уторак, 18. јун 2013.

Mali zalogaji :)

 

Dobro jutro, dragi moji, izgleda da nam je stiglo pravo leto, sudeći po najavljenim temperaturama ove nedelje, pa ako ste možda planirali da skoknete negde u prirodu, ovi zalogajčići mogu biti vrlo zgodno rešenje da ih ponesete na izlet kada krenete kao laganu užinu, a možete ih grickati i na terasi zajedno sa prijateljima.:)

Sastojci: 1 francuska vekna, maslac, zelene maslinke, stišnjena šunka, trapist, feta sir, krastavac, cherry paradajz, začinsko bilje
Priprema:
Veknu isecite na tanke kriške i premažite maslacem. Napravite male sendviče po želji, možete kombinovati recimo šunku i maslinke. Na hlepčiće stavite po tanku šnitu šunke i skupite je kao lepezu, pa sve učvrstite čačkalicom sa dve maslinke.

Napravite nekoliko sendviča sa trapistom i kolutićima svežeg krastavca, možete ga oljuštiti dekorativno da bi izgledao interesantnije. Na kraju, na sendviče stavite po listić svežeg peršuna ili mirođije.

 
Možete napraviti ukusne sendviče i od povrća: na malo ulja propržite zajedno jedan čen belog luka i grančicu ruzmarina tek toliko da sve fino zamiriše. Dodajte cherry paradajz i dinstajte par minuta. Kad se malo prohladi možete ga staviti na sendviče, dodajte krišku feta sira i dekorišite grančicom ruzmarina.

A onda se zajedno sa tanjirićem uputite u baštu, na terasu ili se udobno smestite kraj prozora... i uživajte u ovim ukusnim zalogajčićima. Bon appétit!:)))

Recept je objavljen u majskom izdanju magazina MEZZE.
 
 
Htela sam da podelim još nešto sa vama pošto sam konačno sredila sličice, ovo je moj mali cvetni kutak gde najradije boravim preko dana kada je lepo vreme, čitam nešto ili čeprkam oko žardinjera i čupkam listiće, a najlepše je kada nam dođu komšije pa onda zajedno uživamo na terasi i malo roštiljamo.:)
 
Na velikoj fotografiji je rasad tek donet sa pijace... a evo kako sada izgleda u saksijama nekih mesec i po dana kasnije, tu su bombonice, lepi Jova, saksijice sa bosiljkom, čuvarkuća i jedan vrtni patuljak.:)
 
 
Na ovo sam posebno ponosna... u jednoj veeelikoj saksiji sam posadila par strukova paradajza, a jedan žuti cvetić se već pretvorio u majušni zeleni plod... mislim da će biti barem za salatu.:)))

 
Ima tu i malo začinskog bilja, najviše bosiljka, pa malo nane i ruzmarina, a i papričice su već polako krenule, nisam baš sigurna kakve su ali saznaćemo uskoro.:)
 
Jagode već prolaze, posadila sam ih u par žardinjera i uspela sam da naberem za jedan dlan... ali tako su finooo mirisale, sada malo-malo virim da li će se pojaviti još neka jagodica.:) 
 

I jedna malena bubamara koja je krenula nekuda u istraživanje ili se zaputila možda u neku novu pustolovinu...


 Dragi moji, želim vam divan današnji dan i učinite da bude poseban, do narednog posta sve vas puno pozdravljam!:)

23 коментара:

  1. Fotke ovih biljčica dobivaju na snazi kad se baci pogled s balkona. Mada je meni sve to uobičajeno budući da imam veliki vrt, mogu tek zamisliti kako ste ponosni na njih i koliki užitak vam pričinjaju. Pumidorići će sigurno uspjeti, jedva čekam da napraviš nešto s njima.
    Od sve ove divote zalogajčići su skoro pali u drugi plan, izgledaju super i mogu odlično proći i kao okrijepa nakon rada u vrtu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Tamara, za sada je samo jedan zeleni paradajzic, mozda ce uskoro krenuti jos neki, mada im se nesto bas i ne zuri.:P Cini mi se da im ne prija visina (vrt je na 15-tom spratu:), cesto duva neki vetar pa je dosta ogranicen izbor biljcica koje mogu da sadim... a leti se sve usija od jakog sunca i basta se nacisto prepolovi, razmisljam se kako da biljcicama napravim neki suncobran.:))

      Избриши
    2. Slične uvjete ima i moj vrt, samo što nije na 15om katu. Prirodu se ne može pobijediti, u njezinoj smo (ne)milosti po pitanju vremenskih uvjeta i često bude upravo suprotno od onoga što biljkama treba.

