понедељак, 21. октобар 2013.

Tarte Tatin sa kruškama i malo nagradno darivanje



Zamislite jednu maaaalecnu rođendansku tortu sa 4 svećice na vrhu - eto, toliko godina danas puni La cuisine créative.:) Hvala vam što pratite ovaj blog, čitate i isprobavate receptiće, komentarišite i ostavljate sugestije... lepo mi je ovde sa vama i znajte da ste uvek dobrodošli.:)

Danas neće biti klasične rođendanske tortice, zapravo pravim ih vrlo retko i više volim da drage goste počastim sa nekim finim kolačima. Tako sam vam ovog puta spremila jedan fini francuski desert - Tarte Tatin sa kruškama (dobro, mogla bi se i tu staviti koja rođendanska svećica:).

Sećate se da sam nedavno pravila sličnu poslasticu sa jabukama, veoma mi se dopala, pa sam zato rešila da sve ponovim i sa kruškama. Eto, možemo se zasladiti ovom torticom a u nastavku pročitajte recept kako se može iskoristiti drugi deo lisnatog testa. Negde pri kraju posta čeka vas i jedno lepo iznenađenje.:)

TARTE TATIN SA KRUŠKAMA 


 Sastojci: 250 g lisnatog testa, 3-4 lepe kruške, 60 g maslaca, 60 g šećera, limunov sok

Priprema:

Kruške oljuštite i isecite na tanje šnite. Kratko ih prokuvajte u malo vode sa 2 kašike šećera i sokom od pola limuna, zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade.

Rastopite 60 g šećera da dobije svetlu boju karamela. Dodajte maslac isečen na listiće i na tihoj temperaturi zagrevajte dok se potpuno ne rastopi. Preko rastopljenog karamela poređajte isečene kruške.
 
Lisnato testo rastanjite u okruglu koru i pažljivo je prenesite tako da potpuno prekrije kruške. Pritisnite ivice testa i sve fino ušuškajte tako da fil ne iscuri prilikom pečenja. Izbockajte viljuškom na par mesta.
Rernu zagrejte na 200 C i pecite oko 20-tak minuta. Kada se pita fino zarumeni, izvadite je iz rerne, poklopite većim tanjirom i pažljivo preokrenite. Pazite da se ne ispečete jer će možda iscuriti malo rastopljenog karamela.
 
Ukoliko je neka šnitica kruške ostala zalepljena u plehu, samo je vratite nazad na pitu. Isecite na kriške i servirajte uz malo umućene slatke pavlake prelivene karamelom koji smo sačuvali.
 


Palmiers
 

Od druge polovine lisnatog testa možete lako napaviti ove ukusne lisnate zalogajčiće sa cimetom.:) Testo razvijte u pravougaonu koru, premažite maslacem i pospite kristal šećerom i cimetom. Preklopite krajeve, sa leve i desne strane, dva puta prema sredini i isecite šnitice. Pecite desetak minuta sa jedne strane, a onda preokrenite i pecite još 5-6 minuta da se šećer fino karamelizuje i sa druge strane... prijatno grickanje.:) Recept za Palmiers možete pogledati i ovde.
 

Rođendansko darivanje

Prošlog puta sam vam spomenula da ću u narednom postu napisati nešto više o kalupićima za praline. Zapravo, radi se o malom iznenađenju koje sam vam pripremila povodom godišnjice bloga.:)

Čekaju vas tri paketića sa slatkim sitnicama koje su uvek dobrodošle u kuhinji, dovoljno je samo da ostavite komentar ispod ovog posta do petka 25. 10. (do ponoći). U subotu prepodne ću putem random.org izvući tri dobitnika koji će dobiti po jedan paketić sa slike:


   (sadržaj jednog paketića)

1. jedna lepa ukoričena sveska za pisanje omiljenih recepata
2. četkica za premazivanje peciva i kolača (verujem da to uvek treba:)
3. jedna fina čokolada
4. i jedan kalupić za praline od silikona (u svakom paketiću je drugačiji model)

U subotu, 26. 10. biće objavljeni rezultati i onda ću kontaktirati srećne dobitnike da mi pošalju svoje adrese kako bi im paketići što pre stigli. Možete svi učestvovati, bez ograničenja na geografsku udaljenost:)

p.s. dragi moji, čitam vas sve ali neću ostavljati komentare da bi mi posle bilo lakše zbog unošenja brojeva u tabelu i izvlačenja, ali svima ću rado odgovoriti u subotu... hvala vam punoo na lepim željama i čestitkama, osećam se nekako kao da mi je zapravo rođendan.:)))

