субота, 1. фебруар 2014.

Slatke šarene kiflice



Još jedna blogerska igrica za koju je rezervisan poslednji dan u mesecu - KuVarijacije. Ovog smo kao zadatak trebali da napravimo Slatke šarene kiflice po receptu sa bloga Ljubav na prvi zalogajPravila sam ih od pola mere i dobila pun pleh kiflica, a recept i utiske pročitajte u nastavku.:)

Sastojci: 500 g mekog brašna, 125 ml toplog mleka, 125 ml ulja, 15 g svežeg kvasca, 1 jaje, 1 kašika šećera, ,1 kašičica soli, 1 jaje, 2 kašike kakao praha, malo kokosa za posipanje po želji

Sirup: 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 250 ml vode, malo limunovog soka

Priprema:

Skuvati prvo sirup od šećera i vode (kuvati oko 5 minuta), dodati malo limuna i ostaviti da se prohladi dok pripremamo kiflice.

Razmutiti kvasac u toplom mleku, dodati šećer i sačekati da nadođe. Posebno umutiti jaje i ulje, dodati pripremljeni kvasac i promešati.

U dve posude spremiti po 250 g brašna, dodati malo soli, pa u jednu posudu umešati još 2 kašike kakao praha (za tamno testo). Smesu sa kvascem podeliti na dva dela, sipati u brašno i zamesiti svetlo i tamno testo. Oblikovati dve loptice svetlog i dve loptice tamnog testa.


Svaku lopticu razviti u krug, pa na jednom mestu staviti tamnu koru preko svetle, a na drugom mestu obrnuto. Još malo rastanjiti da se kore bolje zalepe (ja sam ih premazala toplom vodom pre nego što sam stavila drugu koru odgore, za svaki slučaj:).

Svaku koru razviti u krug i podeliti na 12 delova (može i više). Zamotati kiflice i poređati na pleh preko papira za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.


Svaku kiflicu spuštati u ohlađeni sirup i izvaditi u dublji tanjir. Preliti preostalim sirupom i ostaviti da se sve fino upije. Kiflice po želji posuti kokosom pre služenja, a može se dodati i malo kokosa u svetlo testo prilikom pripreme.


Utisci: kiflice se mogu odmah probati, ali su još bolje sutradan kad se sirup bolje upije. Međutim, meni je sredina ostala malkice suva, vidim da su i ostali imali sličnih problema, pa mislim da je možda bolje sledeći put napraviti manje kiflice.:) Nisam ih posipala sa kokosom, već smo ih grickali ovako same.

Najlepše prijaju uz šoljicu toplog čaja i dobar film u hladno zimsko popodne.:) Preporučujem neki od filmova sa kulinarskom tematikom, na ovom linku možete pogledati inserte (i još 6 naslova sa desne strane:).


Zavirite i u novo februarsko izdanje magazina MEZZE i pogledajte šta smo vam fino spremile. I ovaj broj kao i prethodni možete kompletno preuzeti u PDF formatu, odštampati sebi i listati natenane uz šoljicu toplog čaja.:))


25 коментара:

  1. Lanice kiflice su ti san snova,dekorativne a sigurno i preukusne..uvijek žalim što mi nisi malo bliže da malo svratim na kolačiće:)
    Pusa i lijep vikend ti želim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, mislim da bi ove kiflice izdrzale put do tebe, sigurno bi jos lepse omeksale i bile super za grickanje... puno vas pozdravljam i zelim lep vikend i vama!:)))

      Избриши
  2. Ja nisam ljubitelj ovih kiflica, ali su vam svima tako lepo ispale, da uzivam da ih gledam. Lana, slicice su ti tako lepe da sam ih gledala kao hipnotisana :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljiljo, meni je isto uvek zanimljivo da vidim kako su druge blogerice uradile zadatak.:))

      Избриши
  3. Sve mi se čini da ove kiflice lepše izgledaju nego što su nešto baš dobre. Savršeno ti izgledaju kao i sve što napraviš!
    Na nekom blogu sam videla da unutra imaju džem, ja bih tu stavila unutra kockicu čokolade :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probala sam dve kiflice, jednu odmah i drugu sutradan kad su malo upile sirup, ja sam mozda vise za neke druge kolace ali bile su ok za probu, verovatno su jos ukusnije kako duze stoje, samo ne mogu da proverim, otisle su u komsiluk i kod bake.:) Verujem da bi se cokolada bas lepo uklopila, mozda bi bilo fino staviti i cokoladu u prahu u testo...?:))

      Избриши
    2. E ta čokolada u testu bi bila super!

      Избриши
  4. Super su ti kiflice, a slike divne...ja nisam ljubitelj zalivenih kiflica zato sam ih pravila na moj način i mi smo oduševljeni. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zorice, meni su se tvoje bas dopale kako si uradila, ma ti si majstorica za ta fina peciva.:)))

      Избриши
  5. Ovo sam često pravila prije nekih petnaestak godina i imala sam problem da razvijem tijesto da bude okruglo, uvijek je bio kvadrat. Nekad sam stavljala kokos u svijetli dio da dodam malo ukusa, mada im ni ovako ništa ne fali. Sviđa mi se što su se kiflice vratile iz zaborava.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, jedno vreme su ove kiflice bile jako popularne, mislim da sam ih cak par puta probala negde u gostima, ali nisam ih nikada pravila.:) Dobro je malo "obnoviti" gradivo, hihih...:)))

      Избриши
  6. Super su ti ispale, nisam ih nikad radila, hvala na preporuci filmova!

    ОдговориИзбриши
  7. Izgledaju odlicno ali kad sam ih ja prije par godina probala ukus im i nije bio bas nesto mada ja bas volim zalivene kolace. I pored toga kad ih vidim ovako na slici dodje mi da ih ponovo napravim:-) tolimo dobro izgledaju

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Ovi kolacici nisu preslatki iako su natopljeni sirupom, jedino jos da smislimo kako malo vise sirupa da upiju, ali fini su za grickanje... pruzi im jos jednu sansu.;)))

      Избриши
  8. Одговори
    1. Hvala, dear... meni su se isto jako dopali tvoji vencici, bas su originalni.:)))

      Избриши
  9. Dekorativne i jako lijepe a nadam se da su i tako fine iako čitajući utiske više manje ste i zadovoljne ne samo izgledom već i okusom.

    ОдговориИзбриши
  10. Que buena idea ,,,,ideales para merendar ,besos

    ОдговориИзбриши
  11. Vidjala sam ih naokolo ali ih nikada nisam pravila. Ove tvoje tako divano sjaje, savrseno izgledaju;))

    ОдговориИзбриши
  12. stvarno primamljive i slatke
    prelistala sam novi mezze, divni su receptići

    ОдговориИзбриши