субота, 19. април 2014.

Fine klasične torte


Klasične torte sa puno čokolade, orasima i lešnicima su uvek elegantan i dobar izbor u svakoj prilici. Ove torte nije teško napraviti ukoliko se držite recepta i ne eksperimentišete previše.:)  Mogu se pripremiti dan-dva ranije (čak se preporučuje:), tako da svi sastojci imaju dovoljno vremena da se fino stope i torta će biti veoma ukusna kad je poslužite.

Ukoliko se odlučite za neku od klasičnih torti (po uzoru na bečke poslastičarnice), onda neka to bude Reform, Čemberelen ili Interkontinental torta.:)

Reform torta 



Sastojci za kore: 2x 10 belanaca, 10 kašika šećera, 2 ravne kašike brašna, 250 g mlevenih oraha

Fil: 20 žumanaca, 20 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 150 g čokolade, 300 g maslaca

Glazura: 200 g čokolade, 5-6 kašika ulja

Priprema:
(za pravouganu tortu dimenzije 20 x 32 cm, sa četiri korice)

Umutiti belanaca u čvrst šam i postepeno dodavati kašiku po kašiku šećera. Na kraju dodati dve ravne kašike brašna i pažljivo umešati mlevene orahe (ne mikserom). Smesu sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-25 munuta.

Na isti način napraviti još jednu koru, pa kad se ohlade svaku preseći na pola tako da se na kraju dobiju četiri korice. Ako želite da torta ima šest korica, svaku veliku koru isecite na tri jednake trake.


Pripremiti fil: umutiti na pari žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom. Pri kraju kuvanja, kad se fil lepo zgusne, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i izmešati da se rastopi. Sačekati da se fil malo prohladi pa umešati maslac i sve fino sjediniti.

Filovati sve četiri korice i ostaviti malo fila za premazivanje odgore i sa strane. Tortu staviti u frižider da se malo rashladi a nakon toga je preliti čokoladnom glazurom.

Glazura: otopiti na tihoj temperaturi čokoladu i ulje, sve fino izmešati i preliti preko rashlađene torte. Dugačkim nožem ravnomerno rasporediti glazuru po celoj površini. Kad se čokolada stegne napraviti ukrasnu "borduru"od umućenog maslaca i čokolade (1:1) uz pomoć šprica sa zvezdastim nastavkom . Torta će lepo izgledati i ako je pospete seckanim ili mlevenim orasima, čokoladnim mrvicama i sl.

Čemberlen torta


Recept za Čemberlen tortu možete pogledati na ovom linku. Ova torta je napravljena u četvrtastom obliku i ukrašena "ogradicom" od čokolade i ružicama od šlaga.

Dekoracija: rastopite 200 g čokolade na laganoj temperaturi a zatim je ravnomerno nanesite preko papira za pečenje. Nemojte baš sasvim tanko razviti, bolje je kad su čokoladne "pločice" malo deblje. Pre nego što se čokolada sasvim ohladi, isecite je na pločice jednake dimenzije tako da odgovaraju visini torte. Kad se čokolada potpuno ohladi, možete ih preneti na tortu.

Tortu premažite filom sa svih strana u tankom sloju, a zatim zalepite pločice tako da se delimično preklapaju. Umutite šlag uz dodatak nes kafe i špricem sa zvezdastim nastavkom napravite ružice na vrhu.:)



Interkontinetal torta


Jedna fina i svečana torta sa ukusom lešnika, čokolade i kafe. Recept možete pročitati ovdeNa fotografiji je torta napravljena od 20 jaja (4 korice - ispeku se dve kore od 10 belanaca u velikom plehu od rerne, pa se zatim podele na pola). Svi sastojci su uvećani za 1/4 u odnosu na originalni recept.



Dekoracija torte - čokoladna glazura:)


Par saveta kako da napravite lepu čokoladnu dekoraciju na torti.:)

1. Toru uvek lepo poravnajte nožem i premažite filom sa svih strana u tankom sloju, a zatim rashladite.
2. Čokoladnu glazuru sipajte uvek na jedno mesto, a zatim je dugačkim nožem ravnomerno rasporedite po celojpovršini.
3. Sačekajte da se glazura potpuno ohladi i stegne pre sledećeg koraka.
4. Kad se čokolada stegne, možete ukrasiti bočne ivice torte - pospite seckanim ili mlevenim orasima, čokoladnim mrvicama, krokantom i sl.
5. Umutite penasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1) da nema grudvica i sipajte u špric sa zvezdastim nastavkom, pa napravite ukrasnu borduru na ivici torte.
6. Ako želite, možete rastopiti još malo čokolade i sipati u fišek od masnog papira, pa zatim "nacrtati" šare uz ivicu torte, recimo volančiće, izgubljeni put i sl.
7. Torta će vrlo lepo izgledati i ako pospete malo seckanih lešnika uz unutrašnju ivicu torte.:)

