недеља, 30. децембар 2012.

Prhke zvezdice i srećni praznici:)



Dragi moji, da zaokružimo lepo ovu godinu i da vam poželim srećnu, uspešnu i ispunjenu Novu godinu, neka bude zanimljiva, maštovita i mirisna, puuuuna malih i velikih radostima... sve najlepše u Novoj 2013.!:))) Za novogodišnju noć predlažem vam da napravite ove prhke zvezdice i jelkice koje možete koristiti kao dekoraciju na čaši ili na šolji omiljene tople čokolade.

Zvezdice su napravljene od prhkog testa koje sam koristila i u receptu za prhke cvetiće, možete napraviti i neke druge oblike po želji ili čak malenu kućicu.:)


Sastojci: 300 g brašna, 150 g maslaca, 100 g šećera, ½ kašičice praška za pecivo, 1 jaje, par kašika hladne vode
Fondan: 1 belance, oko 250 g šećera u prahu
Priprema:
Zamesite prhko testo od navedenih sastojaka, po potrebi dodajte par kašika hladne vode da bi se svi sastojci lepo sjedinili. Zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.
Testo tanko razvijte izmedju dva lista masnog papira i modlicom izvadite oblike.  Na svakom keksiću napravite mali prorez  oštrim nožem tako da bi kasnije mogli da se postave na ivicu šolje.  Keksiće pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-20 minuta dok blago ne porumene po ivicama. Gotove keksiće ostavite još par minuta da se prohlade u plehu, pa ih tek onda prebacite na ravan tanjir.
 
Napravite glazuru od belanceta i šećera u prahu. Belance treba samo polako mešati uz postepeno dodavanje šećera sve dok se ne postigne željena gustina. Glazura treba da bude dovoljno gusta da se ne bi razlivala na kolačićima, a može se obojiti i sa par kapi prehrambene boje.

Glazuru pažljivo nanesite na svaki kesić i pospite šećernim perlicama. Ostavite neko vreme da se fino osuši na sobnoj temepraturi. Posle toga keksiće možete koristiti kao dekoraciju tako što ćete ih staviti na ivicu šolje ili čaše kada servirate toplu čokoladu ili čaj.
 
Topla bela čokolada 
Sastojci (za 2 osobe): 2 dl slatke pavlake, 1,5 dl mleka, 70 g bele čokolade, malo vanile
Priprema:
Zagrejati slatku pavlaku i mleko sa malim štapićem vanile, pa pomeriti sa ringle pre nego što provri. Izvaditi vanilu i u toplo mleko dodati kockice izlomljene bele čokolade. Sve lagano promešati dok se čokolada ne istopi. Sipati u šolje ili čaše i posuti sa malo cimeta ili čokolade u prahu... užvajte!:))



 

четвртак, 27. децембар 2012.

Prelivene banane + bonus recept:)

 
Dok čekamo rezultate nagradne igrice da saznamo kome će Deda Mraz odneti keksiće, evo jednog finog deserta koji će, ovog meseca, biti moja ulaznica za blogersku igru Ajme, koliko nas je na temu banana. Naša domaćica je Tanja sa bloga Tanja‘s Cooking Corner, pa ako još niste stigli da pošaljete recepte, imate još par dana do nove godine.:)
 
U nastavku je još jedan lagani recept za brze mafine sa bananom i komadićima čokolade za lep početak dana uz omiljeni frape.:)
 
Sastojci (za 2 osobe): 1 belance, 50 g šećera, 2 kašike mlevenih oraha, malo limunovog soka, 1,5 dl slatke pavlake, 1/2 kašičice nes-kafe, 2 banane, 50 g čokolade za prelivanje, seckani orasi ili lesšnici za dekoraciju
 
Priprema:
 
Zagrejati rernu i na pek papiru iscrtati dva polumeseca (staviti neoljuštenu bananu na papir i grafitnom olovkom izvući konture svuda okolo).
 
Umutiti čvrst šam od belanceta, dodati šećer i na kraju pažljivo umešati mlevene orahe. Dodati i par kapi limunovog soka u smesu, pa napuniti poslastičarsku vrećicu sa širokim okruglim otvorom. Na pek papiru, unutar nacrtanih kontura, istisnuti pripmljenu smesu. Ne mora ići baš sasvim do ivice, pošto će se belanca malo raširiti preilikom pečenja. Ako ostane višak smese, možete napraviti i par puslica.:)
 
Staviti u zagrejanu rernu i sušiti na 125 C oko 40-tak minuta. Ostaviti da se polumeseci ohlade u plehu, pa ih prebaciti na ravan tanjir.
 
