уторак, 31. март 2015.

Uskršnja trpeza (II deo)


Danas je na redu drugi deo svečane uskršnje trpeze. Prošlog puta smo, kao toplo predjelo, pripremali lisnate paketiće i Korpice sa mekim sirom i pršutom, a kod dragih koleginica blogerica mogli ste pročitati i predloge za ukusnu Vaskršnju pitu, Mesnu veknu sa buđavim sirom i Punjena jajai dobiti ideje kako da prirodno ofarbate uskršnja jaja.:)

Sada ćemo detaljno objasniti kako se priprema Kruna od svinjskog karea za veće društvo (na isti način se pravi i kruna od jagnjećeg mesa). Sve recepte možete pronaći u Uskršnjem kuvaru koji je napravljen u saradnji sa Doncafe Ljubitelji kafe i portalom Najbolja mama na svetu.


Kruna od svinjskog karea


Sastojci (za 10-12 osoba): oko 3,5 kg svinjskog karea sa kostima, so, biber u zrnu, ruzmarin, nekoliko listića lovora, ulje, malo vode

Priprema:

Zamolite vašeg mesara da vam odabere svinjski kare koji ima 14-16 krmenadli (možete uzeti i sa manjim brojem krmenadli, ali onda se teže oblikuje "kruna"). On će vam obično već zaseći meso, a možete to i sami vrlo lako napraviti kod kuće.

Zasecite meso između rebara na vrhu do dubine 3-4 cm i izvadite sredinu tako da oslobodite vrh koske. To isto ponovite sa svakim rebrom (kockice mesa možete posle iskoristite za supu). Zasecite malo svaku krmenadlu i pri dnu da biste lakše oblikovali krug.

 Na ovom linku možete pogledati video kako se oblikuje kruna od mesa.

Meso posolite i pobiberite po ukusu, pa zatim pažljivo savijte u krug tako da rebra budu okrenuta spolja a meso prema unutra. Sve uvežite kuhinjskim koncem i prebacite na pleh za pečenje. Prelijte sa malo ulja, dodajte čašu vode i pospite začinima po želji (izmrvite grančicu ruzmarina, dodajte i nekoliko listića lovora). 

Tako oblikovano meso pecite u zagrejanoj rerni prvih 15 minuta na 250 C, a zatim smanjite temperaturu na 200 C i pokrijte folijom. Pecite narednih sat i po do dva uz povremeno dolivanje vode ako ispari u međuvremenu. Pri kraju pečenja, sklonite foliju i pecite još pola sata da meso fino zarumeni sa svih strana. 

Predlog za serviranje: kao prilog možete poslužiti glaziranu šargarepu i "ružice" od krompira pripremljene na vojvotkin način.:)


Glazirana šargarepa

Mladu šargarepu očistite (ostavite malo zelenog dela na vrhu) i brzo propržite na zagrejanom ulju ili na maslacu. Dodajte kašičicu-dve šećera i sipajte malo vode. Poklopite, smanjite temperaturu i dinstajte 15 minuta da šargarepa omekša. Možete je naseckati i na kolutiće ako želite.


Vojvotkin krompir

Krompir skuvajte u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte komadić maslaca, dva žumanca i malo mleka, tako da dobijete smesu koja se može istisnuti kroz špric. Sve fino sjedinite i sipajte u špric sa zvezdastim nastavkom. Na plehu preko papira za pečenje oblikujte ružice od krompirovog testa. Pecite ih desetak minuta u rerni da fino zarumene i poslužite dok su tople.


Recept za Susam pogaču (na slici) možete pogledati ovdea sledeće nedelje kuckamm vam receptić za simptične uskršnje mafine.:)

(sponzorisani post)

16 коментара:

  1. Pinovano! Imam goste sledeći vikend i baš mi je bilo potrebno nešto zanimljivo za prilog! Hvala, draga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drzacu onda fige, znam da ces sve fantasticno napraviti.:)) p.s. blago tvojim gostima! :)))

      Избриши
  2. Odlična kolekcija, jako me mame ovi krumpirići.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Petra, krompirici su bas zgodni za malo drugacije serviranje, a imaju ukus poput krofnica.:)

      Избриши
  3. Ma, svaki detalj ti je savrseno napravljen i serviran:) ne znam kakva cu biti majstorica, al znam da moram da isprobam:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, imam puno poverenja u tebe i verujem da ce sve uspeti kako treba.:))

      Избриши
  4. Sve je predivno!
    Da li je pogaca na slici pravljena od pola mere?
    Davno sam je pravila i ne sećam se koji sam pleh koristila, ali se sećam da je bila veoma ukusna.
    Duška

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Duska, hvala.... da, pogaca je napravljena od pola mere i pekla se u kalupu precnika 24 cm, postupak je isti, dok za vecu meru obicno koristim kalup precnika 30 cm.:)

      Избриши
  5. Mogu samo da gledam u ekran, nista se nece dogoditi :)) Predivno servirana trpeza!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad cu ti odmah teleportirati tanjiric sa svim zalogajcicima za probu.:)))

      Избриши
  6. Mmmmolim... Pa, kakva divotaaaa! Ja sam se najela gledajuci divne stvarcice. Sve je prelepo :)

    ОдговориИзбриши
  7. Jao, krompir iz šprica..genijalno. Mnoogo mi se sviđa, to ću sigurno da isprobam Hvaaalaaa :*

    ОдговориИзбриши