      Избриши
  2. Predivno je sve i sendvici i slike terase. Ja imam solidnu terasu i kad smo setek uselili u stan mislila sam da ce to biti mjesto za uzivanje da sjedimo, pijemo kaficu. Mislila sam da ce biti puno zelenila. Na kraju smo izbacili dva ormara na terasu i zicu za ves tako da bas nema puno slobodnog mjesta. Imam i par zardinjera ali sem bosiljka malo sta uspijem da odgajim jednostavno nisam za to mada sve mi bolje ide :-). Pored toga kako svake godine idemo i na ljetovanje i na zimovanje sve mi se posusi dok se ja vratim. Jedne godine sam selila sve kod tate ali nije nista bolje proslo valjda sok od promjene mjesta ili je tata bio zaboravan pa nije nalivao biljcice dovoljno tek kad sam se vratila pola ih je uvelo. Ovo kod tebe je predivno! Jednom kad se odvazim da probam jos po nesto da posadim ima da te davim za savjete

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Irena, ovako lepo bude samo s proleca i mozda do sredine leta, kasnije kad krenu one tropske vrucine skoro sve se osusi, ma koliko pazljivo zalivala, ono sto ostane dokusure bubice. Znam koliko je problem napraviti mesta za mali vrt kad si u stanu, pa ti svaki slobodan kutak treba, nekada par saksija u kuhinjskom prozoru mogu cuda da ucine!:)))

      Избриши
  3. E Lana, svaka čast za ovu bašticu na balkonu. Baš sam se oduševila! Očigledno mnogo truda i ljubavi u sve ulažeš čim ti tako lepo napreduje! Bravo!!! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Milkice, zapravo bastica nije oduvek ovako izgledala, ove godine smo se malo vise potrudili.:))

      Избриши
  4. Ne mogu da verujem sta sve imate na terasi! Sjajno! Ma i bubamara je dosla da uziva: )...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Mirjana, bastica zapravo nije velika, samo tako izgleda na slikama.:)) p.s. imamo vec ceo vrtic bubamara.:D

      Избриши
  5. Draga Lana prekrasne su ove sličice i tvoj vrt koji je tako visokooo.... :), jako lijepe biljčice, paradajzići i jagodice, imaš na što i biti ponosna. Sigurno je lijepo uživati u ovakvom kutku, i bubamara to zna pa je i ona našla svoje mjesto u vrtu :). Zalogajčići su odlični, baš za sjesti uz ovo cvijeće, i jesti ih uživajući !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka, bas kazem chefu kako mi je krenulo sa bubamarama u poslednje vreme, jednu sam pronasla na zavesi u sobi, a nedavno je jedan malena upala u skupljenu vodu od klime, sreca da sam naisla... sada uziva na listicima mente.:))

      Избриши
  6. krasno zalogajčići, a vrt je pravi ponos! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ne znam zašto, ja sam uvek zamišljala da ti živiš u kući i da imaš baštu:)
    Sad vidim da je 15 sprat u pitanju al baštu imaš tako da nisam omanula:)

    Jako mi se sviđaju oni sa paradajzićima, ne zato što su veggie nego mislim da taj ruzmarin i čeri koji se tek malkice propržio idu božanstveno sa fetom:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Neno, kad mi dodjete jednom u goste, onda cu vam pokazati basticu "na caradaku", nadam se da cu vam praviti i zalogajcice sa paradajzicima iz mog vrta.:))

      Избриши
  8. Анониман18. јун 2013. 20:37

    Oduševljena sam fotografijama volim klopu ali, moj favorit su žardinjere pune cveća i ne znam šta mi je lepše. Odličan posao si odradila i ulepšala terasu. Sve pohvale za trud:) Što se tiče malih zalogaja super izgledaju, i nije loša kombibacija za ove vrele dane. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Rado, volela bih da imam vise mesta i pravi vrt, ali u uslovima u kojima smo, pokusavam da napravim najbolje sto mogu.:))

      Избриши
  9. Lanice toliko me oduševio ovaj post,prvo moram o tvojoj baštici,na koju stvarno moraš biti ponosna jer je divno sve,vidi se da je svemu dano puno pažnje i ljubavi i zato tako lijepo i napreduje,ponosna sam na tebe i na tvoje zlatne ručice,jer stvarno ovo sve je za svaku pohvalu,a ovaj finger food tako dobro pristaje uz ovu atmosferu balkona..veliki pozdrav i tebi i tvojim biljčicama,uživaj mi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, hvala ti, kad mi to kaze vrtlarica zlatnih ruku poput tebe onda puno znaci, moja bastica nije velika, ali je s ljubavlju gajena.:))

      Избриши
  10. Kad vidim ovakve stvari uvek se setim koliko sam lenja i aljkava :-D Prelepe slike, prelepo cveće i sendviči, a kako je već rečeno, naročito sve to u odnosu na mesto (visinu i sivilo ) na kome se nalazi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana, za sve ovo nije potrebno tako puno vremena, a posao se uvek moze organizovati, najlepse je kad se radi u drustvu.:))

      Избриши
  11. Prekrasno! Kolaci ( i sve ostalo) izgledaju fenomenalno i svakako cu ponesto isprobati. No najljepse od svega su slike. Do sada najljepsi blog koji sam vidjela :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim recima, nadam se da ce neki receptic fino posluziti.:)) Saljem puno lepih pozdrava sa suncanog juga!:))

      Избриши