 
Umutiti slatku pavlaku u šlag i dodati nes-kafu koju smo prethodno rastvorili u vrlo malo hladne vode. Sipati u špric sa zvezdastim nastavkom i istisnuti kremu preko pripremljenih polumesaca. Na svaki staviti po jednu bananu ili preseći po dužini ako su suviše velike.
 
Rastopiti čokoladu na tihoj temperaturi sa malo ulja i preliti preko banana, posuti seckanim propečenim orasima ili lešnicima, i poslužiti odmah... bon appétit!
 
 
Kao inspiracija poslužio mi je recept iz Velike knjige kolača, polumesece možete napraviti i bez oraha, a kremu sa nes-kafom zameniti ganache kremom. Umesto pečenih oraha, za posipanje možete koristiti i usitnjeni grilijaš.:) 
 
 
Mafini sa bananom i komadićima čokolade
 
 
Sastojci (za 6 mafina): 125 g brašna, 50 g šećera, 1 vanilin šećer, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 pasirana banana, 1 jaje, 75 ml jogurta, 50 ml ulja, 1 kašičica meda, 50 g seckane čokolade, malo celih oraha za dekoraciju
 
Priprema:
 
Izmešati brašno, šećer, vanil šećer i prašak za pecivo, pa dodati redom sve ostale sastojke. Izjednačiti fino smesu i napuniti 6 korpica za mafine koje smo prethodno stavili u kalup za pečenje. Na svaki kolačić ustisnuti par polovina jezgra oraha, a mogu se i iseckati i pomešati sa smesom.
 
Peći na 200 C oko 20-tak minuta i poslužiti za doručak uz frape od banana .:)
 
 
Frape od banana
 
Sastojci (za 1 osobu): 1 banana, 2 dl mleka, 1 kašičica meda
 
Priprema:
 
Bananu iseckati na kolutiće i fino ispasirati viljuškom ili usitniti u blenderu. Dodati hladno mleko i kašičicu meda (po želji), pa sve još malo izmiksati zajedno. Sipati u visoke čaše i odmah poslužiti, prijatnoo!;)
....................................................................................................................................................
 
U medjuvremenu su izvučeni i srećni dobitnici, rezultate možete pogledati na našem sajtu Mezze , a sve čestike Nevenki, Brankici i Jeleni kojima već sutra kreću saonice sa poklončićima.:)  Hvala još jednom svima vama koji ste učestvovali u igrici i ostavili lepe komentare na sajtu i na blogu, nadam se da ćemo još koji put nešto slično organizovati... do tada, svako dobro i pregršt najlepših želja u Novoj godini koja samo što nije zakucala na naša vrata! :))
 
p.s. možda stignem da otkuckam još jedan post u ovoj godini...;)))
 
 

понедељак, 24. децембар 2012.

Čokoladne šapice i slatki paketići:)


Dragi moji, da li i vasa kuhinja, ovih dana, izgleda slično kao na slici ?:)) A što tek finooo miriše, možda čak i u komšiluku, ili par blokova dalje ako ste otvorili širom prozore (pazite samo da se ne prehladite:)). Šalim se, verujem da se sigurno prave neki fini keksići i kolačići, pa ako možda još niste ispunili prazničnu listu, evo još jednih brzih keksića, i to čokoladnih, neka se i oni tu nađu.:)))

A svim mojim dragim čitaocima koji večeras slave Badnje veče i sutra Božić, želim sretne praznike i da u miru i radosti proslave sa svojim najmilijima!:))

Psssst, na kraju posta čeka vas jedno slatko iznenađenje!:))
 
 
Sastojci: 150 g brašna, 50 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 1 kašičica praška za pecivo, 125 g maslaca, 70 g otopljene čokolade, 1 belance, malo naribane korice pomorandže po želji
 
Priprema:
 
Izmešati brašno sa praškom za pecivo, dodati šećer, rastopljeni maslac i čokoladu i na kraju jedno belance. Sve fino izmešati da se smesa izjednači, sipati u poslastičarsku vrećicu sa zvezdastim nastavkom. Na papiru za pečenje kojim smo obložili pleh, istiskivati male štanglice.
 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta. Pazite da ne izgore suviše jer je zbog boje teško proceniti kad su pečene. Neka se još kratko prohlade u plehu, pa ih zatim prebacite na tanjir.
 
Kolačice možete dodatno ukrasiti tako što ćete ih do polovine uroniti u rastopljenu čokoladu, ali su fine za grickanje i ako ih ostavite bez glazure... prijatno grickanje.:))
 
 

 
Novogodišnji slatki paketići
 
I na kraju jedno malo iznenađenje u duhu nastupajućih praznika koje vam pripremaju magazin Mezze i moja malenkost. Dovoljno je samo da posetite blog stranicu magazina Mezze i ostavite tamo komentar, možda osvojiti jednu od tri korpice sa finim domaćim keksićima (na slici:)).
 
