субота, 24. август 2013.

Jela iz rerne


Ovo neće biti klasičan post sa receptima, zamislila sam ga više kao neki mali podsetnik šta bi sve mogli fino napraviti sledeće nedelje, a možete i vi dodati još koju ideju.:) Zapravo, sve je počelo sa par receptića koje sam u međuvremenu dopunila sa novim ili isprobanim jelima, tako da je ovaj post na kraju ispao nešto duži i zato se pripremite za čitanje.:)

Danas popodne nas je osvežila i lagana letnja kišica, padala je svega desetak minuta ali ceo grad je posle toga bio tako lepo okupan i još uvek divno i sveže mirise. Jedino što remeti spokoj subotnje večeri je kuckanje koje dopire spolja kroz otvorene prozore. Naime, u gradu se upravo postavljaju štandovi i bina za Roštiljijadu koja počinje u ponedeljak i trajaće cele naredne nedelje, pa ako možda budete u blizini ovih dana, svakako navratite na feštu... mada bi neki više voleli da "zbrišu" iz grada za to vreme i izbegnu celu tu gungulu.:)))

A sada vam kuckam predloge za brzzza letnja jela i ako vam se svidi neki receptić samo kliknite na linkove.:)

Punjeni paradajz

 
Recept je isproban sa Tanjinog bloga  Kuhinja zaposlene žene i mogu vam reći da je to jedno veoma ukusno i brzo letnje jelo. Paradajz je izdubljen i napunjen klasičnom smesom od mlevenog mesa sa malo pirinča, a od izdubljene sredine se napravi fini umak.
 
Posle se sve zajedno peče i rerni i za kratko vreme dobijete ukusan letnji obrok, možete ga malo duže peći da bi se "poklopčići" od paradajza fino zarumenili.:)
 
Bon appétit!:) 
 


Malo drugačiji kiš napravljen po odličnom receptu sa bloga Cooking by Mirjana. Volim Mirjanine recepte jer su uvek provereni, dobri i nekako bliski mojoj kuhinji. Testo je zamešeno sa dve vrste brašna, dosta je prhko tako da se ivice mogu lako preklopiti prema unutra i izgledaju poput karnera.

Za nadev sam iskoristila ono što se našlo u frižideru, malo šunkice, feta sira, po koja maslinka i crvena paprika... možete zaista staviti bilo koji nadev po želji i biće odlično, sve preporuke!:)

Chicken enchiladas


Jedno vreme sam bila skroz oduševljena domaćim tortiljama, pa sam ih malo-malo pravila u svim mogućim kombinacijama. Ovaj recept postoji već od ranije na blogu i želela sam samo da vas podsetim na ovo ukusno jelo. Možete praviti i sa kupovnim tortiljama, a za nadev nije potrebno puno sastojaka, biće ukusne i sa povrćem, piletinom, mlevenim mesom, pečurkama... šta god volite!:)


Još malo inspiracije za brza i ukusna letnja jela, recepti su u nastavku.:)



Punjene kelerabe


Mogu biti isto tako i tikvice, paprike, paradajz, plavi patližan, pečurke... zapravo veliki je izbor porvća koje možemo iskoristiti za punjenje. Kod nas se keleraba vrlo retko pronalazi na pijaci, ne znam zbog čega je to tako, a ako imate sreće da je ugledate na nekoj tezgi to obično budu već velike i drvenaste glavice koje nisu tako ukusne kao one manje.

Ako ipak uspete da pronađete fine male kelerabe, kupite ih, izdubite i kratko prokuvajte u slanoj vodi. Napunite ih zatim filom od mesa ili povrća, pa još malo zapecite u rerni, mmmmm... možete ih odgore posuti i mrvicama pomešanim sa parmezanom ili staviti po listić topljenog sira, eto samo kao ideja... prijatnoo!:))

Gratan od tikvica sa pirinčem


Ovaj Jelenin recept nam se baš svideo, gratinirane tikvice sa pirinčem i sirom, odličan letnji ručak. Ako možda još niste isprobali na taj način, skoknite odmah do bloga Food for thought i pročitajte receptić. Mmmmm, nama se baš jako dopalo i pravićemo sigurno još koji put!:)

Ako imate možda još tako neku finu ideju sa tikvicama, možete slobodno dati predloge ili napisati receptić u komentaru.:)

Punjene pečurke


Više ideja nego pravi recept, pa vam zato ne kuckam detaljno sastojke (verujem da ćete se snaći i sami:). Dakle, šampinjonima skinite drškice i sitno ih iseckajte. Na malo ulja propržite glavicu seckanog luka, dodajte drškice i sve zajedno kratko prodinstajte. Ako vam je možda ostalo malo mlevenog mesa ili čak možda imate svežu kobasicu u frižideru, možete je takođe iskoristiti za nadev.

