недеља, 14. септембар 2014.

Labneh - koktel zalogajčići


Već odavno želim da napravim labneh - sir od isceđenog grčkog jogurta. Na netu možete pronaći puno recepata za pripremu i zapravo svi su vrlo slični. Labneh je veoma je omiljen na Bliskom istoku i sasvim jednostavan za pripremu. Blagog je ukusa i teksturom najviše podseća na naš krem sir.

Od njega možete napraviti ukusne zalogajčiće (dekorativno izgledaju kuglice uvaljane u razne začine), a fino je poslužiti ga kao lagano predjelo samo sa malo maslinovog ulja odgore.


Sastojci: 400 g grčkog jogurta, 1/2 kašičice soli, začinsko bilje (peršun, bosiljak i dr.), krupno mleveni biber, tucana ljuta paprika, seckani lešnici i sl.

Priprema:

Priprema je vrlo jednostavna, osim jogurta i malo soli, potrebno je spremiti jednu čistu gazu ili tanju pamučnu krpu. Najpre, stavitite gazu u posudu za ceđenje (đevđir), a zatim sve još u neku dublju činiju.


U jogurt dodajte pola kafene kašičice soli i sve lepo promešajte. Zatim ga prebacite u gazu i skupite u zavežljaj (možete čak i vezati). Odgore stavite mali tanjir i preko njega manju teglu ili nešto slično zbog opterećenja. Stavite u frižider preko noći ili barem 10-12 h (može i duže).


Što duže stoji, jogurt će se bolje ocediti i dobićete fini gusti sir za oblikovanje. Na dnu posude ostaće bistra vodica koju možete iskorisiti za pripremu peciva. A jogurt koji je postao kremast i čvrst možete sada lako oblikovati i napraviti od njega kuglice.


Labneh možete ga poslužiti i kao ukusan namaz uz prepečeni hleb. Prelijte ga sa malo maslinovog ulja i pospite sitno seckanim vlascem ili mladim lukom.

Kuglice po želji uvaljajte u seckano začinsko bilje, tucanu ljutu papriku ili zeleni biber, seckane lešnike ili pistaće. Polsužite ih kao zanimljivo i lagano predjelo.

Kuglice možete sačuvati i duže, samo ih stavite u teglu i prelijte maslinovim uljem (dodajte sve začine po želji). Tako pripremljene kuglice možete čuvati desetak dana u frižideru.


 Fini krem sir koji ste dobili može odlično poslužiti i za punjenje korpica od krastavaca. Krastvce operite i naizmenično ih dekorativno oljuštite (kao na slici). Zatim isecite na manje komadiće dužine 4-5 cm i pažljivo izdubite ali ne sasvim do kraja da dobijte lepe korpice.


Isecite sredinu koju ste izdubili i pomešajte sa pripremljenim krem sirom. Posolite malo ako je potrebno, dodajte češanj sitno seckanog belog luka i malo mirođije. Možete dodati i sitno seckanu šunku, marinirane pečurke i sl. Napunite izdubljene korpice.

Na kraju napravite i male drškice, pa ih stavite ih na sredinu svake korpice. Dobro ih rashladite pre služenja i uživajte u ukusnim zalogajčićima. Bon appétit!:)


16 коментара:

  1. Prelepe su ti slike. Ja obično pravim od ovako oceđenog jogurta tarator salatu, labneh nikad nisam pravila a da znaš da ću ih probati. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš volim ovaj sir, pravila sam jednom, ne znam po kom receptu, bio je vrlo ukusam. Mogla bih da ponovim jer volim ove kuglice a i punjene krastavce.
    Za jedno okupljanje na Adi sam punila krastavac kozjim sirom i sušenim paradajzom, svi su bili oduševljeni.
    Lanice ovo se mora uskoro probati! Uslikala si ga svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  3. Uh...kako lijepo sve izgleda. Svaka cast. Sarene kuglice pravim od kozjeg sira i malo pavlake. A labneh nisam. Treba i to probati. Fotografije su zadivljujuce-omamljujuce-obecavajuce....mmmmm....super. pozdrav..

    ОдговориИзбриши
  4. i ja sve hoću pa nikako da taj sir zaživi u mojoj kuhinji, divan je!

    ОдговориИзбриши
  5. Dopadaju mi se ovi ukrasni krastavcici, super ideja. Ne znam hocu li ikad praviti domaci sir, ali ovo bih zaista isprobala :)

    ОдговориИзбриши
  6. Toliko dugo već mjerkam labneh,još sa cool,stvarno si mi savršeni podsjetnik na ukusne delicije koje moram što prije probati..prekrasna izvedba i krastavaca,kod tebe je uvijek sve sa toliko ukusa..pusa ti leti!

    ОдговориИзбриши
  7. Jako volim labne i stalno pravim sama, ali nikako ne mogu da pronađem da kupim gusti koziji jogurt da bih pokušala da napravim onaj kao iz teglice. Ideje su ti divne, i kao i uvijek sve je savršeno posluženo! :)

    ОдговориИзбриши
  8. izgledaju privlačno...inače ova vrsta sira se ovdje naziva basa...domaći ljudi prave samo basu i još neki tvrdi sir...meni je to sve blago...ja volim žešće, zrelije :)
    zato su ovi zalogajčići sa začinskim biljem dobar izbor....

    ОдговориИзбриши
  9. Labneh volim pogotovo s dodatkom chilija ali ovi tvoji mali zalogajčiči izgledaju i predobro.

    ОдговориИзбриши
  10. draga Lanica, reci mi molim te kakvo ulje koristis u ovaj recept kiflica http://www.coolinarika.com/recept/pekarske-kifle/, nasla sam neke kiflice u drugi blog a kuvarica kasni da mi odgovara, tvoje zvuce isto lepe, ali ne znam kakvo ulje . a ovo 0,5 dl koliko je ml?? Nikad nisam bila dobra u matematici a mi ne koristimo ono dl :)) jel mozda 50? <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde se najcesce koristi suncokretovo ulje, tako da ga stavljam u sva peciva... 0,5 dl = 50 ml , a mozes slobodno koristiti i maslinovo ulje ako vise volis.:)

      Избриши