Nagradna igra traje 3 dana, možete se prijaviti do srede 26. 12. 2012. u ponoć, a u četvrtak je izvlačenje kako bi paketići stigli pre do Nove godine. Nažalost, iz tehničkih razloga, paketići će se slati samo na teritoriju Srbije.
 
 
Ali ako budete želeli da napravite ove keksiće, ovde možete pronaći sve recepte, samo klik na link za recept koji vas zanima.:))
 
4. Čokoladne šapice (recept uz današnji post:)
 

среда, 19. децембар 2012.

Da gricnemo nešto?:)

 
 
 
Praznici su nam pred vratima, možda već uveliko razmišljate šta biste mogli pripremiti, nešto fino za grickanje, a da ne budu samo kolačići ili keksići.:). Evo par ideja šta bi se moglo naći na prazničnom stolu, pored ostalih slanih i slatkih delicija, nešto da se gricne dok ne stige glavno jelo ili da se "ušuska" između salata i tanjira sa raznim narescima, sirevima i sličnim đakonijama.:)
 
Ove lisnate koktel paštetice su recimo vrlo zgodne i kao posno predjelo, ako ih ne punite sa sirom. Pravila sam ih za bakinu slavu da može da posluži svoje prijateljice, a tu su se našli i štapići sa susamom i makom, koji su ovog puta zamešeni sa pivom da bi bili što mekši.:)
 
U nastavku sam pripremila i jedan mali kolaž slanih grickalica, tako da možda dobijete još neku inspiraciju za nastupajuće praznike.:)
 
 
Lisnate koktel pašetice
 
 
Sastojci: 350 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kaf.šoljica ulja (75 ml), 2,5 kaf.šoljice vode (180 ml), 250 g margarina; 1 jaje za premazivanje


Priprema:
Izmešati brašno i so, dodati ulje i mlaku vodu, pa zamesiti srednje meko testo. Oblikovati lopticu i ostaviti da odmori 5-10 minuta.

Testo razviti u četvrtastu koru i odgore narendati 1/3 hladnog margarina. Preklopiti jedan deo testa do sredine, a preko njega prebaciti drugi deo (slike pripreme možete pogledati ovde ), pa zatim sve još preklopiti dva puta po dužini. Testo staviti u frižider da odmara 30 minuta, a zatim ponoviti postupak još 2 puta, svaki put sa odmaranjem od pola sata.


 Četvrti put razviti koru otprilike 40x40 cm i iseći na trakice širine 4-4,5 cm, a zatim i popreko da se dobiju kvadratići iste veličine. Meni je to najjednostavnije da učinim sa dugačkim lenjirom, pošto je njegova širina upravo 4,5 cm, pa samo ga postavim na testo i nožem isečem uz ivicu, zatim pomerim i sve tako do kraja.
 
Kvadratiće preklopiti po dijagonali (ako ne pravite posnu varijantu, na svaki kvadratić možete staviti po malo sira) i poređati na pleh. Premazati mešavinom ulja i vode i posuti sa susamom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 220 C oko 15-tak minuta.
 
Napomena: ovo domaće lisnato testo možete podjednako koristiti i za slane i za slatke recepte.
 
 
 
 
 
Posni štapići sa susamom i makom
 
 
Sastojci: 500 g brašna, 1 kašičica soli, 1 prašak za pecivo, 2 dl ulja, 2 dl piva (ili belog vina), oko 100 g susama, 100 g maka
 
Priprema:
 
Izmešati brašno, so i prašak za pecivo, dodati ulje i pivo. Ovo testo se može praviti i sa belim vinom, tako da slobodno izaberite varijantu koja vam više odgovara. Zamesiti srednje meko testo i ostaviti da odmara 10-tak minuta.
 
Testo razviti više u dužinu, a neka bude širine 10-15 cm (u zavisnosti od toga da li želite da napravite duže ili kraće štapiće). Premazati sa malo ulja i vode i posuti susamom. Preći još malo oklagijom da se zrnca bolje zalepe, pa pažljivo preokrenuti na drugu stranu. Testo ponovo premazati mešavinom ulja i vode, pa ovog puta posuti makom i još malo rastanjiti oklagijom.
 
Testo iseći na trakice širine 1 cm i spiralno uviti, malo izvući u dužinu, ali paziti da se ne prekinu, pa poređati na podmazan pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta, paziti da samo blago porumene (ako je potrebno slobodno malo smanjite i temperaturu).
 
Kad su se štapići lepo zarumenili, sačekati par trenutaka da se ohlade u plehu, pa ih zatim prebaciti na ravan tanjir... prijatno grickanje!:))
 
Inspiraciju za recept sam pronasla u SC kuvaru, postavila ga je korisnica kopiR.
 
