четвртак, 28. фебруар 2013.

KuVarijacije: Pita bread




Prošlog puta sam vam rekla da ću u narednom postu postaviti recept za hlepčiće sa "džepom" od kojih možete napraviti fine sendviče. Recept je isproban u okviru blogerske igrice KuVarijacije  i kao što znate obično ga objavljujemo poslednjeg dana u mesecu. Recept je bloga Astal- kuhinja moje ravnice koji piše u uređuje naša draga blogerica Vera, a kod nje možete pročitati i originalni recept .

Ove hlepčiće sam pravila već nekoliko puta do sada i zaista sam zadovoljna sa receptom, svaki put se oduševim kako brzo narastu u rerni i kako se fino stvori taj "džep" za punjenje. Pretpostavljam da je glavni štos u tome što se tanko razvijaju pre pečenja, a imaju i dovoljno vremena da lepo narastu dok se testo odmara. Ako ih odmah ujutru zamesite, imaćete ukusne i tolple hlepčiće već za doručak.:))

Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika ulja, oko 2,5 dl mlake vode

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa jednom kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da dok ne ispuni šolju.

Posebno izmešati brašno, pripremljeni kvasac, so i ulje, pa sa mlakom vodom zamesiti srednje mekano testo. Testo pokriti i ostaviti da odmara dok ne udvostruči svoju zapreminu, oko 1 h. Podeliti zatim na 6 delova i oblikovati jufkice. Ostaviti da odmaraju još 10-tak minuta.



Svaku jufkicu rastanjiti oklagijom u krug i poređati na pleh od rerne. Neka odmaraju još 5 minuta, a zatim ih staviti u pretodno zagrejanu rernu i peći na 220 C 10-15 minuta. Kad su hlepčići ispečeni, pokriti ih još malo krpom da odstoje a zatim poslužiti uz namaz i ćuftice od leblebija... prijatno!:)




 

недеља, 24. фебруар 2013.

Kuhinja Bliskog Istoka: Humus i Falafel

 
 
Danas se na kratko selimo u kuhinju Bliskog Istoka a ne meniju nam je nešto veoma ukusno, napravićemo orijentalne ćuftice i namaz od leblebija. Već neko vreme razmišljam o tim receptima i konačno sam rešila da ih isprobam, nećete verovati koliko mi je samo vremena trebalo da nabavim leblebije ili naut. Kad god bih pitala u nekoj prodavnici zdrave hrane, odgovor je bio otprilike svuda isti: "Imali smo ih ranije, ali ih više ne nabavljamo jer se retko traže." Čak je i naša Tanja (Opasna) htela jednom prilikom da mi pošalje, ali nisam želela da je maltretiram samo zbog toga.:)
 
I tako pre neki dan, dolazi chef sa pijace i kaže kako je u novootvorenoj radnjici našao leblebije i pruža mi kesicu (uvoz iz Turske:) jer zna koliko sam ih tražila svuda po gradu. Obradovala sam se kao da sam dobila tablu najfinije čokolade!:))) Rešila sam da ih odmah sve iskoristim, pa sam malo potražila recepte na netu i odlučila sam se za ova dva:
 
Humus - namaz od leblebija
 
 
 
Recept sam pronašla kod Miroslava na blogu Iz moje kuhinjice i veoma sam zadovoljna kako je sve uspelo na kraju, nije uopšte komplikovano za pripremu a ukus je fantastičan. Možda se nekome neće svideti kad proba prvi put, ali ukus se kasnije uvek može doterati začinima. Veoma je izdašno i imaćete nekoliko dana fini namaz uz hlepčiće.:)
 
Sastojci: 200 g sirovih leblebija, 1 crni luk, 1 list lovora + sok od 1/2 limuna, so, biber, 50 g tahini paste (od susama), 2-3 čena belog luka, malo maslinovog ulja, mlevena paprika
 
Priprema:
 
Leblebije potopiti i ostaviti u hladnoj vodi preko noći. Sutradan sipati novu vodu, dodati jednu glavicu crnog luka i list lovora, pa sve zajedno kuvati oko 40-tak minuta dok zrnca ne omekšaju. Leblebije ocediti ali ostaviti deo tečnosti u kojoj su se kuvale za kasnije.
 
