субота, 20. јул 2013.

Dukatos - recepti sa grčkim jogurtom:)


Dragi moji, znate da nemam običaj da reklamiram neki proizvod na blogu, medjutim ovog puta napraviću izuzetak. Ne zato što imam obavezu, već zato što želim da podelim sa vama nešto dobro i zato što sam skroz oduševljena novim grčkim jogurtom Dukatos.:)

Još kao klinka, kad sam nekada sa roditeljima letovala u Grčkoj, najviše sam volela upravo njihov jogurt, vrlo sličan našem kiselom mleku, i čokoladno mleko u malim bočicama.:) Svako jutro, pre odlaska na plažu, svratili bi prvo u obližnju prodavnicu i kupili par čašica jogurta (ovčiji, za mamu, i običan za mene), a onda bi se još zaputili u pekaru po vruć, domaći hleb ili lepinju. I danas se rado sećam toga, a te čašice od kiselog mleka smo čak vukli sa sobom u povratku.:)

Grčki jogurt se razlikuje od našeg jogurta na koji smo već naučili, više podseća na naše kiselo mleko ali je gušći i kremastiji. I jako sam se obradovala kad sam nedavno otkrila da baš takav jogurt radi Somboled. Drugi deo putopisa koji sam vam obećala će malo sačekati, ali moći ćete da ga pročitate već za koji dan, a sada bih želela da podelim još nešto sa vama.:)

Naime, u toku je  nagradni foto konkurs na Dukatovoj FB stranici i ako želite da učestvujete, treba da do nedelje tj. sutra u ponoć, napravite nešto sa ovim jogurtom, sve slikate i objavite na njihovoj FB stranici... za više informacija kliknite ovde.

p.s. na njihovoj web stranici možete pronaći i punooo finih recepata.:)


Projice sa tikvicama i sirom


Sastojci: 150 g kukuruznog brašna, 150 g pšeničnog  brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 150 g grčkog jogurta Dukatos, 1 dl ulja, 2 manje tikvice, 1 vezica mladog luka, 100 g kačkavalja, malo bibera, peršunovo lišće

Priprema:
Tikvice oljuštiti, izvaditi sredinu sa semenkama i narendati kao jabuke. Posoliti i ostaviti da stoje 10-tak minuta. Mladi luk sitno iseckanti i propržiti na malo ulja.
Izmešati kukuruzno i belo pšenično brašno, dodati so, prašak za pecivo, ulje i grčki jogurt. Tikvice dobro ocediti i sjediniti sa smesom, na kraju dodati mladi luk, kačkavalj iseckan na sitne kockice, malo bibera i peršuna. Sve fino izjednačiti.
U kalup za projice staviti papirnate korpice i napuniti pripremljenom smesom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Prijatno!


Integralni hlepčići sa maslinama

Sastojci: 100 g raženog brašna, 200 g belog pšeničnog brašna, 15 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 150 g grčkog jogurta, 75 ml maslinovog ulja, 100 g crnih maslina, 1 kašičica origana, malo vode

Priprema:
U pola šolje tople vode razmutiti kvasac sa malo šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
U dubljoj posudi izmešati obe vrste brašna, dodati origano, ravnu kašičicu soli i pripremljeni kvasac. Sipati grčki jogurt i ulje, dodati još malo tople vode ako je potrebno. Zamesiti srednje meko testo, pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.

Testo prebaciti na radnu površinu, na sredinu staviti seckane masline i ponovo zamesiti da se sve fino poveže. Zatim podeliti na 4 dela i oblikovati valjčiće ili loptice. Prebaciti ih u podmazan pleh i ostaviti da rastu još 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Pre pečenja hlepčiće premazati uljem i "ištipkati" malo makazama. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 35-40 minuta.



Lepinjice sa maslinama


 Sastojci: 300 g brašna, 15 g kvasca, 1 ravna kašičica soli, 150 g grčkog jogurta, 4 kašike ulja, malo vode, 100 g maslina, ruzmarin

Priprema:

Razmutiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Sačekati dok ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so, pripremljeni kvasac, dodati ulje i grčki jogurt. Zamesiti srednje meko testo, po potrebi dodati još malkice vode. Odmah podeliti na 6 loptica i ostaviti da odmaraju 20-tak minuta.