(spisak ćemo zajedno dopuniti ukoliko imate nekih pitanjca.:)


79 коментара:

  1. Lana, ovo je ludilo! Baš sam ogladnela, bila ceo dan na postu, pa kad sam videla ovu divotu potpuno sam ostala bez daha. Desetka za dekoraciju, to je ta klasična francuska škola, nikakve farbe i ostali veštački dodaci, spolja je isto što i unutar torte... imaš zlatne ruke.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Ivana, meni su takve torte uvek najdrazi izbor... saljem ti veliki pozdrav i zelim srecne praznike!:)

      Избриши
  2. Mogu samo da se divim ovim lepoticama a da tako dekotišem - ni za sto dodina be bih uspela :-(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sigurna sam da su tvoje tortice isto lepo ukrasene, moram doci da proverim, hihihi.....:D cmook...

      Избриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Lana, izbor je savrsen. Interkontinental i Reforma su se cesto i kod nas pripremale. Dekoracija je cista desetka :) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Perfektno..jedna je Lana i neponovljiva !!!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Savršeno :) Prave torte od kvalitetnih sastojaka, svaka korica i svaki fil jasno vidljivi, glazura i ukrašavanje prava umetnost- oduševljena sam izgledom torti :) U ukus ne sumnjam jer mnoge pravim i volimo samo takve klasične torte :)

    ОдговориИзбриши
  7. Pet puta pišem i brišem komentar, ko đak prvak, jer ne nalazim reči da izrazim svoje divljenje...
    Ovo je savršeno!!! :*

    ОдговориИзбриши
  8. U ovakvim stvarima si neprikosnovena... FENOMENALNO!

    ОдговориИзбриши
  9. sve jedna ljepša od druge :) svaka cast :)

    ОдговориИзбриши
  10. Unas tartas impresionantes ...fantástico,saludos

    ОдговориИзбриши
  11. Mozda, ali bas mozda bih mogla da napravim neku od ovih torti, ali da ih ovako pedantno dekorisem - nikada! Cak i da zivim 1000 godina. Ali, barem mogu da ustanem rano sutra ujutro i napravim one tvoje pticice od testa. Svaka ticast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da pticice vec fino mirisu iz rerne...veliki pozdrav i sve najlepse za danasnji dan!:)

      Избриши
  12. Dragi moji, hvala puno svima, zelim vam da lepo provedete dananji praznik sa vasim najmilijima.:))

    ОдговориИзбриши
  13. Majstorluk je rec! Srecan Uskrs tebi i tvojima :))))))))))

    ОдговориИзбриши
  14. Bože, kako ove torte fantastično izgledaju! Verujem da su jednako ukusne.
    Može li savet, kako da nanesem mleveni lešnik na stranu torte?
    I drugo, kako ove ružice da napravim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Natalija, mlevene lesnike cete najlakse "zalepiti" na stranice torte uz pomoc nekog sirokog noza ili spatulice, samo ih zahvatite i prislonite uz stranice, barem je meni tako najzgodnije da uradim.... a ruzice mozete napraviti sa vecim zvezdastim nastavkom za spric, pocnite od centra da pravite krugove, pa napravite jos dva kruga okolo, kao kada crtate spiralu.:))

      Избриши
    2. Hvala lepo,
      Probaću prvom sledećom prilikom, mada za ovo treba puno kreativnosti i preciznosti. A inače ova Čemberlen torta mi mami uzdahe, danas sam je već par puta ošmekala, dekoracija je bajkovita!

      Избриши
    3. :)) Drzim fige za torticu, tu sam ako negde slucajno zapne.:) Puno pozdrava!

      Избриши
  15. Baš sam htela da te pitam kako ti uspeva da glazura bude ovako glatka i sjajna, a onda vidim objašnjenje. Svi moji komplimenti - kda taman pomislim da sam ti sve pohvale izrekla, ti me opet iznenadiš. Moj duboki naklon, draga!

