субота, 18. децембар 2010.

Vesele stanglice

Evo jedne zgodne ideje za brzi slatkis za koji vam nece trebati puno vremena, a vrlo je dekorativan, nesto poput Marshamallow kockica samo sto je fil smesten izmedju dva lista oblande i obogacen suvim vocem.;))

Sastojci: 2 velika lista oblande, 500 g secera u prahu, 2 kesice zelatina u prahu DrOetker (20 g), 1,5 dl tople vode, 250 g raznog suvog voca (suve kajsije, suvo grozdje, smokve, orasi), malo naribane korice limuna ili pomorandze

Priprema:

Izmesati zelatin u prahu sa 2 soljice tople vode. Kad se otopi dodati secer u prahu i umutiti mikserom. Odmah zatim dodati pripremljeno suvo voce koje smo prethodno sitno iseckali, izmesati i namazati preko jednog lista oblande. Smesa se vrlo brzo steze, pa je potrebno brzo rasporediti, ne mora bas do same ivice.

Odgore staviti drugi list oblande i pritisnuti nekom teskom knjigom (recnik ce odlicno posluziti;)). Najbolje je ostaviti tako par sati a zatim seci na stanglice neposredno pre sluzenja da se ne bi brzo osusile...prijatno grickanje!;))

A sad jedna novogodisnja ideja koja ce posebno razveseliti malisane... ovako pripremljenu oblandu mozete iseci na trouglove, pa svaki dekorisati fondanom u boji (kao na slici), mozete tako "nacrtati" deda Mraza, Sneska Belica, jelkicu, itd... pustite masti na volju!;))
Fondan: 250 g secera u prahu, 4-5 kasike vruce vode, 1 kasika limunovog soka, 1/2 kasike ulja
Sve sastojke dobro umutiti i po potrebi dodati jos secera u prahu ili limunovog soka dok se ne postigne zeljena gustina. Fondan podeliti u manje cinijice i obojiti sa par kapi prehrambene boje ili arome. Sipati u spric i "nacrtati" zeljene motive na kolacicima...uzivajte i lepo se zabavite!:))

17 коментара:

  1. Jao što su medene :)
    Ja već vidim žele u raznim bojama umesto voća :D
    Hvala za idejicu :) ♥

    ОдговориИзбриши
  2. E bravo, recept kao naručen. Imam neke oblatne u smočnici pa rekoh da ih nekako utopim :) Nego zašto uvijek svi recepti za oblatne imaju u sebi puno šećera ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Jako dekorativan slatkis. Prvo sam pomislila, kad videh sliku, da je u pitanju nesto s belancima, kad ono iznenadjenje. Vrlo lepo i dopada mi se ideja!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Ne znam ko se ne bi oduševio ovako simpatičnim štanglicama, ova ideja sa oslikavanjem zaista fantastična!

    ОдговориИзбриши
  5. Lana ove štanglice izgledaju savršeno, podsjetile su me na moj omiljeni mandulat ali vidim da je ovo puno jednostavniji recept. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Savrsene su draga moja...ovo moj suprug obozava,ovde kod nas ima za kupiti,kod Grckih proizvoda,savrseno je.

    ОдговориИзбриши
  7. Bas su slatke, pomislila sam da su sa zele bombonama. Mislim da nema deteta kome oci ne bi zasvetlele kad ih ugleda :))))

    ОдговориИзбриши
  8. Od kako nama mleka u prahu, kad god ugledam neku belu smesu ja se obradujem, jer pomislim da sam našao zamenu za beli sloj u salamicama, koji sam do nedavno pravio od mleka u prahu (kao za rafaelo ali bez kokosa). Tako sam odmah počeo da pažljivo čitam da bih video kako si dobila ovu belu smesu, i shvatim da je to u stvari neka vrsta fonda, povezana želatinom. I dok sam tako gledao taj recept, shvatim da si stavila 2 kesice želatina na samo 1,5 dl vode. I sad me baš zaintrigiralo da saznam kako to izgleda. Znam da jedna kesica ide na 0,5 litara vode. A ne mogu ni da pretpostavim kolko je to tvrdo ili kakvo je kad se želatin stavi na tako malo vode. Ajde budi drug pa mi reci, jel tvrd taj kolač ili se može zagristi. Mislim dal je suv pa se mrvi ili je normalna mekoća.

    ОдговориИзбриши
  9. Cao, Dade... jel uspevas da izadjes na kraj sa kolacicima?;)) A sto se tice ovog receptica idu zaista dve kesice zelatina, i vec posle par sati se moze lepo seckati, a ukus je nesto poput gumastih bombona, mozda samo malo sladje...e sad, ako stanglice stoje tako iseckane, onda se zaista brzo osuse, ali u sredini su i dalje mekane, medjutim ako bismo ih ostavili na vazduhu do sutra onda bi se vec previse stegle, pa je zato najbolje seckati po malo koliko ce se poruckati.;))
    p.s. nisam probala, ali mozda bi se mogla staviti i samo jedna kesica zelatina...sad za prvi put nisam nista menjala, pravila sam ih po recepticu kako sam dobila.;))

    ОдговориИзбриши
  10. Dade, kako to kod vas nema mleka u prahu...ako je neka nestasica, reci pa da posaljemo odavde.;)) Doduse, nisam ni ja skoro kupovala, poslednji put pre nekih mesec dana, ali je moglo da se nabavi...mene vise brine sto nema maslaca, pa i to moram da nabavljam preko veze.;)))

    ОдговориИзбриши