понедељак, 25. август 2014.

Gost kuhar - Emina i letnji keksići:)



Zadovoljstvo mi je da vam predstavim moju današnju gošću - Eminu, mladu studenticu i autoricu ljupkog bloga Hapiness is homemade . Ako još niste posetili njen blog, svakako što pre zavirite jer na njemu ćete pronaći pregršt lepih ideja, recepata i saveta o dekoraciji, tortama i kolačima (a ima  i finih slanih receptića:). 

Danas je za nas Emina pripremila preslatke keksiće i otkrila nam sve male i velike tajne ukrašavanja royal icingom (veoma precizno i detaljno). Sada joj prepuštam blog i najlepše se zahvaljujem što je prihvatila poziv i što nas je sve obradovala ovim lepim receptićem (keksići su toliko medeni da bi mi bilo žao da ih poručkam:))).


Prije nekog vremena obradovao me Lanin poziv za gostovanje na njezinom blogu koji već dugo pratim i uvijek se iznova veselim svakom novom receptu. Svi znamo da je Lana majstorica zanata pa je bilo teško odlučiti što ću joj nositi u goste, unatoč tome što sam dobila potpunu umjetničku slobodu. Znala sam samo da to mora biti nešto drugačije. A kad je već ljeto i svakodnevno uživamo u sladoledima, lubenici, moru i ostalim blagodatima ovog divnog godišnjeg doba odluka je pala i odlučila sam se za kekse s ljetnim motivima. Radi se o keksima koji su više kao licitarska srca koja se i dan danas prodaju na proštenjima.

Kad sam ih tek prvi put radila sjećanja su me vratila u djetinjstvo kad su odlasci na proštenje bili obavezni i veliko veselje za nas djecu sa sela. Baka bi nam uvijek s proštenja nosila barem jedno licitarsko srce i još neke druge keksiće a mi smo se veselili sladoledu, obilasku štandova i druženju. Sjećam se da smo kao djeca bili skromni, nismo imali ne znam kakve zahtjeve i veselili smo se i najmanjoj sitnici pa je stoga meni uvijek bila dovoljna koja kuglica sladoleda. Nismo tražili puno ali smo puno dobili jer je to jednostavno tako kad nam u životu male stvari puno znače. Odlazak na proštenje je samo jedna od mnogih lijepih tradicija kojima smo se kao djeca veselili i kojih se i dan danas rado prisjećamo. Sigurna sam da je pri pomisli na djetinjstvo svakome od nas srce ispunjeno tolikim šarenim isječcima da bi naprosto bila šteta zadržati ih sve za sebe i ne sve te uspomene podijeliti s drugima. 


Danas su se nažalost vremena jako promijenila i žao mi je kad vidim da neki nisu zadovoljni kad imaju sve a opet ima toliko onih koji znaju cijeniti ono što imaju i raduju se i najmanjoj sitnici. Stoga sam nas ovim gostovanjem odlučila sve podsjetiti na važnost da očuvamo neke lijepe tradicije i uspomene te ih pokušamo prenijeti i na svoju dječicu ako je to ikako moguće ili da pokušamo stvoriti neke nove običaje kojima ćemo se svi zajedno radovati. Pa makar to bilo samo ovako slikovito, kroz priču...

Recept u nastavku donosi sve to u jednom paketu: keksiće poput licitarskih srca koji će vašim stolovima udahnuti malo lijepih sjećanja na trenutke s bakama i djedovima koji možda više nisu s vama a dio su vaših krasnih uspomena ali i keksiće s ljetnim motivima koji će možda napokon rastjerati oblake i produžiti ovo kišno ljeto na još neko vrijeme. Ovakvi oslikani keksići su idealni i kao poklon najdražim osobama. Ne kaže se bez razloga da ljubav ide kroz želudac a i gotovo sam sigurna da će svatko objeručke prihvatiti jestivi unikatan poklon pripremljen s toliko ljubavi. Kad napravite i osušite kekse, stavite ih u kutijicu ili ih zapakirajte u celofan ili neki drugi ukrasni papir, dodajte mašnicu ili neku poruku i poklon je spreman. Ako znate da netko kome nosite ovakav poklon nešto jako voli, možete napraviti kekse u takvom specifičnom obliku i na taj način dragoj osobi pokazati koliko vam znači.

U izradi ovih keksića ne morate uživati sami. Evo vam prilike da i izrada keksića postane tradicija i uspomena za budućnost vašim klincima J. Znam da sam i sama kao dijete bila sva sretna kad sam mogla pomoći mami u kuhinji ili mijesiti tijesto jer je bilo zabavno kad je pri oblikovanju keksića brašno letjelo na sve strane. Bile su to dječje radosti a vjerojatno i trenuci u kojima sam još nesvjesno otkrila ljubav prema kuhanju. Stoga provedite kvalitetno vrijeme sa svojom djecom ili nek bude cijela obitelj na okupu, smijte se, stvarajte i ono najvažnije, budite zajedno. To su uspomene koje vrijede za cijeli život, a ne ono materijalno.


