недеља, 29. децембар 2013.

Venac sa Nutellom


Dragi moji, ovo je poslednji recept u ovoj godini, pa ću vam sa njim poželeti najslađu Novu godinu, puno ljubavi, radosti, dobrog zdravlja i lepih trenutaka. Nadam se da ćete se lepo provesti i odmoriti ovih par dana, a posle praznika nastavljamo druženje... do tada, puuuno poljubaca i jedan čokoladni receptić da nam cela nova godina bude lepa i slatka.:))

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 100 g šećera, 100 g maslaca, 1 ravna kašičica soli, 2 jaja, oko 2,5 dl toplog mleka

Fil: 200 g Nutelle ili sličnog čokoladnog namaza

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju.
Izmešati brašno, so i šećer, dodati pripremljeni kvasac, rastopljeni maslac, jaja i sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmara oko 30-tak minuta dok se ne udvostruči.


Razviti testo u pravougaonu koru i premazati Nutellom, ali ne sasvim do kraja. Sve zamotati u rolatić i oštrim nožem raseći po sredini, ali ne sasvim od početka već ostaviti 2-3 cm testa da bismo kasnije lakše oblikovali. Uplesti pletenicu kao na slici, a zatim spojiti krajeve u venac. Prebaciti na pleh za pečenje.


Ostaviti da testo odmori 15-tak minuta dok se rerna zagreje, a zatim premazati mlekom i peći prvih 10-tak minuta na 200 C, zatim smanjiti temperaturu na 180 C i peći još 20-30 minuta dok fino ne zarumeni (po potrebi pokriti papirom da ne izgori suviše brzo).

Venac ostaviti u plehu da se potpuno ohladi, pa zatim prebaciti na tanjir. Pre služenja posuti šećerom u prahu i iseći na šnitice... prijatno!:)

originalni receptić:)


Malo podsećanje iz arhive, ukoliko želite da obradujete drage prijatelje (ili sebe:) kalendarom za sledeću godinu, možete ga preuzeti u pdf formatu sa ovog linka. :)

A u nastavku slede receptići za ljubitelje Nutelle, pa ako vam se neki dopadne potražite na linkovima ispod slike.:)


1. Ferrero Rocher bombice
2. Spiralni mramorni hleb
3. Nutella trufle
4. Ružice sa Nutellom

32 коментара:

  1. Puno srece i uspeha u narednoj godini :)
    Venac je divan ako i ostali receptici koji me uvek inspirisu:)
    Pozdrav Lana et a bientot ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na lepim zeljama, kuckamo se i citamo u novoj godini... meilleurs voeux pour la nouvelle année, bisouuus!:)))

      Избриши
  2. Prvo sam pomislila da je ovo ona tvoja divna cimet strudla, ali sada vidim da je nutielica u pitanju. Sve je kao i uvek predivno.
    A tebi zelim zdravu, srecnu, slatku i uspesnu Novu godinu. Da se ispune sve zeljice i da i dalje uzivamo ovako sa tobom. Hvala ti Lana za sve divne recepte koji su nam ulepsali praznike.
    Puno poljubaca od mene :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ljiljo, hvala ti puno na lepim zeljama, tebi i tvojima zelim isto srecne praznike i puno svega lepog u godini koja je pred nama.:) Nisam mogla da odolim ovom recepticu kad sam ga videla, u originalu se cak posipa sa cimetom, verujem da je fantasticno... posle praznika vam spremam neke fine slanise.:)) Punoo poljubaca....

      Избриши
  3. Divan zavrsetak godine! Imaj vesele praznike i sretna ti Nova! Nadam se da cemo u njoj imati prilike da uz neki ovakav slatkis, popijemo zajedno i po soljicu kafe:))))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, sve najlepse za predstojece praznike, a unapred se radujem i zajednickoj kafici uz neke fine kolacice.:))

      Избриши
  4. Sad ću biti neskromna pa reći - ukoliko se ikad nađem u situaciji da mi ti pripremaš doručak, želim baš ovo i šalicu kakaa :D
    Lanice draga, želim ti sretne blagdane i sve najbolje u novoj godini!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dogovoreno, zapamticu sta treba da napravim kad mi dodjes u goste, hihihi... hvala na lepim zeljama i veliki pozdrav ti leti!:)))

      Избриши
  5. Kad bi moj sin ovo video, ti bi bila njegov novi heroj! Na njegovu zalost mama mu je zestoki protivnik Nutelle. :-) Srecna nova godina, sve najbolje u 2014!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Pssst, moze i sa cokoladom i sa lesnicima, bice jos bolje.:)) Hvala na lepim zeljama i veliki pozdrav leti u zemlju lala, sve najlepse u Novoj godini.:)))

      Избриши
  6. Mogu samo da zamislim kako ovo predivno miriše, onak toplo kada se izvadi iz rerne pa posbe prah šećerom sa vanilom.....čist hedonizam! Ja bi se rado poslužila, nutelu ne odbijam nikada, a i dobro testo volim!
    Srećna Nova godina tebi i tvojoj porodici. Puno zdravlja, sreće i lepih trenutaka vvam želim u Novoj godini! :*

    ОдговориИзбриши
  7. Divno. I lijepe zelje si nam pozeljela. Hvala,Lana. I mi tebi zelimo uspjesnu i srecnu Novu Godinu,da opet bude puno lijepih i srecnih trenutaka uz tvoj lijepi i slatki La cuisine creative. Vanja i njena ekipa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanjuska, hvala ti puno, znas da vama isto zelim sve najlepse u Novoj godni, da lepo proslavite sve praznike... a mi se vidimo na blogu uskoro.:))) Veliki pozdrav za celu ekipu... mah-mah!:))

      Избриши
  8. Hvala Lana ! Srecna Nova Godina i tebi...slatkis kao ti moze samo slatku 2014 da nam pozeli !
    Poljubac veliki stize,
    M.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marina, hvala na lepim zeljama, svako dobro u novoj godni, pregrst finih receptica i puuuno poljubaca!:)))

      Избриши
  9. kako je prekrasan! a tek ove sličice gdje je tijesto tek namazano nutellom, divota!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Testo mi se cak previse razislo, ali srecom nista nije iscurilo, hihihi... btw. testo je osnovno za briose, od njega se stvarno puno toga moze praviti.:))

      Избриши
  10. Lana, kod tebe uvek nešto fino, i to baš po mom ukusu! ;) Srećni ti praznici, sve najlepše tebi i tvojima u Novoj godini!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na lepim zeljama, tebi i tvojima zelim isto sve najbolje u novogodisnjoj noci i ceeele godine!:)))

      Избриши
  11. Lanice,
    Kao i uvijek, carolija....
    Puno srece i zdravlja, tebi i tvojima u Novoj Godini!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala punooo, zelim ti sve najbolje za nastupajuce praznike i da lepo provedete danasnji dan, veliki pozdrav ti leti!:)))

      Избриши
  12. Draga Lana, sve najbolje i tebi u Novoj...Kruh je divan, a tvoj blog meni najdraži i najtopliji!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ingrid, hvala puno na novogodisnjim zeljama i uvek lepim komentarima,sve najbolje u Novoj tebi i tvojoj porodici.:))

      Избриши
  13. Jako, jako lijepo. Nastavi nas uveseljavati s ovakvim receptima i u ovoj godini, želim ti sve najbolje :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Anja, hvala najlepse na lepim zeljama, veliki novogodisnji pozdrav ti leti!:))))

      Избриши