Grickali smo ih odmah tople, čak su i sutradan su bile fine i mekane, pa recept odmah beležim i delim sa vama dok ne zaboravim.:)
Slatke pletenice sa čokoladom
Sastojci: 600 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 150 g maslaca, 150 ml mleka 150 ml gustog jogurta, 1 jaje, čokolada (ili Nutella) za fil +1 jaje za premazivanje
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Sačekajte da ispuni šolju. Izmešajte brašno, so, pripremljeni kvasac, dodajte maslac sobne temperature iseckan na kockice, jedno jaje, jogurt (ili kiselo mleko) i preostalo slatko mleko. Ako je potrebno dodajte još malo brašna, zamesite srednje mekano testo i ostavite da odmara oko pola sata.
Testo zatim razvijte i isecite na veće pravougaonike, a stranice ukoso zasecite na trakice (kao na slici). Na sredinu testa stavite malo seckane čokolade ili kašiku Nutelle, pa trakice naizmenično preklopite preko fila. Sve dobro pričvrstite i prebacite na pleh.
Premažite umućenim jajetom pre pečenja i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta. Gotove pletenice pospite šećerom u prahu i poslužite uz belu kafu za doručak.
Slane rolnice
Napravite testo kao u prethodnom receptu, ostavite da se malo odmori i razvijte na 0,5 cm debljine. Isecite na kvadrate dužine 6-7 cm i na jedan kraj stavite po kašiku krem sira ili štapić kačkavalja, možete staviti i malo seckane šunke i dr. Zamotajte ih u rolnice i poređajte na pleh.
Ostavite da odmaraju još 10-15 minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenja rolnice premažite umućenim jajetom i pospite susamom, kimom ili narendajte malo tvrdog sira odgore. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta dok fino zarumene. Poslužite ih tople za doručak ili večeru... prijatno grickanje!:)
Napomena: testo možete zamesiti i sa kiselim mlekom ili kiselom pavlakom, a umesto maslaca možete koristiti mast ili dodati pola šolje ulja.
Oblici su odlični, svaka čast na ideji, inače sam ja uvijek za one varijante sa čokoladom :)
ОдговориИзбриши:)) Sa cokoladom su posebno fini, i ja sam isto slaba kad je cokolada u pitanju.:)))
ИзбришиSjajne ideje za malo drugacija peciva; svi u kuci volimo peciva i cesto pravim duplu kolicinu za zamrzivac. Ujutro kad ne znamo sta za dorucak, samo zavirimo u 'skrinju' i za 20-ak sekundi pecivo toplo na tanjiru.
ОдговориИзбришиDobra je ideja za ostavljanje u zamrzivacu i mala kucna pekara je uvek pri ruci kad nam zatreba.:))
ИзбришиSlana peciva obozavam,a tvoja kuhinjica obiluje tim divotama. Fotografije-predivne. Pozdrav od nas.
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav i vam leti, nadam se da maksimalno koristite odmor... i da belezis neke lepe nove receptice.:))) cmook...
Избришиbaš bi mi tako nešto trebalo za doručak....sviđa mi se.... jako...
ОдговориИзбришиSnjezo, taman za tebe i tvoje decke.:)) cmook...
ИзбришиZnaš da obožavam ovakve delikatese za doručak, ne znam za čime bih prije posegnula
ОдговориИзбришиNas dve bismo se bas lepo slozile, a ostali ukucani mogu da biraju slane rolnice.:)))
ИзбришиVolim peciva u slanoj varijanti, ali tvojim pletenicama ne bih mogla da odolim :-)
ОдговориИзбришиMeni su slatka peciva isto slaba tacka, dok ukucani vise vole slanu varijantu... svako izabere sta voli i nema prepirke.:)))
Избришиodlična peciva,maleni + ipak dajem pletenicama ..... :-*******
ОдговориИзбришиHvala Danka.:)))*****
ИзбришиVolim ovakve recepte u kojim se tijesto ne mora dizati 100 sati, iako, kada su moji gladni, nema šanse da čekaju sat vremena, kako god pecivo bilo fino! :))
ОдговориИзбришиTreba samo docekati da se ispece, hihihi... nekada i stolicom ispred rerne.:))
ИзбришиSviđa mi se što je recept brz, savršeno za doručak !