Do sledećeg vikenda, da se malo zasladimo na kraju... ukoliko volite poslastice sa kruškama, možda će vas sledeći receptići inspirisati da ih napravite dok traje sezona:

46 коментара:

  1. Najprije ti moram čestitati 4. rođendan bloga! :) Od srca ti želim još puno punoooo rođendana, puno krasnih recepata, suradnji i sve ostalo što sama poželiš! Ja ću te naravno pratiti i dalje :*.
    Što se tiče recepata, ovo je fantastično.. sviđa mi se i ranija varijanta s jabukama ali i ova s kruškama je pun pogodak. Fotografije su kao i uvijek nešto posebno!
    Što se tiče darivanja, nagradice su prekrasne, pa si držim fige budući da mi je bio ročkas prije par dana i ako mi se osmjehne sreća pa i osvojim nešto, sigurno će ovi divni poklončići naći posebno mjesto u mojoj novoj kuhinjici koja samo što nije stigla! <3

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Lana, pre svega ti zelim srecan blogorodjendan i da nas jos mnogo, mnogo godina cascavas ovako divnim receptima. Tarte tatin sam probala sa jabukama, verujem da je i sa kruskama fenomenalnog ukusa.
    Sto se tice darivanja, svoje mesto prepustam nekom drugom dobitniku, nadam se da ce mu ovi divni kalupici za praline odlicno posluziti:)
    Srdacan pozdrav saljem!

    ОдговориИзбриши
  3. Srećan ti blogorođendančić! Tvoje recepte sam prvo srela na Coolki, pun mi je odeljak 'Omiljeno'. A onda sam te godine za slavu pravila svašta i uspelo i neuspelo, ne zbof tvog lošeg recepta već zbog moje neukosti da ti se bar približim sa dekoracijom. Neki tvoji recepti su postali standard u našoj kući.
    Kad sam kasnije naišla na tvoj blog, bila sam oduševljena. Pričice, recepti, slike, zaglavlja i muzika, ma jedno potpuno uživanje! Ljubim te!

    ОдговориИзбриши
  4. Srećan blogorođendančić!
    Kao i Vesna, i ja sam prvo natrčala na tvoj blog preko Coolinarike, odatle na druge, pa onda odlučila da i sama počnem nešto u tom pravcu. Otuda i poseban pijetet prema tebi i ovom kreativnom mestu.
    Veliki poljubac i još mnogo dobrih recepata!

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Lana sve čestitke za 4-ti blogorodjendan. Moju pažnju ste privukli vašom odličnom prezentacijom recepta, uvijek je to sklad, do detalja opisan recept i na kraju ukusni zalogaj:)
    Puno puta mojim ukućanima obrok je bio po vašem receptu.

    Nadalje vam želim puno uspeha u radu i puno recepata.

    Od srca vam šaljem pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Lano, srećan ti blogorođendanko i da ih slaviš još mnogo mnogo mnogo! Želim ti da nastaviš da dijeliš sa nama divne, raznovrsne i kreativne recepte i da i ubuduće budeš tako pozitivna, puna života i ljubavi prema onome što radiš. Da nam i dalje pričaš lijepe priče, da širiš romantiku i ljupkost i uljepšavaš nam dane sitnim stvarima... Srećan rođendan još jednom i da tvoje ideje nastave još dugo da nam obogaćuju trpezu! <3 :*
    Tarte Tatin izgleda savršeno!

    ОдговориИзбриши
  7. Sretan 4. blogorodendan, od srca zelim jos puno rodendana i krasnih recepata :) a tarte tatin izgleda krasno :)

    ОдговориИзбриши
  8. Srećan rođendan! Želim ti još puno blogorođendana i puno divnih recepata :-)

    ОдговориИзбриши
  9. Srećan rođendan, 4 i nije tako malo ;) Kruške obožavam, tart je super!

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Lana, uvijek se iznova divim tvojim receptima i slikama. Želim ti sve najbolje! U čast blogorođendana, pokušaću stići danas napraviti ovaj divni tart, da se ljudski počastimo i proslavimo! :)
    (Ni ja se ne prijavljujem zbog poklona, jer kalupiće imam, pa bolje da ih dobije neko drugi, kome trebaju!)

