петак, 6. март 2015.

Kadaif


Današnje jutro je osvanulo pod snežnim pokrivačem, zabeleli su krovovi a obližnji parkić izgleda kao iz najlepše bajke. Dan je kao stvoren da se napravi jedan ovakav orijentalni slatkiš - tanki rezanci sa orasima zaliveni medom ili slatkim sirupom.:)

Ukoliko kojim slučajem ne možete da nabavite prave rezance za kadaif (nešto su tanji od rezanca sa supu koje obično koristimo), možete pokušati da ih napravite po ovom receptu

Kadaif


Sastojci: 300 g tankih rezanaca za kadaif, 200 g maslaca, 250 g oraha, 1 vanilin šećer, 50 g suvog grožđa, malo ruma, 500 g šećera, 3 dl vode, pola limuna

Priprema:

Dublju posudu za pečenje premažite rastopljenim maslacem i na dno stavite polovinu tankih rezanaca za kadaif. Rezance prelijte sa par kašika rastopljenog maslaca. 

 Orahe sitno iseckajte i rasporedite preko rezanaca. Po želji dodajte i suvo grožđe koje je prethodno bilo potopljeno u rumu. Odgore rasporedite drugi sloj tankih rezanaca i prelijte preostalim maslacem. Pecite na 180 C oko 30-40 minuta dok rezanci ne dobiju lepu zlatnu boju.


Dok se kadaif peče napravite sirup od šećera i vode. Sirup kuvajte na laganoj temperaturi 15- tak minuta da dobije gustinu meda. Pred kraj kuvanja dodajte kolutiće neprskanog limuna i kuvajte još nekoliko minuta.


Vrućim sirupom polako prelivajte ohlađeni kadaif dok sve ne potrošite. Sačekajte par sati da se fino upije, a onda isecite na kocke i poslužite. Pre služenja kadaif možete posuti seckanim orasima ili samo dekorisati kolutićima limuna iz sirupa.



Dopuna: ljubaznošću moje drage čitateljke Snežane Samardžija, koja mi je prosledila video kako se majstorski prave kadaif rezanci, delim sa vama ovaj link i verujem da će vam biti zanimljivo da pogledate.:))

Recept je objavljen u oktobarskom broju magazina MEZZE, a u njemu možete pronaći još nekoliko finih recepata za turske poslastice.:)


37 коментара:

  1. Kadaif mi je omiljena poslastica tog tipa. Tvoja me tako mami, izgleda savršeno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Irena, mislim da bi se cak moglo preliti sa vise sirupa kako bi ceo kolac bio fino socan.:))

      Избриши
  2. Nisam znala da se to radi od rezanaca, uvijek sam mislila da je to neko specijalno tijesto. Baš fora!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moram priznati da izgleda zanimljivo, a ukus je zapravo vrlo slican baklavi, jedino se treba izboriti sa reznacima u tanjiru.:))

      Избриши
  3. Baš fora izgleda, nisam nikad imala priliku probati

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako budes mozda u prilici da nabavis negde rezance, obavezno jednom napravi.:))

      Избриши
  4. Pravimo i mi kadaifi ,tako se kaze, ali ne izgleda ovako vec kod nas se pravi na komadice, a ne svuda na tepsiji. Kako da ti sad objasnim, kao da umotas rezancima fil i pravis jastucic! Hihi . Takodje ne sadrzi rum i sadrzi med.... To je bio i najomiljeni slatkis Srbinog kosarkasa Bobana Jankovica kad je ziveo u Grckoj! Ja sam probala i sa cokoladnom testom mislim cokoladnim rezancima kako pises.... Kaze se da je osmirujuca procedura pravljenja tog kolaca! Zelim i ja probati napravti jednom! Mmmm njaaammmmm!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svidjaju mi se te namotane rolnice, mislim da se one prave od svezeg testa pa rezanci onda mogu da se zamotaju preko fila, a sa medom je uvek najlepse.:) Nisam probala cokoladnu verziju, ali mogu zamisliti kako je ukusna, mmm... drzim ti fige za probu i zelim lep vikend!:))

      Избриши
  5. već dugo gledam ovaj kolač i nikako da ga napravim. jako lijepo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sasvim je jednostavan za pravljenje, a ako mozes da nabavis prave rezance, onda je to vec posla posla.:))

      Избриши
  6. Božanstven kadaif! Divno si ga napravila, a slike su prelepe... ♥

    ОдговориИзбриши
  7. kako to mislis rezanci ? to je testenina za supu koju mi zovemo fide? kod nas ima slicno za kataifi ali nije tako debeo vec jako sitan , sitna kora na sitne trake. Kod nas sadrzi orahe i jos nesto, mislli mbademe ili pistaci., ne znam kako ot kažete na srpskom. KOd nas ovako se pravi Ekmek, mislim ovako kora za kataifi ide svuda na tepsiji kad se pravi Ekmek a ne kataifi ali zanimljiva je i ta varijacija ... Ekmeke kataaifi sa sladoledom ili sa kremom :) njam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa, vrlo je slicno rezancima za supu, ali su nekako finiji i tanji, koriste se samo za pravljenje ove poslastice. Probacu da jednom napravim i Ekmek kadaif, svidja mi se ta kombinacija, mogu misliti kako je fin sa kremom i sladoledom, mmmm...:))

      Избриши
  8. Fantazija draga moja Lana,kao i sve ostalo moja majstorice,veliki pozdrav Ivana-le.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, hvala puno i drago mi je da Vas vidim ovde... veliki pozdrav Vam leti!:)))

      Избриши
  9. Nisam ga nikad pravila a jela sam ga samo jednom i to na nekom grčkom festivalu, ovde u Torontu...divne slike i neka vam je prijatno!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Jedan od omiljenih orijentalnih recepta:) Predivne slike!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Natasa, vrlo jednostavno ga je napraviti ali je malkice nezgodno "izboriti" se sa rezancima u tanjiru.:))

