladom do vrha. Napuniti tako sve  papirnate korpice.


Kada se čokolada potpuno ohladi i stegne, na svaku korpicu istisnuti  po jednu malu ružicu od umućenog maslaca i čokolade.
Dekorisati vockicom napravljenon od fondana ili smese ratluka i šećera u prahu (1:1), a za drskice iskoristiti osusene peteljke od visanja ili tresanja.:)