Tortica sa krckavim krokantom, čokoladom, orasima i slatkom pavlakom koja se samo topi dok je grickate. Dobro je rashladite pre služenja i biće poput najfinijeg sladoleda. Možete je čuvati u zamrzivaču neko određeno vreme i samo iseći šniticu ili dve kada se uželite. Nemojte se zabrinuti zbog dužine recepta, zapravo je vrlo jednostavno napraviti ovu torticu. Recept je sa Coolinarike koji sam davno objavila i malo modifikovala u međuvremenu, pa je bio red da se konačno nađe i na blogu.:)
Sastojci (za beze
koricu): 5 belanaca,
250 g šećera, 1 ravna kasika brašna, 1 kašika sirćeta ili malo limunovog soka
Prvi fil: 300 g oraha, 2 dl mleka, naribana korica 1 pomorandže, 8 kasika šećera, 2 vanilin šećera,
100 g čokolade,
125 g maslaca
Drugi fil: 500 ml slatke pavlake, 250 g krokanta od oraha ili lešnika
Krokant: 100 g šećera, 150 g oraha ili
lešnika
Dekoracija: 500 ml slatke pavlake, 200 g čokolade za
premazivanje beze korica + komadić maslaca
Priprema:
Umutiti
čvrstu penu od belanaca uz postepeno dodavanje šecera. Na kraju pažljivo
umešati kasiku brašna i sirćeta. Smesu sipati u veliki pleh od rerne koji je
obložen masnim papirom. Sušiti na 125 C oko 1,5 sat.
Kad se korica ohladi preseći je na dva ili na tri dela i premazati rastopljenom čokoladom u koju smo dodali komadić maslaca. Čokoladu možete čak i preskočiti jer se može desiti da ispuca prilikom seckanja ako je torta suviše rashlađena.
Kad se korica ohladi preseći je na dva ili na tri dela i premazati rastopljenom čokoladom u koju smo dodali komadić maslaca. Čokoladu možete čak i preskočiti jer se može desiti da ispuca prilikom seckanja ako je torta suviše rashlađena.
Prvi
fil: zagrejati mleko sa šećerom i preliti preko mlevenih oraha. Dodati čokoladu
izlomljenu na kockice i naribanu koricu jedne pomorandže. Kad se fil ohladi
umešati maslac.
Drugi fil: umutiti slatku pavlaku u šlag i dodati malo prah šećera po ukusu (ako želite). Na kraju dodati krokant koji smo prethodno usitnili.
Krokant: rastopiti šećer kao karamel i dodati 125 g celih oraha ili lešnika. Izmešati i prebaciti na tanjir premazan uljem. Kad se ohladi usitniti u avanu.
Filovati
na sledeći način: beze korica, fil sa orasima, beze korica, fil sa krokantom, beze korica (može i bez treće korice), šlag. Dobaro rashladiti pre služenja, možete je čak i zamrznuti pa će biti poput
sladoleda.
Napomena: ako vam možda treba više parčića torte, koricu isecite na dva dela i nafilujte na isti način, ne morate stavljati treću koricu, već odmah nanesite šlag preko drugog fila.:)
Napomena: ako vam možda treba više parčića torte, koricu isecite na dva dela i nafilujte na isti način, ne morate stavljati treću koricu, već odmah nanesite šlag preko drugog fila.:)
Još malo letnje inspiracije...:)
Ledene poslastice za duuugo i toplo leto, par receptića iz arhive i jedan u najavi.... uživajte u letu!:)
Ledene poslastice za duuugo i toplo leto, par receptića iz arhive i jedan u najavi.... uživajte u letu!:)
Da li se to meni čini ili torta ima tri korice,a ne dve kako se pominje u receptu? Inače, torta je predivna, sastojci obećavaju a vizuelno je savršena.
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav,
Duška
Draga Duska, u pravu ste, tortica na slici je nesto manja (korica je, umesto na dva, podeljena na tri dela), mada se radi o potpuno istim sastojcima. Mozete je slobodno iseci i na tri snite (dobice jos malo u visinu:) a mozete i na dve ako zelite da dobijete vise parcica.:) p.s. dodacu posebnu napomenu, hvala sto ste primetili.:) Saljem puno lepih pozdrava!
Избришиprekrasna je!
ОдговориИзбришиHvala Tamarichka!:)
ИзбришиKako dobro izgleda, zamisljam ukus :)))
ОдговориИзбришиDa posaljem parcence?:))) bisouus,,,
ИзбришиJooj božanstvena!
ОдговориИзбришиHvala Verice!:)))
ИзбришиPrava letnja kremasta torta, divno:)))))
ОдговориИзбришиNapravicu ti kad dodjes sledeci put.:)))
ИзбришиBas lepa torta, prava letnja, lagana i fina!
ОдговориИзбришиHvala Suzy, nekako bas ide uz ove letnje temperature.:)
ИзбришиTaman sve što volimo u njoj.