      Избриши
  11. kod nas nema da se kupi. Hvala na receptu, nekako sam ga propustila na coolici. Kadaif mi je odavno na to -do listi . Odlično izgleda . Ja bih jedno parče.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stize odmah slatka kocka-ica i casa vode (za kasnije:)). p.s. nisam ni ja videla te rezance kod nas, imala sam paketic koji mi je jednom prilikom stigao iz HR... ako mozda neko zna gde se kod nas mogu nabaviti, neka nam obavezno javi.:)

      Избриши
    2. Prvi put sam probala letos u Grčkoj i jako mi se dopalo. Možda se jednom odlučim napraviti domaće rezance za kadaif, pošto ne znam gde nabaviti kupovne... Divan je!

      Избриши
    3. Grci su majstori za takve poslastice, hvala puno Mimi.:)

      Избриши
  12. Divno!
    Rezanci za kadaif se prave od pirinčanog brašna. Na beogradskim pijacama ima da se kupi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Veki, nadam se da ce informacija koristiti citaocima bloga.:)) Srecan praznik!

      Избриши
  13. Obozavam sve zalivene kolace i bas me obradovao recept! :) Pravo cascenje nastane kada odemo u moj rodni grad, Sarajevo, pa krenemo obilaziti poslasticarnice... U kucnoj radinosti se sladimo baklavama i urmasicama ali kadaif nisam do sada pravila, evo mi prilike! :) Tjestenina inace u BG moze da se kupi na pijaci gdje se i kore za pitu kupuju, pa ako kome zatreba neka se javi da saljem.... Fotografije su prekrasne, prosto se preko njih da osjetiti taj slatki a opet fini i svjezi ukus!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divno, hvala puno Biljana... dobro je da se i kod nas mogu nabaviti kadaif rezanci, bice sada sigurno finih slatkisa.:)) p.s. drzim fige za probu...:)))

      Избриши
  14. Анониман8. март 2015. 21:54

    Kadaif sam jela kad sam bila mala, pravila ga je moja baba. Moram da priznam da ga nikad nisam zavolela, iako sam slatkoholik, a moja baba je bila sjajna kuvarica. Jednostavno mi se zaliveni slatkisi nikad nisu dopadali, osim neke vrste koha koja se zalivala slatkim sirupom (a ne mlekom). Tvoje fotografije su tako dobre, da bih mozda mogla i kadaifu da dam novu sansu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Definitivno zasluzuje jos jednu sansu, hihihi...;))) ni mi ih ne pravimo tako cesto, mada tata voli baklavu, pa onda i slatki "rezanci" mogu da prodju.:D

      Избриши
  15. Predivan kadaif moracu isprobati nikako da dodje na red :))

    ОдговориИзбриши
  16. Nikad nisam probala... Jako lepo izgleda a i kad pogledam šta tu može da ne valja ;) Divno si to napravila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, moram ti onda napraviti kad se jednom budemo videle (a imam jos puuuno toga na spisku:)).

      Избриши
  17. ja sam kadaif naucila da pravim od moje svekrve koja je iz Brckog znavi bosnka i u njenom receptu se rezanci prave sa puterom,zumancima i brasnom i posle se razvijaju kao rezanci i filuju se orasima i sa saku lesnika i onda se normalno zalije. Nigde nisam jela bolji kadaif.Znam da prave i od obicnih rezanaca za supu ali ja mislim da to nmije to

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Mirjana, verujem da je kadaif sa domacim rezancima nesto posebno, sigurno se ne moze uporediti sa kupovnim. Za domace rezance je potrebno puno umesnosti i ljubavi, svaka cast na trudu i verujem da Vasi ukucani uzivaju.:) Puno pozdrava!

      Избриши
  18. Prebacujem ovde komentar jednog citaoca (ostavljen ispod receptica za pikantne pastetice sa kobasicama:), pretpostavljam da je trebao ovde da stoji, pa da ga ne trazimo.:))

    marencco09. октобар 2016. 22.27
    Da pojasnim.Kadaif sam pravio bar 20 puta.Pravo testo nije ovo za koji je napisan recept.Rezance sam kupovao u Veru ( uvoz iz Grcke) i prave se od pirincanog brasna, nisu suvi vec blago prosuseni.Kao duvan.Sami rezanci su elasticni kao da su od gume, dok su ovi obicni od brasna i jaja lomljivi.Ja u suvi fil stavljam badem, lesnik i orahe.Motaju se "sarmice".Kada se popuni pleh, preko ide puter.Preliv: na 1kg secera oko 800 ml vode.To treba da bude skoro pa otuzno slatko, tako da mozes da pojedes 50 gr ( mada ja mogu i kilo :)))OBAVEZNO kranfilic.Gledajte da posle ovoga radite neke aerobne vezbe :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори

    mignonne10. октобар 2016. 22.53
    Pozdrav, hvala puno na javljanju.:) Pretpostavljam da je ovaj komentar trebao da stoji ispod receptica za kadaif, ali dobro ne smeta i ovde.:) Moram priznati da kod nas nisam uspela da pronadjem rezance za kadaif (dobila sam ih na poklon iz HR) ali verujem da koristiti info gde se mogu nabaviti i kod nas. Svidja mi se ta verzija gde se mogu motati sarmice od rezanaca, a fil sa bademima, lesnicima i orasima zvuci vise nego sjajno.:))) Hvala jos jednom na svim sugestijama iz prve ruke... veliki pozdrav!:))

    p.s. prebacicu ovaj komentar ispod recepta za kadaif, pa da moze i tamo da se pogleda.:)

    ОдговориИзбриши