Staviti leblebije u blender, dodati tahini, malo soli i bibera po ukusu, limunov sok, beli luk i par kašika ulja. Sve lepo izmiksati, povremeno zaustaviti mikser i skinuti smesu koja se uhvatila na stranicama miksera, pa nastaviti dok se ne napravi fina pasta. Dodati i malo tečnosti u kojoj se kuvalo i doterati ukus po želji. 
 
Pre služenja, preliti sa malo maslinovog ulja i posuti mlevenom praprikom, odgore staviti nekoliko kuvanih zrna leblebije. Koristiti kao namaz uz tanke hlepčiće ili tost. 
 
 
Napomena: u jednom receptu sam pročitala da se može skinuti i tanka opna kad se leblebije skuvaju da bi se dobila finija tekstura. Probala sam to da uradim, pa sam jedan deo zrnaca oljuštila (to sve ide prilično brzo, samo stisnite zrnce i ono odmah iskoči iz opne), a drugi deo sam ostavila u ljusci. Nema neke velike razlike u ukusu, osim što je namaz od oljuštenih zrnaca lepše teksture, ali ne smeta ništa ni ako ostanu neoljuštene.:)
 
 
Falafel - ćuftice od leblebija
 
 
Na netu postoji zaista veliki izbor recepata za falafel i uglavnom su svi vrlo slični. Ovaj recept mi se posebno dopao zbog toga što postoje i slike pripreme, pa sam se zato odlučila da baš njega isprobam i napravila sam ćuftice uz neke manje izmene. Originalni recept je sa bloga Home cooking in Montana i od sastojaka nam je sve potrebno:
 
Sastojci: 300 g leblebija, 1 crni luk, 2-3 čena belog luka, so, bibier, mleveni kim, korijander (ako imate), malo ljute mlevene paprike, peršun i 1 kašičica praška za pecivo
 
Priprema:
 
Leblebije preliti hladnom vodom i ostaviti preko noći u frižideru. Sutradan ih dobro ocediti i usitniti u blenderu, ne treba ih prethodno kuvati. Dodati crni luk, može i mladi, beli luk i sve ostale začine po ukusu. Najbolje je prvo sasvim blago začiniti, pa se kasnije može doterati još ukus ako je potrebno.
 
Crni luk se može prethodno malo prodinstati, mada nije obavezno, ali nekako mi onda ima lepši i slatkasti ukus. Ako ne možete da nađete mleveni kim, možete ga i sasvim sitno iseckati i dodati u smesu. Povremeno zaustavite mikser i skinite zrnca sa oboda, pa nastvite dok se sve fino ne usitni. Smesa ne treba da bude kao pasta već da lepo ostane zrnasta.:)
 
 
 
Kašičicom ili mokrim rukama oblikovati male ćuftice, smesa je dovoljno kompaktna da svi sastojci ostanu lepo zajedno. Zagrejati ulje i spuštati po nekoliko ćuftica, pržiti ih u dubokom ulju dok fino ne porumene sa svih strana. Pržene ćuftice izvaditi na kuhinjski papir da upije višak ulja, a zatim ih poslužiti uz umak od jogurta i vruće lepinjice.
 
U sledećem postu biće objavljen recept kako se prave pita lepinjice sa "džepom". U taj prorez se obično stavi par kuglica falafela, doda kriškica paradajza ili list zelene salate, pa sve prelije  umakom od jogurta i onda gricka kao sendvič.:)
 
 
 
Umak od jogurta - dodati u jogurt malo usitnjenog belog luka i ljute tucane paprike, može i kašičica susamove paste ili malo limunovog soka. Sve fino izmešati i poslužiti uz tople ćuftice od leblebija....bon appétit!:)

четвртак, 21. фебруар 2013.

Iz bakine kuhinje: Grenadir marš



Da li volite nasuvo sa krompirom, flekice sa kupusom, rezance sa makom, taške sa pekmezom ili možda gomboce sa sirom?:) Ova jela me nekako vraćaju u detinjstvo, toplo, ušuškano i bezbrižno, i odmah se nekako pred očima smenjuju sličice bake kraj šporeta ili za velikim, drvenim stolom dok vešto razvlači testo za rezance i povremeno posipa brašnom da se ne zalepi. Na šporetu se već greje veliki lonac sa vodom u kome veselo igraju mehurići dok iz obližnjeg tiganja dopire slatkasti miris luka i crvene paprike. U drugom loncu kockice kuvanog krompira strpljivo čekaju svoj red da im se pridruže.