Dodajte meso povrću, posolite i pobiberite po ukusu, naseckajte još malo svežeg peršuna i stavite ravnu kašičicu mlevene paprike. Kad se fil malo prohladi dodajte jedno jaje u smesu da sve fino poveže. Napunite izdubljene pečurke ovim nadevom, pospite mrvicama pomešanim sa parmazanom, prelijte malo uljem i kratko zapecite u rerni.... bon appétit!:)


Na blogu i na Coolinarici možete pronaći i ove sezonske recepte sa tikvicama i plavim patlidžanima.:)


1. Plavi patlidžan na 3 načina
2. Parmigiana di melanzane
3. Patliždan sa bešamelom
4. Koh od riže i tikvica
5. Slana torta od griza sa tikvicama
 

14 коментара:

  1. Jao pa na ovakve encilade sam milsila ove nedlje, sutra da ih spremim i u ponedeljak samo pecem...hvala@!

    ОдговориИзбриши
  2. Divan post, draga, baš mi je drago što ti se punjeni paradajz dopada. Odlično podsećanje na sve ono što možemo da spremimo u rerni. Bravo!

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican izbor !!
    Zahvaljujem na isprobavanju kisa,on je meni jako zgodan kada popodne kasnim s posla.
    tikvice radim sa pastom oblika rice(risoni),no moracu probati i sa rizom ,ova tvoja me slika jako privukla,ma kao i sve ostale,zna se gdje se dobro rucka !!

    ОдговориИзбриши
  4. joj, blago vama s Roštiljadom, da bar nešto takvo ima kod mene u gradu :)
    inače, ideje su super, najviše me mamme ove enchilade, za jedan fini ručkić!

    ОдговориИзбриши
  5. Obožavam jela iz pećnice, a prijedlozi koje si nam dala mame na isprobavanje. Mislim da će quiche biti prvi na redu :)

    ОдговориИзбриши
  6. Divan post, draga. Puno ideja za ručkić! Sve slasno i lepo...

    ОдговориИзбриши
  7. ¸.•°❤❤⊱彡

    Passei para uma visita.
    Receitas nutritivas, super deliciosas.
    Bom domingo!
    Boa semana!
    Beijinhos do Brasil.
    ¸.•°❤❤⊱彡

    ОдговориИзбриши
  8. Moja omiljena jela su ona koja se PEKU :) Hvala na ovoj kolekciji - ide pravacu moju na Pinterestu!

    ОдговориИзбриши
  9. Uvek se nekako potrefi da čitam zvoje postove kad sam polugladna. Sad kad sam pročitala do kraja hoću da umrem od gladi:-) Iz ovih stopa trčim u kuhinju!

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala ti na uvijek divnim idejama,tako dobro dođu,nekada zaista trebam po koju ovakvu ideju za osvježiti jelovnik..ugodan ti novi tjedan želim..pusa!

    ОдговориИзбриши
  11. Lana moja kad pogledaš unazad, a mislim da ti bloguješ godinu dana duže od mene, onda sigurno nekih 4g. koliko se to prelepih receptića nakupi na jednom mestu. Jutros sam videla Leskovačku roštiljijadu na RTS i poziv da dođemo. Ja bi se menjala rado naš Beer Fest za vašu roštiljijadu.

    Svi recepti su ti divni. Super su ti ispale tikvice, a ja moram da probam i sa fetom ili nekim drugim jačim sirom jer nemam uvek parmezan kod kuće. Mnogo lepa kolekcija!

    ОдговориИзбриши
  12. Ne znaš koji je recept bolji i toliko lijepih prijedloga. Mi trenutno imamo fazu da svatko u familiji izbjegava neku namirnicu, tako da mi je tako teško napraviti neko jelo a da se svima sviđa. Ja bi ovo sve isprobala...

    ОдговориИзбриши
  13. I ja bi sve ovo isprobala! Ali, tu postoji problem u vidu dva muška probirača ;)
    Dete mi dolazi u Le na roštiljijadu ovih dana sa društvom, to ne propuštaju nikako!

    ОдговориИзбриши
  14. Dragi moji, nisam stigla da vam odgovorim ranije, pre svega hvala vam svima na diiiivnim receptima, sve mi se jako dopalo sto sam isprobala, a nadam se da ce i vama neki od predlozenih posluziti kao lepa ideja.:) p.s. od ove (pre)glasne muzike zbog Rostiljijade ne funkcionisem bas najbolje ovih dana, vec je pocela i glava da me boli.:PP

    ОдговориИзбриши