недеља, 25. мај 2014.

Penasti sladoled od jagoda



Posle male pauze stiže jedna zaista lagana i brza poslastica za tople letnje dane. Recept je zapravo varijacija popularnog sladoleda sa jogurtom uz dodatak slatke pavlake koji mu daje posebnu mekoću i penastu teksturu. Najlepše u svemu tome je što ovaj sladoled možete praviti tokom celog leta i kombinovati sa svim vrstama voća.


Sastojci: 200 g jagoda, 2 dl gustog jogurta, 150-200 g šećera, 2 dl slatke pavlake

Priprema:

Jagode operite i skinite peteljke, zatim ih izmiksajte u fini pire ili izgnječite viljuškom (lepo je kad ostanu i komadići voća). Dodajte šećer po ukusu, jednu punu šolju otprilike, ali najbolje da prvo stavite manje a zatim dodate još šećera ako želite. Dodajte i čašu gustog jogurta (ili kisele pavlake ako više volite) i sve fino izmešajte.

Na kraju, umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i sjednite sa pasiranim voćem. Prebacite u odgovarajuću posudu i stavite da se sve fino rashladi i stegne. Ne morate čekati da se potpuno stegne, možete poslužiti i kao rashlađenu kremu.:)


Sada je prava sezona jagoda i zato još par linkova za inspiraciju.:)


1. Slatki doručak sa jagodama i pahuljicama (recept iz majskog broja MEZZE)
2. Ružice sa jagodama
3. Tamarina šarlota sa jogurtom i jagodama
4. Korpice sa jagodama
5. Pekmez od jagoda

(jagodice su domaće, iz "bašte" na XV spratu:)


Dragi moji, želim svima nama puno lepšu narednu nedelju, možda sa nekim osmehom i bez stresa, čuvajte se i budite dobri jedni prema drugima ... do narednog posta, sve vas toplo pozdravljam!:)



33 коментара:

  1. Jako sličan skoro pa isti sladoled sam i ja danas pravila.I stvarno je ukusan i osvežavajuć.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Bice da je telepatija, mi smo nas poruckali pre neki dan, moracu da napravim novu turu.:) Puno te ljubim i pozdravljam!

      Избриши
  2. Bas ti zavidim na domacim jagodama sa XV sprata :) Super sladoled za osvezavajuce dane ! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jagodice su iz zardinjere, nisu bas nesto krupne ali su zato vrlo slatke, bilo ih je taman za jedan sladoled.:) bisouuus...

      Избриши
  3. ove jagodice su "na visini zadatka" :) kupovne nemogu nikada mirisati kao domaće,zato i ovu tvoju poslasticu čine zaista posebnom ! sve pohvale za ovo kremasto uživanje....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Radujem se k‘o malo dete kad ih uberem, moracu da napravim koju fotkicu jer su sada najlepse.:))

      Избриши
  4. обожавам всякакви домашни сладоледи и ще го направя!!!
    Хубав ден

    ОдговориИзбриши
  5. Tvoja mala basta na dohvat nebu je dokaz da se sve moze; ja sam na ocaj mojih ukucana na VI sa sladoledom, ne jedem ne pravim , ali ovakvi sa jogurtom , pavlakom , vocem definitvno menjaju misljenje; ja u basti imam maline koje jos cekam, cini mi se da bi se divno uklopile u tvoj recept:)))))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sa malinama je posebno fino, a tek sa breskvama i visnjama, mmmm... sigurna sam da ukucani nece imati nista protiv probe.:))))

      Избриши
  6. Super izgleda. Svaka čast za snalažljivost sa vrtom!