Danas nam baka pravi Grenadir marš za ručak a potrebni su nam sledeći sastojci:

Sastojci za testo: 500 g brašna, oko 2,5 dl mlake vode, 1 kašičica soli
Sastojci za fil: 1 veća glavica crnog luka, 500 g krompira, 1 kašičica soli, 1 kašika mlevene začinske paprike
Priprema:
Krompir oljuštite i iseckajte na manje kockice. Stavite da se kuvaju u slanoj vodi oko 20-tak minuta. Za to vreme pripremite domaće flekice.
Zamesite srednje meko testo od brašna, soli i vode. Testo bi trebalo da bude nešto mekše nego za rezance. Oblikujte jufkicu i prebacite je na sto posut brašnom. Istanjite jufkicu oklagijom koliko možete i posipajte brašnom sve vreme da se testo ne bi lepilo.
Zatim, testo namotajte na oklagiju i oštrim nožem presecite po sredini, a zatim još na pola. Dobićete dve trake testa koje treba naizmenično seckati, pravo i ukoso, da biste dobili male flekice testa. Iseckajte tako obe trake i flekice malo rastresite rukama da se što pre osuše. Neka se odmaraju na stolu dok pripremate nadev.



Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Dodajte kockice kuvanog krompira i sve pospite sa 1 kašikom slatke mlevene paprike. Možete i ispasirati jedan deo kuvanog krompira ako više volite.:) 
U dublji lonac sipajte vodu, dodajte 1 kašičicu soli i zagrevajte dok ne provri. Spuštajte pripremljene flekice i kratko kuvajte dok ne isplivaju na povšinu. Izvadite ih rupičastom kašikom i prebacite u tiganj sa dinstanim lukom i krompirom. Promešajte.
Na isti način skuvajte sve preostale flekice, fino izmešajte sa lukom i poslužite odmah dok je sve lepo toplo.


A kako baka priprema domaće flekice za Grenadir marš možete pogledati na foto slajdu koji sledi. Recept i sve sličice pripreme možete takođe pogledati i u februarskom broju magazina Mezze na stranicama 28-35.... pa, da zasučemo odmah rukave!:)
Hvala puno Maji koja mi je pomogla da sve ove fotografije uklopim u slide show.:))

недеља, 17. фебруар 2013.

U Miminom kraljevstvu

 
Mali kolaž isprobanih recepata sa divnog bloga Mimi‘s Kingdom koji uređuje, piše i fotka naša draga blogerica Milkica.:) Kao što vole da ugoste drage ljude, food blogeri se i sami rado upute u susednu kuhnjicu, osećaju se dobrodošlim i bez posebnog poziva, a ovog puta razlog više za posetu je bila blogerska igrica FBI rukavice koje je pokrenula naša Maja . Prethodna dva meseca smo bili česti gosti u Miminom malom kraljevstvu lepih recepata, čitali, isprobavali, seckali i mesili, i uživali u svim novim ukusima i mirisima. 
 
Ta dva meseca, koja su nam na raspolaganju za istraživanje jednog bloga, prolete tako brzo i čini mi se da je svima možda najteži zadatak šta izabrati za probu od svih divnih stvari, pa tek onda shvatimo da to vreme nije ni približno dovoljno, iako sam u pečetku mislila drugačije, da isprobamo sve što bismo želeli. Međutim, to je samo razlog više da se vratimo i dođemo još koji put u posetu!:))
 
Volim Milkicin blog jer na njemu, pored finih recepata, možete pročitati i mnoštvo korisnih informacija i saveta o raznom začinskom i drugom bilju iz vrta koji sa ljubavlju uređuje. Ovog puta, odlučila sam se da isprobam sledeće recepte: 
 
 
 
 
Krenuću prvo sa nežnim zelenim cvetićima brokolija  u sosu od pavlake i sira jer sam njih nedavno pravila. Sve recepte možete pronaći na linkovima koji su u samom nazivu jela, a ovde ću samo pisati utiske.
 
