недеља, 26. октобар 2014.

Ljubicina orahnjača


Danas imam posebno zadovoljstvo i čast da vam predstavim moju dragu čitateljku Ljubicu Gruicu Kanaet, koja je "dežurni slastičar u obitelji", kako voli da kaže, i rado sprema poslastice za svoje najdraže. Ljubica živi u Splitu, mama je dva sina, a od kume iz Srema i njene sestre iz Bačke i iz Daruvara, nasledila je divne obiteljske recepte koje bi volela da sačuva da se ne zaborave. Ova orahnjača je upravo jedan od njih.:)


Napravila sam je prema originalnom receptu koji je Ljubica poslala i mogu vam samo reći da sa lepšim testom nisam skoro radila. Testo je divno mekano i nekako svilenkasto pod prstima, milina je raditi sa njim. Ne znam da li sam uspela da opravdam ukazano poverenje i da li je orahnjača bar malkice nalik Ljubicinom originalu (to će mi ona morati sama reći:), ali zaista smo uživali u mirisnom kolaču od koga cela kuća još uvek predivno miriše.:)

Najtoplije preporuke za probu i veeeelika zahvalnost mojoj dragoj Ljubici na predivnom receptu koji će se sigurno još puno puta praviti u našoj kući.:) U nastavku pročitajte originalni recept:


Sastojci: 500 g glatkog brašna , 2 cijela jaja , 3 žlice masti (ne smije biti užegla), 2 dc mljeka, 1 kvasac kocka, sol, 4 žlice šećera

Priprema:

Dignuti kvasac u malo mlakog mljeka i malo brašna, 1 žlica šećera i dodati kvasac. Dobro utrljati mast među dlanovima u čistom 2x prosijanom brašnu. Kad kad smo to uradili dodamo lagano umućena jaja, šećer sol i mljeko te nadošli kvasac. Lagano mješamo u to dodavajući brašno, može se desiti da ide malo više brašna. Zavisi od vrste brašna. Mjesimo 10-15 min mješalicom spiralnom. Pokrijemo i pustimo da ostoji.

Kad tjesto nadođe razvaljati (ja podjelim na 2 loptice), premazem tjesto (izvorni recept) lagano masti skoro da se ne vidi, a ja to radim tučenim laganim bjelancem. Namažem nadjev i lagano zarolam. Pustim da se odmara jos 30-40 min na toplom (savjet ako se dizano tjesto previse diglo za vrijeme pečenja će se upasti, a ako je premalo dignuto popucat će).




Premazati umućenim žumancem i peći na 150 C oko 1 sat. Povremeno proćiriti al´ ne otvarati vrata. U nadjev od oraha ili maka ili rogača obavezno stavim na kraju tučeno bjelance, to je zato da nadjev bude ljepo sočan i mekan. Ja prakticiram tek sutra dan je rezati jer mora ona odležati i ohladiti se.

Nadjev: 200 g oraha, 4 žlice šećera, 1 vanil šećer, grožđice (prije potopljene u vrelu vodu 1 sat)

Malo limunove kore naribati, dodati malo cimeta i sve zapariti kuhanim mljekom koliko je potrebno da se dobije malo  gušća masa. U to dodamo malenu žličicu meda te doslovno 3 kapi ruma, ničeg previše da neki miris ne preuzme okus. To malo ostoji, pa u to kasnije dodam tučeni bjelanjak (od tog bjelanjka prije namažem lagano tjesto, a ostalo stavim u smjesu pazeći da mi nije pregusto ili prerijetko). Ako je gusto onda dodam jos malo mljeka. Zamotam roladu i pustim da  ponovo nadođe,  premažem čistim žumancem i stavim peći na 150 C 1 sat. Ako malo potamni ne smeta imaće kasnije ljep sjaj od žumanca.


Dopuna: Ljubica je bila tako ljubazna da mi pošalje fotografije kako izgleda kada ona priprema orahnjaču, tako da sada možete pogledati fotke iz prve ruke i kako je to kada majstorica napravi.:)   



Pogledajte samo kako je fino zamotana i lepo ispečena (kolaž gore), a evo kako izgleda u preseku, mmmmm (čini mi se da ću morati još da vežbam:))).