ОдговориИзбришиHvala Vareia, stvarno sve vrlo brzo bude gotovo.:)
ИзбришиStvarno prelepo, Lana! Mogu li da zamesim testo navece i pecem ujutro. Mislim, kakvo ce biti testo ako prenoci u frizideru? Pozdrav!
ОдговориИзбришиMislim da nece smetati ako se testo zamesi ranije, slobodno napravi tako i javi nam posle kako su kiflice (rolnice i pletenice:) uspele... ljubaac!:)
ИзбришиLano, ubijaš nas tvojim pecivima! :) Ono tvoje ludo sa integralnim brašnom sam pravila već dva puta i savršeno je. Nikako da fino ufotkam i pošaljem fotku, ali biće obećavam jer ne planiram da prestanem da ponavljam recept!
ОдговориИзбришиOvo zvuči baš odlično sa puterom i jogurtom... prava si nam super pekarica! ;)
:)) Vazno je da vam se testo svidelo, nema lepseg komplimetna nego kad se ponovi, hihihi... samo uzivajte!:) Veliki pozdrav vam letiii na sever!:D
ИзбришиVolim tvoja obogacena testa, jogurt ga uvek "pokvari" - nutela pletenice mirisu do ovog kisnog ostrva:))))
ОдговориИзбриши:)) Sta je lepse od toplog peciva po kisnom danu, hihihi.... veliki ljubac sve sve!:)))
ИзбришиProsto čovek da se razboli kad vidi sva ova peciva! Kad vidim tvoje sitne kolače onda kažem ona je kraljica sitnih kolača, kraljica piletine ribe... ali si za peciva carica :-)
ОдговориИзбриши:)) Hvala Veki... nego, nemoj da nam tu zabusavas sa recepticima, moze i neka fotkica iz baste u pauzi.:)) cmook...
ИзбришиVerujem da su oba peciva odlična, ja ću ipak ova sa sirom, slana više volim. Prijatno vam bilo:))
ОдговориИзбришиHvala Zorice, veliki pozdrav vam svima leti!:))
ИзбришиTvoj je komšiluk bio u opasnoj dilemi da li da ti pokuca na vrata i pridruži ti se. Ovo je predivno :) Isprobaćemo obe kombinacije :)
ОдговориИзбришиKomsiluk mora obavezno sve da isproba, hihihi... oni su mi glavni degustatori.:)))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиzanima me koje brasno koristite tip 500 ili tip 400 ili neko drugo brasno?
ОдговориИзбришиPozdrav, za peciva najcesce koristim meko brasno tip 400 ali mozete ga slobodno kombinovati i sa drugim po zelji.:))
ИзбришиI ja bi ovakav doručak!
ОдговориИзбриши;)))))
ИзбришиThank you for the good recipe! Thay are amazing!
ОдговориИзбришиThank youu... I‘m so glad you like it.:)) Wish you a lovely weekend!:))
ИзбришиDraga Lana, puno hvala sto ste podelili ovaj recept. Jedno od retkih testa koje sam pravila a da je i sutra ostalo sveze, a prekosutra takodje je bilo odlicno. Ja sam pravila slatku varijantu, ali u obliku venca punjeno nutelom i svima se svidelo. ;) Probacu i slane. Stvarno svima preporucujem da isprobaju ovaj vas recept.
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav,
Una
Draga Una, hvala Vam sto ste me podsetili na ovaj receptic, moram priznati da sam nacisto zaboravila na njega. Mogu zamisliti kako je bilo fino sa nutelom, mmmm... svidja mi se i sto ste od testa napravili venac.:)
ИзбришиDrzacu fige za sto skoriju reprizu, a ovog puta u slanoj verijanti.:)) Hvala jos jednom na utiscima iz prve ruke, isprobani recept je najlepsi kompliment za jednog food blogera, a jos kada sve fino uspe, radujem se zajedno sa Vama! Saljem puno lepih pozdrava!:))