четвртак, 16. април 2015.

Slana torta sa kockicama hleba



Nedavno sam na Pinterestu videla slanu tortu (sa kockicama hleba, sirom i slaninom) i moram priznati da sam se oduševila fotografijama, tako da  sam odmah  poželela da je napravim. Recept je zapravo veoma jednostavan i zgodno je rešenje da se upotrebi višak starog hleba koji se obično uvek nađe u kući. Za dodatke možete iskoristiti sve što pronađete u frižideru, pa ukoliko možda još niste večerali, brzo skoknite do kuhinje i odmah uključite rernu.:)

originalni recept:)


Sastojci: 1 manji stari hleb ili baget (oko 300 g), 6 jaja, 2,5 dl mleka, 100 g dimljene kobasice, 100 g slanine, 100 g kačkavalja, 1 ravna kašičica soli, malo bibera, peršun za posipanje

Priprema:

Slaninu isecite na kockice, jednu polovinu odvojite na stranu a drugu polovinu propržite na malo ulja i zatim ocedite od masnoće. Kobasicu isecite na kolutiće, a kačkavalj krupno narendajte.

Stari hleb ili baget isecite na kockice jednake veličine. Umutite jaja sa viljuškom, dodajte mleko, so i biber, pa sve prelijte preko kockica hleba. Dodajte kockice propržene slanine, kolutiće kobasice i polovinu narendanog sira. Sve fino izmešajte i ostavite pola sata u frižideru da se sastojci povežu (mada možete i odmah peći).


Kalup (prečnika 24 cm ili manji) podmažite sa malo maslaca i sipajte pripremljenu smesu. Blago pritisnite sredinu kašikom da se napravi rub, pa zatim odgore stavite preostali narendani kačkavalj i pospite kockicama slanine koje su ostavljene na stranu.

Pokrijte papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25 minuta, zatim sklonite papir i pecite još desetak minuta da sve lepo zarumeni. Kad je sve gotovo, pospite seckanim peršunom po želji i poslužite toplo za doručak ili večeru uz šolju jogurta ili kiselog mleka.

  Prijatno!:)


Napomena: u originalnom receptu pita se peče u nešto manjem kalupu (prečnika 21 cm), pa je zato  nešto višlja. Možete je pripremati i u kalupu za tortu, ali u tom slučaju stavite na dno papir za pečenje kako fil ne bi iscurio tokom pečenja. Sve sastojke možete izmešati i u plastičnoj kesici, pa ostaviti preko noći u frižideru da se bolje povežu. Ako žurite, jednostavno ih izmešajte u kalupu u kome ćete peći i odmah uključite rernu.:)

Za još neke ideje šta napraviti od starog hleba, provirite na ovu stranicu na blogu.:)


12 коментара:

  1. Mi rijetko kupujemo/jedemo kruh, a ono što kupimo skoro nikad ne pojedemo odmah tako da je ovo super ideja

    ОдговориИзбриши
  2. Meni ovo miriše lepo čak iz slike! :)) haha. Podseća mi nešto što voli mda kupim i zove se bejkon parmezana :) mogla bi na vrh da staviš trake slanine , bejkon i da liči na tart :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj recept mi je dobrodošao, uvek ostane hleba jer ga često mesimo!

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan i praktičan recept! Nešto slično je pravila moja sveki (znaš kako su štedljive bile starovremske domaćice), pa sam i ja pravila 2-3 puta, samo bez slaninice... Volim! ♥

    ОдговориИзбриши
  5. Odlična ideja kako iskoristiti stari kruh i to na ovako ukusan način

    ОдговориИзбриши
  6. Nikako hleb nemogu da pogodim,ili ga fali ili bas ostane....dosada je najcesce zavrsavao u przenicama.ovo mi izgleda kao kompletna vecera,uz solju jogutrica,mmmm....

    ОдговориИзбриши
  7. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  8. Idealno mi je za Kosmaj, tamo se uvek vuče stari hleb :-)

    ОдговориИзбриши
  9. Pravo rešenje za nas jer nam uvek ostane dosta hleba.

    ОдговориИзбриши
  10. Nama rijetko ostane kruha jer ga moji obožavaju, ali pita je super kao ideja za one kojima ostaje

    ОдговориИзбриши