Nadam se da će nam se konačno prolepšati vreme, pa ako ovih dana možda planirate izlet negde u prirodi i na svežem vazduhu, spakujte ćebence, spremite korpice i napravite ove ukusne pitice za grickanje, prijaće sigurno posle duge šetnje i trčanja za frizbijem.:)
Recepti su objavljeni u prošlom, majskom izdanju magazina MEZZE, a tu ćete pronaći još puno lepih ideja za piknik zalogajčiće.:)
Kifle sa maslinama
Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca,
1 kašičica soli, 2 dl mleka, 0,75 dl ulja, 0,75 dl soka od paradajza, 100 g
zelenih maslina bez koštica
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka
sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se aktivira. U dubljoj
posudi izmešajte brašno, so, pripremljeni kvasac, dodajte kafenu šoljicu ulja i
soka od paradajza, pa sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Ostavite da
odmara 30-tak minuta.
Testo podelite na manje loptice i oblikujte
kifle. Na sredinu utisnite po nekoliko maslina i dobro pritisnite da se ne bi
odlepile prilikom pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko
20-tak minuta.
Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca,
1 kašičica soli, 1 kašičica kima, 1 kašičica mlevene slatke paprike, 1 kašika
sušenog origana, par kašika ulja, voda
Nadev: kulen, ajvar, ljutenica
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa
kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se aktivira. Izmešajte brašno,
so i začine, dodajte pripremljeni kvasac i ulje, pa sa mlakom vodom zamesite
srednje meko testo. Ostavite 10-tak minuta da odmara.
Testo razvijte tanko i izvadite veće
krugove, možete koristiti i manji tanjir kao okvir po kome ćete iseći krugove.
Pripremite nadev: sitno iseckajte kulen i
izmešajte sa par kašika ajvara, možete staviti i neki drugi nadev po želji. Na sredinu svakog kruga stavite po kašiku
fila i preklopite na pola. Ivice testa dobro pritisnite viljuškom da se ne bi
odlepile prilikom pečenja.
Pitice premažite umućenim jajetom i zasecite nožem na par mesta da bi izlazila para. Ispecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-30 minuta.
Pitice premažite umućenim jajetom i zasecite nožem na par mesta da bi izlazila para. Ispecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-30 minuta.
Piknik pitice (slatke)
Fil: pekmez od ribizli (malina, jagoda, višanja i sl.)
Priprema:
Izmešajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte
malo soli, kockicu maslaca sobne temperature i jedno belance. Po potrebi možete
dodati 1 kašiku hladne vode, pa zamesite glatko testo. Zamotajte ga u foliju i
stavite na hladno oko 1 sat.
Razvijte tanko testo i isecite veće krugove,
može i uz pomoć manjeg desertnog tanjira. Na svaki krug stavite po kašiku
pekmeza od ribizli ili nekog drugog po želji. Ivice kruga premažite belancetom
i preklopite na pola, dobro pritisnite viljuškom da se ne bi otvorile prilikom
pečenja.
Paketiće premažite žumancetom i napravite par zareza da bi para mogla da
izlazi. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.
Zavirite i u novi broj našeg letnjeg izdanja i pronađite recepte za omiljenu pizzu, zasladite se slatkim voćnim piticama, prošetajte Hong Kongom sa Nevenom, naučite nešto novo o žalfiji, saznajte kako se pravi starter za testo i još punooo toga... viiiiiiidimo se!:)))
Uh, baš bih rado otišla na piknik s košarom punom slatkih i slanih pitica. Nadam se da će uskoro ljepše vrijeme, jer ovakav lipanj ne pamtim.
ОдговориИзбришиKod nas je ovakvo vreme vec danima, prava jesen, nego dolazim po tebe sledeci put pa cemo zajedno na piknik.:)))
ИзбришиJeste da nam vrijeme bas nije naklonjeno ali valjda ce se popraviti uskoro pa ce bit i neki izlet. U medjuvremenu ja odoh da citam novi mezze jedva cekam svaki naredni broj i odmah trcim da ga procitam
ОдговориИзбришиIrena, i za nas je svaki broj lepo iznenadjenje jer ne znamo sta su ostale devojke pripremale, tako da ga zajedno listamo sa uzivanjem.:))
ИзбришиVolim peciva sa maslinama. Zanimljivo...sa paradajez sokom...ovo ce se isprobati.
