петак, 11. април 2014.

Korpice sa čokoladom i recepti sa preporukom



Nisam vam odavno kuckala recepte za kolačiće, pa da se malo iskupim spremila sam vam jednu finu slatku kolekciju za predstojeće praznike. Možda će vam se nešto od izabranog svideti, pa ćete poželeti  da napravite za uskršnje praznike.:)

Najpre jedna varijacija za prhke čokoladne korpice koje sam ranije objavila na blogu, zapravo testo je drugačije dok je fil sa orasima veoma ukusan, pa sam rešila da ga ponovo koristim u ovom receptu. Čokoladna kapica od ganaš kreme je završni "touch" i lepa novina koja je ove korpice učinila elegantnim malim zalogajima, savršenim za tea party ili tanjrić sa sitnim kolačima.:)

Korpice sa čokoladom (orasima i rumom)

Sastojci (za korpice): 175 g brašna, 75 g maslaca,  1 kašika šećera u prahu, 1 jaje

Fil (sa orasima): 100 g maslaca, 100 s šećera u prahu, 0,75 dl mleka, 150 g mlevenih oraha, 1 kašika ruma, 50 g otopljene čokolade

Čokoladna krema: 2 dl slatke pavlake, 200 g čokolade, 25 g maslaca

Priprema:

Izmešati brašno i šećer, dodati maslac i jedno jaje. Zamesiti prhko testo, zamotati ga u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru. 

Zatim, testo tanko rastanjiti između dva lista masnog papira i okruglom, nareckanom modlicom izvaditi krugove. Obložiti kalupiće za mini mafine i lepo ih utisnuti (kalupiće ne treba prethodno premazivati). Peći na 180 C oko 15-tak minuta dok blago ne zarumene na ivicama. 



Izvaditi korpice iz kalupa i ostaviti ih da se potpuno ohlade. Od preostalog testa napraviti korpice na isti način.

Pripremiti čokoladnu kremu: zagrejati slatku pavlaku i maslac i pre nego što provri skloniti sa ringle. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i sve fino izmešati dok se ne rastopi. Ostaviti u frižideru da se malo prohladi i stegne.


Napraviti fil sa orasima: umutiti penasto maslac i šećer u prahu, dodati mlevene orahe, rum i rastopljenu čokoladu. Ovim filom napuniti ohlađene korpice i višak fila izravnati nožem.

Ohlađenu čokoladnu kremu staviti u špric i na svaku korpicu istisnuti male ružice preko fila od oraha. Ukrasiti naribanom čokoladom ili iseći na tanke štapiće. Čuvati na hladnom do posluživanja.

Recept je objavljen u novembarskom izdanju magazina MEZZE (na strani 80).



Još finih kolačića sa preporukom...:)

(sa malim dodacima i slatkim napomenama.:)



Pita od čokolade


Vrlo fina pita od čokolade sa lešnicima po receptu naše drage Nelyce.:) Malo sam je duže pekla i gornji sloje je ispao čupav, ali to nikome nije smetalo, fotkala sam je bez glazure i to tek posle primetila (kad smo pitu već poručkali:).

Napomena: drugi put prvo fotkanje, pa tek onda degustacija, jer dok se okrenete, "modeli" su već nestali sa tanjira!:)))

Nes štanglice


Originalni recept za ove ukusne štanglice je sa Coolinarike od naše drage marijefilakov. Međutim do ovih krasnih štanglica dovela me je zapravo slika kolačića koje je napravila Sanja sa bloga Mojih 300 čuda. Ovde ću napisati recept uz male izmene koje su napravljene u odnosu na original.

Sastojci (za prhke kore): 300 g brašna, 1 kašičica sode-bikarbone, 1 kašika instant kafe (recimo 3u1), 1 ravna kašičica kakaa, 3 kašike šećera, 2 jaja, 150 g maslaca, par kašika hladnog mleka

Bela kora: 4 belanca, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 1 kašika ulja, 1/2 kesice praška za pecivo

Fil: 1 l mleka, 5 kašika brašna, 5 kašika gustina (skorbnog brašna), 1 kašika instant kafe (ili 1 kesica capuccinno praha), 100 g šećera, 2 vanilin šećera, 250 g maslaca

Glazura: 250 g bele čokolade, 7-8 kašika ulja

Priprema:

Izmešajte brašno i redom sve sastojke za prahku koru. Testo zamotajte u foliju i ostavite 30-tak minuta u frižideru. Zatim podelite na dva dela i ispecite dve kore na poleđini pleha od rerne.

Donju stranu pleha namažite maslacem i pospite sa malo brašna. Stavite jedan deo testa, prekrijte papirom za pečenje i preko paira razvijte koru što tanje na poleđini pleha. Izbockajte malo viljuškom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-tak minuta (pazite da ne izgori).

Tako isto ispecite i drugu koru, pažljivo odvojite od pleha i ostavite da se potpuno ohlade na stolu.

Napravite sada belu koru: belanca umutite u čvrstu penu, dodajte postupno šećer, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju kašiku ulja. Ispecite u velikom plehu od rerne i ostavite da se ohladi.


U međuvremenu pripremite kremu: izmešajte brašno i gustin sa malo hladnog mleka, pa zatim skuvajte finu kremu sa preostalim mlekom i šećerom. Dodajte 1 kesicu instant kafe (ili više po želji) i kad se krema malo prohladi umešajte maslac.

