недеља, 29. јул 2012.

Crêpes Suzette



Dragi moji, jeste li mozda za nesto slatko, socno i fino, pa jos flambirano (samo pripazite na kuhinjske zavese ako se budete upustili u tu avanturu:), jeste li raspolozeni za fine palacinke u soku od narandze?:))

Ako ste ZA i mozda biste voleli da ovu nedelju zapocnete jednim prefinjenim francuskim desertom, onda sacuvajte ovaj recept i izvolite na Crêpes Suzette  koje u kreativnoj kuhinjici danas sprema nas gost kuhar Neno (hvala puno na ustupljenim fotkama i receptu:), mislim da necemo menjati glavnog kuhara.:)


Palačinke u soku od narandži - Crêpes Suzette

Potrebni sastojci (za palačinke): 100 gr brasna, 4 jaja, 30 gr  rastopljenog  maslaca, 10 kašika mlijeka , prstohvat soli , 1 kašika šecera u prahu,  1 kašika ruma,  100 ml mineralne vode

 Za sirup:  200 ml svježeg soka od narandže (od 3-4 narandže), 20 kocki šećera, 60 g maslaca rastopljenog, 1 kašika naribane narandžine kore                           
 Za posipanje:  listici ili mljeveni bademi , konjak za  flambiranje

Postupak pripreme

Brašno, šecer u prahu i prstohvat soli izmjesamo na suho  pa dodajemo jaja , mlijeko, rastopljeni maslac i kašiku ruma. Sastojke izmjesamo da dobijemo kompaktnu masu bez grudvica koju ćemo ostaviti u frižider na sat vremena .

Sirup ćemo napraviti prije nego što počnemo praviti palačinke, bitno je da gotov palačinak ide odmah u sirup.
                                                                                               
U šerpu ćemo zagrijati maslac dodati sok, kocke šećera i naribanu koru. Sastojke ćemo kratko zakuhati da bi se reduciralo na 2/3.

U smjesu za palačinke dodajemo mineralnu vodu promijesamo i na uobičajen način pečemo palačinke, dobit ćete 10 -12 komada.

Gotov palačinak preklopimo na pola, pa jos jednom na pola i tako ga stavljamo u sirup na mariniranje.

Kada ispečemo sledeći palačinak i stavimo ga marinirati, predhodni prevrnemo da bi ga sa sledećim potpuno izvadili i tako redom. To je dovoljno vremena za mariniranje i dobar ritam pri radu.

Pri posluživanju posuti ih bademima, sjeckanim ili mljevenim po volji,  a možete i da ih flambirate nekim jačim alkoholom, samo molim pažnju da nešto ne bi planulo.:)

Bon appetit!:)

18 коментара:

  1. i ja sam uvijek za palačinke! super izgleda

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je zaista predivno, mada ne bih smela da se upustim u ovu avanturu, ali sa zadovoljstvom bih smazala par komada :)

    ОдговориИзбриши
  3. Lijep recept za palačinke, i ja ih slično radim, a obožavam ih! Možda su mi i najdraži desert, unatoč svim postojećim tortama i kolačima, palačinke su zakon :)

    ОдговориИзбриши
  4. krasno, krasno, obožavam ovako pripremljene palačinke

    ОдговориИзбриши
  5. Ja nikako da ih napravim... blam me je da kazem da sam kupila liker od pomorandze Grand Marnier pre dve godine da bih ove palacinke pravila i nikako... sigurna sam da sok od pomorandze zajedno sa tamnim rumom mogu da zamene liker.
    Ja bih mozda jos dodala izrendanu cokoladu posto odlicno ide sa ukusom pomorandze...

    ОдговориИзбриши
  6. Ako nešto volim to su palačinke i ove kombinacije ! Uh, sada bih tako jako jedan zalogaj ove divote , bilježim ih ,a dok ih ne napravim uživam u ovima koje nam je tvoj gost Neno odlično pripremio i servirao. Hvala !

    ОдговориИзбриши
  7. Palačinke prolaze uvijek, u svim kombinacijama, sa svim punjenjima i slično. Lijepo servirano! A ja bi možda uz to i malo sladoleda :) Baš mi je fascinantno kako tako jednostavan desert poput palačinki može biti spremljen na milijun načina i tako je ukusan.

    ОдговориИзбриши
  8. Drugari, prenosim sve lepe utiske nasem autoru, morace sledeci put da nam napravi duplu turu palacinki... necemo se buniti ako se tu nadje i koja kuglica sladoleda odgore.:)))

    ОдговориИзбриши
  9. Pozdrav gostu, odličan recept, a foto s plamenom rijetko uspije.

    ОдговориИзбриши
  10. Zaista još nisam nikoga upoznala tko ne voli palačinke, odličan recept.A vidim lijepo je i imati gosta.

    ОдговориИзбриши
  11. Meni su definitivno najdraži desert upravo palačinke,obožavam ih..ove palačinkice mi se jako sviđaju,sve pohvale autoru, i bit će isprobane:)

    ОдговориИзбриши
  12. Majstorice, ovo je bajno. Ja mojima stalno obećavam flambiranje, čak sam pred dvije godine dobila na poklon i kuhinjski "bacač plamena", a nikako da dočekaju!
    U međuvremenu su sami naučili peći palačinke, dakle uskoro bi im se mogle osmjehnuti i ove! :)

    ОдговориИзбриши
  13. Super izgleda. Još se nisam ohrabila da probam nešto flambirati.

    ОдговориИзбриши
  14. Bravo za gosta. Jos nisam pravila ove poznate palacinke, a vec dugo nameravam... Bas primamljivo izgledaju...

    ОдговориИзбриши
  15. nikad nisam flambirala palačinke, ne znam da li bi se usudila:)
    al jako bih volela da probam kuvarovo recept:)! Njamiiiiii!

    ОдговориИзбриши
  16. Hvala vam puno drage dame na lijepim komentarima, na podršci ... hvala i Lani što mi je ustupila prostor na svom blogu.
    Probaj te ih napraviti nećete biti razočarane, dodajte još nešto po svom izboru pa nam javite.
    Nije neophodno da ih flambirate i bez toga su odlične.

    ОдговориИзбриши