субота, 3. април 2010.

Sretan Uskrs!:)


Dragi moji, zelim Vam da lepo provedete uskrsnje praznike, da odmorite od svakodnevnih obaveza i da zajedno sa Vasim najmilijima proslavite Uskrs u radosti i uz neke fine kolacice...;)))


A evo jedne ideje u poslednji cas... za ove cokoladne praline necu vam pisati poseban receptic, mozete ih napraviti od smese za bajaderu ili za vase omiljene bombice. Po zelji, u smesu mozete dodati par kasika ruma ili likera od cokolade, napravite kuglice i oblikujte izmedju dlanova da dobiju oblik jajeta.

Kuglice dobro rashladite i prelijte cokoladnom glazurom. Kad se glazura stegne, nacrtajte grancicu od rastopljene mlecne cokolade, na krajeve stavite par tackica od bele cokolade kao pupoljke... et voila!:))

Budite mi dobri, uzivajte i vidimo se posle praznika...!;)))

25 коментара:

  1. Srecan Uskrs i tebi i tvojima a ove "minijature" su savrsene kao i uvek kad ti nesto napravis :)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga mignonne, praline su ti predivne..ostajem bez riječi, stvarno si majstorica..
    Sretan Uskrs od srca, tebi i tvojoj familiji!

    ОдговориИзбриши
  3. Sretan Uskrs draga, tebi i tvojoj obitelji, praline su predivne!!

    ОдговориИзбриши
  4. sretan uskrs draga, tebi i tvojoj obitelji! praline su prekrasne, prave proljetne :)

    ОдговориИзбриши
  5. Sretan Uskrs! Sviđa mi se ova ideja s jajčekima, puno su bolji od pravih ;))

    ОдговориИзбриши
  6. Sretan i veseli Uskrst draga Lanice.....

    ОдговориИзбриши
  7. Draga, sretan Uskrs tebi i tvojima :
    Btw, prekrasno ti izgledaju ovim minjončići :)

    ОдговориИзбриши
  8. Hristos Voskrese Lana tebi i tvojoj porodici!

    ОдговориИзбриши
  9. Draga Lana, sretan Uskrs tebi i tvojima.
    Kuglice su ti prekrasne i pravo je zadovoljstvo imati ih na prazničnoj trpezi.

    ОдговориИзбриши
  10. Hristos Voskrese,sretan i blagosloven Uskrs!

    ОдговориИзбриши
  11. Sretan ti Uskrs, draga Lana!
    Ne znam što više plijeni, voćka u cvatu ili tvoje rascvjetane praline! Prekrasno! Odmori se i uživaj i hvala ti na svim krasnim delicijama kojima nas obasipaš!

    ОдговориИзбриши
  12. Sretan Uskrs tebi i tvojima !
    Praline su prekrasne !!

    ОдговориИзбриши
  13. evo sa zakasnjenjem i ja zelim sretan uskrs!
    praline su prelijepe!

    ОдговориИзбриши
  14. Dragi moji, hvala vam puno na lepim zeljama...nadam se da ste i vi lepo proveli praznike, i sada nastavljamo sa novim recepticima!;)))

    ОдговориИзбриши
  15. Verujem da ću ti pomoći u vezi sa ovim prelivanjem pralina ili bombica. Jednom sam hteo SEBI da napravim bombice a to ume da bude dosta gadan zadatak, jer meni je kolača DOVDE :) no da ti ne dužim uzeo sam krajeve od dve vrste torti, Esterhazi i reforme, i to dva puta više Reforme od ove druge, i to sve samleo, pa pravio bombice, ali sam u sredinu stavljao jednu do dve višnje, koje sam držao mesec dana u votki. E sad je bio problem kako to preliti čokoladom jer ako iz stavim na rešetku i prelijem, čokolada se obavije oko rešetke, ohladi se i neda mojoj bombici da je sklonim. Nožem se sve to da uraditi a ja sam se zainatio da ona svuda bude jednaka, a ne dole oštećena. I ovako sam ja to smislio. Ohladim red tih bombica u dubinskom zamrzivaču na -18 a napravim glazuru od čokolade, vode i margarina. Onako u manji al dublji sud. Da te glazure bude bar 5-6 cm. Onda uzmem onu veliku dugačku tapetarsku iglu, pa nabodem vrhom onu zalađenu bombicu, tolko da ne može da spadne, a onda to zagnjurim u tu glazuru da je prekrije i izvadim. Pustim da se malko ocedi, a pošto su jako ohlađene za 30-tak sekundi se čokolada već dovoljno stegne da može da se ostavi na mastan papir, i onda ide sledeća. Malo je nekad problem tu bombicu skinuti sa igle, ali ja iglu zavrtim ko da vrtim čigru, pa se ona razglavi a bombica ispadne. Onda uzmem zamočim iglu u čokoladu pa jednu kapljicu kapnem u tu rupu što je ostala od igle. Priznajem BOLESTAN SAM, ali kome ću ako neću sebi ugoditi. Pa neću valjda da jedem bombice sa rupicom. :))) Sreća na pravim ih za prodaju. Ne bih ni za vodu zaradio.

    ОдговориИзбриши
  16. ;))) svaka cast, i hvala na "malim tajnama" koje se bas i ne otkrivaju tako siroj publici.;))
    A sad mi je paznju privukla jedna tvoja recenica, kazes da glazuru radis od cokolade, margarina i vode...u prethodnom odgovoru, tamo ispod receptica za cokoladnu tortu, napisala sam kako pravim glazuru, pa mozes pogledati da uporedis... a sto se tice glaziranja bombica, odlicno si se snasao (samo ne bih ti ja popunjavala te rupice od stapica, hihih... mislim da je bas zanimljivo da ostane i taj mali "detalj";)).

    ОдговориИзбриши
  17. Malopre sam bio tamo kod čokoladne torte, pa sam ti ostavio recept za tu moju glazuru, a tvoju ću isprobati. Nego oko ovih bombica, i prelivanja. Znaš zašto sam ja to krenuo da uradim i bio uporan ko magarac. Strašno me nervira što ovi mangupi u industrijskim uslovima uspevaju da naprave dražeje sa lešnikom i da se nigde ne vidi da je to ležalo na nekoj površini. Glazura besprekorna gde god da je pogledaš. Zar nije to velika zagonetka. Primetila si sigurno, nije meni toliko do kuvanja, ali zagonetke obožavam. Znači ovo je tako neki pokušaj da se dobije potpuna lopta bez oštečenja, a onda ne treba ni da te čudi što sam i onu rupicu popunjavao.

    No dok sam se igrao sa tim bombicama, nešto sam razmišljao kako bi se sve to ubrzalo, ako bih morao da radim nešto kao masovnu proizvodnju. Ma ne pada mi napamet, ali ima jedno rešenje koje, doduše nisam probao, ali obećava. Kad bi sve te bombice nanizali na neki najlon konac, sa malim razmakom između njih pa tako nanizane ponovo dobro ohladili, jer bi se sigurno otkravile dok ih nižemo, onda bi mogli da držimo krajeve konca i spustimo ih u lonac sa prelivom od čokolade, a odmah zatim izvadimo i zakačimo krajeve kanapa za neka dva držača, i pustimo da se to malo ocedi i da se čokolada stegne. Onda bi jednostavno to skinuli kao da je niska od crnih bisera. Ovakve bombice bi imale DVE rupe, ali mi stvarno ne pada napamet da razmišljam kako da ih popunim. Čak i ja umem da stanem. Mada ponekad ne deluje tako :)

    ОдговориИзбриши