Još jedna ideja za brzi i ukusan doručak koji ćete zaista napraviti za čas posla, već za pola sata ovi ukusni zalogajčići čekaće vas na vašem stolu - hrskavi spolja i mekani iznutra. Uživaćete u njima uz jutarnju belu kafu ili popodnevnu šoljicu čaja, a biće isto tako fina užina ili ukusna večera uz čašu mleka.
Skonsi sa ribizlama
Priprema:
Izmešati brašno, prašak za pecivo, šećer i malo soli. Dodati naribanu koricu limuna i kockice hladnog maslaca, pa testo izmrviti rukama sve dok ne postane grudvasto. Dodati jedno jaje, par kašika hladnog mleka i smrznute ribizle (mogu biti i sveže). Sve sastojke skupiti rukama, bez puno mešenja, da se dobije kompaktno testo.
Testo oblikovati u loptu i malo pritisnuti dlanom na radnu površinu da bi se rastanjilo. Iseći na 6-8 delova i prebaciti u podmazan pleh (možete ih premazati mlekom ali i ne mora). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta da dobije finu rumenu koricu (testo spolja treba da bude hrskavo a iznutra mekano:).
Pre služenja skonse posuti šećerom u prahu ili poprskati prelivom od limuna (umutiti prah šećer sa malo vruće vode i kašikom limunovog soka da se dobije fini gusti preliv). Grickati odmah dok su topli, a fini su i kad se premažu sa malo pekmeza.
Napomena: umesto ribizla možete staviti i neko drugo bobičasto voće, recimo maline, kupine, borovnice i sl. Možete koristiti sveže ili smrznuto voće, uvek ga dodajte na kraju i važno je da se testo ne mesi dugo kako se voće ne bi ugnjavilo.
Napravite i neku drugu kombinaciju po želji, dodajte recimo pola pasirane banane i malo cimeta, seckane bademe i lešnike, čokoladu i kako prah. Za slanu varijantu stavite malo suvog mesa, pečurke, sveže začinsko bilje itd.
U nastavku pogledajte još par receptića za ove ukusne slatke i slane pogačice:
1. Skonsi sa komadićima čokolade
2. Skonsi sa jabukama i zobenim pahuljicama
3. Skonsi sa sirom
4. Skonsi sa maslinama (str.18-19.)
Baš mi se dopadaju. Probala sam jedan tvoj prvi receptić i oduševila. Tako jednostavna i lijepa poslastica. Pravila sam i slane varijante sa komadićima slanine. Oduševljena sam. Pozdrav od nas sa Žabljaka.
ОдговориИзбришиVidela sam te slicice, suuuper su uspeli... a slaninicom ne mogu biti nikako losi.:)) Puno pozdrava i vama, samo uzivajte!:)
ИзбришиDivna letnja kombinacija, i ja ih volim, brzo se prave, a mogucnosti milion:))))
ОдговориИзбришиStvarno su fini u svim mogucim kombinacijama.:) kiss
ИзбришиPravila sam ih preključe prvi put, i vrlo sam zadovoljna receptom, nešto sam eksperimentisala sa grčkim jogurtom. Stavila sam borovnice i limun, a odozgo turbinado šećer, i bez jaja. Jako sam se iznenadila što su mnogo ukusniji od onih kupovnih, koji obično dugo stoje i onda su suvi. Ovi tvoji su mi vrlo privlačni, pogotovo što ne mogu da nađem ribizle ovde.
ОдговориИзбришиMmmm, super mi zvuci tvoja kombinacija, jedva cekam da objavis receptic.:))) p.s. ovde bas ne mogu da nadjem sveze ribizle, kao ni borovnice, ali mogu da posluze i smrznute.:))
ИзбришиMljac!
ОдговориИзбриши;))))
ИзбришиDoći će na red kad tad, samo da se sjetim...recimo slana verzija djeci za večeru kad sam slobodna
ОдговориИзбришиJedva cekam da ih pravim! Da li treba stavljati secer u testo kada se pravi slana varijanta ili ne? Inace,odusevljena sam Vasim receptima,detaljnjim objasnjenjima i slikama :) Lep pozdrav!
ОдговориИзбришиDraga Jaco, za slanu varijantu slobnodno izostavite secer, a dodajte malo vise soli.:) Nadam se da ce se skonsi svideti ukucanima... zahvaljujem na lepim recima i uzvracam najlepse pozdrave!:))
Избриши