Ovaj recept mi se posebno dopao jer još nisam spremala brokoli na taj način. Cvetići brokolija se samo kratko blanširaju, a zatim proprže na malo ulja začinjenog sa mrvicom belog luka. Iz recepta sam izostavila korak sa belim vinom i odmah dodala pavlaku za kuvanje, malo mlevenog belog bibera i narendala sir odgore koji se vrlo brzo fino rastopio.... mmmm, što je to dobro! Nisam čak ni pravila testeninu kao dodatak, meni je ovako bilo baš fino i praviću sigurno ponovo uskoro.:))
 
 
 
 
Ovaj recept sam isprobala još letos i morala sam da malo "iščeprkam" fotke sa kompa za potrebe ovog posta.:) Sećam se da smo ga grickali na terasi, još onako fino vrućeg, uz masline, sušeni paradajz i namaz od sira i rotkvica.... ove fotografije iz arhive su me vratile u leto i podsetile koliko zapravo čoveku malo treba da bi bio srećan, dovoljno je samo malo sunca pod plavim nebom, komadić domaćeg hleba i smeh u društvu dobrih prijatelja.:)
 
Ako budete želeli da napravite ovaj hlepčić, kliknite ovde za recept.:)
 
 
 
 
 
 
 
Ovo je najfinije pecivo koje sam isprobala u skorije vreme, toliko su ukusne da ne znam kako da vas nagovorim da ih što pre napravite.:) Vrlo se brzo i lagano prave, a raspucana korica je ono što im daje posebnu draž. Pecivo je mekano, mirisno i sasvim blago slatkastog ukusa, to je zbog premaza od pirinčanog brašna koga ima sasvim dovoljno za premazivanje, čak mi je ostalo nešto malo, pa bih možda samo malkice smanjila količinu sledeći put, ali ovaj recept svakako stavljam na listu omiljenog peciva jer nam se svima jako dopalo!:)
 
I jedna fotkica izbliza... kad bih samo mogla da vam dočaram njihov fini ukus i miris, evo mahaću malo da bi stigao do vas.;)))
 
 
 
 
 

 
A tek ovaj recept, mamma mia!:) I neću vam puno pisati, samo ću postaviti par sličica kako bih vas inspirisala da je što pre isprobate.:))) Sinoć smo imali goste i napravila sam upravo ovu fokaču za posluženje, nadev je samo feta sir a odgore su kolutići paradajza i malo seckanog svežeg ruzmarina... oooodlična i veoma ukusna. 
 
p.s. gosti nisi imali nikakvih primedbi, tražio se i repete!:))
 
 

 
 
 
 
Nežna, mekana i blagog ukusa, nešto poput najfinije slatke pita sa sirom ili omiljene šoljice toplog griza, tako me je nekako potsetila.:) Pravila sam je u okruglom kalupu a na gornjoj korici testa sam, pre stavljanja, ukrasno napravila par "srčeka". Zapravo,  izvadila sam ih malom modlicom i ostavila tako prozorčiće u obliku srca, a te izvađene delove sam zalepila tu i tamo po obodu.:)
 
Zamisao je bila da u te srcaste prozorčiće stavim po kašičicu crvenog pekmeza od ribizli, pa da budu lep kontrast kad se pita ispeče.:) Međutim, kako se pita pekla, tako su ti prozorčići dobijali tamniju nijansu i na kraju nije trebalo praviti kontrast, pa da sam odustala od prvobitne ideje.:)
 

U jednom trenutku, dok se pita pekla u rerni, učinilo mi se da će fil "pobeći" iz kalupa jer se prilično naduvao i narastao, pa sam već počela da razmišljam kako ću ga skupljati po rerni.:) Ali to se srećom nije degodilo, sve se vratilo na svoje mesto kad se pita malo prohladila... uh, na kraju sam mogla da odahnem.:)
 
Odlična je, fino se seče kad se ohladi i vrlo je blagog i prijatnog ukusa, slatka taman koliko treba ali ne previše, a oseti se i lepa aroma limunove korice. Ovde možete pročitati ceo recept.:)
 
 
 
 
Mali čokoladni i hrskavi zalogajčići kojima nećete moći da odolite, kad probate jedan, nekako vam ruka sama krene po još jedan kolačić na tanjiru... i još jedan!:)) A ispadne ih zaista puuuno i baš su dobri... za recept kliknite ovde .:)))
 
Milkice, hvala puno na sjajnim receptima, stvarno su nam prijali i vratiću se sigurno po repete!:)))
 
 

 
 
p.s. mislim da smo skoro svi isprobali i ove odlične krekere sa sirom, ruzmarinom i orasima, a  o njima ste mogli da čitate u ovom postu.:))
 
 
 
 

понедељак, 11. фебруар 2013.

