субота, 28. мај 2011.

Spikovani vrat sa povrcem iz pecnice


Vec sam mislila da cu propustiti ovaj krug nase blogerske igrice Ajme, koliko nas je koju je osmislila Snjezana sa bloga Dalmacija Down Under. Naime, ostalo je  jos par dana do isteka kruga a ja jos nikako da smislim sta bih mogla da napravim na temu piva, posto nam je taj zadatak zadala nasa Ana sa bloga Kasicica secera i prstohvat soli.:)

Na kraju, u pomoc mi je priskocio tata sa idejom tj. receptom za jedan fini rucak koji je pronasao na netu (zapravo, odstampao mi je citavu hrpu receptica u cijoj se pripremi koristi pivo;)), a odlucila sam se za ovaj predlog i evo kako je to sve izgledalo... ovde mozete procitati originalni recept i pogledati video.;))


Sastojci: oko 1,7 kg svinjskog vrata u komadu (bez kostiju), 1 kg mladog krompira, 3 dl svetlog piva, 2 paradajza, 3 dl mesne supe, 70 g senfa, 50 g pancete, 6-7 reznjeva belog luka, 2 grancice ruzmarina, 1 glavica crnog luka, 50 g zelenih punjenih maslina, so, biber

Priprema:

Meso izbockamo ostrim nozem na par mesta da se naprave rupice, pa u svaku naizmenicno stavimo po jedan rezanj pancete i belog luka. Meso posolimo i pobiberimo, zacinimo suvim zacinom po ukusu, dodamo grancice ruzmarina i prelijemo marinadom napravljenom od piva i senfa. Ostavimo da stoji tako u marinadi barem 3 h u frizideru.

U medjuvremenu pripremimo povrce, krompirice oljustimo i iseckamo na cetvrtine a crni luk na kolutice. U originalnom receptu se koristi cherry paradajz ali moze se staviti i obican., samo isecen na manje kriske.


U posudu za pecenje sipamo malo ulja, stavimo krompirice, preko njih rasporedimo kolutice luka, dodamo zatim paradajz isecen na cetvrtine i masline. Na kraju, izvadimo meso iz marinade i stavimo preko povrca, dodamo i grancice ruzmarina (posto nisam imala svezi, koristila sam suseni ruzmarin).
Sve stavimo da se pece u rernu zagrejanu na 200 C oko 20 minuta. Meso zatim prelijemo vrucom mesnom supom i vratimo nazad u rernu da se pece jos naredna 2 h uz povremeno prelivanje. Negde na polovini pecenja, meso mozete preokrenuti na drugu stranu da bi se sve fino ispeklo i ne zaboravite da prelijte sokom od pecenja koji put.;)

Kad je sve lepo omeksalo, meso iseci na tanje snite i posluziti zajedno sa povrcem sa kojim se peklo, po zelji preliti sa malo umaka od pecenja... bon appetit!;))


P.S. Dragi moji, u poslednje vreme ne mogu da ostavim svaki put komentar na vasim blogovima jer mi iz nekog razloga ne prihvata ni Google account ni OpenID, ne mogu cak da kuckam ni kao anonimni posetilac.... neki put mogu da unesem ime i URL adresu ali ta opcija mi se ne otvara svaki put (recimo na blogu kod Tine i Mirjane). Pa, dok to ne resim, samo da znate o cemu se radi... ili ako neko mozda moze da pomogne, hvala unapred!;)

17 коментара:

  1. Анониман28. мај 2011. 11:51

    Woow... ovo jelo izgleda prekrasno,jako ukusno,divota! Vrijedi probati i to obavezno:)

    Ugodan vikend ti želim.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, draga moja...da znas da sam bila prijatno iznenadjena ovim jelom jer se posle gotovo i ne oseti ukus piva, samo dobije neku finu aromu.;)) Prijatan vikend i tebi...:))

    ОдговориИзбриши
  3. Pravi obiteljski, nedeljni ručak. Dobra ideja, predivno!

