субота, 15. март 2014.

Frangipane tortice sa šljivama


Nešto brzo, jednostavno i fino, možete već večeras napraviti testo, pa sutra samo ispecite ove prhke tortice sa faranžipan filom. Zatim se udobno ušuškajte u fotelju i pogledajte filmsku preporuku na kraju posta... još bolje, skoknite do biokopa da pogledate ceo film.:)) 

Sastojci (prhko testo): 250 g brašna, 125 g maslaca, 60 g šećera, 1 jaje,  prstohvat soli, par kašika hladne vode ili mleka

Franžipan smesa: 3 jaja, 100 g šećera, 100 g maslaca, 100 g samlevenih badema ili oraha, 1 kašika brašna, naribana korica limuna, malo cimeta + voće iz kompota (šljive, kajsije, višnje, grožđe i dr.)

Priprema: 

Napraviti prvo prhko testo za tortice: izmešati brašno, šećer, malo soli, dodati maslac iseckan na listiće i sve izmrviti rukama. Dodati jaje i par kašika hladne vode ili mleka koliko je potrebno da se testo fino sjedini. Zamotati u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.


Testo razviti na 0,5 cm debljine, izvaditi veće krugove (možete i kalupićima) i obložiti modlice u kojima će se peći. Testo izbockati malo viljuškom i peći 15-tak minuta na 180 C da blago zarumeni.

Za to vreme pripremiti fanžipan smesu: umutiti penasto belanca, dodati šećer i jedno po jedno žumance. Maslac rastopiti na laganoj temperaturi i polako sipati u umućena belanca. Na kraju pažljivo umešati fino mlevene bademe ili orahe, dodati kašiku brašna, cimet i malo naribane korice limuna.

Izvaditi tortice iz rerne, preko kore sipati pripremljenu smesu i odgore rasporediti voće (kod mene su to bile šljive iz kompota). Vratiti u rernu da se peče još 15-20 minuta. Sačekati da se tortice malo prohlade, izvaditi ih iz kalupa i posuti šećerom u prahu pre služenja.

Prijatan vikend!:)



Na kraju, jedna filmska preporuka - ako možda još niste gledali film Kradljivica knjiga,, onda to svakako učinite. Film je snimljen prema istoimenoj knjizi (kod nas je objavila Laguna) i prati sudbinu hrabre devojčice u vrtlogu Drugog svetskog rata, jedna veoma dirljiva i inspirativna priča... pogledajte trejler.:)

48 коментара:

  1. Super, super, film nisam gledala i hvala za preporuku

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce ti se dopasti, mene je film skroz odusevio a verujem da je knjiga jos bolja i moram pod hitno da je nabavim.:)) Ugodan vikend ti zelim...

      Избриши
  2. Kakve romanticne slicice, mislim da su zumbuli zamirisali preko ekrana. Kod nas jos sneg, nigde cvetica...
    Lanic, bas ti hvala za preporuku za film. Potrazicu knjigu, mozda je ipak bolje da prvo nju procitam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljo, poslaca ti jedan suncani paketic da otopi taj sneg, dosta mu je bilo.:) Film je odlican, mozes ga cak skinuti i sa torenta, toliko mi se dopao da cu sada potraziti i knjigu da procitam... ljubim vas sve puno!:))

      Избриши
  3. Анониман15. март 2014. 22:27

    Ne znam ko me je te terao da otvaram tvoj blog pred spavanje... Sigurno ce biti slatki snovi. Moracu da probam ovo...

    ОдговориИзбриши
  4. Изгледа невероватно и прилично богат, поздрави и загрљаја

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман16. март 2014. 01:44

    Odličan kolač I ja sam se bacila na šljive dok ih jo[ iam u bašti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo uzivajte i lepo ih iskoristi dok im je sezona, kod vas na drugom kraju sveta je sada vec jesen, jel da?:))

      Избриши
  6. Nisam nikad pravila ovakav kolačić ali mi se baš sviđa. Pošto nemam ove posudice za koji bi prečnik odgovarao da se napravi ucelo?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes slobodno praviti u onom vecem okruglom kalupu za tart precnika 24 cm, mislim da ce se uklopiti svi sastojci.:))