ОдговориИзбриши:))) Saljem odmah brzom postom parcence.:)
ИзбришиOvo je jedna od mojih omiljenih torti. Lagana, hrskava, kremasta... pravila sam slično ali si je ti obogatila grilijažom (krokantom) koji joj daje poseban ukus. Torta izgleda fantastično...
ОдговориИзбришиHvala Zorice, sa ovim sastojcima se moze zaista lepo igrati a svaka kombinacija je ukusna na svoj nacin.:)
ИзбришиLanice ovo mi je u sridu što kažu dalmoši :-) Ovu vrstu torti uz čokoladne najviše volim. Ova verzija je baš perverzna, nisam sličnu nikad pravila. Kad bih našla istomišljenika u okolini sigurno bih je napravia, moji ovakve torte ne ljube :-(
ОдговориИзбришиVeki, mozda bi se tvoji i predomislili kad bi jednom probali, a da ti njima lepo napravis jedan slatki eksperiment.:)))
ИзбришиJujuju! Kakva divota!
ОдговориИзбришиHvala sefice.:)))
ИзбришиKoje divote, a ja ne volim beze .... Zato jedva čekam recept za sladoled
ОдговориИзбриши:)) Moracu onda da pozurim i sto pre otkuckam receptic.:))
ИзбришиJa uvek znam gde da dođem po još malo inspiracije i uvek me zatekneš... predobre letnje ideje, a kapućino torta trenutno ima najviše šanse jer ... većina izglasala..;)
ОдговориИзбришиHvala Sandra, evo ako se racuna dajem i svoj glas da prevagne kucno glasanje, hihihi...:)))
ИзбришиPredivno, Lana! Izgleda jako nezno i sigurna sam da je prava letnja tortica. Jos da je i nama toplo leto...
ОдговориИзбришиSaljem vam odmah jedan suncani paketic.:)))
Избришиpočela sam raditi nakon godinu dana porodiljskog pa još i sezona u punom jeki i uopšte nestižem sve da pregledam ali kod Lane se mora "svratiti,da se nagledam i nauživam raznoraznih divota.....
ОдговориИзбришиnemam riječi za ovu torticu osim -ahhhhh ! da si mi samo malo bliže ;-)))))))
ljubac veliki za tebe !
Draga Danka, hvala na svemu i na uvek lepim recima... veeeeliki pozdrav i puno poljubaca leti do tebe!:))
ИзбришиSve što ima grilijaž (krokant) mi je slaba tačka i za takvom torticom ja načisto pobenavim... :)))
ОдговориИзбришиGago, sad si me nasmejala, i ja sam isto ljubitelj grilijaza, uh taj karamelisani secer...:)))
ИзбришиVeč nekoliko dana gledam ovu torticu... Jako, jako mi se sviđa i sigurno ću ju jednom isprobati! :)
ОдговориИзбришиDrzim onda fige, mozes napraviti i neku drugu kombinaciju koju tvoji vole.:)
ИзбришиSavršeno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala Snjezo, ova kombinacija nekako najvise prija leti.:) cmook...
ИзбришиHvala Petra.:)
Избришиpredivna...odlični filovi i mogu si samo zamisliti kako je to dobra kombinacija s beze koricama...za poludit :)
ОдговориИзбришиDIvota i ona i ostali receptići
ОдговориИзбришиHvala draga Ingrid.:)
ИзбришиMogu samo da zamislim kako je šuškava i fenomenalna! A joj... Divna! <3
ОдговориИзбришиMilice, kao puslica... hvalaa!:)
ИзбришиSavrseno vizuelno i savrsena kombinacija kora i filova,to neume svako,jedina si koja me je odusevila,a to retko ko moze,zato te sa zadovoljstvom pratim.Ceo tvoj rad je prava umetnost,bravo majstore!
ОдговориИзбришиHvala puno na lepom komentaru, saljem pregrst pozdrava sa toplog juga!:)
ИзбришиOvo je torta koja ce me uvek asocirati na tebe, ne znam zasto ali jednostavno to osecam ! Ukusna, mekana, perfektno uradjena i sva nekako ususkana...a tek posto sam 3 puta procitala ukapirala sam da je kora secena na tri manje kore kao za reform tortu a ne onako po visini kao patispanj !! Vrucina = krecana :) kiss !!
ОдговориИзбриши:)) Hvala puno, draga moja... saljem ti veeeliki poljubac i pozdrav!:))* p.s.saljem vam par kisnih oblacica malo za osvezenje, kod nas upravo grmi i izgleda da se sprema kisica...:D ciao, baciiii...
ИзбришиKada gledam tvoje slike i recepte, kada želim postaviti komentar, mislim se šta napisati, jer svaka reč pohvale je malo ili ništa prema onom što vidim i osećam. Odavno te pratim ( na ti sam jer koliko te pratim postala si mi bliska), divim se, obožavam, sve je savršeno, odradjeno perfektno nemam reči. Samo mogu reći BRAVO!!!!
ОдговориИзбришиHvala puno draga Dano.:))))
ИзбришиReći ću samo da mi je ova tortica savršena i da jedva čekam da je isprobam !!
ОдговориИзбришиDraga Branka, nadam se da ce vam se dopasti.:)))
Избриши