субота, 16. април 2011.

Lisnate strudlice sa makom ili jabukama


Za ovu finu lisnatu pitu me vezu samo lepe uspomene, recept sam davno dobila od jedne drage komsinice dok sam jedno vreme zivela u Novom Sadu. Slucajno sam nasla papiric sa receptom dok sam pregledala moje omiljeno "blago", kutiju u kojoj cuvam receptice ispisane na bezbrojnim papiricima, listovima istrgnutim iz bloka ili sveske, neki su cak napisani na lepom papiru za pisma ili uredno odstampani, sve sa datumom i imenom autora, a neki su na davno pozutelim papirima, iskrzanih ivica i izbledelog mastila... ali svi su mi podjednako dragi i svaki od njih je jedno lepo podsecanje na neki trenutak iz proslosti.:))


Za ovu pitu se pravi domace lisnato testo i bude vrlo prhka i mekana, ma samo se topi!:)) Recept saljem nasoj Jovani kao ulaznicu za ovomesecni krug igrice za food blogere Ajme koliko nas je  na temu maka, koju je osmislila Snjezana sa bloga DalmacijaDownUnder.

Sastojci za testo: 500 g brasna, 2 dl vode, 2 kasike ulja, 250 g margarina

Fil sa makom: 250 g maka, 150 g secera, 1 vanilin secer, 1 dl vode, malo naribane limunove korice;
Fil sa jabukama: 3-4 jabuke, secer, cimet

Priprema:

Zamesiti glatko testo od brasna, malo ulja i vode, razviti tanku koru i narendati 1/3 hladnog margarina. Preklopiti testo (kao za lisnato) i ostaviti da odmara 15-20 minuta. Postupak ponoviti jos dva puta.

Za nadev od maka: skuvati sirup od secera i vode, pa vrelim sirupom preliti mak i izmesati. Dodati vanil secer i malo narendane limunove korice ili suvog grozdja.


Za nadev od jabuka: oljustiti jabuke, iseckati na kockice i kratko prodistati na malo maslaca i ulja. Dodati secer po ukusu i mrvicu cimeta. Kad se ohladi filovati pitu.


Razviti tanko testo, fil staviti po duzini, preklopiti samo jednom i odseci rolat. Postupak ponavljati dok ne potrosimo sav fil. Staviti u pleh preko masnog papira i peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 30 minuta. Gotovu pitu posuti secerom u prahu.... prijatnooo!:)))


27 коментара:

  1. Bože,bože, kakva divota!!! Dal da prvo uživam u piti sa makom, koja je božanstvena ili ovim divnim cvetovima koje si nam prikazala u zaglavlju:)))Odličan recept

    ОдговориИзбриши
  2. Nale moja, izvoli na piticu, samo pozuuuri...ma, najbolje da ti ostavim par komada na stranu da slucajno ne nestane, hihih!:))
    A za dasak proleca na blogu mogu da zahvalim mom drugaru koji se potrudio da uslika ovu prelepu grancicu tresnje http://nennoa-myphotos.blogspot.com/;)))

    ОдговориИзбриши
  3. U nas trešnje drugačije cvatu!
    Prekrasna pita i kada ti to napišeš djeluje tako jednostavno: piece of cake. I sama sam puna tih receptića i čuvam ih kao pravo blago! Zato sam i počela pisati blog da ih nekako sredim!
    Fantastične su ti obje pite!

