четвртак, 28. август 2014.

Sve od tikvica



Ovog puta na redu su recepti sa tikvicama, sada ih ima zaista u izoblju na pijacama, pa će sigurno neki od predloga fino poslužiti. Možete slobodno napisati i vaše omiljene recepte sa tikvicama ili ostaviti linkove ka njima, pa da zajedno napravimo jednu lepu kolekciju.:)

Recepti u nastavku su već ranije objavljeni na blogu, neke sam isprobala od koleginica blogerica tako da linkovi vode ka njihovim blogovima, a u aktuelnom broju magazina MEZZE možete takođe pronaći još par receptića sa tikvicama. 


1. Polpete od tikvica (MEZZE, str.32.)
2. Sufle od tikvica sa sirom
3. Gratan od tikvica 


4. Projice sa tikvicama i sirom
5. Čorbica od tikvica
6. Hleb sa tikvicama i sušenim paradajzom


7. Tikvice sa sirom i susamom
8. Koh od riže i tikvica
9. Varivo od tikvica (recept u nastavku)

Kremasto varivo od tikvica


Sastojci: 2 manje tikvice, 1 crni luk, oko 2,5 dl pavlake za kuvanje, malo mleka, so, biber, mirođija

Priprema:

Tikvice oljuštite, izvadite središnji deo sa semenkama a ostatk sitno narendajte. Malo posolite i ostavite 10-15 minuta da tikvice puste sok.

Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte oceđene tikvice i sipajte pavlaku za kuvanje. Posolite i pobiberite po ukusu, na kraju dodajte i seckanu mirođiju. sve kuvajte na laganoj temperaturi oko 20-tak minuta dok tikvice ne omekšaju. Po potrebi dodajte još malo mleka ili pavlake ako je varivo suviše gusto.

Poslužite toplo ili hladno kao prilog uz ribu, pečeno ili kuvano meso, a fino je i kao preliv uz kuvanu testeninu i razno povrće. Ako volite dodajte i malo limunovog soka na kraju. Prijatnoo!:)


II  način - varivo sa sirćetom (posno)

Tikvice oljušite, narendajte, posolite i poprskajte sa malo sirćeta (1-2 kašike). Ostavite da stoje desetak minuta da puste sok. Za to vreme, na malo ulja propržite sitno seckani crni luk da postane staklast. Zatim dodajte oceđene tikvice i malo vode koliko da prekrije povrće. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte i malo seckane mirođije ili peršuna.

Sve kuvajte na laganoj temperaturi 20 minuta dok tikvice ne omekšaju. Na kraju, razmutite kašičicu brašna u malo hladne vode i dodajte varivu, pa kuvajte još par minuta da se fino zgusne.


III način - varivo sa mlekom i začinskom paprikom

Tikvice oljušite, narendajte i posolite. Ostavite ih da malo odstoje a zatim ocedite. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte kašiku brašna i 1 kašičicu mlevene začinske paprike. Vrlo kratko propržite i dodajte tikvice, a zatim sipajte mleko da prekrije povrće. Tikvice će pustiti još malo vode prilikom kuvanja. Začinite po ukusu (so, biber) i dodajte seckanu mirođiju koja će tikvicama dati jednu blagu aromu. Kuvajte 20-tak minuta da tikvice fino omekšaju.

Predlog za posluživanje: varivo od tikvica se vrlo lepo slaže sa piletinom, poslužite ga recimo uz pohovane šnicle od belog mesa. Bon appétit!

26 коментара:

  1. pravo vrijeme za ovu inspiraciju, više ne znam kako bi ih upotrijebila :) super su ideje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa... nadam se da ce neki recpetic fino posluziti za inspiraciju.:))

      Избриши
  2. Hvala ti za ovo, ja isto kao Tamara ne znam više na koji način da ih upotrijebim, a u vrtu ih je sve više i više! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Sigurna sam da ces izaci na kraj sa njima, hihihi... da znas da ti pomalo zavidim na toj lepoj bastici.:))

      Избриши
  3. Upravo napravih malo siromašniju projicu, samo palentu, pavlaku od 20%mm, malo soli i malo kisele vode i tikvice i super je ispalo! Samo sam to imala, a kad sam videla ovu projicu, morala sam da jedem proju baš sad, danas kako znam i umem :D Malo je modifikovah, ali opet, ispalo je super! Sledeći put isprobavam varivo od tikvica (obožavam ih) i orginalan recept projice sa sirom i tikvicama. Savršeni su vam recepti. Jednostavni i brzi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Takve kombinacije su uvek najlepse i bas mi je drago da je receptic posluzio za inspiraciju.:)) Saljem veliki pozdrav!:)))

      Избриши
  4. Divne slike i divni recepti baš u pravo vrijeme.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozda sam mogla i ranije da ih skupim, srecom ima ih jos uvek dovoljno u bastama i na pijaci.:))

      Избриши
  5. Cesto kupujem tikvice, ali isto tako cesto mi i ponestane inspiracije :))) Fenomenalni recepti, a za pocetak belezim projice :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Receptica nikad dosta a tikvice su vrlo zahvalne za kombinovanje.:))

      Избриши
  6. Tikvice su uvijek dobro došle u svim kombinacijama, super su mi tvoji recepti, ja se uskoro spremam objaviti jedan recept sa tikvicama u slatkom izdanju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva cekam tvoju slatku verziju, kod nas su najcesce zastupljene u slanom izdanju pa se vec unapred radujem.:))

      Избриши
  7. Priredila si nam veliko zadovoljstvo u ova dva posta :-) Sad imamo dve savršebe kolekcije recepata za dva omiljena povrća!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Malo slanih receptica posle svih kolaca i tortica.:))) cmook...

      Избриши
  8. Одговори
    1. Moracu da skoknem do tebe po neki receptic sa sljivama.:)))

      Избриши
  9. Volim ove tvoje zbirne recepte, toliko divnih ideja na jednom mestu, kad god ponestane inspiracije znas gde da se obratis:)))))

    ОдговориИзбриши
  10. Volim ove tvoje kolekcije, a za nas koji imamo tikvice u vrtu, kad krene navala plodova ne znam više kako ih upotrijebiti

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Ove godine sam ih posadila u zardinjere, taman fino krenu da rastu, ali nemaju dovoljno snage pa se posle nekog vremena osuse... tako da kad nam zatrebaju, trkom na pijacu.:)))

      Избриши
  11. Super kolekcija, ja ih moram zakamuflirati da djeca ne osjete, najbolje su im u kruhu i gibanici

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divna ideja za gibanicu, a moze neki put i u kolacicima, nece nista primetiti.:)))

      Избриши