Summer cookies

Rad s royal icingom je umjetnost i uistinu se može usporediti sa slikarstvom samo što u tom slučaju atelje morate zamijeniti kuhinjom, slikarsko platno finim keksima, boje za oslikavanje royal icingom a kistove vrećicama za dekoriranje J. Kad sve to pripremite upalite youtube i pustite da vam u pozadini svira glazba koja vas inspirira i kreativan dan u kuhinji može početi.

Da bi uživali u cijelom tom divnom procesu, važno je da sve pripremite jer se s razlogom kaže da je priprema pola posla. S obzirom da je službeno još ljeto, iako bi po vremenskim uvjetima mogli reći da smo već zakoračili u jesen, takvi će biti i ovi keksići, pravi ljetni da malo rastjeramo tmurne oblake i prkosimo kiši koja je pobijedila sunce. Budući da nemam izrezivače u ljetnim oblicima odlučila sam improvizirati i sama si napraviti predloške odnosno nekakve šablone od papira koje će mi olakšati ručno izrezivanje keksića. Tako da, u kuhinji nema izgovora i everything is possible, naravno, uz malo mašte i truda J. Želite li i sami napraviti svoja pomagala za izrezivanje keksi, jednostavno na nekom tvrdom papiru iscrtajte željene oblike u željenoj veličini i izrežite ih kako i ih mogli kasnije prisloniti uz tijesto i izrezivati keks po keks. Iako je puno jednostavnije kad imate gotove izrezivače, sav će vam se trud isplatiti kad čujete oduševljene komentare osoba kojima ćete poslužiti ili pokloniti svoja mala umjetnička djela napravljena s puno ljubavi.

Sastojci za tijesto:

·        350 g brašna
·        210 g maslaca (sobne temperature)
·        125 g šećera u prahu
·        2 jaja
·        opcionalno: ekstrakt od vanilije, kakao u prahu

Priprema tijesta:
U zdjeli pomiješajte brašno i sol.
U drugoj zdjeli kratko izmiksajte maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi pa mu dodajte šećer u prahu i opet izmiksajte. Smjesa mora biti mekana i glatka. Prema želji, u smjesu možete dodati i žličicu-dvije ekstrakta od vanilije (ili ekstrakt nekog drugog okusa).
Smjesu maslaca i šećera u prahu nježno umiješajte u brašno.

Potom zamijesite tijesto koje će biti jako nježno i mekano pod prstima i kao takvo će biti divno za oblikovanje. Mijesite tijesto što manje jer ako ćete ga predugo mijesiti onda ćete dobiti kontraefekt i keksi će nakon pečenja biti žilavi a to nikako ne želimo jer oni moraju i lijepo izgledati i biti fini. Ako želite napraviti smeđe kekse, možete prema želji u dio tijesta dodati i malo kakaa pa kratko zamijesiti da se kakao ravnomjerno rasporedi i to je to.
Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje u hladnjak na nekih sat vremena, da se tijesto odmori.

Nakon što je tijesto odstajalo u hladnjaku, upalite pećnicu i zagrijte ju na 180°C.
Na kalup u kojemu ćete peči kekse, postavite papir za pečenje.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i još ga vrlo kratko promijesite na pobrašnjenoj podlozi, hladnim rukama. Zatim tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi tako da bude debljine svega nekoliko milimetara i pomoću izrezivača ili pripremljenih papirnatih predložaka izrezujte kekse u raznim oblicima koje ste zamislili.

Keks po keks slažite na papir za pečenje i kad napunite kalup stavite ga najprije u hladnjak na nekih 15-tak do 20-tak minuta kako bi tijesto očvrsnulo i kako bi keksi kod pečenja zadržali oblik.
Nakon toga stavite kekse u zagrijanu pećnicu i pecite ih nekih 8 do 10 minuta – znat ćete da su pečeni kad lagano porumene. Gotove kekse izvadite iz kalupa i ostavite ih da se dobro ohlade prije nego ih počnete oslikavati royal icingom.


Priprema royal icinga

Za izradu royal icing smjese trebate:

·        bjelanjke
·        šećer u prahu

Kad sam i sama tek krenula s oslikavanjem keksi, dobila sam savjet da koristim kvalitetniji šećer u prahu pa ću isto savjetovati i vama jer sam isprobala i uvjerila se da je tako bolje. Kvalitetniji šećer (primjerice Franckov) je sitnije mljeveni i zbog toga će vam i royal icing biti glađi i bolji za crtanje, neće biti grudica i kad ga nanesete na keks površina će biti lijepa glatka kakva mora biti.

Meni su ovaj put bila dovoljna 4 bjelanjka no vi ih možete staviti i više i manje, ovisno o tome koliko će vam royal icinga trebati, koliko ćete boja pripremati, koju količinu keksi ćete raditi itd.

