четвртак, 2. април 2015.

Ljubicina svečana pletenica


Recept za ovu pletenicu već neko vreme čeka pravi trenutak za probu.:) Recept sam dobila od moje drage prijateljice Ljubice uz napomenu da ona pravi pletenicu i za Božić i za Uskrs. Testo je veoma mirisno i mekano, podseća malkice na milihbrot ili na brioš peciva. Ukoliko želite da napravite nešto fino i slatko za nedeljni doručak, onda vam toplo preporučujem Ljubicin receptić.

Nedavno sam i kod Ivane na blogu videla divno upleteni Challah hleb sa čokoladom i cimetom koji izgleda vrlo interesantno i zamamno, pogledajte svakako.:)

Ovom prilikom, svim dragim čitaocima i posetiocima bloga koji u nedelju proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik, želim srećan i blagosloven Uskrs!:)



Ljubicina svečana pletenica


Sastojci: 500 g brašna, 1/2 kockice svežeg kvasca, 1 prašak za pecivo (opcionalno), 150 g šećera, 50 g maslaca, 25 ml maslinovog ulja, 50 g mlevenih badema, 60 g kandiranog voća, 50 g grožđica natopljenih u rumu, 4 žumanca, 4 vanil šećera, 1 kašika meda, oko 100 ml vode i 100 ml mleka + 1 žumance za premazivanje


Priprema:
Prosijati brašno i prašak za pecivo skupa, pa u to lagano uljevati mlaku vodu i  mješati stalno kuhačom. Dodavati naizmjenično sol, med, maslac i ulje uz  stalno mješanje.

Istući jaja i šećer pjenasto, dodati u smjesu i mješati kuhačom. Zatim staviti nadošli kvasac i vanil šećer, dodati kandirano voće i grožđice, pa polako dodavati mlako mlijeko. Tjesto mora biti mekano, ne zbijeno, a na kraju ga  izmješamo rukama. Pustiti da se odmara 20 minuta.


Napraviti onoliko traka od tijesta sa koliko znamo plesti pletenice. Tjesto najpre podjeliti na manje kuglice, razvaljati ih i praviti pletenice. Ostaviti tako da odmaraju oko 30 minuta. 

Na kraju, premazati umućenim žumancom sa malo mlijeka i posuti kristal šećerom kristal ili granulama. Peći na 170 C oko 40 minuta. Kad su gotove ukrasiti ih kandiranim trešnjama po želji.



Moji utisci: testo je veoma ukusno i mirisno, divan slatki doručak uz šoljicu tople kafe ili čaja. Napravila sam par malih izmena u odnosu na originalni receptić, pa ću ovde napisati kako sam radila. Testo sam zamesila sa pola kockice svežeg kvasca (u originalu se stavlja celo kvasac), a prašak za pecivo nisam stavljala (testo je fino naraslo).

Stavila sam nešto manje šećera (100 g šećera + 2 vanil šećera) i tri žumanca u testo, dok sam četvrto iskoristila za premazivanje. Kandirano voće nisam dodavala, ali sam zato povećala količinu grožđica, na kraju sam u testo dodala i rum u kome su se grožđice natapale.:)

Želela sam da isprobam kako se pravi pletenica sa 6 traka, pa mi je od velike pomoći bio i video snimak koji sam pronašla na youtubu (slobodno počnite od 1:44 min.). Možete napraviti isto tako lepu pletenicu sa 3 ili 4 trake, a možete oblikovati i male venčiće pa u sredinu staviti jedno uskršnje jaje. Pre pečenja, pletenicu možete posuti komadićima izmrvljene kockice šećera ili listićima badema.


Uskršnja inspiracija

Na linkovima (ispod slike) možda ćete pronaći još neku lepu ideju za uskršnja peciva.:)


1. Uskršnja pletenica (MEZZE, na strani 91-92.)
2. Ptičice od testa
3. Carski venac (sa finim nadevom)
4. Uskršnje pince (Po Brankinom receptu)
5. Lisnata pogača 
6. Uskršnji zečići (po Nadinom receptu)
7. Uskršnji venac (po Snježinom receptu)


16 коментара:

  1. Lepa! Kao cureki je! verujem da i ukusna mada nema mahlepi unutra. Ne volim one male komadice voca unutra ali one grožđe u rumu deluju mi fantastične!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, testo je vrlo slicno curekima (znas da sam ih pravila po tvom receptu:), mozes slobodno staviti i mahlepi zacin unutra (nisam se setila, a dobila sam par kesica od koleginice).

      Избриши
  2. Divno izgleda! A, Ljubica nam je poznata po odlicnim receptima ;) Jako lep post, draga moja. Divne ideje i fotkice. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Nale, Ljubica ima divne recepte i uvek je sve uspelo sto sam radila po njima.:)

      Избриши
  3. Molim kriškicu i šalicu toplog kakaa :)

    Sretan Uskrs!

    ОдговориИзбриши
  4. Одговори
    1. Bilo bi jos bolje da sam malkice sacekala, sekla sam je jos toplu, tek izvadjenu iz rerne.:)

      Избриши
  5. Prelepo izgleda! Ranije nešto nisam marila za ovakve slatke hlebove, al ih sad obožavam! Otkrila sam da odlično idu uz crno vino, pa su mi skočili vrh moje top liste omiljenih peciva! ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, mi najvise volimo da ih grickamo ujutru uz caj, a posle par dana (ako ostanu) mogu se tostirati ili naseckati na kockice i potopiti u mleko.:)

      Избриши
  6. Prelepo izgleda i mirise, ne samo pletenica nego ceo izbor, volim kad ih ovako izlozis:))

    ОдговориИзбриши