понедељак, 11. август 2014.

Skonsi sa ribizlama


Još jedna ideja za brzi i ukusan doručak koji ćete zaista napraviti za čas posla, već za pola sata ovi ukusni zalogajčići čekaće vas na vašem stolu - hrskavi spolja i mekani iznutra. Uživaćete u njima uz jutarnju belu kafu ili popodnevnu šoljicu čaja, a biće isto tako fina užina ili ukusna večera uz čašu mleka.

Skonsi sa ribizlama


Sastojci: 250 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 60 g šećera, 60 g maslaca, 1 jaje, 2-3 kašike mleka, malo naribane limunove korice, pola šolje očišćenih ribizli (ili nekog drugog bobičastog voća po želji)

Priprema:

Izmešati brašno, prašak za pecivo, šećer i malo soli. Dodati naribanu koricu limuna i kockice hladnog maslaca, pa testo izmrviti rukama sve dok ne postane grudvasto. Dodati jedno jaje, par kašika hladnog mleka i smrznute ribizle (mogu biti i sveže). Sve sastojke skupiti rukama, bez puno mešenja, da se dobije kompaktno testo.


Testo oblikovati u loptu i malo pritisnuti dlanom na radnu površinu da bi se rastanjilo. Iseći na 6-8 delova i prebaciti u podmazan pleh (možete ih premazati mlekom ali i ne mora). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta da dobije finu rumenu koricu (testo spolja treba da bude hrskavo a iznutra mekano:).


Pre služenja skonse posuti šećerom u prahu ili poprskati prelivom od limuna (umutiti prah šećer sa malo vruće vode i kašikom limunovog soka da se dobije fini gusti preliv). Grickati odmah dok su topli, a fini su i kad se premažu sa malo pekmeza.

Napomena: umesto ribizla možete staviti i neko drugo bobičasto voće, recimo maline, kupine, borovnice i sl. Možete koristiti sveže ili smrznuto voće, uvek ga dodajte na kraju i važno je da se testo ne mesi dugo kako se voće ne bi ugnjavilo.

Napravite i neku drugu kombinaciju po želji, dodajte recimo pola pasirane banane i malo cimeta, seckane bademe i lešnike, čokoladu i kako prah. Za slanu varijantu stavite malo suvog mesa, pečurke, sveže začinsko bilje itd.

U nastavku pogledajte još par receptića za ove ukusne slatke i slane pogačice:


1. Skonsi sa komadićima čokolade
2. Skonsi sa jabukama i zobenim pahuljicama
3. Skonsi sa sirom
4. Skonsi sa maslinama (str.18-19.)

11 коментара:

  1. Baš mi se dopadaju. Probala sam jedan tvoj prvi receptić i oduševila. Tako jednostavna i lijepa poslastica. Pravila sam i slane varijante sa komadićima slanine. Oduševljena sam. Pozdrav od nas sa Žabljaka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Videla sam te slicice, suuuper su uspeli... a slaninicom ne mogu biti nikako losi.:)) Puno pozdrava i vama, samo uzivajte!:)

      Избриши
  2. Divna letnja kombinacija, i ja ih volim, brzo se prave, a mogucnosti milion:))))

    ОдговориИзбриши
  3. Pravila sam ih preključe prvi put, i vrlo sam zadovoljna receptom, nešto sam eksperimentisala sa grčkim jogurtom. Stavila sam borovnice i limun, a odozgo turbinado šećer, i bez jaja. Jako sam se iznenadila što su mnogo ukusniji od onih kupovnih, koji obično dugo stoje i onda su suvi. Ovi tvoji su mi vrlo privlačni, pogotovo što ne mogu da nađem ribizle ovde.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm, super mi zvuci tvoja kombinacija, jedva cekam da objavis receptic.:))) p.s. ovde bas ne mogu da nadjem sveze ribizle, kao ni borovnice, ali mogu da posluze i smrznute.:))

      Избриши
  4. Doći će na red kad tad, samo da se sjetim...recimo slana verzija djeci za večeru kad sam slobodna

    ОдговориИзбриши
  5. Jedva cekam da ih pravim! Da li treba stavljati secer u testo kada se pravi slana varijanta ili ne? Inace,odusevljena sam Vasim receptima,detaljnjim objasnjenjima i slikama :) Lep pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jaco, za slanu varijantu slobnodno izostavite secer, a dodajte malo vise soli.:) Nadam se da ce se skonsi svideti ukucanima... zahvaljujem na lepim recima i uzvracam najlepse pozdrave!:))

      Избриши