среда, 8. октобар 2014.

Svinjski file u finom umaku



Nešto konkretno i veoma ukusno što će vas sigurno ugrejati u ove hladne jesenje dane. Napravite brzo i jednostavno svinjski file (lungić) u finom umaku od senfa i belog vina ili, ako možda više volite, pripremite ga sa limunom i slaninicom. Kao prilog odlično se slaže sezonsko povrće ili salata. U nastavku pročitajte i par preporuka za ukusne jesenje poslastice.:)

Bon appétit!:)


Svinjski file u umaku od senfa i belog vina


Sastojci: 1 svinjski file (lungić), 1 manji crni luk, 1 dl belog vina, 1 kašičica senfa, biber u zrnu,  lovor, malo maslaca

Priprema:

Svinjski file isecite na manje komade, posolite i uvaljajte u brašno. Propržite ih na malo maslaca i ulja sa obe strane da fino zarumene, pa odložite na tanjir.

U istom tiganju propržiti sitno iseckan crni luk, dodajte biber i lovorov list. Sipajte belo vino i malo vode, pa vratite meso i ostavite da se dinsta na laganoj temperaturi oko dvadesetak minuta. Na kraju dodajte kašičicu senfa i još malo dinstajte, pa poslužite uz prilog od povrća.


Svinjski file sa limunom i slaninom


Sastojci: 1 svinsjki file (lungić), nekoliko šnitica slanine, 1 limun, 1 dl belog vina, so, biber, malo maslaca

Priprema:

Svinjski file isecite na manje komade, posolite i pobiberite. Na svaki stavite po šniticu slanine a preko toga kolutić neprskanog limuna, pa sve učvrstite čačkalicom. Propržite kratko sa obe strane na zagrejanom ulju i maslacu, zatim dodajte belo vino i dinstajte dok meso ne omekša.

Poslužite uz kuvani krompir ili pirinač i sve prelijte umakom koji je ostao u tiganju. Prijatno!:)


Jesenje poslastice

Da se malo zasladimo na kraju ručka - na linkovima ispod slike pronađite vaš omiljeni jesenji receptić.:)


1. Kolač sa grožđem
2. Mafini sa bundevom
3. Kesten rolat
4. Kuglof od jabuka
5. Bombice od dunja

13 коментара:

  1. Fino mesce:) Bas si fino ovo upakovala. Odlicno deluje. <3

    ОдговориИзбриши
  2. O da, ovo ide ubrzo na isprobavanje, lungić nam je česti ručak vikendom i napraviti ću ga i u ovim kombinacijama, odlično zvuči i izgleda !

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj sa limunom preskačem, ali zato guštam u lungiću s umakom od senfa! Ovaj tvoj kuglof od jabuka sam isprobala (odličan je), tako da sad za desert biram nešto drugo, evo može rolada s kestenom :)

    ОдговориИзбриши
  4. Na oba načina bih uživala itekako. Ove slatke bezobrazluke big preskolika silom prilika :-(

    ОдговориИзбриши
  5. Srecom sam malo pre vecerala:))Limun sam koristila sa jagnjetinom, ovako nisam probala,kod mene limun uvek dobro zvuci ko sto znamo. Na to dodajem kesten - Perfect :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Verujem da je bilo odlicno, zvuci mi kao fina kombinacija, limun ce uvek poboljsati ukus jela.:))

      Избриши
  6. Meni obadva, volim limun s mesom, a i lungić...

    ОдговориИзбриши