четвртак, 13. март 2014.

Lisnate paštetice sa semenkama


Dobro jutro, dragi moji, izgleda da je ovaj mesec rezervisan za peciva.:) Pregledam vam ja tako foldere sa fotkama i razmišljam šta bih mogla da izaberem za sledeći post na blogu i onda ugledam ove integralne paštetice sa raznim semenkama - eto, baš bi sada nekako fino prijale za doručak.:)

Testo je zapravo dobro poznato, pravili smo već od njega ukusne tartiće sa pečurkama , a možda se sećate i ovih integralnih hlepčića. Obično koristim kombinaciju - integralno i belo pšenično brašno (1:1), ali možete napraviti i sa nekom drugom vrsta brašna po želji.

Za integralne lisnate paštetice potrebni su nam sledeći sastojci:


Sastojci: 250 g integralnog pšeničnog brašna, 250 g belog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 75 ml ulja, 1 kašika meda, oko 3 dl vode i još 150 g raznih semenki (suncokret, bundeva, susam itd.), 100 g maslaca za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom meda i malo brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi izmešati obe vrste brašna, so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i kašiku meda, pa sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Dodati još malo brašna ili vode ako je potrebno. Testo pokriti i ostaviti da odmara 10-tak minuta.


Za to vreme propržiti u suvom tiganju semenke po želji (suncokret, susam, bundeva itd.), najpre na jačoj a zatim na slabijoj temperaturi, tek toliko da fino zamirišu. Možete ih kasnije malo usitniti u avanu ili mikseru da bi pustile svoju aromu.

Testo razviti u pravouganu koru i premazati sa 1/3 maslaca sobne temperature. Posuti semenkama i preklopiti kao lisnato testo (na slikama). Ostaviti da testo miruje 10-tak minuta. Ceo postupak ponoviti još dva puta, sa kraćim odmaranjem, dok ne utrošimo sve sastojke.


Četvrti put rastanjiti koru na 0,5 cm debljine i okruglom modlicom izvaditi krugove. Poređati na pleh za pečenje i ostaviti da još malo rastu dok se rerna zagreje. Pre pečenja paštetice premazati sa malo ulja i vode i posuti semenkama po želji (kod mene je to susam jer ga jako volim:).

Peći na 200 C oko 25-30 minuta da fino zarumene. Paziti da sene prepeku i izvaditi ih čim ivica blago zarumeni. Paštetice se mogu grickati ujutru za doručak, možete ih poneti na posao, na izlet, mogu se i zamrznuti prethodno ispečene.

Kada preostanu, sutradan ih obično presečem na pola po dužini, tako da dobijem kao tanke tortiljice, i zagrejem ih malo na tosteru, veoma su ukusne tako krckave i tople.:)


Napomena: presečene paštetice možete korisiti kao podlogu za male sendviče, premažite ih nekim domaćim namazom, stavite malo sira i povrća odgore, biće vrlo fini kanapei.

Od ovog testa (običnog, ne lisnatog) možete napraviti kajzerice ili čak bagelse koji će fino poslužiti za ukusne sendviče. Pecivo će dobiti posebno lepu aromu ako stavite kašičicu-dve susamove soli kada mesite testo. Prijatnoo!:))


27 коментара:

  1. Divno! Odlična ideja za doručak!
    Hvala Lana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nesto poput omiljenih pogacica sa cvarcima, samo u zdravijoj varijanti.:)))

      Избриши
  2. Savršene su! Naročito sa tim semenkicama, a svidja mi se i ova poslednja slika, baš je dobra ideja za doručak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Semenkice se mogu ubaciti u samo testo, mislim ako neko zeli da izbegne deo sa premazivanjem, ne moraju biti lisnate a bice fine i kao obicne pogacice.:))

      Избриши
  3. Sve odlicno jos samo da zavrnem rukave i isprobam ovo

    ОдговориИзбриши
  4. Kad istrosim cvarke i resim da predjem na zdravije "mirise" hleba, ovo ce biti put;)))))

    ОдговориИзбриши
  5. U zadnje vrijeme sam se baš navukla na integralno brašno, tako da mi se sviđaju ova peciva.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se isto svidja, malo za promenu, jos samo da zainteresujem i ukucane... nesto mi "eskiviraju" ovakve receptice.:D

      Избриши
  6. i neka je rezerviran za peciva, baš mi se jedu :) divno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da iskoristimo dok jos nisu pocele one prave vrcucine, posle necemo vise ni ukljucivati rernu.:))

      Избриши
  7. Toplo sveze pecivo je uvek premija, pogotovo kada je ovako lepo napravljeno. Zbog semenkcia je sigurno jos mnogo ukusnije, a i zdravije :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Priznajem da ovo pecivo najvise sama grickam, ukucani bas nisu odusevljeni semenkicama & co.:.. nikako da ih privolim.:D

      Избриши
  8. Ovo volim! Gde ćeš lepše nego lisnato pecivo... :)))

    ОдговориИзбриши
  9. Nisam još radila ova lisnata, vrijedilo bi probati...

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo bi bio odličan doručak. I baš volim sezam na pecivima. Oduvijek volim tvoje postove, sve detaljno opišeš puno fotografija staviš, i to profesionalnih fotografija.. užitak te je pratiti!

    ОдговориИзбриши
  11. Odlično mi izgledaju i zvuče ova peciva i odmah ih bilježim, a dobro mi izgleda i ovaj sendvič na kraju :)

    ОдговориИзбриши
  12. Sve sam uradila po receptu,ali bukvalno pratila stopu po stopu i ispale su tvrde kao kamen i uopste nisu narasle tokom pecenja....cak sam kasnije pokrila krpom i poklopila misleci smekšaće medjutim nista....ukus je lep...ali....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marincugicka, zao mi je sto pastetice nisu bas ispale kako je trebalo.:( S obzirom da se prave od integralnog brasna, testo je nesto tvrdje nego kad se radi sa obicnim, mekim brasnom, ali nikako ne bi trebalo da bude pretvrdo kad se ispece... da li ste koristili svez ili suvi kvasac, da li je rerna prethodno bila dovoljno ugrejana, mozda su se predugo pekle, a mozda jednostavno nije bio dan za pecenje. Nadam se da cete im pruziti jos jednu priliku i da ce nova tura biti uspesnija, drzim fige!:))

      Избриши