четвртак, 31. јул 2014.

Limun torta



Jedna osvežavajuća tortica koja će vam sigurno ulepšati ove tmurne i kišne dane, baš kao i ova ljupka bubamarica na zaglavlju bloga.:) Recept za ovu laganu i sočnu tortu možete pronaći u aktuelnom broju magazina MEZZE.

Kao inspiracija za kremu poslužio mi je odličan Brankin receptić za sladoled od limuna koji sam već ranije isprobala i ovog puta napravila kao penastu i laganu kremu. Za podlogu sam ispekla klasičan biskvit i natopila ga sirupom od limuna (možete dodati i malo alkohola ako nije namenjeno deci:), na kraju sve dekorišite ulupanom slatkom pavlakom i dodajte par kolutića svežeg limuna. Torticu samo dobro rashladite pre služenja i biće poput pravog sladoleda koji će vas fino osvežiti.

Limun torta

Sastojci (za koru prečnika 18 cm): 1 jaje, 75 g šećera, 75 g brašna, ½ kašičice praška za pecivo, 3 kašike mleka, 1 vanilin šećer, malo naribane limunove korice

Fil: 2 žumanca, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašika gustina, sok i kora jednog velikog limuna, 150 ml mleka, 150 ml slatke pavlake

Sirup: 50 g šećera, 75 ml vode, sok od pola limuna

Dekoracija: 150 ml slatke pavlake, 1 limun

Priprema:

Prvo napravite fil od limuna: žumanca izmešajte sa šećerom i gustinom, dodajte sok i naribanu koricu velikog limuna. Mleko stavite da provri zajedno sa vanillin šećerom, pa pažljivo umešajte žumanca i na laganoj temperaturi skuvajte krem, to će  vrlo brzo biti gotovo.

Ostavite krem na stranu da se potpuno ohladi, a zatim umutite slatku pavlaku u čvrstu penu i postepeno  sjedinite sa ohlađenim kremom. Ostavite u frižider dok pripremate koricu.


Umutite penasto belance, dodajte šećer, zatim žumance, mleko, naribanu koricu limuna i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipajte u okrugli kalupić za tortu prečnika 18 cm koiji je obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 C oko 15-tak minuta.

Skuvajte sirup od šećera sa kafenom šoljicom vode. Sačekajte da se šećer rastopi, a zatim pomerite sa ringle i dodajte sok od pola limuna. Pečenu koru prelijte toplim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi.


Fil ravnomerno rasporedite preko cele kore i sve fino izravnajte. Umutite slatku pavlaku u čvrstu penu i napravite ružice pomoću šprica sa zvezdastim nastavkom.

 Koricu limuna naizmenično ukrasno zarežite, zatim isecite na kolutiće i presecite na pola. Stavite između pufnica od umućene pavlake. Torticu možete odmah poslužiti, ali je ipak ukusnija ako se prethodno malo rashladi.


"Limunkasta" inspiracija


 Na kraju malo letnje inspiracije za sve ljubitelje limuna u slatkišima:



26 коментара:

  1. Bubamarica je divna, kao i dekoracija torte, ali moram priznati da ne volim limun u kolaču tako da preskačem kriškicu koju si nam ponudila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moram smisliti neki drugi desertic, taman posla da mi ostanes gladna.:)))

      Избриши
  2. Ova torta mi je u planu kako sam ju prvi put videla... Divna je!

    ОдговориИзбриши
  3. Limun kao sto ti je vec verovatno poznato obozavam, divna kombinacija - bubamara na zuto- zelenoj podlozi ti odlicno ide uz torticu xxxx

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Sledeci put ti pravim ovu torticu kad se vidimo, chefu se isto veoma dopala.:D

      Избриши
  4. Ovo je jedan zaista umetnički post, sav u tonu :-) I predivna nova slika, za moj račun najlepša do sada I limunasta tortica. Bajna je, skoro da bih je probala I ako nisam ljubitelj limunastih poslastica.
    Oh Lanice kakav post!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozda da iznenadis tvoje, napravi barem kremu i posluzi kao sladoled... verujem da se nece buniti.:)))

      Избриши
  5. Lana, Lana, sta mi radis rano ujutro! Vrlo retko, skoro nikad - ali sasvim slucajno ovog leta - ovde je vreme bolje nego kod tebe. Suncani, topli i pomalo sparni dani, a ova tortica osvezavajuca... Mislim da jedino ukus limete vise volim od ukusa limuna u torti. Predivno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tortica je onda taman za vas.::))) p.s. kod nas nikako da se stabilizuje vreme, ali ne smeta za pravljenje kolaca, hihihi...:D

      Избриши
  6. Ma sve je očaravajuće, i tortica i ukus leta i dekoracija. Ove kriškice limuna ovako izrezbarene, pa pufnice šlaga, i zelenilo, kao lutkica ti je tortica.

    ОдговориИзбриши
  7. predivna tortica a kada ti to spremiš i dekoriraš onda je zapravo čarobna :)

    ОдговориИзбриши
  8. Potpuno drugačije od onog što sam očekivala kad sam vidjela torticu! Vrlo sam pozitivno iznenađena :) Pomislila sam da ima dosta želatina i slično, ne znam zašto - valjda zato što je tako super oblika. Baš divna i osvježavajuća! Svaka čast Lano, i za simpa recept i za dekoraciju! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Krema je poput nekog finog sladoleda i odlicno se stegne bez zelatina. Znam da si ti sada na drugacijem rezimu i bez slatkisa, ali mozda ce nekada stici na red za probu... kiss!:)

      Избриши
  9. Izgleda prelijepo. A sigurno je i ukusno iako je u pitanju limun. U majstorskim rukama i limun je vrhunski. Cmok od nas

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vanjuska, puno vas sve ljubim i pozdravljam!:) p.s. uzivajte na moru.!:)))

      Избриши