Nedavno sam na Pinterestu videla slanu tortu (sa kockicama hleba, sirom i slaninom) i moram priznati da sam se oduševila fotografijama, tako da sam odmah poželela da je napravim. Recept je zapravo veoma jednostavan i zgodno je rešenje da se upotrebi višak starog hleba koji se obično uvek nađe u kući. Za dodatke možete iskoristiti sve što pronađete u frižideru, pa ukoliko možda još niste večerali, brzo skoknite do kuhinje i odmah uključite rernu.:)
originalni recept:)
Sastojci: 1 manji stari hleb ili baget (oko 300 g), 6 jaja, 2,5 dl mleka, 100 g dimljene kobasice, 100 g slanine, 100 g kačkavalja, 1 ravna kašičica soli, malo bibera, peršun za posipanje
Priprema:
Slaninu isecite na kockice, jednu polovinu odvojite na stranu a drugu polovinu propržite na malo ulja i zatim ocedite od masnoće. Kobasicu isecite na kolutiće, a kačkavalj krupno narendajte.
Stari hleb ili baget isecite na kockice jednake veličine. Umutite jaja sa viljuškom, dodajte mleko, so i biber, pa sve prelijte preko kockica hleba. Dodajte kockice propržene slanine, kolutiće kobasice i polovinu narendanog sira. Sve fino izmešajte i ostavite pola sata u frižideru da se sastojci povežu (mada možete i odmah peći).
Kalup (prečnika 24 cm ili manji) podmažite sa malo maslaca i sipajte pripremljenu smesu. Blago pritisnite sredinu kašikom da se napravi rub, pa zatim odgore stavite preostali narendani kačkavalj i pospite kockicama slanine koje su ostavljene na stranu.
Pokrijte papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25 minuta, zatim sklonite papir i pecite još desetak minuta da sve lepo zarumeni. Kad je sve gotovo, pospite seckanim peršunom po želji i poslužite toplo za doručak ili večeru uz šolju jogurta ili kiselog mleka.
Prijatno!:)
Napomena: u originalnom receptu pita se peče u nešto manjem kalupu (prečnika 21 cm), pa je zato nešto višlja. Možete je pripremati i u kalupu za tortu, ali u tom slučaju stavite na dno papir za pečenje kako fil ne bi iscurio tokom pečenja. Sve sastojke možete izmešati i u plastičnoj kesici, pa ostaviti preko noći u frižideru da se bolje povežu. Ako žurite, jednostavno ih izmešajte u kalupu u kome ćete peći i odmah uključite rernu.:)
Za još neke ideje šta napraviti od starog hleba, provirite na ovu stranicu na blogu.:)
Mi rijetko kupujemo/jedemo kruh, a ono što kupimo skoro nikad ne pojedemo odmah tako da je ovo super ideja
ОдговориИзбришиMeni ovo miriše lepo čak iz slike! :)) haha. Podseća mi nešto što voli mda kupim i zove se bejkon parmezana :) mogla bi na vrh da staviš trake slanine , bejkon i da liči na tart :)
ОдговориИзбришиOvaj recept mi je dobrodošao, uvek ostane hleba jer ga često mesimo!
ОдговориИзбришиOdličan i praktičan recept! Nešto slično je pravila moja sveki (znaš kako su štedljive bile starovremske domaćice), pa sam i ja pravila 2-3 puta, samo bez slaninice... Volim! ♥
ОдговориИзбришиOdlična ideja!
ОдговориИзбришиOdlična ideja kako iskoristiti stari kruh i to na ovako ukusan način
ОдговориИзбришиNikako hleb nemogu da pogodim,ili ga fali ili bas ostane....dosada je najcesce zavrsavao u przenicama.ovo mi izgleda kao kompletna vecera,uz solju jogutrica,mmmm....
ОдговориИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиDivno izgleda, odlična ideja! <3
ОдговориИзбришиIdealno mi je za Kosmaj, tamo se uvek vuče stari hleb :-)
ОдговориИзбришиPravo rešenje za nas jer nam uvek ostane dosta hleba.
ОдговориИзбришиNama rijetko ostane kruha jer ga moji obožavaju, ali pita je super kao ideja za one kojima ostaje
ОдговориИзбриши