    ОдговориИзбриши
  11. Lana, da znas da sam juce kad sam pravila tvoj Tart tatin sa jabukama, pomislila da eksperimentisem sa kruskama. Imamo ovde kruske koje su iskljucivo za kuvanje (predivan recept, moras da probas), pa da probam. Kad danas ovo iznenadjenje!
    Ja se pitam kako se dolazilo na kulinarske ideje u pre-internet eri :-)
    Naravno da se prijavljujem za pokloncice, imam adresu u Srbiji da te ne orobim za postarinu. Samo neka me random izvuce!
    Srecan rodjendan tvom blogu, a za meni najvazniju rodjendansku zurkicu sam vec pinovala par recepata (izmedju ostalih one hot dogove).

    ОдговориИзбриши
  12. Srećan blogorođendan! Jako volim tvoj blog, a tebe obožavam, to i vrapci znaju ali nije zgorek ponoviti:)))) Želim ti još puuuuunoooo godina blogodruženja i inspiracije da nam pripremaš raznorazne đakonije, koje samo ti umeš tako lepo da napraviš i upakuješ da čoveku bude žao da ih jede:)))) Ljubim te i šaljem ti veliki zagrljaj.

    ОдговориИзбриши
  13. a krasno blogorođendančić a ti daruješ nas!!
    Još ti puno slasnih recepata i prekrasnih fotki želim!

    ОдговориИзбриши
  14. Lana, pa već četiri godine! Bravo, nema tog recepta kod tebe kojeg ne bih isprobala, zaista imam potpuno povjerenje u tvoju kuhinju. Nek potraje blog još dugo, dugo.. :)
    P.S. bravo za kalupe za praline! taman mi trebaju :D

    ОдговориИзбриши
  15. Draga Lana sretna ti blogoroćkas i neka ih bude još puno,uvijek rado svratim u tvoj kutak,tu mi je omiljeno mjesto gdje uvijek iznova nalazim inspiraciju za mnoga jela i slastice koje redovno krase naš stol..hvala ti na tome!
    Ljubim te, uživaj u svom blogu i dalje i mi ćemo uz tebe!
    Pusa!

    ОдговориИзбриши
  16. Draga Lana, srećan ti rodjendan! Tvoj blog je zaista nešto posebno, odavno ga već pratim. Paketići su prelepi, bilo bi lepo kad bi dobila jedan, taman mi se poklapa za rodjendan ;)Puno te pozdravljam, kiss

    ОдговориИзбриши
  17. Draga Lana, sretan rodjendan i da ih bude jos mnogo, mnogo :)

    ОдговориИзбриши
  18. Čestitam od srca rođendan tebi i jednom od par najlepših blogova koje sam ikada posetila <3 Još sto godina živeli! :-))))

    ОдговориИзбриши
  19. Sretan rođendan i još puno ih mi s tobom proslavili! Krasan tart- kruške su mi fenomenalne u ovakvim jednostavnim kombinacijama!

    ОдговориИзбриши
  20. Draga Lana...srećan ti četvrti blogerski rođendan i još mnogo lepih recepata i slika na blogu.Sa uživanjem pratim tvoj blog .

    ОдговориИзбриши
  21. Srecno, srecno ! I bericetno,naravno ! Na tvom blogu je uvek interesantnih stvaricica a da ne govorim o pecivima...

    ОдговориИзбриши
  22. Sretan blogorođendan i još puno prekrasnih recepata ti želim i puno puno godina bloganja tako da možemo uživati u tvojim postovima.
    Kruške obožavam i nakon što sam ostala očarana fotkama tatina, na kraju posta nađem opet nešto što mi je zaokupiralo pažnju - obožavam praline i kalupe pa se nadam da će mi random biti naklonjen :D

    ОдговориИзбриши
  23. Draga Lana, iskrene čestitke za blogorođendan !! Blogovi su nam vršnjaci i uskoro će i kod mene zasjati četvrta svjećica :), ali sigurno neće na ovako lijepoj i dobroj tortici kao što je ovaj tvoj tarte tatin sa kruškama. O okusu sigurno ne treba previše pričati, ovo mora biti fenomenalno, i tako lijepo izgleda, divna boja ! Lijepo je i darivanje koje si pripremila, krasni poklončići !

