понедељак, 6. октобар 2014.

Kajzerice sa čokoladom i lešnicima


Kad je napolju hladno i tmurno, kao danas, ništa ne prija lepše od toplog domaćeg peciva koje celu kuću ispuni slatkastim mirisom. Ovog jutra vam kuckam recepte za kajzerice sa čokoladom, lešnicima i suvim grožđem. Nama su se dopale obe varijante.:)

Možete čak napraviti jednu smesu i podeliti na pola, pa u jedan deo dodati čokoladu a u drugi lešnike. Preporučujem da isprobate oba recepta, pa da utvrdite koji vam se više sviđa.:))


Kajzerice sa čokoladom


Sastojci (za 6 kajzerica): 500 g crnog brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2 kašike šećera, 1 uvrh puna kašika kakaa, 100 g rastopljene čokolade, 3 kašike ulja, oko 150 ml mlake vode, 50 g seckane čokolade

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se aktivira. Čokoladu rastopiti na laganoj temperaturi sa malo ulja. U dubljoj posudi izmešati brašno, kakao, šećer i so. Dodati pripremljeni kvasac, rastopljenu čokoladu i sa mlakom vodom zamesiti glatko testo. Na kraju dodati i kockice seckane čokolade i još malo mesiti. Testo pokriti i ostaviti da odmara 15-tak minuta.


Zatim, testo podeliti na 6 delova i oblikovati loptice. Poređati na pleh i ostaviti da odmaraju još 15 minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenja kajzerice premazati mlekom i peći na 180 C oko 20 minuta. Poslužiti ih tople za doručak uz čašu svežeg mleka.:)

Napomena: Kod Tine sam nedavno videla jedan lepi receptić za čokoladni hlepčić, pa pogledajte kako je to ona radila.:)


Kajzerice sa lešnikom i suvim grožđem


Sastojci (za 6 kajzerica): 500 g crnog brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2 kašike šećera, 100 g krupno mlevenih pečenih lešnika, 100 g suvog grožđa, 50 ml ulja, oko 200 ml mleka ili vode + 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Razmuti kvasac u pola šolje toplog mleka sa malo šećera i brašna. Ostaviti na toplom da kvasac nadođe. Izmešati brašno, so i šećer, dodati ulje, krupno mlevene lešnike i suvo grožđe. Sa mlakim mlekom zamesiti testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti da odmara 15-tak minuta.

Testo podeliti na 6 loptica i poređati na pleh. Ostaviti da odmaraju još 15 minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenje, kajzerice zaseći u vidu krsta i premazati umućenim jajetom ili mlekom. Peći na 180 C oko 20 minuta dok ne postanu zlatno rumene. 

Poslužiti ih tople za doručak uz maslac i fini domaći pekmez. Ako slučajno preostanu, mogu se iseći na tanke šnitice i malo tostirati, pa će biti poput finih čajnih keksića.

Prijatno grickanje... želim vam lep početak nove sedmice!:)) 

15 коментара:

  1. Ima li lepseg budjenja od mirisa sveze pecenog peciva:)) Ova lesnikasta varijanta mi se bas zalepila za oko:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Tebi saljem te lesnikaste a ja cu se vec nekako snaci sa onim cokoladnim.:D

      Избриши
  2. Ove sa lešnikom bi bile savršene uz šolju čaja :)

    ОдговориИзбриши
  3. Taman sam sad došla od susjede kojoj kuća prekrasno miriši jer peče neki kolač i onda me ti dočekaš s ovim pecivima. Uh!

    ОдговориИзбриши
  4. ovo je odličan doručak ili večera...mogu samo zamisliti kakvi se lijepi mirisi šire kućom :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ove kajzerice lete Filipu za školsku užinu :-)

    ОдговориИзбриши
  6. Lanice ne znam kako ostati imuna na ove divote,kao da si znala moj omiljeni spoj čokolada i lješnjaci..hvala ti za uvijek dobre idejice..pusa od nas svih!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto, mozda bi bilo fino spojiti ih zajedno u testu naredni put, pa da bude dupli uzitak... veliki pozdrav za sve!:)))

      Избриши
  7. Super su mi kajzerice u slatkom izdanju, a tvoje tako dobro izgledaju da samo mogu poželjeti da mi čim prije ovdje zamirišu !

    ОдговориИзбриши