Bjelanjke najprije miksajte nekih 10 do 15 sekundi tek toliko da se zapjene. Lagano izmiksanim bjelanjcima počnite dodavati šećer u prahu, i to žlicu po žlicu sve dok ne postignete željenu gustoću smjese. Kako dodajete šećer u prahu, uvijek miksajte prije nego dodate još šećera i testirajte nožićem gustoću royal icinga na način da nožićem prođete površinom royal icinga i pratite kojom se brzinom royal icing skuplja. 

Gušći royal icing vam treba primjerice kod pisanja i obrubljivanja keksi a rijeđi vam treba za ispunjavanje keksića. Ne brinite ako napravite pregusti ili prerijetki royal icing jer i to možete ispraviti. Ako je royal icing pregusti dodajte malo vode a ako je prerijedak uvijek možete dodati malo šećera da ga učinite gušćim.

Kad pripremite royal icing, podijelite ga u manje zdjelice i obojajte u željene nijanse. Iako ćete najintenzivnije boje postići bojama u gelu, možete koristiti i one u prahu. Obojanim royal icingom napunite slastičarske vrećice za dekoriranje, odrežite vrh i oslikavanje može početi J.



Oslikavanje keksi royal icingom

Oslikavanje je najkreativniji dio i dio koji će vas najviše opustiti. Kako ćete duže oslikavati činit će vam se da vrijeme prebrzo leti jer će vam popodne ili noć proletjeti samo tako a u glavi će nastajati nove ideje i htjet ćete još vremena da ostvarite sve što ste zamislili.

Da bi mogli početi ukrašavati kekse, oni moraju biti dobro ohlađeni. Prije nego počnete nanositi royal icing kekse očistite ako ima kakvih mrvica po njima i slično da bi ostala samo lijepa glatka površina idealna za oslikavanje. Kod oslikavanja najprije obrubite keks ili neki dio keksa gušćim royal icingom pa onda te dijelove ispunjavajte rijeđim royal icingom.

Kad jednom ispunite neki dio keksa royal icingom, ostavite keks sa strane da se suši nekih pola sata i onda možete nastaviti oslikavati isti keks. Keksi se brzo suše i dok par keksi obrubite i ispunite oni s početka će već biti suhi i spremni za drugu fazu. Također, kad ispunite neki dio keksa važno je da izravnate površinu što je bolje moguće.. ja obično s tim dijelom nemam problema i ne moram ju posebno izravnavati ali ako je to potrebno onda uhvatite keks i brzo ga povlačite lijevo desno po stolu.
I to je u biti to, dalje je sve na vama. Možete napraviti ovakve ljetne keksiće kao ja ili zamisliti neke druge interesantne oblike i prepustiti se mašti i stvaranju J. Mogućnosti je stvarno puno pa tako možete na kekse lijepiti i gotove ukrase, ukrase koje napravite od fondana, nema onoga što ne možete. Ako idete nešto lijepiti na keks, stavite na taj dio gdje želite nešto zalijepiti malo royal icinga koji će u ovom slučaju poslužiti kao lijepilo i gore ukras i to je to.

Nadam se da ćete i sami rezervirati koje popodne ili neku noć za ukrašavanje keksića pa napraviti svoja mala umjetnička djela kojima ćete iznenaditi voljene osobe J.

Iz kišnog Međimurja pozdrave vam svima šalje Emina!

Happiness is Homemade



15 коментара:

  1. Hvala ti na pozivu i na ovako lijepoj dobrodošlici.. drago mi je da ti se keksići sviđaju :*

    ОдговориИзбриши
  2. Divimo se svakome tko ovako divno zna ukrašavati slatkiše! Za nas je to naučna fantastika! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo Eminaa, keksi su ti sve bolji :) Samo tako dalje, iskustvo čini čuda :)

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista lepo prestavljena mlada blogerica sa divnom poslasticom. Pozdrav za obe.

    ОдговориИзбриши
  5. jako lijepi post, a keksi su čudo, prekrasni su

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala vam svima na lijepim komentarima, baš mi je drago da vam se sviđaju keksići :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo je prava umetnost, divno uradjeno i objasnjeno! Pozdrav obema:))))

    ОдговориИзбриши
  8. Emina je prava umjetnica, keksići su fantastično ukrašeni

    ОдговориИзбриши
  9. ja se divim svakome s puno strpljenja za ukrašavanje..to je već poznato...emini skidam kapu!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala puno svima a posebno mojoj dragoj gosci na lepom gostovanju.:)))

    ОдговориИзбриши
  11. Eminini keksići su me oduševili, tako lijepo i tako originalno ! Cijeli post je prekrasan, jako lijepo gostovanje i predstavljanje. Pozdrav za Lanu i Eminu !

    ОдговориИзбриши
  12. Divno i tako detaljno objašnjeno. Već neko vrijeme se spremam početi, ali nikako naći vremena za njih, a stvarno se treba potpuno posvetiti.

    ОдговориИзбриши