Jeste li već napravili spisak kolačića koje biste voleli da napravite za praznike, možda još uvek razmišljate, brišete ili dopunjavate spisak?:) Ako se odlučite da ove godine isprobate nešto novo (isto važi i ako želite da "utvrdite" gradivo:), onda sačuvajte ovu stranicu sa prazničnim receptima
u belom, a u nekom od narednih postova pozabavićemo se i
čokoladnim receptima.:))
Ovde ćete naći recept za prefine
Burgerske kiflice (originalni recept je objavila
Unikatica), od istih sastojaka napravila sam i
Božićne korpice, a tu je još i recept za omiljene domaće
Vanilice. Pletenicu iz ove zbirke
(na slici) ipak ostavljam za naredni put, pa će onda ceo post biti posvećen maku - tako da sada, samo najava.:))
Burgerske kiflice
Sastojci: 400 g brašna, 250 g maslaca, 2 kašike šećera, prstohvat soli, 20 g svežeg kvasca, 1 dl mleka, 3 žumanca, malo naribane limunove korice
Fil: 3 belanca, 200 g šećera, 150 g mlevenih oraha ili lešnika
Priprema:
U dubljoj činiji izmešati brašno, šećer i malo soli. Dodati hladan maslac isečen na tanke listiće i napraviti mrvice. Razmutiti kvasac u hladnom mleku, dodati žumanca i malo naribane limunove korice, pa zamesiti prhko testo. Testo podeliti na 4 dela, zamotati u foliju i staviti u frižider.
U međuvremenu napraviti fil: umutiti čvrst šam od belanaca sa šećerom, pa sve prebaciti u dublju posudu i kuvati na pari još 10-15 minuta da se lepo zgusne.
Izvaditi jedan deo testa iz frižidera i razviti između dva lista papira za pečenje da bude otprilike dimenzija 20x40 cm. Premazati sa 1/4 umućenih belanca i posuti mlevenim orasima ili lešnicima, pa uz pomoc folije sve pažljivo zamotati u rolatić.
Uz pomoć modlice za krofne (može da posluži i veća čaša), iseći testo na polumesece širine oko 2 cm. Prebaciti na pleh i na isti način napraviti kiflice od preostalog testa. Od jedne mere se dobiju dva puna pleha kolačića.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta i paziti da ostanu svetle boje. Gotove kolačiće posuti šećerom u prahu.
Napomena: autorica još napominje da se kiflice mogu posipati listićima badema ili kokosom.:)
originalni receptić :)
Božiće korpice
Testo iz prethodnog recepta mi se veoma dopalo, pa sam dobila ideju da sa njim napravim još jednu vrstu kolačića. Za 12 korpica biće vam dovoljno pola mere, a možete ih napraviti i od vašeg omiljenog prhkog testa.
Sastojci (za 12 korpica): 200 g brašna, 125 g maslaca, 1 kašika šećera, malo, soli, 10 g svežeg kvasca, 50 ml mleka, 2 žumanca, malo naribane limunove ili pomorandžine korice
Fil: 2 belanceta, 150 g šećera, 100 g mlevenih oraha, 1 kašika ruma, 2-3 kašike kandirane korice pomorandže
Priprema:
Zamesiti prhko testo kao u prethodnom receptu i čuvati ga u frižideru do upotrebe. Zatim, razviti tanko testo između dva lista papira za pečenje i većom okruglom modlicom izvaditi 12 krugova. Preostale krajeve testa skupiti i ponovo razviti, pa sada modlicom izvaditi 12 zvezdica.
Umutiti čvrsta šam od belanaca sa malo soli i postepeno dodavati šećer. Na kraju pažljivo umešati kašiku ruma i mlevene orahe. Možete dodati i malo kandiranih korica pomorandže ili jednostavno naribajte malo koricu radi lepše arome.
Kalup za mafine namažite maslacem i obložite krugovima od testa tako da se naprave i ivice. U svaku korpicu spustite po kašiku fila (ne treba do kraja), malo poravnajte spoljnom stranom kašičice i odgore stavite po jednu zvezdicu od testa.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta. Sačekajte da se malo prohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa. Gotove korpice pospite šećerom u prahu.
Napomena: korpice se mogu puniti i čokoladom, pekmezom ili nekim voćnim filom po želji (recimo od višanja:).
Vanilice
Ovi kolačići se svake godine nađu na našoj prazničnoj listi kolačića, drugi se menjaju ali vanilice su obavezne. Međutim, pravimo ih i preko cele godine kada se uželimo, ne samo za praznike. Recept postoji već od ranije
na blogu, ali ću ga ovde ponovo otkuckati zbog bolje preglednosti.
Sastojci: 200 g maslaca (ili masti), 1 jaje,
1 žumance, 4-5 kašika mlevenih oraha, sok i kora od limuna, 100 g šećera, 2
kesice vanilin šećera, 400 g mekog brašna
Za filovanje: domaći pekmez od kajsija, malina i sl.
Priprema:
U dublju činiju stavite maslac sobne temperature, dodajte jaje + 1 žumance, šećer, mlevene orahe, sok i koricu limuna. Sve fino umutiti varjačom a zatim dodajte brašno i rukom umesite prhko testo.
Razvijte koru debljine 0,5 cm i modlicama u obliku cvetića (srca i sl.)
izvadite kolacice. Neka jedna polovina budu puni keksići, a druga polovina sa "prozorčićem" na sredini.
Kolačiće poredjajte na pleh preko masnog papira i pecite na 180 C oko 7-8 minuta. Pazite da ostanu svetle boje. Sačekajte da se malo pohlade u plehu, pa ih prebacite na ravan tanjir.
Gotove kolačiće spajajte pekmezom od kajsija i uvaljajte u prah šećer zamirisan vanilom... prijatno grickanje!:)
Napomena: od jedne mere dobićete oko 2,5 pleha keksića ili 1 kg gotovih kolačića. Kad se prohlade, možete ih staviti u kutiji i čuvati 10-tak dana.
Možete kombinovati maslac i mast, kolačići će biti prhkiji ako stavite više maslaca, a ako želite prave mekane vanilice onda koristite mast.:)
U najavi
U sledećem postu vam kuckam recept za jednu finu
pletenicu sa makom, a u međuvremenu poslužite se šoljicom tople čokolade... do kuckanja!:))