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam frozen yogurt, bilo da je u njega umiješan umak od voća ili komadići voća. Još nisam otvorila sezonu - krajnje je vrijeme :)
    Super su mi tvoje jagodice s 15og kata, ako ništa drugo, barem puževi neće doći

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drzim fige za novu sezonu!:)) p.s. mozda je visoko za puzeve, ali zato se bubice uopste ne bune.:D

      Избриши
  8. Divno. Volim sve sa jogurtom...i peciva i sladoled,sta god. Jogurt im da neku posebnu notu i u ukusu i strukturi. A tvoje jagodice-čatobnice. Sve je prelijepo. Uzivam na tvom blogu. Pozdrav od nas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Peciva sa jogurtom su posebno mekana i ukusna, a i u slatkisima sa vocem se fino nadopunjuje... veeeliki pozdrav vam svima leti!:)))

      Избриши
  9. Lana, sladoled je super, ali oduševila me tvoja baštica! Bravo!!! :) Baš je šteta što ti nemaš negde veliku baštu. Mislim da bi uživala u baštovanstvu, zar ne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Bastica je skroz mala ali funkcionalna, mada neki put zaista mastam o jednoj romanticnoj i ususkanoj basti sa mirisnim ruzama i malim zacinskim kutkom u hladovini ispod razgranatog drveta.:))

      Избриши
  10. Nisam veliki ljubitelj sladoleda ali,tu i tamo, pojedem po neki put. Tvoj zaista mami a ovakvi voćni sa jogurtom mi je uvek dobro došao. Ljubim te.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zorice, mozemo zajedno da posluzimo tvoj cokoladni i moj vocni, mislim da bi vrlo fino isli jedan sa drugim.:) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  11. Receptić izgleda izvrsno ;) Ja imam jedno glupo pitanje, šta je gusti jogurt kod nas? Nisam znala da to postoji o.O

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pitanje je sasvim na mestu.:) Gusti jogurt je nesto izmedju pavlake i obicnog jogurta, kao sto je npr. grcki jogurt "Dukatos", ali moze se napraviti i sa bilo kojim drugim jogurtom ili cak sa kiselom pavlakom, vec kako ko vise voli.:) pozzzz

      Избриши
    2. Hvala na pojašnjenju draga Lana. Kisić :)

      Избриши
  12. Sladoled mi je super, i ja svako malo napravim neki i volim iskoristiti sezonsko voće za sladolednu poslasticu. Isto tako bih se rado počastila sa svakom preporučenom jagodastom poslasticom. I svaka ti čast na domaćim jagodama sa 15.-toga kata !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Leto je pravo vreme za takve poslastice, bas sam se uzelela jagodica.:)) Vockice iz baste vec polako prolaze, ali zato pristize puno divnog novog voca, jedva cekam... saljem vam lepe pozdrave!:))

      Избриши
  13. Odlican sladoled! Kod nas je vec druga tura u izradi jer smo juce pprvu npravili i pjeli sve istog dana a jedva smo docekali da se finoo ohladi. Moj muz inace nije ljubitelj vocnih sladoleda ali ovaj tamani a i Lana ga je pohvalila. Juce ssam pravila sa jogurtom u casici a danas sa onim tecnim i nema neke razlike svakako je fantastican. Posebno mi odgovara sto se lako i brzo pravi jer zadnjih par mjeseci sam na stand by a jedva se suzdrzavam jer volim da petljam po kuhinji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super, sad si me obradovala.:))) Mi smo ga isto pravili vec par puta ove godine, zapravo kad su krenule jagode, sledeca tura ce biti sa malinama, a posle sledi omiljena kombinacija - sa breskvama, obavezno isprobajte.:))) Saljem puno pozdrava i poljubaca celoj ekipi!

      Избриши
    2. Samo da dodam da od kad sam pocela da ga pravim stalno ga ima u frizideru i to obicno dva ili tri ukusa pa onda sluzim od svakog po kuglu. Isprobala sam sa jgodama, malinama, borovnicama, kajsijama, breskvama i bananama i svi su odlicni. Jos jednom hvala za ovaj jednostavan i fini recept i puno pozdrava i poljubaca iz PG.

      Избриши