среда, 15. октобар 2014.

Krem čorba od celera


Danas je na meniju jedna fina, topla krem čorbicu od celera, kao stvorena za hladne jesenje dane. Recept je iz Velikog narodnog kuvara, autorke Spasenije Pate Marković, a isproban je u okviru nove blogerske igrice Patin petnaesti. Naime, svakog 15-tog u mesecu isprobaćemo po jedan novi recept iz ove lepe riznice starinskih recepata koji dobije najviše glasova. Igricu je osmislila naša Milkica sa bloga Mimi‘s Kingdom.

S obzirom da recepti u Velikom narodnom kuvaru nisu propraćeni slikama, ovo je odlična prilika da ih ilustrujemo i razmenimo utiske na našim blogovima. Pridružite nam se i pročitajte više o pravilima igrice na sledećem linku. Na slici ispod je originalni recept iz Velikog narodnog kuvara, a u nastavku je moja verzija ove ukusne čorbice.:)


Krem čorba od celera


Sastojci: 1 veća glavica celera, 1 crni luk, 1/2 praziluka, 1 veći krompir, so, biber, 2 dl kisele pavlake, 2 žumanca, 20 g maslaca, oko 1,5 dl vode, malo limunovog soka po želji

Priprema:

Na malo ulja i maslaca propržiti sitno cekani crni luk i beli deo praziluka. Celer oljuštiti i iseckati na sitne kockice, pa propržiti zajedno sa lukom. Dodati kockice krompira, pa sipati oko 1,5 l tople vode i sve kuvati oko pola sata.

Čorbicu procediti, kuvano povrće ispasirati viljuškom ili štapnim mikserom, pa sve ponovo sjediniti. Izmešati žumanca sa kiselom pavlakom, dodati malo vruće čorbice da se bolje razmuti, pa sve sipati u čorbicu koja lagamo vri. Isključiti ringlu i ostaviti još par trenutaka. Pre služenja posuti seckanim peršunom i servirati uz "zvezdice" od prepečenog hleba.

Napomena: u originalnom receptu, u čorbicu se mogu zakuvati knedlice od belanaca i brašna. Belanca se umute viljuškom u čvrstu penu, doda se brašno i vade se knedlice malom kašikom koje se potom zakuvaju u čorbici. Knedlice će prilično narasti, pa ih bolje napravite male.

Prijatno!:)



Utisci: raduje me što je upravo ovaj recept dobio većinu glasova jer veoma volim krem čorbice od povrća. Što se tiče same pripreme uglavnom sam se držala originalnog recepta. Izostavila sam jedino zapršku od maslaca i brašna jer je čorbica bila gusta baš koliko treba. Umesto knedlica napravila sam krutone od prepečenog hleba sa masalcem.

Čorbica nas je sve oduševila, divno je kremasta i ukusna, sigurno ću je ponovo uskoro praviti. Sve preporuke da isprobate ovaj lepi recept.:)



20 коментара:

  1. Divna corbica,pasala bi i meni jer nam je opet zahladnilo.
    Pravim corbicu od celera ali gornjeg dijela ,donji dio,kao ovaj tvoj na slici,sam pretezno pravila na salatu kad ga nadem u prodaji,...sada cu probati ovu tvoju recepturu,cim prvi puta nadem celer,kao tvoj,inace je jako skup i rijetko ga mogu naci u proaji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas nema takvog celera, mislim na tu vrstu sa hrskavim drskama kao sto obicno vidimo u stranim emisijama, ovde mozemo naci samo taj korenasti... najvise bih volela da ti mogu poslati par komada brzom postom.:)

      Избриши
  2. Draga Lana, čorbica je divna! Hvala ti što si se pridružila igrici! :) Nadam se da će nas svakog meseca biti sve više...
    I nama se čorbica dopala, samo još da otkucam post sa utiscima. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga mimi, hvala puno na lepoj ideji i radujem se novom recepticu u sledecem krugu.:)

      Избриши
  3. Jana mislim da je bolji tvoj dodatak krotona nego ovih knedlica bar po meni a ja sam radila s zaprškom koja dosta zgusne čorbu koja je i sama po sebi dosta gusta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto, a meni je zao sto nisam pravila knedlice, tako mi fino i pahuljasto izgledaju na vasim blogovima.:)

      Избриши
  4. Nemam Patin kuvar i ova mi igrica bas dobro dodje. izgleda super, obozavam corbe od povrca :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da bih negde trebala da ga imam, samo sto mi trenutno nije bas pri ruci... tako da je dobro sto postoji i odstampan receptic, a ova corbica bi ti se sigurno svidela.:)

      Избриши
  5. Baš je lepa sa krutonima!
    Jesi knedle ovog tipa probala ranije?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala!:) Pravila sam knedlice od brasna i celog jajeta (recimo za krompir paprikas:), ali samo od belanca nisam... vidim da su vam svima bas lepo uspele, pa cu ih isprobati sledeci put, chef je vec narucio reprizu corbice.:))

      Избриши
  6. Divna corbica i prelijepe fotografije kao i uvijek! Jako mi se dopada ideja sa krutonima, odlican su prilog i sigurno cu ih praviti uskoro! Ide vrijeme potaza i dobrih corbi... :)

    ОдговориИзбриши
  7. Bas fina corba. Mada, moram reci da je ukus corbe i ocekivan, ono, celer je celer ali knedle su me bas iznenadile. I kod nas zakazana repriza:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pocecu da sanjam knedlice, hihihi... izgleda da ste ih sve pravile sem mene.:D salim se, nekako sam bila skepticna prema njima, ali moracu obavezno da ih isprobam.))

      Избриши
  8. meni je odlična ideja sa prazilukom i lukom, a dodatak prepečenog hleba obogaćuje ovu čorbu. Moja je bila malo "ravna " u ukusu . Nije bilo nekog iznenadjenja ili wow efekta , verovatno zbog nedostatka luka. Knedlice ti mogu preporučiti. One su svetla tačka ove čorbe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze i bez hlepcica, ali meni su corbice od povrca uvek nekako lepse sa malo luka, on se gotovo i ne primeti a da neku finu slatkastu aromu... knedlice obavezno isprobavam.:))

      Избриши
  9. Fenomenalna corba! Ja sam dodala i malo kurkume pa je imala zuckastu boju. Probala sam, doduse po prvi put, da napravim knedle. Ne mogu da se bas pohvalim kako su ispale ali su se moji odusevili i ovu corbu pravimo ponovo!

    ОдговориИзбриши
  10. Mmm, zvuci odlicno i verujem da je boja bila fantasticna.:) Bravo za knedlice iz prvog pokusaja, sledeci put ce sigurno biti jos bolje... hvala puno na isprobavanju i saljem lepe pozdrave u "komsiluk".:)))

    ОдговориИзбриши
  11. Super ideja sa prepečenim hlebom,sli iskrena da budem, nama su se knedlice jako dopale. Divne slike.

    ОдговориИзбриши