субота, 27. април 2013.

Ptičice od testa

 
Ovog puta vam kuckam nekoliko recepata i uskršnjih predloga zajedno, ali ću ih odvojiti u par postova da bi sve bilo preglednije za čitanje. Napravićemo i malu pauzu zbog predstojećih praznika i nastavljamo ubrzo posle toga.:)
 
Verujem da ste već videli ove ptičice od testa, možda u našem magazinu MEZZE ili negde na netu (moram priznati da originalna ideja nije moja:), ali ptičice su bile toliko slatke da sam želela da ih napravim i koristila sam recept za jedno moje slano testo. Naravno, možete ih napraviti i u slatkoj varijanti, pogledajte kako ih je Buba86 medeno napravila.:))
 
Za slane ptičice od testa potrebni su sledeći sastojci:

 
 Sastojci: 400 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 dl ulja, oko 2,5 dl mleka, malo badema i karanfilića za dekoraciju, 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, dodajte 1 kašičicu šećera i brašna. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
Izmešajte brašno, so, pripremljeni kvasac, dodajte ulje i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Odvajajte male komadiće testa i oblikujte trakice dužine 20-tak cm. Pokušajte da napravite čvor od trakice i jedan kraj provucite kroz otvor, to će biti glava ptičice. Od drugog kraja trakice napravite repić i zasecite na par mesta.
 
 
Oljuštene bademe isecite na štapiće i stavite po jedan štapić za usta ptičice, a oči napravite od karanfilića. Premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.

(originalni receptić)
 
 
Jeste li već prelistali prolećno izdanje magazina MEZZE?  Pronađite još pregršt lepih ideja i isprobajte neki od slatkih uskršnjih hlebova iz raznih delova Evrope. A pošto ćemo se možda videti tek posle praznika, želim da svima koji sledeće nedelje slave Uskrs čestitam malkice unapred, lepo provedite uskršnje praznike sa vašim najmilijima, u miru, radosti i uz neke lepe kolačiće... do kuckanja i čitanja!:)))
 
 
 

24 коментара:

  1. Lana, nemam svezi kvasac ovde. Koliko suvog kvasca mogu da stavim? Jednu kesicu (onog klasicnog Dr. Oetker)?
    Srecan praznik i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav!:) mislim da mozes staviti 1 kesicu suvog kvasca, to bi otprilike bilo dovoljno za 500 g brasna, meni je nekako lakse da radim sa svezim, ali rezultat je na kraju isti... hvala na lepim zeljama.:)))

      Избриши
    2. Lana, ja sam bila vredna jutros i napravila pticice :-) Ispale su odlicno! Mislila sam da ce mnogo teze biti da se formiraju, ali islo bez problema. Nisam imala karanfilic, vec sa pravila oci od kima, e to je malo pipavo. Nisam ni stigla da ih slikam, pojele se... Pravim ih ponovo, sigurno!

      Избриши
    3. Juuupi, bas me raduje da su pticice fino uspele, a okice mogu biti i od kima, lanenog semena i sl., posebno mi je drago da su tako brzo nestale, hihih...:))) pozzzz

      Избриши
  2. Jao Lanice baš su medeni. Praviću deci za Uskrs!

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam pokušala staviti ptičice na slavski hleb....isprva su ispadali kao puževi, onda kao pregojeni pingvini. A onda sam odlučila da napravim 2-d ptičicu, tj. da isečem obris iste, da spasim stvar.
    Ptičice su ti medene i stvarno liče na ptičice :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Super si se dosetila da ih napravis u 2D formatu, verujem da su bas slatko izgledale na slavskom hlebu. A pticice su ispale svakako, znas da se za fotkanje uvek biraju reprezentativni primerci.:D

      Избриши
  4. Lanice,

    Najvrjednija si, kod tebe uvijek sve na vrijeme. Pticice su preslatke!!!

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga moja, kasnim malo sa odgovorima zbog tehnickih razloga ali zato saljem puno lepih pozdrava!:)))

      Избриши
  5. Čudoviti - divni ptički! Možda če mi uspet, da ih napravim za rođen dan mog unuka (3 godine) u augustu. Nadam se, da če biti barem slični tvojim.
    lep pozdrav,
    Ljuba

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da ce sve fino uspeti, malisani vole te razne figurice od peciva, drzim fige!:)))

      Избриши
  6. Kao i obicno tebi sve prepepo ispadne !! Uvek se odusevim...i probam ja to, probacu i ove pticice alis am sigurna da ce pre liciti na prasence !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marina, sigurna sam da ce sve pticice uspeti, ne mari ako cak neka i ispadne kao prasence, te ce se prve poruckati.:)))

      Избриши
  7. Ove ptičice su me oduševile i napraviti ću ih još i prije sljedećeg Uskrsa, sigurna sam da će se svima svidjeti !
    Tebi i tvojima želim Sretan Uskrs i svako dobro !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Branka, hvala ti puno na lepim zeljama, a za pticice ne sumnjam ni najmanje da ce sve ispasti kako treba. Punooo te pozdravljam!:)))

      Избриши
  8. Haha kako lepe!!!! Bravoooo!!! Videla u netu zec kao cureki testo ali to nisam videla pre! Lepo i slatko!

    ОдговориИзбриши
  9. A da li im je ukus kao svetosavske perece? Jednostqvne mi deluju ali mekane izgledaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, testo je neutralnog ukusa ali moze se dodati malkice secera za slatku varijantu.:) Vrlo jednostavno se prave, a mozes slobodno korisiti i neki tvoj omiljeni receptic za testo.:)

      Избриши