Vec sam mislila da cu propustiti ovaj krug nase blogerske igrice Ajme, koliko nas je koju je osmislila Snjezana sa bloga Dalmacija Down Under. Naime, ostalo je jos par dana do isteka kruga a ja jos nikako da smislim sta bih mogla da napravim na temu piva, posto nam je taj zadatak zadala nasa Ana sa bloga Kasicica secera i prstohvat soli.:)
Na kraju, u pomoc mi je priskocio tata sa idejom tj. receptom za jedan fini rucak koji je pronasao na netu (zapravo, odstampao mi je citavu hrpu receptica u cijoj se pripremi koristi pivo;)), a odlucila sam se za ovaj predlog i evo kako je to sve izgledalo... ovde mozete procitati originalni recept i pogledati video.;))
Sastojci: oko 1,7 kg svinjskog vrata u komadu (bez kostiju), 1 kg mladog krompira, 3 dl svetlog piva, 2 paradajza, 3 dl mesne supe, 70 g senfa, 50 g pancete, 6-7 reznjeva belog luka, 2 grancice ruzmarina, 1 glavica crnog luka, 50 g zelenih punjenih maslina, so, biber
Priprema:
Meso izbockamo ostrim nozem na par mesta da se naprave rupice, pa u svaku naizmenicno stavimo po jedan rezanj pancete i belog luka. Meso posolimo i pobiberimo, zacinimo suvim zacinom po ukusu, dodamo grancice ruzmarina i prelijemo marinadom napravljenom od piva i senfa. Ostavimo da stoji tako u marinadi barem 3 h u frizideru.
U medjuvremenu pripremimo povrce, krompirice oljustimo i iseckamo na cetvrtine a crni luk na kolutice. U originalnom receptu se koristi cherry paradajz ali moze se staviti i obican., samo isecen na manje kriske.
U posudu za pecenje sipamo malo ulja, stavimo krompirice, preko njih rasporedimo kolutice luka, dodamo zatim paradajz isecen na cetvrtine i masline. Na kraju, izvadimo meso iz marinade i stavimo preko povrca, dodamo i grancice ruzmarina (posto nisam imala svezi, koristila sam suseni ruzmarin).
Sve stavimo da se pece u rernu zagrejanu na 200 C oko 20 minuta. Meso zatim prelijemo vrucom mesnom supom i vratimo nazad u rernu da se pece jos naredna 2 h uz povremeno prelivanje. Negde na polovini pecenja, meso mozete preokrenuti na drugu stranu da bi se sve fino ispeklo i ne zaboravite da prelijte sokom od pecenja koji put.;)
Kad je sve lepo omeksalo, meso iseci na tanje snite i posluziti zajedno sa povrcem sa kojim se peklo, po zelji preliti sa malo umaka od pecenja... bon appetit!;))
Woow... ovo jelo izgleda prekrasno,jako ukusno,divota! Vrijedi probati i to obavezno:)
ОдговориИзбришиUgodan vikend ti želim.
Hvala, draga moja...da znas da sam bila prijatno iznenadjena ovim jelom jer se posle gotovo i ne oseti ukus piva, samo dobije neku finu aromu.;)) Prijatan vikend i tebi...:))
ОдговориИзбришиPravi obiteljski, nedeljni ručak. Dobra ideja, predivno!
ОдговориИзбришиKako ovo divno izgleda! :)
ОдговориИзбришиBaš pravi nedelji ručak :))
ottimo secondo molto gustosoe bellissime foto!
ОдговориИзбришиMoram priznati da su mi ta velika mesa, tj. komadi pečeni u rerni slaba tačka, tj. ne u konzumiranju već u spremanju. Nekako nikad se nisam dohvatila većeg komada i napravila pečenje. Ovaj krevetac od povrća mu je odličan, mislim mesu.
ОдговориИзбришиLana. ja sam pre par dana ceo dan bila blokirana na blogu, tj. nije se pokazivao dashboard, onaj deo gore sa unosom novog posta i ulaskom na blogger. To je bio problem na nivou Bloggera. Takođe nisam mogla poruke nikako ostavjati niti bilo šta pisati. To jutro sam videla da ostale cure uredno objavljuju recepte iako su na Bloggeru. Predpostavljam da je pitanje Bloggera. Probaj da izbrišeš History i cookies ....ovo nema blage veze ali meni ubrza računar
Lako ti je kada imaš tako dobru desnu ruku: svoga tatu! Izvrstan izbor za jedan dobar ručak!
ОдговориИзбришиOdličan recept, bas mi se dopada!!!
ОдговориИзбришиDragi moji, ovo se moze sasvim fino spremiti ako ocekujete neke goste, izdasno je i nema tu puno posla oko samog rucka, osim sto s vremena na vreme treba baciti pogled u rernu.;))
ОдговориИзбришиDraga Jelena, mogu ti reci da ni ja nemam bas nesto iskustva u spremanju ovako velikih komada mesa, ali pomislila sam sta tu ima da ne uspe kad se fino ispece...tako da slobodno jednom isprobaj, meso se ionako posle skoro prepolovi tj skupi se prilikom pecenja, pa da nisam svaki cas virila u rernu, zapitala bih se gde je nestalo!;))) I hvala puno ti na savetu, probacu da izbrisem "kolacice", mozda pomogne...thanks!;)))
Draga Snjezo, tata i ja smo kao dva drugara, puno mi pomaze oko svega...ma, necu ga nikako menjati!;)))
Stvarno ovaj odrezak s prve sličice, ali bome i cijeli komad mesa izaziva takvu navalu zazubica da sam momentalno bila gladna čim sam otvorila post..
ОдговориИзбришиDivno sve skupa izgleda, meso izgleda jako sočno i slasno i ukusno!
Meni kod tebe apsolutno sve izgleda tako privlačno, svježe, gurmanski, baš poziva da se proba (i pojede)! :))
ОдговориИзбришиBravo za tatu, a i za tebe, naravno, sto si ovo fino spremila!
ОдговориИзбришиVolim ovakve ruckove, narucito nedeljom, da se ne petljam previse oko sporeta...Ctrl+D i prvom prilikom pravim...
ОдговориИзбришиOdlično izgleda:) Ovo ne odbijam, šteta što me niko i ne nudi:( Ma, šalu na stranu - jako dobro i prava gurmanska klopa, rekla bih:)
ОдговориИзбришиBravo i tati i tebi jer ovo izgleda divno!! Mada nisam neki ljubitelj mesa i izbjegavam ga koliko mogu, zbog ovakvih stvari nekada zgriješim :D
ОдговориИзбришиmmm kako ovo dobro izgleda. Ovo je ručak iz snova za moga dragoga, a ni ja ga ne bi odbila. :)
ОдговориИзбришиEvo kod mene su konačno proradili komentari :)
ОдговориИзбришиodličan ručak si pripremila, a svaka čast tati kako se potrudio oko recepata !
Jako mi je ovo sve fino i baš ukusno i lijepo izgleda.