    ОдговориИзбриши
  16. Bozanstvene su ti tortice, prava mala remek dela.
    Srecan Uskrs Lana :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ljiljo, hvala puno lepim zeljama, svako dobro i vama i lepo provedite praznike.:)

      Избриши
  17. Lanice ti si jedna posebna osoba,znaš to,ovakve divote ne može napraviti svatko,a ti ih radiš sa puno ljubavi i posebnosti i to se vidi..sve je prekrasno zbilja..želim ti sretan Uskrs!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nely, hvala puno na svemu... veeeliki pozdrav i puno poljubaca ti leti.:)

      Избриши
  18. Divne torte i savršeno urađene. Hristos Vaskrese!!!!

    ОдговориИзбриши
  19. Lana, moraš jednom otvoriti poslastičarnicu i pekaricu! Stvarno si neprevaziđen majstor!!! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Milkice, najbolje da udruzimo snage, napravile bi pravi biznis kad bi se sve blogerice ukljucile.:))

      Избриши
  20. Onaj tomislav tomić sam bila ja na njegovom kompu..to je moj sin...nisam vidjela da je on ulogiran :)
    senilna baba :)
    uglavnom draga moja, ti si za mene idol....i šta da ti još kažem...da mi je biti ti bar do gležanja!?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Bas kontam sta je autor hteo da napise, hihihi... :D Snjezo, sta tek da kazem za tvoje pite, moram doci jednom kod tebe na obuku... ljubim te puno.:)))

      Избриши
  21. Čim sam vidjela ove torte ostala sam bez daha, bez riječi......, savršeno draga Lana, baš savršeno ! ne znam kome ih nisam pokazala da zajedno sa mnom gleda i uživa, ovako nešto napraviti može samo pravi majstor, sve čestitke i komplimenti ! Reforma mi je inače omiljena, a druge dvije trebam tek isprobati, prvu na listu stavljam Interkontinetal tortu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka, zapravo sve klasicne torte su vrlo slicne i sa njima ne mozes pogresiti, nadam se da ce vam se svideti Interkontinental kad je budete isprobali.... saljem puno poljubaca!:)

      Избриши
  22. Apsolutno nemam riječi za ove torte, a posebno za savjet sa čokoladom koja odlično izgleda, skidam kapu i svaka čast draga Lana:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Natasa, hvala puno, kompliment je dobiti ovakav komentar od majstorice za fine slatkise poput tebe... veliki pozdrav ti leti!:)))

      Избриши
  23. Reform torta je omiljena kod mojih ukućana, često je pravim. I Interkontinental sam isprobala, tako da je sledeća na redu i ova preostala divna torta! Ali za dekoraciju se moram svojski potruditi!
    Ipak je Lana neprikosnovena!
    Svaka pohvala! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Radmila, verujem da svi imamo slicne receptice, ove torte su uvek omiljene i nema greske ako se posluze.:)

      Избриши
  24. Ne znam što bi rekla, majstorski napravljeno, pedantno i bez ijedne greške, kapa do poda. Super objašnjena dekoracija. Rijetko kad koristim takvu dekoraciju i nisam vješta, treba vježbati...:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ingrid, ovu dekoraciju nije tako tesko napraviti, samo malo prakse i verujem da ce svaka naredna tortica sve lepse izgledati.:) kisss

      Избриши
  25. Draga moja, ti kad objasniš, nema šanse da nešto nije jasno, ili da ne daj Bože bude dodatnih pitanjaca...barem kod mene. Evo, trljam ruke..odavno (čitavih sedam dana) nisam ništa mesila...a ova Čemberlen torta zapala mi za oko, a mojoj ćerki se baš sviđa dekoracja te torte. Tako da mi je kompletan izazov. Hvala..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drzim fige za torticu i navijam da sve fino ispadne.:) Puno pozdrava tebi i cerkici...:)))

      Избриши
  26. E Lana, dakle sta reci?! Bravo u svakom smislu zaista! Ja sam zaista ubedjena da si ti istinski poslasticar i da je to profesija taman za tebe. Zlatne ruke imas, ZLATNE :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Margie, po struci sam nesto sasvim drugo ali sam poslasticar u dusi.:))

      Избриши
  27. Ove torte izgledaju savršeno! Svaka čast na ukrašavanju, a i okus ne sumnjam da je odličan!