Filujte sledećim redom: prhka kora - fil - bela kora - fil - prhka kora - tanak sloj fila - glazura

Za glazuru rastopite na laganoj temperaturi čokoladu sa malo ulja i prelijte preko ohlađenog kolača. Kad se glazura malo stegne isecite na štangle dok je kolač još polurashlađen, a zatim svaku ukrasite rastopljenom čokoladom ili pospite ukrasnim perlicama.:)

Rum pločice


Odlične i brzo napravljene rum pločice po receptu  naše drage Irene sa bloga Sweet and salty. Dobro, mogu biti i kockice, već kako vam je zgodnije za seckanje. Najlepše je što se brzo spremaju i što su vrlo, vrlo ukusne, pa ako ih možda još niste isprobali, trk kod Irene po receptić dok ne nestanu.:)))

30 коментара:

  1. Dopadaju mi se ovako dekorativne korpice, kao i tvoj izbor sa preporukom. Pitu od cokolade sam pripremala i bila odusevljena ukusom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Natasa, pita od cokolada je stvarno vrlo fina i vredi je ponoviti, nadam se da cu sledeci put imati bolje slicice jer Nelicini kolaci to zasluzuju.:)))

      Избриши
  2. Bezmalo ni jedan od ovih predivnih recepata nisam probala, izgubila sam izgleda naviku da pravim sitne kolace, kad sam ih videla jutros potpuno sam se odusevila, svaki lepsi od prethodnog:))))))

    ОдговориИзбриши
  3. Pravila sam tvoje korpice i slatke i slane ali ove Nes šzanglice su cenim nešto posebno!

    ОдговориИзбриши
  4. ja bih ti sve pojela da dođem u goste, tvoji su kolači posebno šarmantni ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Da znas da bih se tome jako veselila, volim da mi gosti fino ruckaju.:))))

      Избриши
  5. Košarice su krasne, sviđa mi se što si im napravila dekorativni rub, a i nadjev je baš po mom guštu. Nadam se da ti je pobjeglo malo više ruma :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naknadno cu postaviti fotkice pripreme, planiram da ih ove nedelje ponovo napravim i bice lakse kad se vidi ceo postupak.:) p.s. ma, gosti su posle bili nesto veseli, izgleda da imam laku ruku.:D

      Избриши
  6. i meni se,baš kao i tamari,sviđa rub na košaricama,daje im poseban ukras.a i ostali kolačići su prelijepi.irenine rum pločice sam probala, zaista su i ukusne i brzo se spremaju.
    lanice ti svaki recept izneseš u punom svijetlu i udahneš u njega dozu prefinjenosti,pa i jednostavni kolačići izgedaju reprezentativno !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Danka, ma kao za inat nemam nijednu fotkicu pripreme, ali kad ih sledeci put budem pravila obavezno postavljam, korpice se mogu napraviti unapred i posle samo puniti po zelji.... hvala ti na uvek lepim komentarima.:)) ljub, ljub...

      Избриши
  7. Korpice ću da sanjam... izgledaju bezobrazno dobro! :smajlićkojipadaunesvest!:

    I ostali kolači su božanstveni, ali korpice... ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago, taj tvoj "smajlickojipadau nesvest" izmamio mi je veeeliki osmeh!:D

      Избриши
  8. Svi kolacici su premedeni, ali korpice su kao bombonice. Preslatke, i sigurna sam preukusne :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvala Ljiljo, sa korpicama se zaista moze igrati, mislim da bi bile fine i sa nekim limunkastim filom, mozda cak i karamelom, ma tebi ce sigurno jos puno lepih ideja pasti na pamet.:)) kisss

      Избриши
  9. Lanice korpice su me potpuno osvojile,divne su zaista,drago mi je da se i moja čokoladna pita našla u ovom krasnom društvu i da vam je prijala,ništa se ne brini za glazuru,bitno da je ona nestala za tren,hvala ti puno,velika pusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, hvala puno na krasnom recepticu, to je pravi kolacic za uzivanje uz popodnevnu soljicu caja.:)))

      Избриши
  10. Ajooooj... prava lepota!!!
    Sve nesto razmisljam, ali mi nikako ne ide u glavu (valjda sto sam plavuša... hihihihi...) Kako ti izgledaju kalupi za ove korpice? Mnogo mi se dopadaju kolačići!
    Naravno i svi ostali su fenomenalni!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozzz, dear... gledacu da vec sutra postavim slicice pripreme uz recept, a sada samo ovako na brzaka: testo se tanko razvije i okruglom, nazubljenom modlicom se izvade krugovi (mogu i obicnom casom, ali onda nece imati dekorativnu ivicu), vazno je da krugovi budu nesto veci nego sto su otvori na kalupu za mini mafine, samo se utisnu u kalupice da fino obloze dno i stranice i ispeku se (odjednom se moze ispeci 24 komada)... kad se malo prohlade, kalup se preokrene i korpice same ispadnu.:)

      Избриши
    2. :) Danas k‘o za inat ceo dan kisa i oblacno vreme, nisam uspela da napravim fotkice, nadam se da ce se sutra bar malkice razvedriti pa cu naknadno dopuniti uz receptic.:)***

      Избриши
  11. Divne kosarice :) a i cokoladna pita mi se jako dopada :)

    ОдговориИзбриши
  12. Čokoladne korpice su mala slatka savršenstva, već ih vidim i kod sebe. Hvala ti i za ostale kolačiće sa preporukom, Nelycina čoko pita mi je super, a to što si je slikala bez glazure nema veze , vjerujem da je bilo teško čekati još i glazuru,stvrdnjavanje, slikanje, ......, tko bi dočekao i odolio da je ne pojede. I nes štanglice i rum pločice osvajaju !

    ОдговориИзбриши
  13. Ajme, Lana sve je savršeno. Zanimljive su mi one košarice s početka, tako su jednostavne, a tako efektno izgledaju. Vidim da ti uopće nisu pucale kad si ih vadila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, danas sam upravo radila novu turu, veoma ih je lako izvaditi, kalup se samo preokrene na neki veci posluzavnik i sve korpice same ispadnu.:)

      Избриши