ОдговориИзбришиParadajz mu samo daje lepu boju, ali ne promeni puno ukus, tako da slobodno sa isprobavanjem.:)))
Избришиovakve pogačice mi kod kuće radimo sa slanom ribom
ОдговориИзбришиMoze i neki drugi omiljeni nadev, sa ribom mi zvuci isto fino.:))
Избришиi ja se nadam boljem vremenu uskoro
ОдговориИзбришиovo su krasni prijedlozi! novi mezze sam pročitala, svaki broj me iznova oduševi
Hvala Tamara!:)))
ИзбришиSa ovakvim izborom i ja bih rado krenula na izlet, bez obzira na vremensku prognozu :)
ОдговориИзбришиMoze i u setnju ispod kisobrana!:)))
ИзбришиPredivne ideje! Sve je nekako brzo, a sigurna sam i jaako ukusno! Mnogo mi se dopadaju, a posebno ove punjene slane pitice. Uzgred, poslednja dva broja Mezze magazina su savršena!!! Pozz
ОдговориИзбришиMilice, hvala ti, kod mene ti je sve na brzaka.:)) p.s. prenecu devojkama iz tima sve utiske... veeeliki pozdrav!:)))
Избришиjako je interesantno testo sa paradajzom unutra...sigurno mu daje malo roskaste boje, jel' da? Nisam sigurna da se oseca mnogo ukus paradajza ali na oko je bas lepo ! Ovde u RImu smo pocetkom maja par puta "piknikovali" u jednom divnom paarku blizu kuce ali u poslednje vreme tesko...stalno kisa pada a i kada ne pada deluja kao da samo sto nije pala...
ОдговориИзбришиTesto sa paradajzom dobije lepu boju, dok se sam ukus nekako i ne oseti posebno, moze se zameniti i kasicicom mlevene zacinske paprike. A parkic je uvek zgodno mesto za izlet, sada je sve fino zeleno, a to sto je blizu mu je samo dodatni plus, hihihi... i kod nas je slicno vreme, moglo bi to sunce vec da nam dodje.:))))
ИзбришиA samo cekam kada sunce dodje kako cemo svi poceti da se zalimo...! A sto se tice testa sa paradajzom - pa neka, neka i ima lepu boju, bas mu to daje smek !!
Избриши:))) E, bas tako, heheh... nikako nam ugoditi!:))) p.s. mozda bi moglo da se doda vise soka drugi put, onda bi bile bas fino rumene.:))
ИзбришиDa, ali moralo bi da se vodi racuna da testo ne postane suvise blatnjavo, zar ne ? Ja bih eventualno uz sok od paradajza dodala jedno par kasika koncentrata paradajza iz tube...daje boju a nije tecno ! Sta mislis ?
ИзбришиMislim da bi fino bilo i sa koncentratom, mogla bih da isprobam sledeci put, ili ako budes mozda pre pravila, javi kako je uspelo, vazi?:))
ИзбришиJoj kako su ti fina sva ova peciva! Savršeno.
ОдговориИзбришиHvala Maslincice!:)))
ИзбришиSamo da se vrijeme proljepša,idejice si nam dala i evo uživanja,krasno je sve zbilja i ove slane i slatke varijante.
ОдговориИзбришиPozdrav ti ide!
Hvala Nely, puno lepih pozdrava leti i vama, da znas da sam se nekako uzelela sunca!:)))
ИзбришиKod nas grozno, nekad smo se u ovo vrijeme već i kupali a sada palimo grijanje. Sve kombinacije su mi super i slatke i slane.
ОдговориИзбришиKod nas upravo pada kisa dok ovo kuckam, vreme je vise nalik jeseni, nadam se da ce neki receptek fino posluziti.:))
ИзбришиLana, kako si ti lepo upakovala tu korpicu, samo da je zgrabiš i u prirodu! Mi često idemo na plac, i uvek ponesem neko pecivo, tamo je sve slatko, pa će mi ove tvoje ideje dobro doći ;)
ОдговориИзбришиHvala, Suzy, pokusavam da dozovem prolece ovom korpicom za izlet, ali nesto mi slabo ide od ruke.:)) p.s. mozda se neka pitica nadje u korpici sledeci put.:))
ИзбришиTvoje pecivo uvijek izgleda tako savršeno i ukusno :))
ОдговориИзбришиHvala Marincice!:)))
ИзбришиNe bih ja čekala izlet, jer ako je suditi prema ovom ledenom dobu, otopljenje neće skoro, hihihi... Sve izgleda tako slasno!
ОдговориИзбриши