четвртак, 07. фебруар 2013.

100 % neobične ćuftice

 
Da li možete da zamislite ćuftice koje imaju 100 % identičan ukus kao ćuftice od mesa, a napravljene su od sasvim (ne)običnih sastojaka, kao što su ovsene pahuljice, malo griza, mlevenih oraha i sira?:) Nisam ni ja mogla da zamislim da ćuftice mogu biti tako ukusne, čak se i baka prijatno iznenadila kad ih je probala.
 
Ovaj recept imam možda desetak godina, pravila sam ih par puta u početku, a onda sam nekako zaboravila na njih, sve dok nedavno slučajno nisam ponovo naišla na njih. Evo malog podsećanja iz arhive i baš me zanimaju vaši utisci ako ih budete pravili.:)
 
 
Sastojci: 4 jaja, 8 kašika griza (može 4 kašike griza, ne sasvim punih, i 4 kašike ovsenih pahuljica), 150 g mlevenih oraha, 150 g dimljenog sira ili kačkavalja (može i više), 2-3 čena belog luka, so, biber, malo seckanog peršunovog lišća
 
Priprema:
 
Umutiti belanca blago viljuškom, dodati žumanca, griz i ovsene pahuljice, pa ostaviti da stoji oko 1h. Izmešati mlevene orahe i narendani sir, dodati sitno seckani beli luk, jaja sa potopljenim pahuljicama i grizom i začiniti po ukusu. Po želji dodati i sitno seckano peršunovo lišće. Sve fino izmešati.
 
Oblikovati ćuftice i uvaljati ih u prezlu. Pržiti kratko na vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane. Zatim, gotove ćuftice poređati u dublji tiganj, sipati malo vode i ulja u odnosu 1:1 (treba da bude do polovine ćuftica). Sve kratko prokuvati još 5 minuta i onda izvaditi na tanjir. Ćuftice poslužiti tople uz neku finu sezonsku salatu ili sos po želji... prijatno!:)))
 
 

 
Ako vam možda zatreba još neka ideja "šta kuvati sutra za ručak", u novom broju magazina Mezze možete pronaći još puuuuno lepih recepata!:) Skoknite do naše online stranice...


Ovo je bio moj mali doprinos u januaru i februaru, recepte možete pronaći na sledećim stranama:

1. Mućkalica sa paprikama iz turšije (str.70-71)
2. Bakin Grenadir marš (str.28-35)
3. Punjene lignje na dva načina (str.11-12)

17 коментара:

  1. Zanimljivo ovo cu sigurno isprobati bas mi se dopala.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlično izgledaju, ali neću vjerovati dok sama n eprobam, predobro se poznajem.

    ОдговориИзбриши
  3. dugo sam već vegetarijanka, tako da mi je ovaj recept potjerao vodu na usta!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Sigurno isprobavam recept,jer mi se jako sviđa,savršeno kao i uvijek od tebe,hvala ti!

    ОдговориИзбриши
  5. u pravu si! stvarno su 100% neobične i isto toliko dobre!

    ОдговориИзбриши
  6. ajme ovo je vrhunski, i bit će isprobano, jako mi se sviđa!

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo je odlično, vrijedi probati. Samo me zanima zašto se još kuhaju u vodi, ako sam dobro skužila?

    ОдговориИзбриши
  8. Naziv u potpunosti paše, ovo je 100% neobično. Ne mogu vjerovati da ta kombinacija sastojaka daje okus mesa.

    ОдговориИзбриши
  9. Dragi moji, cuftice su zaista neobicne po sastavu i volela bih da mogu da vam docaram njihov kus, ali bice najbolje da sami isprobate i uverite se.;)) Ingrid, cuftice se posle przenja jos kratko prokuvaju u mesavini ulja i vode (1:1) da bi bile fino mekane, mogu se grickati i odmah, ali budu malkice suve, i puuuno su ukusnije posle tog drugog koraka.:))

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo je tako zanimljivo da vredi probati, makar izazova radi!

    ОдговориИзбриши
  11. Po sastojcima nemogu da zamislim ukus ćuftica ali porečima sam vrlo radoznala i moram da probam. Verujem da su ukusne.

    ОдговориИзбриши
  12. Recept je bas neobican i volela bih da ga isprobam, odlicno izgleda:)

    ОдговориИзбриши
  13. Ove cuftice su bas za nas koji ne jedemo meso (tj. ne spremamo ga). Probacu pajavljam utiske...

    ОдговориИзбриши
  14. Uistinu neobične ćuftice, posebno ako na kraju dobijemo okus mesa, a mesa nigdje :). Recept je jako zanimljiv, a ćuftice toliko primamnjivo izgledaju da ih jednostavno moram isprobati ! Hvala ti na podsjetniku za Mezze, svaki put jedva dočekam novi broj.

    ОдговориИзбриши
  15. Lana, jako dobro zvuče ove ćufte.
    100% ću da ih probam:)

    ОдговориИзбриши