Pita sa čokoladom

 
 
Danas kuckam još jedan recept, da se malo zasladimo popodne i da ne zaboravim kako sam spremala ove paketiće.:) Dakle, ovo je spoj više recepata koje sam pronašla na netu kad sam tražila pržene pitice sa čokoladom. "Srce" ovog deserta je zapravo fina gusta krema sa čokoladom, nešto poput čokoladnog pudinga. Mislim da bi bilo ukusno dodati i kašiku-dve Nutelle u fil, pa eto samo mala beleška za sledeći put, a sada brzo prelazim na recept da se pitice ne ohlade!:))
 
Sastojci za fil: 2 dl mleka, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 žumance, 2 kašike gustina, 1 kašika kakao praha, 40 g čokolade, 30 g maslaca
 
Sastojci za testo: 150 g brašna, 1/2 kašičice praška za pecivo, prstohvat soli, 50 g maslaca, 1 belance, 1 kašika hladne vode
 
Priprema:
 
Umutiti žumance sa šećerom i vanilin šećerom, dodati gustin, kakao prah i par kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad provri, polako sipati umućenu smesu sa šećerom. Kuvati minut-dva i pomeriti sa ringle. Odmah dodati izlomljenu čokoladu i komadić maslaca. Mešati dok se sve fino ne rastopi.
 
Dobićete smesu vrlo sličnu gustom pudingu od čokolade, nemojte pasti u iskušenje da odmah sve poručkate.:) Prekriti folijom i staviti negde na hladno da se fil malo ohladi i stegne, može i u zamrzivač.
 
 
 
Dok se fil hladi, pripremiti testo: izmešati brašno sa praškom za pecivo, dodati malo soli, kockicu maslaca sobne temperature i jedno belance. Po potrebi dodati 1 kašiku hladne vode, pa zamesiti glatko testo. Zamotati u foliju i staviti takođe negde na hladno.

Kad se fil lepo ohladio, posle otprilike sat vremena, možemo početi da pravimo pitice. Testo podeliti na 6-8 delova i svaki tanko rastanjiti u oblik pravougaonika ili kruga. Na sredinu testa staviti po kašiku ohlađenog fila a ivice premazati umućenim belancetom. Preklopiti i viljuškom dobro pritisnuti da se lepo spoji.

 
 
Zagrejati ulje u manjoj posudi, temeperaturu proveramo tako što spustimo dršku drvene varjače u vruće ulje, pa ako se oko nje formiraju sitni mehurići, znači da je ulje dobro zagrejano. Spuštati po jedan ili dva paketića u zagrejano duboko ulje i kratko pržiti sa obe strane dok lepo ne porumene.
 
Paketiće izvaditi na kuhinjski papir da upije višak ulja, a zatim ih posuti šećerom u prahu i odmah poslužiti dok je sve još fino toplo. Mogu se servirati i uz kuglicu sladoleda od vanile... uživajte!:)))
 
Napomena: od ove mere napravila sam 8 malih paketića, čak mi je ostalo i nešto fila za probu.:)
 
 
 

Suši rolnice od kelja

 
 
Moram nešto da vas pitam, da li volite kelj i šta pripremate od njega?:) To vas najozbiljije pitam, možda ste više ljubitelj njegovih bližih i daljih rođaka u zelenoj, beloj i ljubičastoj boji, poput kupusa, karfiola i prokulica:) Iskreno, meni je kelj možda najmanje omiljena namirnica od svih zelenih biljčica i zaista ga retko spremam. Znam da je dobar i prepun korisnih sastojaka, ali uvek radije izaberem nešto drugo umesto njega, neku lepu glavicu kupusa ili one slatke male prokulice, a on jadničak nekako ostane po strani.
 
