четвртак, 27. јун 2013.

Iz bakine kuhinje: Gomboce od sira


Da li volite gomboce od sira, ne onako sa šljivama ili kajsijama, već samo uvaljane u propržene mrvice i šećer? :) Ako ih možda niste pravili do sada, onda vam toplo preporučujem da isprobate jedan od ova dva recepta. To je poznato vojvođansko jelo koje je moja baka često pravila, mogu čak reći da gomboce od sira stoje rame uz rame sa tašcima sa pekmezom (baratfile) i knedlama sa šljivama, samo što se onda testo pravi sa kuvanim krompirom.

Gomboce od sira se obično služe posle neke lagane čorbice i mogu biti kompletan ručak, a možete ih servirati i kao desert posle glavnog ručka, naravno ako još bude mesta za njih. Nedavno sam ih pronašla u starom kuvaru sa receptima, pa sam želela da se malo podsetimo, nadam se da će vam se svideti.:)

Sastojci: 500 g mađarskog sira, 2 jaja, 5 velikih kašika griza, 2 kašike brašna, mrvice, šećer

Priprema:

Bilo bi dobro da sir bude neslan, onaj koji obično koristite za kolače (mađarski, švapski, rikota i sl.). Sir izgnječite i dodajte jaja, griz i brašno. Sve dobro izmešajte, oblikujte u loptu i ostavite da stoji 3-4 h u frižideru. Zatim, oblikujte kuglice i kuvajte ih u blago posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Gotove gomboce uvaljajte u propržene mrvice i pospite šećerom. Možete ih poslužiti uz pekmez ili voće iz slatka, mada ih najviše volimo bez dodataka... prijatno!:)




Gomboce od sira na drugi način


Sastojci: 200 g svežeg, mladog sira, 200 g brašna, 150 g maslaca, 1 jaje, prstohvat soli, mrvice, šećer

Priprema:

Umutite penasto maslac, dodajte propasirani sir, jaje i brašno. Sve fino izjednačite i ostavite u frižider barem 30 minuta, a može i duže. Oblikujte zatim kuglice veličine kajsije i kuvajte u blago posoljenoj vodi. Gomboce su gotove kada isplivaju na površinu. Izvadite ih rupičastom kašikom i uvaljajte u propržene mrvice i šećer.... prijatno grickanje.:)


22 коментара:

  1. Nisam ih nikada jela, uprkos tome da su mi knedle sa šljivama jedan od omiljenih slatkiša. Lep predlog, draga, a slike - baš kao kod bake :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, veerujem da ce ti se onda dopasti i na ovaj nacin, meni su isto dragi ti stari receptici.:))

      Избриши
  2. Predobro izgledaju. Ja bih više ove slatke:) ali idemo redom, prvo slane:)))Pozzzz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Nale, mozes i kao slatke i kao slane jer su prilicno neutralnog ukusa, zapravo najbolje je isprobati obe varijante.:)) pozzz

      Избриши
  3. Ja više volim upravo ove sa sirom. Probaću i neki tvoj recept, jer izgledaju baš super.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes da biras izmedju dva receptica, meni je taj prvi za mrvicu drazi.:))

      Избриши
  4. Jao kako je ovo divno! Obožavam knedle sa šljivama, ali ove nikad nisam probala. Šta misliš kako bi bilo sa rikotom? Moram da isprobam, mislim da ću obožavati! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milice, eto onda nesto fino za probu, mozes koristiti i rikotu ili neki drugi sir blagog ukusa, ne znam sta mozes tamo da nabavis, ali verujem da ce ti se dopasti.:))

      Избриши
  5. Nisam ih ni ja nikada jela. Pravila sam Anine šufnudle ali one su na bazi krompira. Ja bi ove tvoje gomboce kao slani prilog, jer sam uvek u manjku sa prilozima. Odličan receptić Lana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad si me podsetila, te Anine sufnudle moram jednom napraviti.:)) Posto je sir dosta neutralnog ukusa, verujem da bi mogle i kao slani prilog, mi smo ih obicno pravili u slatkoj varijanti, ali zasto da ne i kao slane.:))

      Избриши
  6. Probala sam slične s Coolinarike i jeli smo ih slane. MOram priznati da ih nikad nisam jela u mom rodnom Banatu, nekako mi je ovo više bački specijalitet, a mi češće pravimo sva moguća testa s krompirom : knedle sa šljivama, šufnudle, tašci i dr.
    Ova prva varijanta mi je brža, laganija i sigurno ću je probati kad nadjem dobar švapski sir. Kod nas su taj sir pravile Čehinje i uvek smo ga koristili za slatke pite i štrudle. Ricota ima malo kiselkast ukus, ali ko voli kombinaciju ukusa može i s njim praviti ove knedle.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jafi, u pravu si, baka je iz Beceja, a ove gomboce smo obicno pravili u slatkoj varijanti, a jako volim i knedle sa sljivama i taske, ma bas su dobri ti stari recepti.:))

      Избриши
  7. Pravila sam nešto jako slično, ali probaći i tvoj recept. Jako volim ovakve stvarčice, ali najviše sa jogurtom, ne sa šećerom... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, nisam nikada probala sa jogurtom, mi smo ih obicno pravili slatke, mozda mozes napraviti malo sa mrvicama, tek toliko da vidis kako ce vam se dopasti.:))

      Избриши
  8. Анониман27. јун 2013. 22:07

    Predivno, a nije komplikovano! Bas cu da isprobam. Prvo da nadjem odgovarajuci sir, ali ricotta nije problem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes koristiti neki sir koji je blagog ukusa, ne znam sta mozes tamo da nadjes, ali ako uspes da pronadjes neki koji nije previse slan, bilo bi super.:)) pozzzz

      Избриши
  9. nisam ih nikada ovako probale, kakav divan recept!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Taco, mozes ih napraviti i sa nekim vocem ili pekmezom u sredini, mada su ovako same bas lepe.:))

      Избриши
  10. Nikad ih nisam jela ali evo zabilježila pa ćemo probati

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ingrid, bice mi drago ako ih napravis nekom prilikom, nadam se da ce vam se svideti.:))

      Избриши
  11. Knedle volim i ponekad napravim, ali gomboce još nisam probala. Jako dobro mi izgledaju i sviđeju mi se oba recepta iako mislim da ću za početak isprobati ovu drugu verziju. Odlično si ih napravila, baš super izgledaju !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Branka, mislim da ces ih odmah zavoleti, ako ih mozda budes pravila javi kako su uspele... puno pozdrava na kvadrat!:)))

      Избриши