 
I još nešto za grickanje....:))))
 
 
 
 
Možda ovde pronađete baš vaše omiljene grickalice, a sve recepte možete pogledati na linkovima koji su ovde ispod:
 
9. Rolnice sa kulenom
 
I par napomena:
 
Labudići sa krem sirom - to su zapravo slane princes krofnice kojima su samo napravljeni vratovi (od istog testa) u obliku broja "2". Samo vodite računa da će njima trebati manje vremena da se ispeku, pa ih je zato bolje posebno peći a ne zajedno sa krofnicama. Napravite ih uvek nešto više za rezervu u slučaju da se neki slomi.
 
Labudiće možete filovati krem sirom ili nekim drugim slanim namazom, možete dodati i malo začinskog bilja. Najbolje je to učiniti neposredno pre služenja, jer će testo omekšati ako ih budete napravili puno ranije.
 
Zelene kockice - možete napraviti slane minjone i bez spanaća u testu (recept pogledajte u nastavku , odmah ispod zelenih kockica je recept za Slane minjone sa šunkom). Ako više volite rolatić, možete ga napraviti po istom receptu.:) 
 
Rolnice sa kulenom - možete ih napraviti od klasičnog testa za pizzu u koje ste dodali par kašika ajvara, tako će dobiti finu boju i pikantniji ukus. Testo treba razviti, posuti seckanim kulenom (ili šunkom, sirom i sl.), pa zamotati u rolatić. Seckati na manje parčiće, jedan kraj pravo a drugi ukoso. Poređati na pleh uspravno i peći 15-20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 C. 
 
 
 

петак, 14. децембар 2012.

Cvetići i Twist keksići

 
Dragi moji, jeste li za još neke fine keksiće? Ovog puta kuckam vam dva recepta, veoma su mi se dopali, ali nikako da se odlučim koji mi se više svidja, tako da su tu zajedno.:)) 
 
Pre nekog vremena, na FB-u je kružila slika ovih cvetića, nije bilo pratećeg recepta ali mi se dopala sama ideja, pa sam pomislila da bih možda mogla da ih napravim od prhkog testa. Možete koristiti omiljeno prhko testo od koga pravite tartove ili slične pite, a meni je ovaj recept uvek pouzdan... treba vam još i teglica nekog finog domaćeg pekmeza, recimo od jagoda ili malina.:)
 
 
 

Sastojci: 300 g brašna, 150 g maslaca, 100 g šećera, ½ kašičice praška za pecivo, 1 jaje, par kašika hladne vode
Priprema:
Zamesite prhko testo od navedenih sastojaka, možete dodati i par kašika hladne vode da bi se svi sastojci bolje sjedinili. Testo zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. 
 
 
Nakon odmaranja, testo razvijte tanko i modlicom u obliku cveta izvadite oblike. Svaki cvetić stavite u kalup za mini mafine tako da dobije oblik korpice. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta.
 
Testo će se prilikom pečenja malo skupiti, tako da možete napraviti i nešto veće cvetiće. Kad se kolačići malo prohlade u sredinu svakog cvetića stavite po kašičicu finog domaćeg pekmeza ili napunite kremom po zelji, na primer od čokolade, limuna, bundeve itd.:)
 
 
 
 
Inspiraciju za ove keksiće pronašla sam na blogu Cook & Be Marry. Radi se o prhkim, pa čak i  lisnatim kolačićima koji ukusom veoma podsećaju na naše Ledene kiflice (ili Bunar kiflice:). Sam postupak je nešto drugačiji, testo se pospipa šećerom i preklapa više puta, tako da bi kolačići trebali da se razlistaju prilikom pečenja, samo što kod mene to nije bilo toliko izrazito... no svejedno, bili su vrlooo ukusni!:))
 
Ako budete želeli da ih napravite, sledi recept u nastavku, možda je uputstvo nešto duže ali samo da bi bilo što jasnije, zapravo nije ih tako komplikovano praviti.:)
 
Sastojci: oko 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 dl tople vode, 250 g maslaca, 1/2 kašičice soli, 1 vanilin šećer, 2 jaja;
 
Za posipanje: oko 300 g kristal šećera, 2 vanilin šećera
 
Priprema:
 
Razmutiti kvasac u toploj vodi, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se aktivira.
 
U posebnoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, maslac iseckan na manje kockice i jaja. Sve fino izmešati da se dobije glatko testo. Po potrebi dodati još malo brašna ili par kašika hladnog mleka da bi se sve lakše sjedinilo. Testo podeliti na dva dela, svaki zamotati u foliju i ostaviti u frizideru najmanje 4 h, a može i preko cele noći. 
 