Moji utisci: sa ovim testom je vrlo lepo raditi, mekano je k´o duša i lako se oblikuje. Testo sam ručno zamesila, bojim se da moj "vremešni" ručni mikser ne bi baš izdržao15-tak minuta rada, sem toga volim da osetim testo pod prstima.:)

Mislim da ću naredni put testo prebaciti u nešto dublji pleh, čini mi se da je štrudlicama bilo previše "komotno" na plehu od rerne, pa su se malo više raširile, mada se niko od degustatora nije bunio.:) Kod mene se štrudla pekla nešto kraće, oko 40 minuta, ali već je bila fino rumena pa sam je izvadila ranije, a na pola pečenja sam stavila papir. Posebno mi se dopadaju rupice u testu, zapravo sva je nekako prozračna, mekana i fina.:)

Draga Ljubice, hvala puno još jednom na izuzetnom receptu, nadam se da će svi koji je budu pravili, uživati isto tako kao što smo i mi.:)



20 коментара:

  1. I na slikama se vidi koliko je dobra. Baš po rupicama.Probaću je sigurno.

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Nista lepse kad strudla fino zamirise iz rerne, a napolju fijuce hldan vetar.:)

      Избриши
  3. Moja mama je uvek mesila štrudlu na ovaj način. Ja kažem da je njoj bilo lako jer je imala domaću mast :) Probala sam i ja, naravno s kupovnom mašću, i nije mi se svideo ukus. Otada štrudlu pravim s uljem, ali nikad ne dobijem te čuvene rupice :) Prelepo si je napravila i baš vam zavidim na uživanju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jafi, i mi koristimo kupovnu mast, ne mozemo ovde nabaviti domacu, ali odusevila sam se kad sam videla krajnji rezultat, iako nije ispao bas savrseno.:) Inace, meni te strudle nikada nisu isle od ruke, obicno popucaju pa iscuri fil, zato sam strepila kako ce sve ispasti.:) Potrudicu se da sledeci put bude jos bolja, tati se veoma svidela i rekao je da bi je mogli ponovo praviti. Ljubica kaze da je stos u dugom mucenju spiralnim nastavcima, onda ispadnu fine te rupice... moracu da nabavim bolji mikser pa da isprobam.:) Puno te pozdravljam!:)

      Избриши
  4. ne znam što mi je bolje...iskreno....povjerenje tvoje prijateljice, tvoja susretljivost ili ova štrudla...na kraju sve skupa je prekrasno...recept za štrudlu je odličan...ja bih samo dodala još malo fila :)
    bravo za obadvije i veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bilo je pravo zadovoljstvo raditi po proverenom receptu, zaista nemam reci kojima bih se zahvalila Ljubici sto je ovaj divni receptic podelila sa nama, nadam se da ce svako ko ga bude pravio podjednako uzivati u njemu.:)

      Избриши
  5. prelijepa prezentacija i divna mekana štrudla.... i ja sam se uvjerila da su peciva sa masti zaista posebna,mast im daje sočnost i mekoću.sve pohvale za sjajan recept i tvoje vrijedne ručice....
    zagrljaj veliki mojoj dragoj Lani !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga moja Danka, primecujem da se nekako sve vise vracamo starim dobrim recepticima i to me jako raduje... saljem poljupce i pozdrave!:)

      Избриши
  6. Verujem da je ukusna ali meni tu fali više fila. Uvek mi je problem da smestim fil u testo :-)

    ОдговориИзбриши
  7. Cini mi se da sam na TV-u gledala jednu emisiju u kojoj su pominjali da je uspeh testa u dugom mucenju spiralama, a sad kad vidim ovu strudlu, verujem da je istina :))) Fenomenalno deluje, Pozdrav Ljubici i tebi :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zanm da ti pravis fenomenalnu strudlu, ali ovaj receptek preporucjem od srca.:)) bisous...

      Избриши
  8. Slažem se sa tobom da su peciva sa mašću, mućena mikserom sa spiralnim nastavcima najbolja. Od skoro sam i ja počela da mesim testo sa spiralnim nastavcima i izuzetno mi se sviđaju.
    Danas trebamo ići kod prijatelja na slavu i baš se mislim šta bih mu napravila da mu ponesem, štrudla mi je jedna od ideja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zorice, mislimd da neces pogresiti ako im odneses strudlu, verujem da ce se domacini jako obradovati jer "homemade" kolaci su uvek predivan i originalan poklon.:)) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  9. Izgleda predivno vazdusasto! Ja sam od mame naucila da su ovakvi filovi bajbolji kad se umesaju sa belancima. Nadam se da mi ona kesica rogaca jos uvek na dnu fioke:)) Pozdrav obema :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa puno (od nas obe:)... drzim ti i ja fige za tu kesicu u fioci.:))))) cmook...

      Избриши
  10. Još nikad nisam vidjela ovako rupičasto tijesto za orehnjaču, Za moj gušt bi omjer tijesta i nadjeva trebao biti obrnut, ali ja kod svih kolača volim tanje tijesto i puno nadjeva

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da biste se moj tata i ti odlicno slozili, hihihi... i on bi da ima vise fila unutra.:))) p.s. za testo sve preporuke, autorica kaze da se od njega mogu praviti i kiflice.:))

      Избриши