Pre par dana, chef se vratio sa pijace i doneo jednu veeeliku, "friziranu", zelenu glavicu, moram priznati baš lep primerak.:) Pa čak i on, koji nije baš njegov ljubitelj, kaže da mu je tako lepo izgledao pa se zato odlučio da ga donese kući sa sobom: "Napravi nešto od njega, a možeš ga čak i slikati.":) Ok, nešto ću već smisliti, možda bi nam se više dopao kad bi bio samo fini dodatak, a ne "glavna zvezda" jela... pa da, mogu napraviti rolnice od njega i to upravo ovakve!:)))
 
 
Suši rolnice od kelja 
 
Sastojci: nekoliko većih listova kelja, 1 kafena šoljica pirinča, 1 manja glavica crnog luka, 4 lepe i prave šargarepe, so
 
Priprema: 
 
Odabrati 4 lepe i prave šargarepe, oljuštiti ih i staviti da se kuvaju u blago posoljenoj vodi. Šargarepe kuvati oko 30-tak minuta dok ne omekšaju. Izvaditi ih, ocediti i ostaviti da se ohlade.
 
U medjuvremenu skuvati i pririnač na klasičan način. Obično prvo propržim seckani crni luk na malo ulja, dodam oprani pirinač i sipam duplu veću količinu vode (1:2). Dodam malo šećera i soli po ukusu. Kad se pirinač fino skuvao, ostavim ga na stranu da se prohladi.
 
Odvojiti sada spoljne listove kelja, dobro oprati i spustiti na par minuta u kipuću vodu u koju smo dodali malo soli. Blanširati oko 5 minuta dok lišće ne omekša. Listove kelja zatim izvaditi, ocediti i sačekati dok se malo ohlade (nećemo da se baš ispečemo dok motamo rolnice:).
 


Kuvanu šargarepu zaseći oštrim nožem na par mesta celom dužinom i napraviti kao male useke da bi kasnije imala izgled cveta i preseku. To isto ponoviti i sa preostalim šargarepama.

Na ravnu podlogu staviti nekoliko kuvanih listova kelja tako da se malo preklapaju. Ako je sredina suviše čvrsta, slobodno iseći da bi nam kasnije bilo lakše da uvijemo rolnice. Može se raditi i preko male asurice ili alu folije.

Preko listova kelja ravnomerno rasporediti kuvani pirinač u tankom sloju, ali ne sasvim do ivice. Zatim, duž jedne strane staviti dve šargarepe (možda će biti dovoljna i samo jedna šargarepa, ako je dovoljno dugačka). Pažljivo zamotati u rolnicu i čvrsto stisnuti. Uviti u alu foliju i staviti u frižider da se dobro stegne.

Ako imate materijala možete napraviti nekoliko takvih rolnica, meni su ispale dve, a od svake kasnije možete iseći 5-6 manjih komada.


Kad se rolnice lepo ohlade, skinuti foliju i pažljivo ih iseći na 5-6 manjih komada. Okrenuti vertikalno i servirati po 3 ili 4 na svakom tanjiru. Poslužiti uz neki fini umak po želji ili ljuti sos... prijatno!:)

Napomena: osim šargarepe, kao nadev se može koristiti i boranija (zelena), praziluk, tanki fileti piletine ili ribe, sve u zavisnosti od inspiracije i od toga šta trenutno imate u frižideru.:)

p.s. a šta je bilo sa preostalom glavicom kelja i šta sam napravila od nje, to ćete moći da pročitate u jednom od sledećih nastavaka!:)))
 

четвртак, 07. фебруар 2013.

100 % neobične ćuftice

 
Da li možete da zamislite ćuftice koje imaju 100 % identičan ukus kao ćuftice od mesa, a napravljene su od sasvim (ne)običnih sastojaka, kao što su ovsene pahuljice, malo griza, mlevenih oraha i sira?:) Nisam ni ja mogla da zamislim da ćuftice mogu biti tako ukusne, čak se i baka prijatno iznenadila kad ih je probala.
 