    ОдговориИзбриши
  24. draga moja, želim ti sretan blogorođendana...i još puno, puno blogorođendana, lijepih recepata, postova s putovanja, sličica,...uživam u tvojim postovima...pusa

    ОдговориИзбриши
  25. Srećan blogorođendanac draga moja. Još dugo, dugo ih slavila uz ovako lepe recepte. :*

    ОдговориИзбриши
  26. Sretan rođendan blogu! Od srca Vam želim još punooooo godina uspješnog rada. Vaši recepti su savršeni, uvijek precizno objašnjeni, a slike odmor za dušu. Hvala Vam što Vaše znanje nesebično dijelite s nama!

    ОдговориИзбриши
  27. Lana, sve najbolje u daljem radu na blogu. Veliko je zadovoljstvo poznavati te, pa čak I ovako virtuelno, nadam se da ćemo se jednog dana i videti. Ti si jedna od onih osoba sa velikim srcem, želim ti sve najbolje u životu. Nemoj da me racunas u nagradnu igru, necu da ti pravim suvisni trosak.

    ОдговориИзбриши
  28. Srećan blogorođendan :) Puuuuno lepih recepata i fotkica. Srdačan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  29. Čestitke na četvrtom rođendanu! Zavidna brojka, stvarno, moj blog još nema niti godinu dana :) Žeklim sve najbolje i nastavak uspješnog rada!

    ОдговориИзбриши
  30. Srećan rođendančić! Želim ti još puno blogorođendana, da bi mi svi sa tobom mogli da uživamo u tvojim receptima i prelepim fotografijama.

    ОдговориИзбриши
  31. Sve najbolje! Vaš rad je prava inspiracija i melem za oči.

    ОдговориИзбриши
  32. Draga moja Lana, srecan blogovski rodjendan! Na tortu cu valjda uspeti da dodjem uskoro.I pobrkala si, na rodjendan se pokloni primaju a ne dele;)

    ОдговориИзбриши
  33. Malo kasnim... Srećan ti blogorođendan i hvala ti što ovaj blog postoji ;)

    ОдговориИзбриши
  34. Lana, srećan blogorođendan i da znaš da nisu samo odlični recepti sa tvog bloga koji ga čine već i ti sama koja zračiš kroz svaku reč na njemu i mislim da te zato ljudi obožavaju. Kad praviš recept nekoga ko je tako vedrog duha i ko je tako mio i drag ne može a da ne uspe.

    ОдговориИзбриши
  35. Draga Lana,imaš krasno ime imenjakinjo.Lijepo je darivanje i želim ti sve najbolje i u budućnosti da imaš tako uspiješan i dobar blog.Postovi su super,a fotke stvarno divne..uz tebe teško je biti na dijeti kad je sve tako privlačno i mljac

    ОдговориИзбриши
  36. Sretan blogorođendan i neka ih bude još puno,puno,puno :-) darivanje je predivno,držim si fige

    ОдговориИзбриши
  37. Osvojila si me fotkama. Za hranu mogu reći da je maštovito prezentirana, a kakva je okusom, e taj dio ne mogu komentirati, još uvijek čekam poziv na večeru, da mogu žirirati :-))))). Iskoristila bih priliku da ti čestitam blogorođendan i nadam se da iduće godine praviš parti za ekipu..

    ОдговориИзбриши
  38. Srecan Rodjendan, i da se jos dugo druzimo na tvom blogu, i da jos dugo nesebicno delis tvoje divne recepte sa nama. Ne znam sta mi je lepse, da li ovaj Tarte tatin ili predivan kretivni poklon koji su pripremila. Srdacan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  39. Sretan blogorođendan!
    Tek sam otkrila ovaj blog i odmah se zadržala na njemu sat vremena. Divno darivaanje!
    Suzana Štrk

    ОдговориИзбриши
  40. Sretan ti blogorođendan! Wow, već četvrti :)

    ОдговориИзбриши
  41. Sretan blogorođendan. Rado navratim. Fotke su mi uvijek tako tople, sunčane...a ti tako draga, rijetko kada preskačem post...

    ОдговориИзбриши
  42. Dragi moji, zelim da vam se svima od srca zahvalim na ucescu, na divnim i toplim recima. Ovog puta su Nale, Gaga i Marina imale najvise srece u nagradnom izvlacenju, a nadam se da cemo jos koji put nesto slicno organizovati... ali to nije sve, ukoliko zelite mozete preuzeti jedan slatki kalendarcic za narednu godinu, link se nalazi uz receptic za cokoladne kuglofice.:))

    ОдговориИзбриши