Loptice premazati uljem i spljoštiti rukom, prebaciti na pleh. Odgore utisnuti par maslina i posuti seckanim ruzmarinom i krupnom morskom solju. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta... prijatno grickanje!:)


Napomena: recept za ove lepinjice već postoji već na blogu, možete ga pročitati i ovde. Ovog puta sam koristila grčki jogurt da zamesim testo i sada su ispale još mekanije i lepše. Možete ih grickati za doručak ili užinu, ovako same ili sa nekim namazom.:)


Sladoled od bresaka


Poznati recept o kome sam već par puta pisala na blogu, šta ću kad ga jako volim... sa breskvama je posebno dobar, mogu se ubaciti i komadići svežeg voća, ali sasvim sitno seckani.:))

Sastojci: 150 g pasiranog voća (breskve, maline, kajsije ili višnje), 150 g grčkog jogurta, 3 kašike šećera

Priprema:
Breskve oljuštiti i iseckati na kockice. U blender staviti seckano voće, dodati grčki jogurt i šećer po želji. Sve zajedno kratko izmiksati da se dobije fina tekstura. Sipati u kalupić i staviti u zamrzivač da se lepo ohladi i stegne. Kašikom za sladoled vaditi kuglice i dekorisati listićima mente i kriškicama svežeg voća.
Napomena: na isti način napravite sladoled od omiljenog sezonskog voća.:)

P.S. Dragi moji, nadam se da ste završili sa svim obavezama za ovu nedelju, uživajte, lepo odmorite uz neku dobru knjigu, omiljeni film, ili možda u prirodi sa društvom... želim vam prijatan vikend!:)

34 коментара:

  1. Nećeš verovati ali ga ja još uvek nisam probala. Moj mini Maxi ga ne drži a kad odem u neki hipermarket zaboravim. Lana, da li on ima ikakve veze sa extra kiselim mlekom. Nekad ga je bilo u prodaji ali koliko vidim više ga nema. Znam da nije isto ali da li liči?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Ne brini, i ja sam ga prvi put probale tek par dana.:) Tata ga je pronasao u Rodi-Merkatoru, ali jos uvek ga nema u manjim radnjama... podseca vise na kiselu pavlaku u koju se doda malo jogurta, nekako je kremastiji od extra kiselog mleka, zavoleces ga odmah!:))) p.s. sada sama sebi zvucim kao iz reklame.:D

      Избриши
  2. Probala sam Dukatos, odličan je :)
    Ja ga koristim kao odličnu brzu cheesecake zamenu - malo mrvica keksa na dno čaše, Dukatos, voće odozgo i na hlađenje :)
    Jesi ga probala u pitama? Ja sam jedno vreme imala želju sa njim da pravim gibanicu, pa privremeno odustala :P

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tvoj desertic u casi odlicno zvuci, divna ideja!:) vidim da cu morati da posaljem chefa po jos koju kutijicu, vec mi se smanjila zaliha... tek polako otkrivam sta bih sa njim radila, ti samo javi kad budes pravila tu piticu... mislim mogla bih da navratim.:)))

      Избриши
    2. Odličan je on u svemu i stvarno kremastiji od kiselog mleka, lepo si opisala :) zato je ooodličan u dezertima :)
      Javljam čim se odvažim za piticu :))

      Избриши
  3. Kod nas ga ima skoro svugdje za kupiti i ja samo trebam da se odlučim što sa njime napraviti i to će sigurno biti nešto od ovih tvojih odličnih recepata. Lepinjice me jako mame, ali niti sladoled neću preskočiti. Sve mi tako dobro izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas se relativno skoro pojavio, mislim pre nekih mesec dana, nisam ni znala da ga imamo sve dok nisu organizovali igricu, hihii... sad ne znam sta bih prvo od njega pravila.:)) Nadam se da ce vam se dopasti receptici... pozzz tebi i tvom dragom!:))