    ОдговориИзбриши
  28. Ih bre Lano, ti kad hoćeš ljude da ubiješ... :)
    Nikako da ti napišem da je moja seka već po ne znam tačno koji put pravila tvoju Čemberlen tortu za dječiji rođendan i mogu samo reći da je čisto savršenstvo! Svi su bili oduševljeni, a taj grilijaž je dao tako poseban i intenzivan ukus i još u kombinaciji sa čokoladom i kremastim filom... Samo da znaš da sam ja ostavila ostale kolače i tražila dodatak ove! :) Svaka čast na svemu! <3

    ОдговориИзбриши
  29. Molim vas da mi date par saveta. U ruže sam se zaljubila na prvi pogled i kad god se ukaže prilika da pravim tortu pokušavam da ih napravim ali pomalo bezuspešno. Prvo što bih volela da znam je koji šlag koristite? Ja uglavnom kupim one u pakovanju od pola kile-kilo(ne znam koji proizvođač, kako kad...) uglavnom problem koji mi se javlja su balončići. Nekako budu veliki i kada pravim ružice linije nisu glatke, kremaste, nego rupičaste. Da li je do šlaga ili ja nešto radim pogrešno? Postoji li neki poseban način mućenja šlaga? I još jedno pitanje, taj zvezdasti dodatak da li ima neku oznaku/ broj? Ja sam dobila dva sa oznakom 4Ф i 5Ф a čini mi se da je za ove ruže potrebna krupnija šara. Unapred vam se zahvaljujem!

    ОдговориИзбриши
  30. Draga Ljiljama, oprostite sto odgovor malo kasni, ovih dana sam sam u prilicnoj guzvi ("zatrpana"kolacicima:). U poslednje vreme najvise koristim C slag (Centroproizvod), fino se umuti i nema grudvica, bude sav nekako svilenkast. Koristila sam ranije i druge marke, ali vremenom su poceli da stavljaju previse secera, pa sam odustala od njih. Isprobajte ovaj slag, mislim da cem Vam ogovarati.:)
    Sto se tice nastavaka, koristim Wiltonov metalni nastavak #121, izgleda poput suzice, malo je zakrivljen i na jednom kraju je siri a na drugom je uzan. Mislim da ga mozete nabaviti i kod nas, probajte da narucite preko ovog sajta: http://www.eurowilt.com/ .
    Jos nesto, da bi ivica latica bila fina i glatka probajte da ne rashladite previse slag, obicno ostavim samo desetak minuta u frizideru, mada puno zavisi i od slaga (meni se isto desavalo da ivica bude nareckana, pa su ruzice vise licile na hrizanteme:))). Puno Vas pozdravljam!:)

    ОдговориИзбриши
  31. Dopuna: da biste napravili ruzice kao na Cemberlen torti, koristite nastavak 1M (Wilton), a prethodno objasnjenje se odnosi na ruzice iz ovog posta ( http://kuhinjica-mignone.blogspot.rs/2011/04/torta-sa-ruzicama.html .:)

    ОдговориИзбриши
  32. Одговори
    1. :) Baš sam danas bila u kupovini i uzela C šlag a sad čitam poruku i radujem se :). Realno, izbor baš i nije neki tako da C šlag ispada najkvalitetniji. Shvatila sam za ružice, hvala za dopunu i sve savete :)
      Divne su vam dekoracije(gledala sam i na Coolinariki) baš ste maštoviti! :) Pozdrav!

      Избриши
    2. Da, mislim da je to trenutno jedna od boljih slag pena, verujem da ce tortica divno izgledati.:) p.s. ne zamerite na greskama, sinoc sam kasno kuckala (a ni sada nisam bolja:), pa sam tek kasnije primetila sta sam napisala.... hvala puno na lepim recima, saljem veliki pozdrav i drzim fige za ruzice!:)))

      Избриши
  33. ovo je čista umjetnost .nemam riječi kojom bi iskazala svoje divljenje.

    ОдговориИзбриши
  34. ovo je čista umjetnost .nemam riječi kojom bi iskazala svoje divljenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, draga Rajka... saljem lepe pozdrave i zelim sve najlepse u Novoj 2017.!:))

      Избриши
  35. Svaka vam cast, stvarno ste vrhunski majstor. Pa ko bi mogao odoljeti ovakvim tortama. Ja sam pravila vasu Grilijas tortu sa Coolinarike. Nazalost onu stranicu su unistili onim novim promjenama. Ali to je posebna prica, ali vi sve sto napravite- pozlatite.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Elma, hvala Vam puno na lepim recima i na javljanju.:) Uvek mi je drago cuti utiske o isprobanim receptima, a posebno ako dolaze sa nekada nam omiljene stranice... u pravu ste, i meni je zao u sta se sada pretvorila, retko kada tamo navratim. Svako dobro i veliki pozdrav Vam leti!:))

      Избриши