субота, 8. јун 2013.

Pile na mediteranski način


Predlog za sutrašnji ručak, ako volite ukus maslina i mediteranske kuhinje.:) Piletina spremljena na ovaj način je posebno sočna i ukusna, dodatni plus je što nema tako puno posla oko pripreme ručka, za manje od sat vremena sve je gotovo i ostane vam još dovoljno vremena da napravite neki lagani desert... ili možda da prošetate malo ako nas sutra iznenadi lepo vreme.:)


Sastojci: 1 manje pile (mogu i samo bataci sa karabatacima), 1 crni luk, 2-3 češnja belog luka, 100 g maslina, nekoliko koktel paradajza, 2 dl pilećeg bujona, sok od 1/2 limuna, so, biber, svež bosiljak

Priprema:

Pile iseći na manje komade, posoliti i pobiberiti, pa kratko propržiti na zagrejanom ulju da fino zarumeni sa obe strane. Crni luk iseći na četvrtine, beli luk  blago zgnječiti širom stranom noža i sve ušuškati između komada isečene piletine. Dodati koktel paradajz i masline, preliti sokom od limuna i pilećom supom. Posuti listićima bosiljka i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 200 C oko 40-tak minuta.

Povremeno preliti sokom od pečenja. Piletina je gotova kad skoro sva tečnost ispari, a meso dobije finu rumenu koricu. Poslužiti uz krompiriće i sezonsku salatu... prijatno!:)



Predlog za desert: napravite korpice od prhkog testa sa jagodama, recept možete pronaći u junskom broju magazina MEZZE na strani 89, kao i još puuuno lepih recepata za voćne poslastice.:)



23 коментара:

  1. Kako su ti divne slike, da si malo blize rado bih svratila na rucak :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Natasa, uvek si dobrodosla, mogu i teleportirati jedan tanjiric dok ne stignes.;))

      Избриши
  2. Da sam znala da ovo spremaš za ručak, došla bih ti u goste. Odličan prijedlog kako za glavno jelo tako i za desert!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moramo se sledeci put dogovoriti, ti mozes poneti tvoj pull apart hlepcic.:)))

      Избриши
  3. Ovo je divno :) A u koliko sati je sutra ručak? Da ne okasnim ... :)

    ОдговориИзбриши
  4. Po meni ručak za polizati, fino i ukusno i da puno ljetnih boja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Dilajla, nekako je zahvalno pripremati piletinu, a na svaki nacin bude ukusna.:))

      Избриши
  5. Znam gdje uvijek miriše fini ručkić,kod Lanice:)
    Divno je sve,a ja sam evo odmah ogladnila..:)
    Pusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, vi ste uvek dobrodosli, napravicu vam nesto fino kad dodjete, pusee...:)))

      Избриши
  6. divan način za pripremiti piletinu, i meni su nekako ovi mediteranski okusi najdraži

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Tamara, nekako sam se nadala da ce vam se svideti ovaj receptic.:))

      Избриши
  7. Анониман9. јун 2013. 22:02

    Predivno, Lana, nemam drugih reci! Nema bolje kuhinje od mediteranske, narocito italijanske, ova piletina je za 10. A tvoji slatkisi su svi za 10, pa da ne trosim reci!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvalaaa... slazem se potpuno za mediteransku kuhinju i leti bas nekako prijaju takvi receptici.:)))

      Избриши
  8. WOW!!!! molto bella questa ricetta!!!!

    ОдговориИзбриши