      Избриши
  4. ovaj jogurt je i meni izvrstan! probala sam i slatku varijantu s pistacijima, jako mi se sviđa. zapravo, luda sam za njim :)
    sve ove kreacije s grčkim jogurtom su ti predivne

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aaaa, jedva cekam da i kod nas stigne taj sa pistacijama, za sada imamo sada ovaj ukus... mozda nas uskoro obraduju sa jos nekim novim.:) Hvala Tamarichka!:))

      Избриши
  5. Obožavam ga! I prije sam probala grčki jogurt, a onda smo konačno i mi dobili. Zdraviji je od običnog, ima manje ugljikohidrata i zbilja je fin, uz slano i slatko :) Ja ga jedem za doručak uz voće i žitarice.
    I još samo jedna preporuka - kad dobijete Dukatos s bademima i pistacijama, obavezno probaj! Znam da vjerojatno nije najzdravija stvar ikad, ali zbilja je fin i malo drukčiji od običnih slatkih jogurta.

    Inače, ovi receptići s maslinama su mi krasni, skroz po mom ukusu :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto, nisam znala te podatke, ali divno je sto je tako... sada s nestrpljenjem iscekujem nove ukuse, zapamticu sta da potrazim kad stignu.:)) kiss

      Избриши
    2. ...jao, i ja sam se zagleda la u ove recepte sa maslinama...mmmmm....

      Избриши
  6. Анониман20. јул 2013. 22:48

    Ja sam vec godinama ovisnik o grckom jogurtu. Ovciji je za mene licno najbolji, ali ni obicni kravlji nikad ne odbijam. Ovo sa breskvama i lepinje probam prvom prilikom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Mislim da ce i meni uskoro postati omiljeni.:)) Nadam se da ce ti se svideti receptici...mah-mah!:)))

      Избриши
  7. Sv eje toliko lepo, i mafini sa tikvicanm ai lepinjice, zaista vrh!

    ОдговориИзбриши
  8. Fantastično je sve,sigurno ću nešto od ovoga svega isprobati..hvala ti na idejama,lijep dan ti želim!

    ОдговориИзбриши
  9. Odlično se sećam čoko mleka u plastičnim flajicama, još mogu da zamislim taj miris;.) Tiro pita uvek za doručak a samo se menjalo njihov jogurt ili čoko, Tako mesec dana a nikako da dosadi!

    Fantastično si ga ukomponovala. Ja sam svojevremeno probala sa njim neki sir da napravim i beše odličan!

    naročito me privlače ove projice, načisto sam se utikvičastila :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, mislim da bih mogla da se naviknem na grcku klopu, njihove pitice, hleb i pecivo su nenadmasni.:)) Projice sam napravila od onog mog osnovnog receptica i mogu ti reci da su ovako puuuno lepse, isprobaj ih jednom svakako... ljubim te!:)))

      Избриши
  10. Odlični prijedlozi, a od fotkica me najviše osvaja ona kugla sladoleda servirana u čašici od Dukatosa, mada bih se vjerojatno prije bacila na slana jela.

    ОдговориИзбриши
  11. Nikako da probam taj Dukatos, a svi ga hvalite. Moram ga napokon negde pronaći. Sigurna sam da će mi se dopasti... :) Sjajne si recepte odabrala...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Probaaaj, mislim da ce ti se jako svideti... tata je obisao pola grada dok ga na kraju nismo prosnali u Rodi.:))

      Избриши
  12. Odlicni receptici:) Dukatos jos nisam probala, mada ga mnogi hvale, vidim sad i ti... Pa, moraću da te poslušam:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Nale... videces jako je fin, mozda sam i subjektivna zato sto jako volim grcku kuhinju, pa me je malkice podsetio na nju.:))

      Избриши
  13. Lepinjice sa maslinama sam juce pravila objavicu uskoro!

    ОдговориИзбриши
  14. Suuuper, jedva cekam da vidim, nadam se da su sve brzo nestale!:)))

    ОдговориИзбриши
  15. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da nase kuhinje imaju puno slicnih receptica, razlika je mozda samo u zacinima... eto, kako je svet mali.:)

      Избриши