Ovaj recept imam možda desetak godina, pravila sam ih par puta u početku, a onda sam nekako zaboravila na njih, sve dok nedavno slučajno nisam ponovo naišla na njih. Evo malog podsećanja iz arhive i baš me zanimaju vaši utisci ako ih budete pravili.:)
 
 
Sastojci: 4 jaja, 8 kašika griza (može 4 kašike griza, ne sasvim punih, i 4 kašike ovsenih pahuljica), 150 g mlevenih oraha, 150 g dimljenog sira ili kačkavalja (može i više), 2-3 čena belog luka, so, biber, malo seckanog peršunovog lišća
 
Priprema:
 
Umutiti belanca blago viljuškom, dodati žumanca, griz i ovsene pahuljice, pa ostaviti da stoji oko 1h. Izmešati mlevene orahe i narendani sir, dodati sitno seckani beli luk, jaja sa potopljenim pahuljicama i grizom i začiniti po ukusu. Po želji dodati i sitno seckano peršunovo lišće. Sve fino izmešati.
 
Oblikovati ćuftice i uvaljati ih u prezlu. Pržiti kratko na vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane. Zatim, gotove ćuftice poređati u dublji tiganj, sipati malo vode i ulja u odnosu 1:1 (treba da bude do polovine ćuftica). Sve kratko prokuvati još 5 minuta i onda izvaditi na tanjir. Ćuftice poslužiti tople uz neku finu sezonsku salatu ili sos po želji... prijatno!:)))
 
 

 
Ako vam možda zatreba još neka ideja "šta kuvati sutra za ručak", u novom broju magazina Mezze možete pronaći još puuuuno lepih recepata!:) Skoknite do naše online stranice...


Ovo je bio moj mali doprinos u januaru i februaru, recepte možete pronaći na sledećim stranama:

1. Mućkalica sa paprikama iz turšije (str.70-71)
2. Bakin Grenadir marš (str.28-35)
3. Punjene lignje na dva načina (str.11-12)

недеља, 03. фебруар 2013.

12 finih razloga za dobro jutro:)





Dobro jutro, dragi moji, da li volite da nedeljno jutro započnete nekim finim, toplim i mirisnim doručkom? Nudim Vam 12 ukusnih razloga za lep početak dana, uz šoljicu kafe, omiljenog čaja ili toplog mleka.:)

Zapravo, ideju za ovaj post pronašla sam kod naše Tamare na blogu What‘ s for dessert?, gde nam je pre izvesnog vremena servirala najpre slatki, a potom i slani doručak. Znam da preko nedelje možda nemamo toliko vremena da provedemo puno vremena u kuhinji, pa nam najčešće parčence tosta sa malo meda ili činjica ukusnih pahuljica sa voém bude sasvim dovoljno da brzo obnovimo energiju.

Ali nekako volim da nedelja bude nešto posebno i tada se obično zavučem u kuhinju, pa zar ima nešto lepše od mirisnog, toplog tek ispečenog peciva. To može biti i kasniji doručak ili fino posluženje kad pozovete komšiluk na kafu.:) U nastavku ćete pronaći par novih recepata i linkove ka već ranije objavljenim receptima na blogu... želim svima vam prijatno nedeljeno prepodne!:)


Kajzerice


Sastojci (za 24 kajzerice): 1 kg mekog brašna, 40 g svežeg kvasca, 2 dl ulja, 2 jajeta + 1 žumance, 2 kašičice soli, oko 5 dl mleka

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa 1 kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so, pripremljeni kvasac, ulje i jaja, pa sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da stoji 15-tak minuta a zatim podeliti na 24 jufkice (loptice). Svaku jufkicu dobro umesiti i ostaviti da odmara još 20-tak minuta.

Jufkice poređati u podmazan pleh, premazati žumancetom, po želji posuti susamom i na svaku staviti po malo margarina (veličine kockice šećera). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta.

Napomena: testo se može zamesiti uveče i ostaviti preko noći zamotano u foliji u frižideru. Od istog testa se može ispeći i vrlo ukusna pogača. Testo samo malo kružno rastanjiti, oblikovati pogaču i ostaviti u plehu 20-tak minuta da raste dok se rerna ne zagreje. Pre pečenja premazati umućenim jajetom i na par mesta izbockati viljuškom.