 
Kad se testo lepo odmorilo, izvaditi jedan deo (drugi deo neka ostane u frižideru) i rastanjiti ga preko radne površine koju smo posuli sa šećerom i vanilin šećerom (ne brašnom). Iskoristiti samo pola mešavine šećera sa vanilom, a drugu polovinu ostaviti za drugi deo testa. Testo rastanjiti u pravougaonik otprilike 20x40 cm. Pokupiti i šećer sa radne površine koji je ostao kao višak i posuti ga preko testa.

Testo preklopiti do pola, a zatim drugu polovinu preklopiti odgore (kao za lisnato testo), tako da se dobije testo preklopljeno iz tri dela. Zarotirati ga i ponovo rastanjiti u pravougaonik. Posuti šećerom i preklopiti. Postupak ponoviti jos 2 puta (ceo postupak možete pogledati na samom sajtu:).

Nakon preklapanja, testo ponovo razviti u pravougaonik i iseći višak krajeva svuda okolo da bi ga lepo poravnali. Oštrim nožem podeliti na 8 horizontalnih traka, najbolje prvo na pola, pa svaku polovinu još na pola i još jednom na pola. Zatim iseći vertikalno na 4 dela, tako da dobijemo trakice dužine 10 cm (ukupno 32 od jedne polovine testa).

Kod mene su trakice bile nešto kraće, pa su se odmotavale prilikom pečenja, tako da ako želite da ih lepo zamotate onda moraju biti duže. Sami kolačići nisu ispali toliko lisnati kao u originalnom receptu, nisam baš sigurna zbog čega, mislim da bi testo možda trebalo još malkice premazati maslacem prilikom savijanja, a možda i grešim.:) Ako imate još neku ideju, slobodno javite!:) 

Trakice spiralno uvrteti oko ose dva puta i redjati na pleh preko papira za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta, tek toliko da blago porumene. Čim su gotove, odmah ih prebacite na tanjir da se šećer ne bi suviše karamelizovao i ostavite ih da se ohlade do kraja.

Na isti način napravite trakice i od drugog dela testa koje je bilo u frižideru.:)

 

понедељак, 10. децембар 2012.

Danski keksići


 
Dragi moji, ne mogu vam opisati kako su ovi keksići fini za grickanje, a izgledaju poput pravih danskih keksića koji se mogu neki put kupiti u onim lepim limenim kutijama. Nije potrebno puno sastojaka, ali važno je da budu kvalitetni, svakako koristite maslac kad ih budete pravili. Ove keksiće sam pravila iz tri pokušaja, dok najzad nisam pronašla optimalnu meru sastojaka.:)
 
Ako ste planirali možda veću količinu, bilo bi najbolje da ih odmah sve oblikujete i rasporedite na nekoliko plehova. To sve ide sasvim lagano i brzo dok je smesa mekana, kasnije ih je možda teže istisnuti iz šprica ali možete ih onda rastanjiti i iseći na kockice ili modlicom izvaditi neke druge oblike.:)
 
Sastojci: 200 g mekog brašna, 100 g šećera u prahu, 125 g otopljenog maslaca, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 vanilin šećer po želji, 1 jaje
 
Priprema:
 
Izmešati brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Maslac rastopiti na tihoj temperaturi i sipati u brašno, dodati i jedno jaje. Sve fino umutiti i sipati u poslastičarsku vrećicu sa zvezdastim nastavkom. Zagrejati rernu a pleh za pečenje obložiti masnim papirom, pa  dok je smesa još mekana, istiskivati različite oblike, recimo venčice, spiralice (kao slovo "s") ili neke druge oblike po želji.
 
 
 Ako želite možda da napravite pločice ili perece, sačekajte da se testo malo stegne ili ga jednostavno zamesite sa maslacem sobne temperature (nemojte ga prethodno sasvim otopiti). Testo možete razviti izmedju dva lista papira za pečenje, iseći na pločice ili modlicom izvaditi perece. Ako želite da ih posipate sa kristal šećerom, samo ih malo premažite vodom pre pečenja da bi se šećer fino zalepio.
 