    ОдговориИзбриши
  4. Kako ovo divno izgleda! :)
    Baš pravi nedelji ručak :))

    ОдговориИзбриши
  5. ottimo secondo molto gustosoe bellissime foto!

    ОдговориИзбриши
  6. Moram priznati da su mi ta velika mesa, tj. komadi pečeni u rerni slaba tačka, tj. ne u konzumiranju već u spremanju. Nekako nikad se nisam dohvatila većeg komada i napravila pečenje. Ovaj krevetac od povrća mu je odličan, mislim mesu.

    Lana. ja sam pre par dana ceo dan bila blokirana na blogu, tj. nije se pokazivao dashboard, onaj deo gore sa unosom novog posta i ulaskom na blogger. To je bio problem na nivou Bloggera. Takođe nisam mogla poruke nikako ostavjati niti bilo šta pisati. To jutro sam videla da ostale cure uredno objavljuju recepte iako su na Bloggeru. Predpostavljam da je pitanje Bloggera. Probaj da izbrišeš History i cookies ....ovo nema blage veze ali meni ubrza računar

    ОдговориИзбриши
  7. Lako ti je kada imaš tako dobru desnu ruku: svoga tatu! Izvrstan izbor za jedan dobar ručak!

    ОдговориИзбриши
  8. Dragi moji, ovo se moze sasvim fino spremiti ako ocekujete neke goste, izdasno je i nema tu puno posla oko samog rucka, osim sto s vremena na vreme treba baciti pogled u rernu.;))

    Draga Jelena, mogu ti reci da ni ja nemam bas nesto iskustva u spremanju ovako velikih komada mesa, ali pomislila sam sta tu ima da ne uspe kad se fino ispece...tako da slobodno jednom isprobaj, meso se ionako posle skoro prepolovi tj skupi se prilikom pecenja, pa da nisam svaki cas virila u rernu, zapitala bih se gde je nestalo!;))) I hvala puno ti na savetu, probacu da izbrisem "kolacice", mozda pomogne...thanks!;)))

    Draga Snjezo, tata i ja smo kao dva drugara, puno mi pomaze oko svega...ma, necu ga nikako menjati!;)))

    ОдговориИзбриши
  9. Stvarno ovaj odrezak s prve sličice, ali bome i cijeli komad mesa izaziva takvu navalu zazubica da sam momentalno bila gladna čim sam otvorila post..
    Divno sve skupa izgleda, meso izgleda jako sočno i slasno i ukusno!

    ОдговориИзбриши
  10. Meni kod tebe apsolutno sve izgleda tako privlačno, svježe, gurmanski, baš poziva da se proba (i pojede)! :))

    ОдговориИзбриши
  11. Bravo za tatu, a i za tebe, naravno, sto si ovo fino spremila!

    ОдговориИзбриши
  12. Volim ovakve ruckove, narucito nedeljom, da se ne petljam previse oko sporeta...Ctrl+D i prvom prilikom pravim...

    ОдговориИзбриши
  13. Odlično izgleda:) Ovo ne odbijam, šteta što me niko i ne nudi:( Ma, šalu na stranu - jako dobro i prava gurmanska klopa, rekla bih:)

    ОдговориИзбриши
  14. Bravo i tati i tebi jer ovo izgleda divno!! Mada nisam neki ljubitelj mesa i izbjegavam ga koliko mogu, zbog ovakvih stvari nekada zgriješim :D

    ОдговориИзбриши
  15. mmm kako ovo dobro izgleda. Ovo je ručak iz snova za moga dragoga, a ni ja ga ne bi odbila. :)

    ОдговориИзбриши
  16. Evo kod mene su konačno proradili komentari :)
    odličan ručak si pripremila, a svaka čast tati kako se potrudio oko recepata !
    Jako mi je ovo sve fino i baš ukusno i lijepo izgleda.

    ОдговориИзбриши