Brioši sa čokoladom


Ovo je možda moj omiljeni doručak, fino mirisno pecivo sa toplom čokoladom, može biti i sa Nutellom, pekmezom, pa čak i sasvim prazno.:) Recept pogledajte ovde , možete ih vrlo brzo ispeći u malim metalnim kalupićima ili napraviti kao saće poput buhtlica.... uživajte!:)



Leptir pecivo


Sastojci: 500 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kafena šoljica ulja (0,75 dl), oko 3 dl mleka, 6 viršli (hrenovki), 100 ga kačkavalja

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati po kašičicu šećera i brašna, pa ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so, pripremljeni kvasac, dodati ulje i sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Podeliti na 6 jufkica (loptica) i ostaviti da odmore 15-tak minuta. Svaku juflicu malo rastanjiti, na sredinu staviti po jednu viršlu i zamotati u rolatić.

Zaseći na par mesta (8-10), samo do sredine testa, a zatim naizmenično izvući isečene kolutiće levo i desno (kao na slici). Poredjati u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.



 Pred kraj pečenja, pecivo izvaditi iz rerne i posuti sa naribanim kačkavaljem, pa vratiti još malo u rernu da se sir fino rastopi. Pre služenja preliti kečapom po želji i servirati toplo... prijatno!:)

Omiljeni recept sa Coolinarike od naše drage Sanje (ili Ratatouille:).



Ražene kiflice i kajezerice



Sastojci: 250 g raženog brašna, 250 g belog pšeničnog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kafena šoljica ulja (0,75 dl), oko 2 dl vode, 1 kašika meda, 1 kašičica morske soli, 50 g pečenih susamovih semenki, razne semenke za posipanje (kim, mak, ovsene pahuljice i sl.)

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode, dodati kašiku meda i malo brašna. Ostaviti na tolom dok ne ispuni šolju.

U posebnoj činiji izmešati obe vrste brašna, dodati so, ulje, pripremljeni kvasac i pečene semenke susama (ili neke druge po želji), pa sa toplom vodom zamesiti glatko testo. Testo će biti prilično lepljivo, tako da slobodno možete dodati još malo brašna.

Od ovog testa se mogu oblikovati fine kiflice ili kajzerice. Ako se odlučite za kiflice, testo treba podeliti na 3 jufkice, svaku razviti u krug i iseći po 8 trouglica. Zamotati kao kiflice i poređati na pleh. Neka odmaraju još 15-20 minuta dok se rerna ne zagreje.

Pre pečenja, kiflice premazati mešavinom ulja i vode i posuti semenkama po želji. Peći 20-30 minuta na 200 c dok blago ne zarumene na ivicama. Pazite da se ne prepeku jer je testo tamno, pa je teško proceniti kad su sasvim pečene. Gotove kiflice izvaditi na tanjir i prekriti platnenom krpom da malo omekšaju.:)

Od ove mere se može napraviti 24 kiflice ili 12 kajzerica.


Kajzerice

Testo podeliti na 10-12 loptica i oblikovati kajzerice. Poredjati ih na pleh za pečenje, zarezati u obliku krsta i premazati mešavinom ulja i vode. Po želji posuti susamom, kimom ovesenim pahuljicama ili makom. Neka odmaraju još 15-tak minuta dok se rerna ne zagreje, a zatim peći na 200 C oko 25 minuta.

Gotove kajzerice prekriti kratko platnenom krpom da bi malo omekšale. Mogu se grickati fino same ili napraviti ukusni sendviči.... bon appétit!:)


Linkovi za ukusno jutarnje pecivo:

 1.  Banice sa sirom
 2.  Jelenini đevreci (i još finih receptića na Jeleninom blogu)
 3.  Hlepčići sa čokoladom
 4.  Pull apart hleb sa začinima i sirom (by Pomoravka)
 5.  Kajzerice
 6.  Domaća pita sa sirom (recept uskoro:)
 7.  Brioši sa čokoladom
 8.  Pekarske kifle (recept na Coolinarici, a uskoro i na blogu:)
 9.  Leptir pecivo
10. Kajzerice sa maslinama i orasima (u okviru nedeljnog menija)
11. Ražene kiflice i kajzerice
12. Penjurlije