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta dok keksići blago ne porumene na ivicama. Sačekajte da se malo ohlade u plehu, pa ih onda prenesite na tanjir ili poslužavnik. Možete ih kasnije spakovati u limenu kutiju i grickati uz neki fini čaj... prijatnooo!:))
 
Napomena:  od ove mere izadje 1-1,5 pleh keksića, napravite samo dovoljno razmaka izmedju njih jer će narasti prilikom pečenja.;)
 
 
A ovako je izgledao moj prvi pokušaj pravljenja ovih keksića!:))
 
 
Kao što vidite na gornjoj slici, keksići su se malo raširili prilikom pečenja i nisu zadržali šare, nego su nekako postali ravni:). Prvu turu sam napravila sa 175 g brašna (ostali sastojci su isti), ali izgleda da to nije bilo dovoljno. Bez obzira na oblik, keksići su i dalje bili ukusni (samo što ih nisam baš tako zamišljala;), pa smo ih na kraju umakali u toplu čokoladu i grickali uz capuccinno.:)
 
Rešila sam da sledeću turu napravim sa nešto više brašna, pa sam za nove keksiće sada stavila 50 g više nego prošli put, ukupno 225 g brašna (za probu:). Keksići su zadržali lep oblik, nisu se suviše raširili prilikom pečenja, mada ih je bilo malo teže oblikovati ali želela sam da budu još hrskaviji kad se grickaju. A da bi se malo razlikovali od prethodnih keksića, ovu turu sam "ušuškala" u prah šećer zamirisan vanilom, tako da su na kraju izgledali poput pravih čajnih kolačića.:) 

 
I najzad, voilà... mislim da sam konačno iz trećeg pokušaja postigla pravu meru sastojaka. Keksići su ispali baš kako treba,  sa lepim šarama koje su zadržali dok su se pekli i fini i hrskavi kad se grickaju.:)
 
Keksiće možete staviti u papirnate korpice, zapakovati u neku lepu kutiju ili korpicu i pokloniti nekome za Bozić ili Novu godinu, to će sigurno biti originalan i najslađi poklon!:)
 
p.s. u sledećem postu pravimo ponovo neke fine keksiće...;)))))
 
 
 

четвртак, 6. децембар 2012.

U gostima kod Irene


Naš blog "pod istragom", koji istražujemo ova dva meseca, je Irenin slatko-slani duo Sweet & Salty, a sve u okviru dobro poznate blogerske igrice FBI rukavice  za čiji je idejni dizajn zaslužna naša Maja. Veoma sam se obradovala kad je izglasan Irenin blog za istraživanje, jer volim njene recepte, zapazila sam ih još na Coolinarici, nekako su bliski mojoj kuhinji i najradije bih sve isprobala.:)

Iako se ne poznajemo lično, Irena mi je takoreći komšinica, živi u Nišu sa svojom porodicom, a u kuhinji joj poneki put pomaže i njena Milica, mada verujem da će i najmladja ćerkica ubrzo krenuti maminim i sekinim koracima.:)

Za probu sam izabrala sledeće recepte, bilo ih je još na spisku, ali ove sam dosad stigla da napravim, (mada ću se vratiti i po ostale:), sve recepte možete pronaći na Ireninom blogu preko linkova u naslovu.

Tariflette pizza

 
Vrlo ukusno i lako za pripremu, radi se zapravo o kombinaciji klasičnog testa za pizzu sa  krompirićima i creme fraiche-om, a odgore još mogu doći i šnitice pancete. Odličan recept, krompiriće sam isekla na kockice (može i na kolutiće kao u originalu) i dodala  samo još malkice pirea od paradjza, nekako mi je to obavezan dodatak uz ovakvu vrstu jela... bilo je odlično!
 
 
 
 
Eh, ovi grisini su me osvojili od prve, čak i chef koji obično ne jede masline, izjavio je da su štapići vrlooo ukusni, jedna zaista odlična kombinacija. Originalni recept pročitajte ovde , jedina izmena bila je to što sam testo premazala sa malo ulja pre posipanja fila, nekako sam se bojala da će mi se seckane masline razići kad ih budem uvrtala, pa da se osiguram.:)
 
Odgore sam narendala kačkavalj koji se fino istopio prilikom pečenja i dobili smo odlične grickalice. Recept usvajam i praviću ga sigurno ponovo, sve preporuke!:)
 
 
Mada grisine možete grickati i same, htela sam da isprobam i ovaj grčki namaz Skordalia, sa krompirom i belim lukom. Irena je spomenula da se majonez može izostaviti, pa sam ga preskočila, i stavila samo maslinovo ulje, malo limuna i seckani beli luk... vrlo ukusno!:)
 
 
 
 
 
Iako mi možda nisu uspele kao originali , tog dana je bilo nešto hladno i kvasac me je zafrkavao, pa možda nisu stigle da narastu kako treba, ali bile su izuzetno ukusne.:) Grickali smo ih tople za doručak, a ni komšije nisu imale zamerke.:) Umesto vlašca, u nadev sam stavila malo seckane šunke, tek toliko da fino zamiriše dok se peku.:)
 
 
 
 
Još jedan odličan recept, zapravo sve što sam dosad napravila mi se veoma dopalo.:) Ove "zamotuljke" sam filovala sa sirom, a jedan deo sam napravila i sa dinstanim prazilukom, verujem da bi isto tako bile fine i sa spanaćem ili mesnim nadevom, mmmm.:)
 
