четвртак, 07. август 2014.

Fino pecivo za doručak


Pre neko jutro trebalo nam je neko pecivo za doručak, htela sam da isprobam nešto drugačije, da malo promenim i napravim neki novi recept. Od sastojaka koji su se zatekli u kući zamesila sam mekano testo i rešila da se malo poigram sa oblicima. Napravila sam par slatkih pletenica sa čokoladom, slane rolnice sa krem sirom i kačkavaljem, a od ostalog testa sam zamotala male prazne kiflice, posolila odgore i posula kimom.

Grickali smo ih odmah tople, čak su i sutradan su bile fine i mekane, pa recept odmah beležim i delim sa vama dok ne zaboravim.:)

 Slatke pletenice sa čokoladom


Sastojci: 600 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 150 g maslaca, 150 ml mleka 150 ml gustog jogurta, 1 jaje,  čokolada (ili Nutella) za fil +1 jaje za premazivanje

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Sačekajte da ispuni šolju. Izmešajte brašno, so, pripremljeni kvasac, dodajte maslac sobne temperature iseckan na kockice, jedno jaje, jogurt (ili kiselo mleko) i preostalo slatko mleko. Ako je potrebno dodajte još malo brašna, zamesite srednje mekano testo i ostavite da odmara oko pola sata.


Testo zatim razvijte i isecite na veće pravougaonike, a stranice ukoso zasecite na trakice (kao na slici). Na sredinu testa stavite malo seckane čokolade ili kašiku Nutelle, pa trakice naizmenično preklopite preko fila. Sve dobro pričvrstite i prebacite na pleh.

Premažite umućenim jajetom pre pečenja i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta. Gotove pletenice pospite šećerom u prahu i poslužite uz belu kafu za doručak.

Slane rolnice


Napravite testo kao u prethodnom receptu, ostavite da se malo odmori i razvijte na 0,5 cm debljine. Isecite na kvadrate dužine 6-7 cm i na jedan kraj stavite po kašiku krem sira ili štapić kačkavalja, možete staviti i malo seckane šunke i dr. Zamotajte ih u rolnice i poređajte na pleh.


Ostavite da odmaraju još 10-15 minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenja rolnice premažite umućenim jajetom i pospite susamom, kimom ili narendajte malo tvrdog sira odgore. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta dok fino zarumene. Poslužite ih tople za doručak ili večeru... prijatno grickanje!:)

Napomena: testo možete zamesiti i sa kiselim mlekom ili kiselom pavlakom, a umesto maslaca možete koristiti mast ili dodati pola šolje ulja.


37 коментара:

  1. Oblici su odlični, svaka čast na ideji, inače sam ja uvijek za one varijante sa čokoladom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Sa cokoladom su posebno fini, i ja sam isto slaba kad je cokolada u pitanju.:)))

      Избриши
  2. Sjajne ideje za malo drugacija peciva; svi u kuci volimo peciva i cesto pravim duplu kolicinu za zamrzivac. Ujutro kad ne znamo sta za dorucak, samo zavirimo u 'skrinju' i za 20-ak sekundi pecivo toplo na tanjiru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobra je ideja za ostavljanje u zamrzivacu i mala kucna pekara je uvek pri ruci kad nam zatreba.:))

      Избриши
  3. Slana peciva obozavam,a tvoja kuhinjica obiluje tim divotama. Fotografije-predivne. Pozdrav od nas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veliki pozdrav i vam leti, nadam se da maksimalno koristite odmor... i da belezis neke lepe nove receptice.:))) cmook...

      Избриши
  4. baš bi mi tako nešto trebalo za doručak....sviđa mi se.... jako...

    ОдговориИзбриши
  5. Znaš da obožavam ovakve delikatese za doručak, ne znam za čime bih prije posegnula

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nas dve bismo se bas lepo slozile, a ostali ukucani mogu da biraju slane rolnice.:)))

      Избриши
  6. Volim peciva u slanoj varijanti, ali tvojim pletenicama ne bih mogla da odolim :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni su slatka peciva isto slaba tacka, dok ukucani vise vole slanu varijantu... svako izabere sta voli i nema prepirke.:)))

      Избриши
  7. odlična peciva,maleni + ipak dajem pletenicama ..... :-*******

    ОдговориИзбриши
  8. Volim ovakve recepte u kojim se tijesto ne mora dizati 100 sati, iako, kada su moji gladni, nema šanse da čekaju sat vremena, kako god pecivo bilo fino! :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Treba samo docekati da se ispece, hihihi... nekada i stolicom ispred rerne.:))

      Избриши
  9. Stvarno prelepo, Lana! Mogu li da zamesim testo navece i pecem ujutro. Mislim, kakvo ce biti testo ako prenoci u frizideru? Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da nece smetati ako se testo zamesi ranije, slobodno napravi tako i javi nam posle kako su kiflice (rolnice i pletenice:) uspele... ljubaac!:)

      Избриши
  10. Lano, ubijaš nas tvojim pecivima! :) Ono tvoje ludo sa integralnim brašnom sam pravila već dva puta i savršeno je. Nikako da fino ufotkam i pošaljem fotku, ali biće obećavam jer ne planiram da prestanem da ponavljam recept!
    Ovo zvuči baš odlično sa puterom i jogurtom... prava si nam super pekarica! ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Vazno je da vam se testo svidelo, nema lepseg komplimetna nego kad se ponovi, hihihi... samo uzivajte!:) Veliki pozdrav vam letiii na sever!:D

      Избриши
  11. Volim tvoja obogacena testa, jogurt ga uvek "pokvari" - nutela pletenice mirisu do ovog kisnog ostrva:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Sta je lepse od toplog peciva po kisnom danu, hihihi.... veliki ljubac sve sve!:)))

      Избриши
  12. Prosto čovek da se razboli kad vidi sva ova peciva! Kad vidim tvoje sitne kolače onda kažem ona je kraljica sitnih kolača, kraljica piletine ribe... ali si za peciva carica :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvala Veki... nego, nemoj da nam tu zabusavas sa recepticima, moze i neka fotkica iz baste u pauzi.:)) cmook...

      Избриши
  13. Verujem da su oba peciva odlična, ja ću ipak ova sa sirom, slana više volim. Prijatno vam bilo:))

    ОдговориИзбриши
  14. Tvoj je komšiluk bio u opasnoj dilemi da li da ti pokuca na vrata i pridruži ti se. Ovo je predivno :) Isprobaćemo obe kombinacije :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Komsiluk mora obavezno sve da isproba, hihihi... oni su mi glavni degustatori.:)))

      Избриши
  15. zanima me koje brasno koristite tip 500 ili tip 400 ili neko drugo brasno?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, za peciva najcesce koristim meko brasno tip 400 ali mozete ga slobodno kombinovati i sa drugim po zelji.:))

      Избриши
  16. Одговори
    1. Thank youu... I‘m so glad you like it.:)) Wish you a lovely weekend!:))

      Избриши