      Избриши
  7. Mmmm, osecam ukus frangipane kreme, super deluje sa sljivama. Hvala za preporuku, mada bih i ja radije citala knjigu, ali sam sakupila toliko (neprocitanu) kolekciju, da cu se najverovatnije opredeliti za film:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Kod mene je isto tako, na stocicu pored kreveta je citavo brdasce knjiga koje treba da citam, ali moracu da mu dodam jos jednu.:)))

      Избриши
  8. Hvala na preporuci za film i za papicu uz film... da mi netko da da probam ovo uz film, to bi bila savršena filmska večer! jako lijep desert, volim šljive i ovo baš ukusno izgleda! : (Art on my way)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Emina, nadam se da lepo napreduju enterijerski radovi i da mi uskoro dolazis u goste kad isprobas novu kuhinjicu.:))

      Избриши
    2. Sve napreduje polako, kuha se u kuhinjici koliko se stigne popapati :) i nisam te zaboravila, spremit ću uskoro nešto za tebe <3

      Избриши
  9. Lana, mnogo su ti lepe ove tortice! Film bi vredelo pogledati, moraću da ga skinem. Iz iskustva znam da knjiga i film snimljen po toj knjizi, obično nemaju veze jedno sa drugim, mnoge scene iz knjige se izbace i uvek se razočaram. Zato prvo volim da pročitam knjigu ipak ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzy, film obavezno pogledaj, mislim da nece biti problema sa preuzimanjem sa torenta, a vec sutra idem da potrazim knjigu.:))

      Избриши
  10. Oh, kakva divota! :) Divan recept, prelepe fotke!

    ОдговориИзбриши
  11. krasan je kolač,a i hvala na filmskoj preporuci, idem baš potražiti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ste uspeli da ga pronadjete i da ste proveli lep filmski vikend.:)) mah-mah...

      Избриши
  12. Ovo je odlično i s bilo kojim voćem a ne samo s šljivama a kod tebe izgledaju i više nego dobro.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bile bi fine i sa svezim vocem, ali sacekacemo jos malo dok ne stignu prve jagode i tresnje.:)))

      Избриши
  13. Tortice su savršene, jako volim ovakve kolačiće, sviđa mi se što si stavila šljive iz kompota, izgledaju mi tako sočno i dobro. Hvala za preporuku za film, pogledati ćemo ga !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka, tortice su zapravo trebale da budu sa grozdjem iz kompota, ali izgleda da sam potrosila sve teglice, tako da su sljive upale kao zamena i ispale su bas dobro,:) p.s. filmic obavzno pogledajte.:))

      Избриши
  14. Ja sam po onom tvom receptu za kompot od sljiva pravila sa breskvama i kako zima prolazi, valjalo bi ih u ovako pametno upotrebiti, jer mi je ostala tegla ili dve :))) Pridruzujem se preporukama za film;))) pridruzujem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super ce biti i sa breskvama, nama uvek ostane par teglica kompota koje se tako razvuuuku do sledece sezone, pa sam ove godine resila da ih sve iskoristim na vreme.:D

      Избриши
  15. prelijepe slikice i odlična kombinacija ukusa...sve je usklađeno.šta drugo reci nego-savršeno !

    ОдговориИзбриши
  16. Volim šljive u kolačima... Ovo bi mi sad leglo, pijem zelenka bez podloge... :)))

    ОдговориИзбриши
  17. Sljive i krem frangipane...pravi fusion !! Zumbul me uvek podseeti na mog tatu, on je uvek govorio dapriznaje samo cvece koje mirise !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Tvoj tata je u pravu, ne samo da zumbili predivno mirisu, nego cesto moram da ih odnesem u drugu prostoriju koliko opijaju.:)))

      Избриши
  18. Predivne su! A, tek kako si ti to ukomponovala za fotkanje! Ma, fantastišen:) Kiss

    ОдговориИзбриши
  19. krasne pitice, bas se meni mota po glavi to frangipane punjenje ovih dana ;)

    ОдговориИзбриши
  20. Lanice ovaj cijeli post toliko mi miriše na proljeće,krasan desert,boje na slikama,sve zajedno predivno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nely, mogu vec zamisliti kako grickamo ove tortice u vasoj lepoj basti, veliki pozdrav vam leti!:)))

      Избриши
  21. Pite su divne, a knjigu obožavam ;). Baš sam neki dan pročitala i drugu i jednako sam oduševljena...Sad je na redu - film :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, a tortice obavezno napraviti za filmsko vece i grickati ih uz film.:))) pozzzz

      Избриши