 
 
 
Pored finih peciva i kolača, na Ireninom blogu naći ćete recepte i za ukusna glavna jela, ovo je jedan od takvih i samo ću vam reći da ovaj recept morate svakako isprobati!:) Sama piletina je veoma ukusna i hrskava jer se prethodno uvalja u brašno i kratko proprži, a onda dolazi ovaj fantastičan umak, pomalo slatkast (zbog pečenog belog luka) i prijatno osvežavajući (zbog limuna). Jedan zaista lep način da poslužite piletinu i probate nešto novo i drugačije.:)
 
 
 
 
Irena je na svom blogu, za ovaj recept, napisala da ne zna kako da nas nagovori da probamo.:) Eto, mene nije trebalo puno nagovarati, ovo je zaista nešto andjeosko, i mogu se samo pridružiti Ireninm pokušajima da vas ubedim da svakako napravite ovaj kolač koji je više nego ukusan, recept za 5+ . Divan spoj meda i limuna, a kako tek zanosno miriše dok se peče, ma nećete moći da dočekate da ga probate!:)))  
 
 
Pravila sam ga već dva puta do sada, prvi put sa bordurom od lišća, a sledeći put sa srcima. Ma, možete i bez bordure, samo isprobajte ovaj kolač i zaljubićete se u njega. Podjednako je ukusan i ako ga poslužite toplog, i ako se gricka hladan... uz topli čaj, ušuškani pod ćebencetom i uz neki omiljeni film na dvd-ju.:)
 
Moja lista odabranih recepata za probu se ovim ne završava, samo se malo odlaže za kasnije, dok ne ugrabim nešto više slobodnog vremena.:) Možda ste primetili da, u poslednje vreme, ne stižem baš da ostavim komentare na vašim blogovima, ali trudim se da sve ispratim i čim mi prodje ova predpraznična guzva, a verujem isto tako i vama, vraćam se u neke normalne blogerske vode.:)
 
Budite mi dobro i gricnite parčence ove fine pite, a mojoj dragoj komšinici Ireni, hvala puuuuno na svim ovim slatkim i slanim divotama koje je podelila sa nama!:)))
 
 
 

субота, 1. децембар 2012.

Menu 3. (jelovnik za nedelju dana:)



Jel znate da su prošla već tri meseca od poslednjeg nedeljnog jelovnika?:) Baš sam tražila malopre u postovimada pogledam datum kad sam objavila drugi (po redu:) jelovnik,  listam tako unazad po mesecima i onda ga ugledam na kraju avgusta. Proverim za svaki slučaj i ne mogu da verujem da je to bilo pre tri meseca, meni su tako brzo proletela.:)

Morala sam da napravim i manje izmene u samom jelovniku, jer se prvobitni recepti nisu baš svi uklopili zbog sezonskih namirnica, ali nadam se da će vam ovi poslužiti kao lepa inspiracija, nešto sam napravila i po vašim receptima (mislim da ćete ih lako prepoznati, svi linkovi su u naslovima:)... bon appetit!:)



Juha sa mahunama, češnjakom i slaninom


Odlična i bogata supica, punog ukusa i sa dosta povrća, sa finim šemkom koji joj daje propržena pančeta. Recept sam naravno pronašla na blogu Lake kuharice i svi sastojci su mi se dopali već na prvo "čitanje". Koristila sam žutu boraniju umesto zelene, i to je jedina izmena u odnosu na originalni recept. Fina, topla i vrlo zasitna, uz ovu supu zaista ne treba ništa drugo spremati... možda samo palačinke da se malo zasladite posle ručka.:)


Krilca iz rerne



Još jedan brzi recept koji me oduševio iz prve -  hrskava krilca iz rerne (iz kuhinje Zaposlene žene:). Sve se fino začini, lepo rasporedi na pleh, i možete komotno zaboraviti na njih narednih 40-tak minuta.:) Uz neku finu i laganu sezonsku salatu kompletan ručak za čas posla... čista desetka!:)


Sufle od karfiola i šunke



Ovde zapravo nema nekog posebno preciznog recepta, možete sve slobodno praviti po ukusu i "odokativno".:) Kako je sada upravo prava sezona karfiola, ima ga u izoblju na našim pijacam, pa možete vrlo lako pripremiti ovaj sufle.

