субота, 5. јул 2014.

Karamel parfe


Sada je pravo vreme za ovakve poslastice, nešto između fine kreme i sladoleda - karamel parfe, veoma je lagan za pripremu i sve što treba da uradite je da ga dobro rashladite pre služenja i zatim uživate u bašti ili na balkonu u toplim letnjim večerima. Tanjire prethodno rashladite pre nego što ga poslužite, pa se neće tako brzo topiti. Potrebni su nam sledeći sastojci:

Sastojci: 4 žumanca, 4 kašike šećera, 2 belance, 2,5 dl slatke pavlake

 Karamel: 100 g šećera, 1 dl slatke pavlake

Priprema:

Prvi napravite karamel: rastopite na tihoj temperaturi 100 g šećera da dobije finu boju svetlog karamela. Dodajte 1 dl slatke pavlake i sve zajedno kratko prokuvajte da se dobije gušći umak. Ostavite na stranu.

Belanca umutite u čvrst šam, a slatku pavlaku umutite kao šlag. Posebno umutite 4 žumanca sa 4 kašike šećera i dodajte pripremljeni karamel. Na kraju pažljivo umešajte umućenu slatku pavlaku i belanca. Sipajte u dublji četvrtasti kalup i ostavite par sati u zamrzivaču da se fino stegne. Kad se parfe dobro rashladio, isecite na šnite i dekorišite figuricama od karamelisanog šećera.


Dekoracija: rastopite 100 g šećera kao karamel, pa kašičicom napravite figurice na foliji koju ste prethodno namazali sa malo ulja. Kad se figurice ohlade i stegnu, mogu se lako odvojiti sa folije.

Receptić je iz aprilskog izdanja magazina MEZZE (2013.).

Još par receptića za sve ljubitelje karamela u poslasticima, naš omiljeni desert je karamel sutlijaš:)


1. Ledeni breg (parfe od griza sa karamel prelivom)
2. Karamel sutlijaš
3. Karamel mus (po Jeleninom receptu)
4. Karamel sladoled
5. Fine karamele

9 коментара:

  1. Obožavam ukus karamela i ovo je zaista fenomenalan recept. Kako samo primamljivo deluje, njam, njam...

    ОдговориИзбриши
  2. Volim ovu poslasticu, predivno deluje :)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман6. јул 2014. 12:03

    Odličan j.leti često ovako pravim i semifredo,vrlo ukusno

    ОдговориИзбриши
  4. Volim ove hladne varijacije koje nisu sladoled, divno izgleda, kao i ledeni breg, koji sam ocigledno negde propustila :))))

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala drugari, nadam se da ce fino prijati na ovim tropskim vrucinama.:) Puno vas sve ljubim i pozdravljam!

    ОдговориИзбриши
  6. Nisam preveliki ljubitelj parfea, a li ovo mi tako fino, lagano i pjenasto izgleda da me odmah privuklo. A karamel dodatak je odličan dodatak i kombinaciju čini potpunom !

    ОдговориИзбриши