недеља, 24. март 2013.

Brioche Russe



Pletenica sa mirisom cimeta za uživanje uz popodnevnu šoljicu čaja, možete je čak napraviti i za slatki uskršnji doručak.:) Od ovog testa sam ranije već pravila brioše i pletenicu sa čokoladom, a ovog puta je sa dodatkom cimeta. Možda se ne primećuje toliko da ima cimeta u filu jer sam je sekla još toplu, ali verujte da divnooo miriše!:)

Originalni recept je sa bloga Confessions d‘une gourmande , veoma je dekorativna, ukusna i lagana za pripremu, i nadam se da će vam se svideti.:) Za nove cvetiće na zaglavlju i dašak proleća  na blogu zaslužan je moj prijatelj Nenno, hvala puno na lepoj fotkici.:))


 
Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 90 g šećera, 90 g maslaca, oko 2,5 dl mleka, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje pletenice
 
Nadev: 50 g maslaca, 2 kašike šećera, 1-2 kašičice cimeta
 
Priprema:
 
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
 
Izmešati brašno, so, šećer, dodati rastopljeni maslac, pripremljeni kvasac i jaja, pa sa mlakim mlekom zamesiti glatko testo. Po potrebi dodati još malo mleka ili brašna. Testo pokriti i ostaviti da odmara oko 1 -1,5 h dok ne udvostruči zapreminu.



Rastanjiti testo u pravougaonu koru i premazati maslacem sobne temperature. Izmešati šećer i cimet, pa tom mešavinom posuti celu premazanu koru (možete izostaviti cimet ako želite). Sve zaviti u rolat i iseći oba kraja, dužine 4-5 cm, tako da dobijemo dve "ružice" od testa.

Rolat zaseći po sredini tako da dobijemo dve trake testa. Postaviti "ružice" na početak i kraj testa, a sredinu uplesti oko njih kao pletenicu (videti slike pripreme). Tako upleteno testo prebaciti u duguljasti kalupić koji je obložen papirom za pečenje. Ostaviti da se testo odmara još 30-tak minuta a za to vreme zagrejati rernu.

 
Pre pečenja, pletenicu premazati umućenim jajetom i po želji posuti krupnim šećerom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 -200 C oko 45 minuta. Možda će biti potrebno da se testo kasnije pokrije papirom da ne bi suviše izgorelo prilikom pečenja. Proverite štapićem da li sredina dovoljno pečena i tek onda izvadite iz rerne.
 
Ostavite da se pletenica malo prohladi u kalupu a zatim je prebacite na tanjir. Pre služenja možete je posuti i šečerom u prahu.... uživajte u finom i mirisnom pecivu uz šoljicu čaja!:)
 
Napomena: testo nije suviše slatko čak i ako se pospipa šećerom i ima sasvim blagi ukus cimeta. Možete dodati i više cimeta ako volite ili posuti seckanom čokoladom, suvim grožđem, brusnicama i sl. Možete čak napraviti i slanu varijantu sa naribanim parmezanom, začinskim biljem ili nekim drugim slanim nadevom po želji.
 
 
 

24 коментара:

  1. Woow dear ostaviš me bez teksta svaki puta ovim svojim divnim prezentacijama,savršenstvo je kako izgleda ova pletenica,hvala ti na još jednoj divnoj ideji..veliki pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман24. март 2013. 12:13

    Što volim doći kod tebe na blog, i uvjek iznova se radujem tvojoj prezentaciji. A i ova pletenica pravo umetnička:)

    ОдговориИзбриши
  3. Ajme, izgleda prozračno ko oblačić :)

    ОдговориИзбриши
  4. Genijalan način motanja, stvarno super izgleda, a čim miriši po cimetu, znam da bih i ja navalila dok je još toplo.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман24. март 2013. 16:39

    kad sam otvorila stranicu bilo je odmah......woooooooow.... lepi,slatki cvetići....
    a pletenica sa cimetom je nešto posebno,opet neki novi način motanja...divno izgleda,a o ukusu gdje je cimet....mmmmmmm...
    lana puno pozdrava i sve najbolje...Vanja

    ОдговориИзбриши
  6. Kako je ova pletenica lepa i dekorativna! Pravila sam nešto slično, odlično je!

    ОдговориИзбриши
  7. Drugari, testo je veoma ukusno i lako se oblikuje tako da mozete napraviti i druge oblike po zelji, dodajte slobodno malo seckane cokolade ili suvog voca ako volite.:)) Vanjuska, cvetici su sa bloga mog drugara, da malo osvezimo dizajn zbog proleca.;))

    ОдговориИзбриши
  8. stvarno je predivna! i izrada je zabavna :) volim slatka peciva

    ОдговориИзбриши
  9. Ajme kako ovo genijalno izgleda, svaka čast na prezentaciji, izgledu i fotkama. A i onaj jaglac na početku je krasan

    ОдговориИзбриши
  10. Kako divno izgleda. I rado bih sada gricnula jedan komadić. :)

    ОдговориИзбриши
  11. genijalno, zanimljivo i mogu samo zamišljati kako lijepo miriše.

    ОдговориИзбриши
  12. Jooj Lanice I ako ovo nesmem ni da primirišem napraviću ga Milančetu on ovakve stvari obožava!

    Bar je kod tebe stiglo proleće na blog, kad će vise I stvarno?:-)

    Obožavam da pustim muziku dok čitam post, izbor ti je uvek fantastičan!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, mozes napraviti i slanu pletenicu, samo izostavi secer i dodaj malo naribanog sira u fil, bice to isto fino.:)) Da znas da sam vec pocela da sanjam prolece, drago mi je da ti se svidja i muzicki izbor, mislim da smo tu slicne.:)) kiss

      Избриши
    2. Moram Milančetu slatku da napravim, a meni jednu sa malo kajmaka:-))) Baš dijetalno nema šta:-)

      Избриши
  13. Zdravo !
    od kako sam otkrila tvoj blog cesto ja "zvrcnem" na njega i uzivam u tvojim predivnim pecicima...ovaj brios je bozanstven! Strasno mi se dopada kako je to zavijeno...uvek deluje jednostavno a kada pokusas vidis da nije bas tako...ja imam kompleks od testa sa kvascem i nikako to da pregrmim...ali, ako treba nekako da "pregrmim" sa ovim receptom bi krstenje bilo savrseno!!
    Pozdrav,
    Marina

    ОдговориИзбриши
  14. Dragi moji, bice mi drago ako se ovaj kolacic nadje jednom na vasem stolu, sigurna sam da cete ga zavoleti od prve.:)) Draga Marina, pozdravljam te i zelim ti srdacnu dobrodoslicu, a posebno drzim fige za kolacic sa kvascem, zapravo sigurna sam da ce sve proci u najboljem redu.:)))) p.s. mozes slobodno koristiti i suvi kvasac ako ti je mozda lakse, meni je nekako zgodnije da pravim sa svezim ali to ne pravi razliku, videces kako je zabavno raditi sa ovim testom, tako da samooo napred!:)))

    ОдговориИзбриши
  15. Ma prekrasno, nemogu se nagledati. Evo kolege na poslu sline. Stvarno imas dobru mastu. Jedva cekam sljedecu izmisljotinu :)

    ОдговориИзбриши