    ОдговориИзбриши
  4. Draga, kod tebe uvek dasak proleca i mirisne poslastice :) Predivna pita, treba cuvati recepte od zaborava i vremena koje ih unistava :)

    ОдговориИзбриши
  5. Divne su vam i slike i recepti,kao i uvijek. Posebno slika sa starim receptima. divno ste te uslikali. A slike gdje su pite,same za sebe sve govore. svaka čast. oduševljena sam. Sve najbolje.
    Vanja

    ОдговориИзбриши
  6. Odlične pite, ne znam za koji fil bi se prije odlučila jer volim i jedan i drugi. Prekrasno izgleda !
    Jako mi je lijepa i nježna slika sa starim receptima, to je zbilja pravo blago koje nekada ne čuvamo dovoljno , ...., moram i ja moje malo posložiti :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ti si prava čarobnica dokazano, što se tiče predivnih recepata i prekrasnih prezentacija:)

    ОдговориИзбриши
  8. Hjooooj šta nam radiš draga Lana !! Moram ovo spremati - nema mi druge ! SVAKA ČAST!!:-))

    ОдговориИзбриши
  9. Mislim da je bilo kakav komentar za nasu dragu Lanu suvisan,Moze se samo reci SAVRSENSTVO!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Odlicno!!
    Naprosto me odusevis svakim novim postom! Drago mi je sto si mi medju ljudima koje pratim :D ocekujem jos ovakvih recepata ;) :D
    Puno pozdrava!

    beauty-jelena.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. Savršeno, baš mi se sviđa!
    Lijep pozdrav i ugodan ostatak vikenda ti želim:)

    ОдговориИзбриши
  12. Jedno novo izdanje klasika. Prvo sam pomislila da su kupovne kore, ali ne ovo je mnogo bolje. Prelepo!

    ОдговориИзбриши
  13. Kako ti se dobro razlistalo lisnato testo! Skroz tanko. Divno izgleda.

    ОдговориИзбриши
  14. Zaista predivno napravljeno.Lisnato je fantastično.Komadić sa makom bi mi bas prijao...:)

    ОдговориИзбриши
  15. predivno! ovo tijesto izgleda upravo savršeno! volim štrudlice s jabukama, ali još su mi zanimljivija ova punjenja s makom, kojeg također obožavam

    ОдговориИзбриши
  16. Savršeno kao i uvijek. Ne znam što mi je lijepše fotke ili recept. :)

    ОдговориИзбриши
  17. mmmmmmmmmmmmm...che buono!!!!!baci e buona domenica!!!!

    ОдговориИзбриши
  18. prelepo i nije komplikovano :) a slika, čovek prosto da zagrize ekran :)

    ОдговориИзбриши
  19. Raskošna i pahuljasta pita ili savijača, prekrasno!

    ОдговориИзбриши
  20. koja kolekcija recepata...predivno! baš kao i pita!

    ОдговориИзбриши
  21. Drago mi je da vam se dopao receptic, nisam posebno objasanjavala kako se pravi lisnato testo jer pretpostavljam da vecina vec ima iskustva kako se to radi, ali ako treba mogu sve lepo detaljno slikati i objaviti u posebnom postu.:))

    Ciao, Federica...grazie per la visita, baci!;)))

    ОдговориИзбриши
  22. Ovo mi se jako svidja. Prelijepo izgleda.

    ОдговориИзбриши
  23. Predivno mila sve,mmmmmmm..

    ОдговориИзбриши
  24. Draga, Lana, izvinite što vam se obraćam imenom, ali imam osećaj kao da vas poznajem jako dugo, budući da redovno pratim vaš blog. Ove štrudlice su božanstvene! I ovaj recept sam, uz desetine vaših drugih recepata, uvrstila u svoju kolekciju 100 veličanstvenih koju sastavljam za svoje ćerke. Međutim, kako mi se čini, uskoro ću, zahvaljujući vama, morati da je preimenujem u 200 veličanstvenih, za sada. Divim vam se.
    Veliki pozdrav,
    Duška

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Duska, hvala na uvek lepim recima i raduje me sto ce se ovaj starinski receptic naci u tako lepoj kolekciji.:)) Sve najbolje Vama i Vasoj porodici... saljem puno lepih pozdrava iz LE!:) p.s. odgovor prilicno kasni, ali nadam se da cete ga nekada procitati.:))

      Избриши