недеља, 22. мај 2011.

Brzi desert sa jagodama i "dama u plavom":)


Ako se mozda pitate kakve veze ima desert sa jagodama i tamo neka misteriozna "dama u plavom", odmah cu vam reci... nemaju bas puno veze, cak nisu ni iz iste price.;) Htela sam samo da vas posluzim jednim brzim desertom i privucem vasu paznju... naime, zelim da vas pocastim za novu biljcicu na terasi od koje ocekujem da bude makar priblizno nalik onoj na zaglavlju bloga.:))

Pa, ako i ne bude sasvim licila na svoju rodjaku "u plavom", bicu sasvim srecna ako barem bude cvetala... ova dama u raskosnim plavim nijansama se zove Wisteria sinensis i mogu vam reci da je prilicno neobicna.... ako vas zanima da procitate nesto vise o njoj mozete to uciniti ovde.;))

Evo, ovako izgleda dok je sasvim mala... i mada nece imati iste uslove kao kada bi rasla u nekoj basti, na otvorenom gde bi imala puno vise prostora da se baskari, nadam se da joj biti sasvim prijatno i u velikoj zardinjeri, sa puno minerala i ostalih hranljivih stvari koje su potrebne jednoj neznoj biljcici da bi lepo napredovala.

"Malena" je fotkana istog dana kada je stigla u paketu brzom postom iz Ivanjice i za sada fino napreduje... nadam se da cu sledece godine vec moci da vam pokazem kako je lepo porasla (hm, mozda bih mogla da joj obelezavam recke na ogradi i pratim kako bude rasla.;)))



A sada da se malo zasladimo... izvolite, posluzite se! Ovo su prve jagode koje sam probala ove godine i pola je odmah zavrsilo u ovoj ledenoj poslastici, pa evo sta nam je potrebno od sastojaka:


Sastojci za mrvice od keksa: oko 100 g mlevenog  Plazma keksa, 50 g maslaca

Krema: 2,5 dl slatke pavlake, 2 dl kisele pavlake, 2-3 kasike secera u prahu, oko 500 g svezeg voca (jagode, maline i sl.)

Dekoracija: 1 dl slatke pavlake, malo mlevenih lesnika za dekoraciju

Priprema:

Keks preliti rastopljenim maslacem i sve zajedno izmrviti da se dobiju fine mrvice (nesto kao podloga za cheesecake), po potrebi dodati jos malo keksa ili maslaca. Slatku pavlaku umutiti kao slag, dodati kiselu pavlaku i sve pazljivo izmesati. Ako volite da krema bude sladja mozete staviti i malo secera u prahu.

U duboke case redjati naizmenicno slojeve mrvica od keksa, kreme, svezeg voca i tako redom dok ne ispunite celu casu. Na kraju ukrasiti samo umucenom slatkom pavlakom, staviti jednu jagodicu i sve posuti mlevenim pecenim lesnicima.... uzivajte uz neki lep film!;))



24 коментара:

  1. Ja sam sva u ovim brzim voćnim desertima ovog proljeća. Za čas gotovi, za čas se pojedu, tako krasno prijaju i osvježavaju.

    ОдговориИзбриши
  2. Predivno izgleda, osvežavajući dezert za ove tople dane...

    ОдговориИзбриши
  3. I ja ovih dana pravim ovakve voćne deserte, za ovako tople dane su perfektni! Prekrasne su slike, bude u meni želju da trknem u kuhinju i (opet :D) napravim desertić s jagodama!!!
    "Malenoj" želim da brzo poraste :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam prvi tren mislila da je to glicinija, a očito nije, predivan cvijet. Želim ti da se udomaći kod tebe o dogodine obraduje.
    Deserti u čaši s jagodama uvijek su privlačni. Ovi tvoji predivni.

    ОдговориИзбриши
  5. Wisterie i sama imam,obožavam ih i posebne su u svojoj ljepoti,nadam se da će ova malena dobro i brzo napredovati,a desert,sam si upisala i pravim ga čim prije jer je savršen,tvoje slikice su mi uvijek najbolja preporuka..veliki ti pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. Jako ti je lijepa biljka i držim fige da fino napreduje :) I desert ti je odličan, ovakvi su deserti moji favoriti-voće i krema u čaši (još k tome jagode) ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Dragi moji, zaboravila sam vam napisati da u ovu kremu mozete dodati i 1-2 kasike secera u prahu ako volite da bude sladja, a umesto mrvica od keksica sasvim fino ce posluziti i piskote ili neki keksic umocen u mleko sa malo ruma.;))
    Draga Dunja, mislim da se ova penjacica isto moze naci pod imenom glicinija, zapravo radi se samo o razlicitim nazivima za istu biljku..;))
    Draga Nely, super je sto imas iskustva u gajenju ove biljcice tako da je svaki savet dobrodosao... odusevila sam se kad sam je prvi put ugledala na slici a javljam se ako negde zapne!;)))
    I hvala svima na lepim zeljama, nadam se da ce se "malena" fino primiti pa da cu vec sledece godine moci da vam pokazem prvi cvetic!;)))

    ОдговориИзбриши
  8. Sjajan desert! Wisteria je prelepa, jedva čekam da vidim slike kada poraste....

    ОдговориИзбриши
  9. Eh minjoncicu sta nam radis ... :))
    Navijam za biljcicu a ti svrati kod mene po nagradicu na koju sam zaboravila da ti ukazem. Potrazi je u Pricaonici
    kiss

    ОдговориИзбриши
  10. Exquisito postre y muy lindo,una deguistación para repetirse,es una delicia,cariños y abrazos.

    ОдговориИзбриши
  11. AAAAAA... To je moja reakcija za "plavu damu" tj. "plavu kišu" jer ja je znam pod tim imenom... Na moru gde obično idemo ima jedan parkić i pod "plavom kišom" pronalazimo spas u najtoplijem delu dana tako da sam jako vezana za tu biljkicu :))))
    A sada ću ići da čitam desert ;)

    ОдговориИзбриши
  12. Biljka izgleda jako lijepo i navijam da uspije i procvjeta u punom sjaju.
    Recept je također divan, obožavam kombinacije jagoda i šlaga, a ovo je jedna elegantnija verzija. Jako lijepo. :)

    ОдговориИзбриши
  13. Jako fino ja još dodam i grilaž među kekse pa fino pucketa pod zubima.Divne slikice.

    ОдговориИзбриши
  14. Lana, jako mi se sviđa desert, to ne moram ni govoriti - obožavam proljetne i ljetne voćke i s njima mi sve paše :)
    Što se tiče cvjetića, želim ti da ti se razmnoži i rašiti i da ti prekrasno cvjeta kao ovaj u zaglavlju bloga :)

    ОдговориИзбриши
  15. Biljkama treba ljubav, a taj čarobni sastojak će sigurno naći kod tebe. Moja mama priča svom cveću i gle čuda zaista deluje. Luckasto ali istinito.
    Deserti u čaši su odlični. Jako volim elegantno poslužene individualne porcije. Dodatak krambla je odličan!

    ОдговориИзбриши
  16. Desert je odličan i svakako ću ga napraviti u ovo vrijeme jagoda. Jako volim ovakve deserte.
    Sa "damom u plavom" si me definitvno zaintrigirala, krasna biljka !

    ОдговориИзбриши
  17. Cak i ja koja sam totalno ravnodusna (da ne kazem operisana) od cveca sam fascinirana biljcicom iz headera, i drzim fige da se odomaci kod tebe, zaista je neobicna.

    Ja kupila dva malena cherry paradajza iz rasada, presadila, i k'o malo dete se obradovala kad sam videla prve plodove velicine vrha ciode :))) Inace sam "smrt" za biljke, jos ni jedna nije kod mene opstala osim ovih jestivih, a i one ne bas dugo, no, sad sam paradajze proglasila da su deciji, svaki sin ima "svoju biljku", pa ih mozda nadmudrim, da mi ne svenu prerano :)

    Veliki pozdrav uz taj lepi dezert :)

    ОдговориИзбриши
  18. desertić je taman po mom ukusu, lagan i osvježavajuć. a dama u plavom je predivna!

    ОдговориИзбриши
  19. Dragi moji, raduje me da vam se dopao ovaj brzi slatkis sa jagodama i da vas je "dama u plavom" zaintrigirala, uz ovoliko lepih zelja mislim da ce raaasti samo tako!:))

    Draga Majo, verujem da ce i tvoje biljcice lepo napredovati pod budnim okom malisana i da ce uskoro vec biti materijala za neku finu salatu.;))

    ОдговориИзбриши