четвртак, 5. мај 2011.

Cokoladne ruze i krostata od cokolade



U poslednje vreme najvise volim da posecujem vase blogove i isprobavam nove recepte, pa cu u ovom i narednom postu napisati sta se to fino pravilo i mozda vas malo zaintrigirati da i vi isprobate neki od ovih recepata.:))

Ruze od cokolade


Verujem da su vam svima dobro poznati fantasticni recepti sa bloga Chocolate dust i zao mi je sto nasa Ljiljana ne pise vise tako aktivno. Stvarno sam volela da citam njene lepo objasnjene recepte i uzivala u divnim fotografijama, i nadam se da ce jednom ipak nastaviti da ih ponovo objavljuje.

Ove ruze od cokolade "merkam" jos kad ih je Ljilja prvi put objavila na Coolinarici i resila sam najzad da ih napravim za Uskrs. Toliko su fine i jednostavne za pripremu da zaista ne znam sto sam toliko dugo cekala da ih isprobam, ispod cokoladnog omotaca krije se fina cokoladna krema i nekoliko vockica u sredini kao prijatno iznenadjenje.:))


Ovde vam necu pisati ceo postupak jer na Ljiljinom blogu mozete procitati originalni recept, a mozda tamo pronadjete i neko "skriveno blago" pa cete pozeleti da isprobate jos nesto od svih onih finih cokoladnih delicija.:)))


Krostata od cokolade


Naravno, ponovo nesto cokoladno i dobro... prhke korpice sa finom kremom od cokolade. Recept sam pronasla na blogu La cucina di Federica i kad ga je autorica objavila odmah mi je privukao paznju.  Federica je napravila jednu veliku krostatu koju je potom punila kremom i ukrasila malim cokoladnim jajima.;))

Medjutim, posto sam ih pravila za uskrsnje praznike, a bilo je tu  i drugih kolaca,  ucinilo mi se da bi bilo zgodnije da napravim vise malih korpica od pola mere... et voila!:))

Ovde cu vam napisati sastojke za punu meru i a originalni recept mozete naci na blogu kod Federike.))


Sastojci: 300 g brasna, 150 g maslaca, 125 g secera, 1 jaje, malo soka od pomorandze

Fil od cokolade: 2,5 dl slatke pavlake, 4 dl mleka, 3 jaja, 130 g secera, 70 g gustina (skrobnog brasna), 200 g cokolade sa vecim procentom kakaoa


Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, zamotati u foliju i ostaviti pola sata u frizideru. Testo zatim tanko razviti i obloziti male metalne modlice koje su prethodno namazane maslacem i posute brasnom. Peci na 175 C oko 20-tak minuta.

U originalnom receptu preko testa se prvo stavlja papir za pecenje i pasulj, pa se jedno vreme tako pece a zatim se negde na pola pecenja skloni taj papir. Medjutim, iako nisam tako radila korpice su sasvim fino ispale, ali ako mozda pravite veliku krostatu, to je ipak bolje sve uraditi da testo ne bi suvise naraslo i da bi se ravnomernije ispeklo.

Gotove korpice izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohlade, a u medjuvremenu napraviti kremu od cokolade. Zagrejati mleko i slatku pavlaku. Posebno umutiti jaja sa secerom, dodati gustin i malo hladnog mleka, pa sipati u mleko sa pavlakom i kuvati sve zajedno dok se krema ne zgusne. Pomeriti sa ringle i dodati cokoladu izlomljenu na kockice. Sve lepo sjediniti i sacekati da se ohladi.

Korpice napuniti sa pripremljenom kremom, ako je potrebno poravnati malo nozem i posuti kakaom u prahu. Dekorisati sa jednom grancicom svezih ili smrznutih ribizli.:))

14 коментара:

  1. Koje prelijepe divote! Hvala što si nam otkrila ova dva divna bloga!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман5. мај 2011. 16:04

    Sve pohvale, hvala ti na divnim receptima!

    ОдговориИзбриши
  3. Savršenstvo, naravno iz tvojih ruku samo tako ispada!

    ОдговориИзбриши
  4. Moram da ti priznam da kada gledam te tvoje male cokoladice odmah izgubim volju i da se upustim u pravljenje tako neceg, nema sanse da bi mi bile tako dobreee, savrsene.

    Mozda se jednog dana i ohrabrim :)

    ОдговориИзбриши
  5. Dragi moji, nije ovo tako komplikovano za izradu koliko se mozda na prvi pogled cini, ove silikonske modlice sam nasla na pijaci a sada ima tako veliki izbor raznih formi i mozete isprobati i u nekom drugom obliku, vazno je samo da budu od silikona da bi se posle lakse izvadile.;))

    ОдговориИзбриши
  6. Savršeno je sve Lana. Imam jedan kalup za praline i često ga koristim. Zbilja nije teško raditi s njima, a nove ideje mi uvijek dobro dođu. Hvala ti na još jednom krasnom receptu. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Prekrasno, naročito čokoladne ružice - presavršene su !!!

    ОдговориИзбриши
  8. Krostata je divna i bilježim! I ruže su prekrasne, svaka čast što imaš volje i strpljenja. Što sam starija, to manje radim ovako zahtjevne stvari jer mislim da mi jednostavno kradu vrijeme.

    ОдговориИзбриши
  9. Divno Lana, izabrala si super čokoladne recepte. I posebno mi je drago što su ovdje i Ljiljine ruže, i meni nedostaje Ljija na blogu. A i krostata me osvojila. Tvoje izvedbe su prekrasne, ...., ružica se ne mogu niti nagledati.

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман16. мај 2011. 00:49

    Draga ma sve sve sve mi je predivno od tebe.

    ОдговориИзбриши
  11. Draga Lana, puno si me obradovala jer si isprobala jedan od mojih recepta. Prelepo si napravila ruze, i jako mi je drago da ti se svidjaju. Saljem ti veliki pozdrav :)))

    ОдговориИзбриши