Cvetiće  karfiola treba prethodno kratko skuvati u slanoj vodi, ocediti i preliti bešamelom. Može se dodati i malo seckane šunke u smesu jer je karfiol dosta blagog ukusa, a lepo je kad se nariba i malo muskatnog oraščica. Ako imate nekog topljenog  sira pri ruci, slobodno obogatite malo smesu, biće to sve fino kad se rastopi.:) A onda pravaaaac u rernu, 15-20 minuta na 200 C... uživajte!:))

Muškatna bundeva na salatu


Jedna veoma ukusna salata koju sam želele da napravim još kad je bilo u toku istraživanje Dunjinog bloga. Ali nikako da dodjem do bundeve.:) Kad sam je konačno nabavila na pijaci, onda sam odmah isprobala i ovu salatu - odlična je, sve preporuke!:) Možete dodati i koji režanj prepečene pančete, ali meni je nekako baš ovako prijala (sem toga vrlo je fotogenična:).

Rolnice od piletine sa šampinjonima

 
Više ideja, nego pravi recept jer pileće bele meso je, samo po sebi, dosta suvo, ali sa nekim finim dodacima i zamotano u rolnice postaje pravi delikates. Belo meso isecite na tanke šnite i blago ih rastanjite, Poredjajte šnicle jednu pored druge preko alu folije, ali tako da se malo preklapaju ivice.
 
Posolite i pobiberite po ukusu, možete ih čak premazati i sa malo senfa. Preko toga obilno naribajte kačkavalj ili neki drugi sir po želji, pospite listićima mariniranih šampinjona i seckanom pančetom. Neće smetati ni ako dodate malo seckanog peršuna.:) A zatim, sve pažljivo zamotajte pomoću folije u rolat, i dobro zatvorite da se ne odmota prilikom pečenja.
 
A sada pravac u rernu, rolat stavite u dublji pleh i sipajte malo ulja i vode. Pecite na 200 C oko 30-40 minuta. Sada već možete i malo otvoriti foliju i vratiti u rernu još malo da se fino zapeče. Kad se malo prohladi, iseći na kolutiće i servirati uz omiljeni prilog po želji.:)
 
 


Riba iz papira


Još jedan Dunjin recept za ukusan ručak - riba pečena u papiru.:) Možete odabrati bilo koju ribu po želji, ovog puta sam se odlučila za haringu. Očistite je i blago posolite sa svih strana, a zatim kao nadev stavite par kolutića limuna, malo belog luka i peršuna. Sve prelijte uljem i sa malo belog vina, pa fino "ušuškajte" u papir za pečenje.

Pecite oko 30-tak minuta, odmotajte paketić i vratite u rernu da se peče jos 10-tak minuta dok se ne uhvati lepa korica. Poslužite uz krompiriće i sezonsku salatu... prijatno!:)



Kao predlog za večeru (mada može biti i doručak, ako imate vremena da spremite:), možete napraviti ove fine piroške sa mesom. Odlično idu uz kiselo mleko ili jogurt, a fine su i ako ostanu sutradan za doručak ili užinu.:)

Za desert vam neću kuckati posebno recepte, ali vam predlažem da zavirite ovde u pauzi i prelistate novi broj magazina Mezze, sigurna sam da ćete brzo pronaći pregršt finih ideja za praznicne poslastice... uživajte!:)))
 
 

 

 

Piroške sa mesom



Ovaj recept je litvanskog porekla i u originalu se zove Kibinai, radi se zapravo o malenim paketićima testa, specifičnog oblika, poput školjkica, koje se pune mlevenim mesom i lukom. To je tradicionalna hrana Karaita, litvanske manjinske grupe, i vrlo je popularna kao brza hrana, ne samo u ovoj zemlji, več i širom regiona. 
Na netu sam pronašla video i recept, tako da možete pogledati kako se pripremaju ovi maleni paketići. Pošto su zaista vrlo izdašni, ovde ću napisati samo sastojke za pola mere, ali ih možete  slobodno napraviti i veće po želji (ovo je bila mini varijanta:). U originalnom receptu, testo se filuje sa svežim mesom, samo što je meni nekako lepše kada ga prethodno propržim, tako da je to jedina izmena koju sam napravila... nadam se da će vam se svideti.:)
 
Sastojci: 500 g brašna, 225g margarina, 1 kašičica soli, 2 jaja, 1 dl kisele pavlake
Nadev: 400 g mlevenog mesa, 1 veći crni luk, so, biber
Priprema:
Izmešajte brašno, so i margarin, dodajte jaja i kiselu pavlaku, pa zamesite prhko testo. Zamotajte u foliju i ostavitie30 minuta na hladnom. Za to vreme, pripremite nadev: na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, dodajte meso i sve dinstajte 20-tak minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
 
 
Testo razvijte tanko i većom modlom izvadite krugove. Na sredinu svakog kruga stavite po kašičicu fila,  približite krajeve testa ali tako da se skupe odgore. Ivice testa savijajte malo po malo, sve dok se napravi fini porub čitavom dužinom.
Pripremljene paketiće poredjajte na podmazan pleh za pečenje i premažite umućenim jajetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta.